Je kat of kitten mild opvoeden doe je zo
Een eigen willetje, ondeugendheid... er zijn genoeg redenen waarom we zo dol zijn op katten. Je kat tast op een grappige manier de grenzen af en doet weleens z’n eigen zinnetje. Je kat of kitten mild opvoeden staat dus hoog op je lijstje als kattenbaasje in spe. Ontdek alle adviezen.
Een purr-fect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Waarom is het belangrijk om je kat op te voeden?
Katten staan erom bekend hun eigen willetje te hebben. Als je hun naam roept, draaien ze hoogstens hun oortje naar je toe. Toch is het belangrijk om je huisdiertje op te voeden. Hoewel kittens veel opsteken van mama poes, kan ze hen niet leren hoe ze met mensen moeten omgaan en wat onze verwachtingen zijn.
- Katten verspreiden hun geur in hun territorium. Ze doen dit door hun lichaam tegen oppervlakten aan te wrijven, maar ook door te krabben. Je maakt je nieuwe huisgenoot dus duidelijk dat ‘ie z’n nagels niet mag scherpen aan je meubels of aan het behang. Leer je huisdiertje het aan door voldoende krabmeubels te voorzien in huis.
- Een kat maakt op jonge leeftijd 2 belangrijke socialisatieperiodes door. Je lieveling leert dan aan verschillende zaken wennen, zoals de kattenbak, de voeding, maar ook aan menselijk contact. Hou je kat sociaal door ‘m voor te stellen aan verschillende mensen. Laat het bezoek je kat op een rustige manier benaderen en aaien.
- In sommige gevallen moet je je kat vervoeren om naar de dierenarts te gaan. Het is daarom een goed idee om je huisdiertje te laten wennen aan het transportmandje, maar ook aan de dierenartsbezoeken. Neem nieuwe huisgenoot mee op controle als je ‘m bij je thuis verwelkomt en plan minstens 1 keer per jaar een algemene check-up in.
- Sommige kattenbaasjes willen hun kat nog wat meer aanleren dan de basisprincipes alleen. Met een beetje extra training is het mogelijk dat je kat je een pootje geeft of een balletje terugbrengt als je het weggooit.
Voed je kat meteen op vanaf de eerste dag dat je nieuwe huisgenootje bij je is. Zo maak je meteen duidelijk wat je van je kat verwacht. Wees meteen consequent in wat mag en wat niet. Wil je bijvoorbeeld niet dat je kat op het aanrecht zit? Sta het dan meteen niet toe en zet ‘m voorzichtig op de grond elke keer als ‘ie erop springt.
Hoe kun je een kat of kitten mild opvoeden?
Als je een kat of kitten wil opvoeden, is het belangrijk om steeds consequent te zijn als baasje. Katten hebben nood aan duidelijkheid, maar ook aan geduld. Leer je kat nieuwe dingen met veel geduld en kattensnoepjes waar ‘ie dol op is. De beloning die je kat krijgt, brengt ‘ie in verband met de handeling.
Als je je kat aan de reismand wil laten wennen, zet je ‘m er regelmatig in. Blijft je diertje netjes zitten? Geef ‘m dan een aai over z’n bol en het begeerde snoepje. Benader je kat altijd positief, ook als iets niet goed lukt. Het moet namelijk leuk en leerrijk blijven voor je kat. Straffen heeft nooit het gewenste effect en werkt alleen maar verwarrend.
Kan je een kat trainen?
Katten zijn het niet gewend om zoals honden steeds naar hun baasjes te luisteren. Als je hen roept, komen ze in de meeste gevallen niet meteen naar je toe. Toch is het prima mogelijk om je kat ook te trainen naast de nodige basisopvoeding. Wat kan je je kat nog allemaal aanleren en hoe doe je dat?
- Sommige kattenbaasjes vinden het fijn en handig als hun huisdiertje zelf naar binnen en buiten kan door een kattenluik. Je traint je viervoetertje hoe ‘ie het luikje precies gebruikt. Je kat is de eerste keren misschien nog wat op z’n hoede, omdat ‘ie het mechanisme van het deurtje nog wat beter moet leren begrijpen.
- Het kan handig zijn om de wereld van je (binnen)kat wat groter te maken door regelmatig samen te wandelen. Je meet je huisdier een kattentuigje en een leiband aan zodat jullie ve