Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je kat of kitten mild opvoeden doe je zo

Een eigen willetje, ondeugendheid... er zijn genoeg redenen waarom we zo dol zijn op katten. Je kat tast op een grappige manier de grenzen af en doet weleens z’n eigen zinnetje. Je kat of kitten mild opvoeden staat dus hoog op je lijstje als kattenbaasje in spe. Ontdek alle adviezen.

Waarom is het belangrijk om je kat op te voeden?

Katten staan erom bekend hun eigen willetje te hebben. Als je hun naam roept, draaien ze hoogstens hun oortje naar je toe. Toch is het belangrijk om je huisdiertje op te voeden. Hoewel kittens veel opsteken van mama poes, kan ze hen niet leren hoe ze met mensen moeten omgaan en wat onze verwachtingen zijn.

  • Katten verspreiden hun geur in hun territorium. Ze doen dit door hun lichaam tegen oppervlakten aan te wrijven, maar ook door te krabben. Je maakt je nieuwe huisgenoot dus duidelijk dat ‘ie z’n nagels niet mag scherpen aan je meubels of aan het behang. Leer je huisdiertje het aan door voldoende krabmeubels te voorzien in huis.
  • Een kat maakt op jonge leeftijd 2 belangrijke socialisatieperiodes door. Je lieveling leert dan aan verschillende zaken wennen, zoals de kattenbak, de voeding, maar ook aan menselijk contact. Hou je kat sociaal door ‘m voor te stellen aan verschillende mensen. Laat het bezoek je kat op een rustige manier benaderen en aaien.
  • In sommige gevallen moet je je kat vervoeren om naar de dierenarts te gaan. Het is daarom een goed idee om je huisdiertje te laten wennen aan het transportmandje, maar ook aan de dierenartsbezoeken. Neem nieuwe huisgenoot mee op controle als je ‘m bij je thuis verwelkomt en plan minstens 1 keer per jaar een algemene check-up in.
  • Sommige kattenbaasjes willen hun kat nog wat meer aanleren dan de basisprincipes alleen. Met een beetje extra training is het mogelijk dat je kat je een pootje geeft of een balletje terugbrengt als je het weggooit.

Kat aan krabpaal - Aveve

Voed je kat meteen op vanaf de eerste dag dat je nieuwe huisgenootje bij je is. Zo maak je meteen duidelijk wat je van je kat verwacht. Wees meteen consequent in wat mag en wat niet. Wil je bijvoorbeeld niet dat je kat op het aanrecht zit? Sta het dan meteen niet toe en zet ‘m voorzichtig op de grond elke keer als ‘ie erop springt.

Hoe kun je een kat of kitten mild opvoeden?

Als je een kat of kitten wil opvoeden, is het belangrijk om steeds consequent te zijn als baasje. Katten hebben nood aan duidelijkheid, maar ook aan geduld. Leer je kat nieuwe dingen met veel geduld en kattensnoepjes waar ‘ie dol op is. De beloning die je kat krijgt, brengt ‘ie in verband met de handeling.

Als je je kat aan de reismand wil laten wennen, zet je ‘m er regelmatig in. Blijft je diertje netjes zitten? Geef ‘m dan een aai over z’n bol en het begeerde snoepje. Benader je kat altijd positief, ook als iets niet goed lukt. Het moet namelijk leuk en leerrijk blijven voor je kat. Straffen heeft nooit het gewenste effect en werkt alleen maar verwarrend.

Kan je een kat trainen?

Katten zijn het niet gewend om zoals honden steeds naar hun baasjes te luisteren. Als je hen roept, komen ze in de meeste gevallen niet meteen naar je toe. Toch is het prima mogelijk om je kat ook te trainen naast de nodige basisopvoeding. Wat kan je je kat nog allemaal aanleren en hoe doe je dat?

  • Sommige kattenbaasjes vinden het fijn en handig als hun huisdiertje zelf naar binnen en buiten kan door een kattenluik. Je traint je viervoetertje hoe ‘ie het luikje precies gebruikt. Je kat is de eerste keren misschien nog wat op z’n hoede, omdat ‘ie het mechanisme van het deurtje nog wat beter moet leren begrijpen.
  • Het kan handig zijn om de wereld van je (binnen)kat wat groter te maken door regelmatig samen te wandelen. Je meet je huisdier een kattentuigje en een leiband aan zodat jullie veilig op stap kunnen. Laat je kat eerst wennen aan het tuigje en oefen alvast binnen en in de tuin. Pas na een tijdje neem je je viervoetertje mee op ontdekking.
  • Katten leren al in het nestje dat ze op de kattenbak moeten gaan. Soms is je kat nog niet zindelijk als je ‘m adopteert. In zo’n geval is het nodig om je kat zindelijkheidstraining te geven.

Clickertraining is erg geschikt om je kat wat meer aan te leren. Een clicker is een handig apparaatje waarmee je het verband legt tussen een klikgeluid en goed gedrag bij je kat. Als je kat een oefening of handeling goed uitvoert, trakteer je ‘m op een lekkere beloning of een aai over z’n bolletje. Zo wordt het gemakkelijker om je kat te trainen.

Kat staat op achterste poten - Aveve

Is zindelijkheidstraining voor katten nodig?

Het is niet altijd nodig om je kat zindelijkheidstraining te geven. De meeste katten hebben het principe van de kattenbak goed door, omdat hun moeder hen leert dat ze hun behoefte buiten het nestje moeten doen. Zindelijkheidstraining is nodig voor katten die nooit eerder een kattenbak gebruikt hebben.

Wat houdt zindelijkheidstraining voor katten precies in?

  • Ga voor 1 kattenbak per kat, plus nog 1 extra exemplaar. Voor 5 katten haal je dus 6 kattenbakken in huis. Zo kunnen je huisdieren voldoende afwisselen.
  • Je zorgt voor goede kattenbakken die je elke dag uitschept. Katten zijn schone dieren en gaan het liefst op een hygiënisch toilet dat dagelijks even schoongemaakt wordt. De juiste kattenbak is ook steeds goed bereikbaar voor je huisdiertje. Denk aan een lage instap voor kittens en seniors, maar ook aan een rustig plekje om de bak neer te zetten.
  • Als je katten zindelijk wil maken, zet je ze op vaste tijdstippen van de dag op de kattenbak.
  • Hou het gedrag van je huisdier goed in de gaten. Draait je kat rondjes of is ‘ie al snuffelend op zoek naar een plekje om neer te hurken? Til je kat dan meteen op en zet ‘m op de kattenbak.
  • Beloon je kat uitgebreid als ‘ie z’n behoefte doet op de kattenbak.

Kattenbak in de kamer - Aveve

Ging je kat vroeger gewoon op de kattenbak, maar steken er plots zindelijkheidsproblemen de kop op? Dan is het een goed idee om langs te gaan bij de dierenarts. Katten gaan nooit zomaar naast de bak, maar hebben hier altijd een goede reden voor. Vaak ligt er een medische oorzaak ten grondslage, maar het is ook mogelijk dat de kattenbak gewoonweg niet aan hun wensen voldoet.

Het gedrag van je kat leren begrijpen

Als je je kat of kitten wil opvoeden, moet je als kattenbaasje eerst begrijpen wat je pluizige vriendje je eigenlijk allemaal wil vertellen. Je leest het af in het gedrag van je kat en in hun lichaamstaal. Sommige katten vertonen vreemd of ongewenst kattengedrag en willen hun baasje er iets mee duidelijk maken.

Wat is vreemd of ongewenst kattengedrag? Het gedrag van je kat is ongewenst als het jou of anderen stoort. Soms is het vreemde gedrag natuurlijk voor katten, maar begrijpen we niet goed wat ze ermee bedoelen. Enkele voorbeelden van ongewenst of vreemd gedrag:

  • veel miauwen
  • vernielen
  • sproeien
  • op voeten jagen van mensen
  • agressie

Ongewenst kattengedrag heeft verschillende oorzaken. Stress en verveling komen vaak voor, maar soms is het ook een medische oorzaak die vreemd gedrag in de hand werkt. In andere gevallen heeft het ongewenste gedrag in het verleden voor je kat gewerkt. Zo is het mogelijk dat je kat z’n zin kreeg of op wat extra aandacht mocht rekenen als ‘ie vaak miauwde.

Baasje en kat - Aveve

Achterhaal dus eerst waar het ongewenste gedrag van je kat vandaan komt. Het is mogelijk om dit in samenspraak te doen met de dierenarts of met een gedragstherapeut voor katten.

  • Ben je niet consequent geweest in wat wel en niet mag?
  • Hoe reageer je normaal gesproken op ongewenst gedrag?
  • Is het gedrag natuurlijk?
  • Krijgt je kat onvoldoende aandacht?

Als je de oorzak achterhaalt, wordt het ook meteen duidelijk wat je precies moet veranderen. Reageer vanaf nu anders op het gedrag van je kat.

  • Negeer de miauw in plaats van je kat aandacht te geven of op haar te mopperen.
  • Blijf ongewenst gedrag consequent corrigeren.
  • Word nooit boos en bewaar je kalmte.

Laat je kat ook zien hoe het wel moet. Grijp dus niet alleen in als ‘ie aan het bankstel krabt, maar zet ‘m meteen bij de krabpaal neer en doe voor hoe ‘ie het krabmeubel moet gebruiken. Beloon je kat wanneer ‘ie de krabpaal vervolgens gebruikt.

Kat krabt aan krabpaal - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met