Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Katten laten wennen: aan elkaar, een nieuw huis & meer

Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving. Als ze verhuizen, hebben ze wat tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe stek, maar ook aan jou als baasje en eventueel aan hun andere (harige) huisgenootjes. Met alle handige adviezen laat jij je katten wennen in elke situatie.

Hoelang duurt het om katten te laten wennen?

Iedere kat is anders en heeft z’n eigen karaktertje. Hoelang een kat moet wennen aan een nieuwe omgeving, verschilt dus van dier tot dier. Sommige poezen voelen zich na een paar dagen al op hun gemak terwijl andere weken of zelfs maanden nodig hebben om volledig te ontdooien.

Katten moeten aan verschillende zaken wennen. De verhuizing naar hun nieuwe woonplekje gaat altijd wel gepaard met wat prikkels. Katten wennen tijdens hun eerste dagen aan andere huisdieren, aan jouw kroost en natuurlijk ook aan jou als hun baasje. Geef hen alle tijd om even op zinnen te komen.

Adopteer je een kat uit het asiel of uit het buitenland? Of neem je een kat over van een ander baasje? Dan is het volkomen normaal dat je kat er wat langer over doet om te wennen aan de nieuwe omgeving. Met een portie geduld, liefde en aandacht is de kans groot dat je kat op termijn volledig openbloeit.

Kat in reismandje - Aveve

Katten laten wennen aan een nieuw huis

Een kat hecht veel belang aan de omgeving. Je viervoetertje moet dus eerst en vooral wennen aan het nieuwe huisje en daarna aan alle huisgenoten. Om een kat te laten wennen aan een nieuw huis, doorloop je 2 belangrijke stappen. Je voegt daar eventueel een derde stap aan toe: je kat naar buiten laten.

  1. Je kat voorbereiden op het transport.
  2. De omgeving aantrekkelijk maken voor je kat.

1. Je kat voorbereiden op het transport

Wil je een kat adopteren of wil je er eentje kopen? Vraag dan steeds aan het asiel of aan de fokker of je jouw kat een paar dagen op voorhand kan laten wennen aan het transportmandje. Een draagmandje is belangrijk om je huisdier te vervoeren in de auto, maar sommige poezen zijn er wat bang van. Als je kat al meteen went aan het mandje, is het later ook gemakkelijker om ‘m te vervoeren.

  • Ga voor een stevig en kwalitatief transportmandje dat groot genoeg is voor je kat. Een goede transportmand gaat zowel bovenaan als onderaan open zodat je de kat er gemakkelijk uit tilt.
  • Leg een dekentje of kussentje in het transportmandje en drapeer eventueel een deken over het mandje zodat het een afgesloten holletje vormt.
  • Vraag aan het asiel of aan de fokker of ze elke dag een paar snoepjes in het mandje willen leggen. De kat ontdekt het mandje zelfstandig en gaat er naartoe wanneer ‘ie zelf wil.
  • Gaat je kat in het mandje liggen en gedraagt ‘ie zich rustig? Sluit het deurtje dan even, maar doe het meteen weer open zodat je kat went aan het afgesloten transportmandje.
  • Spuit het mandje in met een kalmerende spray, zoals Beaphar CatComfort Kalmerende Spray of Beaphar No Stress Spray.
  • Zorg ervoor dat je kat minstens 3 uur voor het transport niet meer gegeten heeft.
  • Zet het transportmandje vast met de veiligheidsgordel zodat het mandje niet kan bewegen.
  • Laat je kat tijdens het transport nooit alleen in de auto.

2. De omgeving aantrekkelijk maken voor je kat

  • Ben je van plan om je katten op avontuur te laten gaan in de buitenwereld? Hou je katten dan minstens 4 weken binnen zodat ze voldoende wennen aan hun huisje.
  • Katten hechten veel belang aan geuren. Een aantrekkelijke omgeving staat dus gelijk aan een omgeving waarin de kat zichzelf ruikt. Wrijf met een doek voorzichtig langs het kopje van je kat om de geur uit de geurklieren op te nemen. Vervolgens laat je de doek langs oppervlakten op kathoogte glijden, zoals kasten, deuren, stoelen en tafels.
  • Wrijf ook zeker je bankstel goed in met de geur van je kat. Zo is de kans iets kleiner dat ‘ie aan het bankstel krabt om zelf een geurspoor achter te laten.
  • Gebruik een kalmerende verdamper voor katten. Met een verdamper voelen je katten zich op hun gemak. Plaats meerdere verdampers in huis of ga voor 1 verdamper in de ruimte waar je kat slaapt.
  • Maak een katvriendelijk huis met alle benodigdheden voor katten, zoals een krabmeubel, kattenbak, voeder- en drinkbakjes en kattenspeeltjes.
  • Beperk de eerste dagen de beschikbare ruimte voor je nieuwe kat. Begin met 1 kamer en doe er elke dag een nieuwe kamer bij zodat je nieuwe huisgenoot niet overprikkeld raakt.
  • Heb je meerdere katten in huis? Zorg er dan voor dat je voldoende kattenspullen in huis haalt. Zo voorkom je jaloezie en vechtpartijen tussen je poezen.
  • Om een kat te laten wennen aan een nieuw huis, is het ook belangrijk dat je routine creëert in het leven van je huisdier. Geef je poezen op dezelfde tijdstippen eten.
  • Geef je kat voldoende tijd en ruimte om de omgeving te verkennen. Forceer niets en laat je kat eerst naar jou toe komen om te knuffelen.

Kat op krabmeubel - Aveve

Katten laten wennen aan de buitenwereld

Sommige katten zijn echte avonturiers die maar al te graag de wijde wereld in trekken. Ze hebben er alle ruimte om te spelen, te rennen, jagen en heerlijk te slapen. Katten die hun omgeving kennen en weten waar hun huis is, keren altijd terug.

Het is om die reden aangeraden om je kat minstens 4 weken binnen te houden zodat ze volledig gewend zijn aan de binnenomgeving. Sommige katten zijn binnen nog wat angstig en hou je dus beter 6 tot 8 weken binnen. Als je een angstige kat buitenlaat, is de kans groot dat ‘ie niet meer terugkeert of zichzelf verwondt.

Een kat aan de buitenwereld laten wennen? Waar denk je eerst aan voor jullie beginnen aan het gewenningsproces?

Kat buiten - Aveve

Hoe kun je een kat buiten laten wennen?

  • Oefen samen in de tuin. Het is een goed idee om je kat eerst in de tuin te laten met een kattenharnasje. Daarna zorg je ervoor dat je tuin goed afgesloten is zodat je kat niet ontsnapt. Blijf er steeds bij als je kat de tuin verkent.
  • Heb je een kitten? Neem je kleintje dan eerst mee in je armen en verken samen de tuin. Hou een kitten steeds binnen tot ze ouder zijn dan 9 maanden.
  • Geef je kat een goede naam met klanken die goed hoorbaar zijn.
  • Spreek regelmatig met je kat en oefen op de naam zodat je poes komt wanneer je ‘m roept. Geef je kat een heerlijke beloning als ‘ie komt wanneer je de naam roept.
  • Creëer routine in het leven van je kat. Geef je huistijger eten op vaste tijdstippen. Laat je kat een uurtje voor de normale etenstijd naar buiten en roep ‘m terug met de naam terwijl je met het etensbakje rammelt.
  • Roep je kat ‘s middags ook een paar keren naar binnen zodat je ‘m een snack kunt geven. Je kat ziet de binnenruimte als iets positiefs en heeft sneller de neiging om ‘s avonds ook weer netjes naar huis te keren.
  • Roep je kat ‘s avonds altijd weer naar binnen.
  • Katten wachten niet graag voor een gesloten deur. Installeer een kattenluik. Om een kat te laten wennen aan het kattenluik, oefen je met een kattensnoepje of met een hengeltje. Hou de beloning aan de ene kant van de deur zodat je kat door het luikje gekropen komt.
  • Ben je benieuwd naar de routes die je kat buiten aflegt? Of wil je wat extra zekerheid als het aankomt op de veiligheid van je snoezel? Ga dan voor een GPS-tracker die je koppelt aan een app. Een goede GPS-tracker is veilig voor je huisdiertje en hindert ‘m niet tijdens het spelen en jagen.

Met een gerust hart jouw katten naar buiten laten? Lees dan alles over de registratie en identificatie van katten in Vlaanderen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië:

Verhuizen met een kat

Katten zijn gehecht aan hun omgeving. Het gebeurt soms dat je jouw kat moet laten wennen aan een nieuw huis, omdat jullie verhuizen. Als je nieuwe huis zich niet ver van het oude bevindt, is het mogelijk dat je huistijger zijn oude stekje opnieuw opzoekt. Wat doe je met je verwarde kat als je verhuist?

  • Als het mogelijk is, kun je de nieuwe bewoners informeren. Vertel hen dat je kat weleens op bezoek komt, maar dat ze ‘m niet mee naar binnen mogen nemen of eten mogen geven. Dit brengt de kat in nog meer verwarring.
  • Hou je kat zo lang mogelijk binnen als het nieuwe huis zich niet ver van het oude bevindt. Maak de nieuwe stek zo prikkelend mogelijk met voldoende kattenaccesoires en verspreid vertrouwde geuren in heel het huis. Laat je kat pas weer naar buiten als ‘ie zich volledig comfortabel voelt in de nieuwe binnenruimte.
  • Verhuizen jullie naar een kleinere woning met meerdere katten? Zorg er dan voor dat je katten genoeg hoekjes hebben om zichzelf in terug te trekken. Voorkom dat je katten zich jaloers en overprikkeld gedragen door voldoende rustplekken te maken en genoeg speeltjes in huis te halen. De beste rust- en slaapplekjes bevinden zich wat hoger van de grond.

Als je verhuist naar een plek die ver uit de buurt van je oude huis ligt, volg je de algemene tips om je kat te laten wennen aan de buitenwereld. Je kat moet dan alleen even acclimatiseren en zoekt geen vertrouwde looproutes meer op.

Kat in verhuisdoos - Aveve

Katten laten wennen aan een nieuw baasje

Om een kitten of kat te laten wennen aan een nieuw baasje, moet je hen goed socialiseren. Katten zijn zelfstandige dieren die net zoals honden nood hebben aan contact met hun baasjes. Begin er al mee als ze nog kitten zijn zodat ze voldoende tijd hebben om aan jou te wennen als nieuw baasje.

  • Benader je kat altijd rustig en op een liefdevolle manier. Forceer niets en laat je huisdiertje de eerste weken altijd zelfstandig naar jou toe komen om te knuffelen. Een kat beslist namelijk volledig zelf wanneer ‘ie er klaar voor is om geaaid en geknuffeld te worden.
  • Zorg voor voldoende schuilhoekjes in huis. Je kat wil zich nu en dan even terugtrekken.
  • Laat je kat eerst aan je hand ruiken voordat je ‘m aait en vraag je huisgenoten om hun harige vriendje ook wat aandacht te geven. Laat ze de kat rustig en liefdevol benaderen.
  • Bouw een band op met je kat door ‘m op vaste tijdstippen eten te geven en voldoende te spelen. Je brengt minstens een halfuurtje per dag al spelend door met je huisdiertje.
  • Als je kat het thuis gewend is, kun je mensen van buitenaf uitnodigen om op bezoek te komen en kennis te maken met je beste maatje. Bouw het rustig op door je bezoek om de beurt even bij je diertje te laten zodat ‘ie via de geuren iedereen leert kennen.

Wees consequent in de dingen die je kat wel en niet mag. Corrigeer je diertje als ‘ie iets doet wat niet mag en beloon ‘m bij goed gedrag. Door de eerste dagen veel tijd met je kat te spenderen, bouw je snel een sterke band op met je lieveling. Lees alle adviezen in de gids over kattengedrag zodat je precies weet wat je viervoeter jou wil vertellen.

Baasje aait kat - Aveve

Katten aan elkaar laten wennen

Katten aan elkaar laten wennen lijkt een opdracht te zijn. Het is mogelijk dat je katten elkaar ontlopen of juist blazen en vechten met elkaar. Wil je volwassen katten aan elkaar laten wennen of vraag je je af hoe je jouw kat voorstelt aan een nieuwe kitten in het gezin? Met enkele simpele stappen worden jouw poezebeestjes gegarandeerd de beste maatjes.

Hoe laat je katten aan elkaar wennen? Hoe laat je een kat aan een kitten wennen? Of vraag je je af hoe je kittens aan elkaar laat wennen? De simpele stappen blijven voor iedere kat hetzelfde.

  1. Katten houden van hun eigen stekje en zijn territoriaal ingesteld. Het is dus eerst en vooral belangrijk om genoeg geduld te hebben met je beestjes.
  2. Bereid je kat voor op de komst van het nieuwe huisgenootje door de geur van je nieuwe huisdier te verspreiden in huis. Leg een paar speeltjes of dekentjes met de geur door het huis. Je kat gaat op eigen houtje naar de spullen toe en ruikt er op eigen tempo aan.
  3. Haal voldoende spulletjes in huis voor je katten om ruzie en jaloezie te voorkomen. Zorg voor voldoende speeltjes, slaapplekjes en plaats verschillende eet- en waterbakjes in huis.
  4. Verdeel je aandacht gelijk over beide katten. Laat ze samen spelen door ze allebei uit te dagen. Betrek beide katten in het spel als je merkt dat eentje zich wat afzijdiger houdt.

Kat snuffelt aan andere kat - Aveve

De eerste ontmoeting is erg belangrijk. Het is verstandig om langzaam te werk te gaan en een veilige omgeving te creëren voor beide diertjes. Laat ze nog niet vanaf het eerste moment samen als je je katten veilig aan elkaar wil laten wennen.

  • Maak een aparte ruimte voor je nieuwe kat met behulp van veiligheidshekjes of een ren voor knaagdieren. Zorg ervoor dat je katten er niet over springen of door de tralies lopen.
  • Zijn hekjes in huis geen optie? Hou je nieuwe kat de eerste dagen apart in een afgesloten ruimte. Maak de kamer volledig kattenproof. Je katten maken voorzichtig kennis met elkaar via de gesloten deur.
  • Laat je kat na een paar dagen voorzichtig uit de afgesloten ruimte. Vraag aan iemand of die bij de oude kat blijft staan terwijl jij bij de nieuwe blijft. Geef je nieuwe kat de tijd om de ruimte te ontdekken en te verkennen.
  • Na de verkenningstocht laat je de katten écht met elkaar kennismaken. Zet de katten op een afstandje tegenover elkaar terwijl jij en je helper bij hen blijven. Het is volkomen normaal dat je katten blazen en grommen naar elkaar. Hou de verschillende vluchtroutes vrij zodat je poezen zich kunnen terugtrekken als ze dat willen.
  • Hou je katten de eerste weken goed in de gaten. Laat ze de eerste dagen nog niet alleen thuis met elkaar, want het is mogelijk dat ze vechten. Als jij er niet bent, kun je ze niet uit elkaar trekken.

Katten laten wennen aan een hond

Wil je een (bange) kat laten wennen aan een hond? Hoewel het spreekwoord anders beweert, is het prima mogelijk om hond en kat samen te laten wennen. Net zoals 2 katten die aan elkaar moeten wennen, zijn bij hond en kat dezelfde stappen belangrijk.

  • Je begint met geurgewenning. Heb je een hond en wil je een kat in huis nemen? Verspreid dan een week op voorhand de geur van je nieuwe huisdiertje in het hele huis. Ook voor honden zijn geuren een belangrijk communicatiemiddel.
  • Hou je hond en kat tijdens de eerste ontmoeting op veilige afstand van elkaar. Lijn de hond aan en zorg voor voldoende vluchtroutes voor je kat als het je diertje even wat te veel wordt.
  • Hou hond en kat nog even gescheiden in huis. Herhaal de ontmoeting de volgende dagen. Hou de lijn eens wat losser vast en laat je hond vervolgens rustig los. Ook hier zijn vluchtroutes belangrijk, voor zowel hond als kat.
  • Hou de volgende dagen een oogje in het zeil en laat je hond en kat de eerste weken nooit alleen met elkaar.

Heb je nog andere dieren in huis, zoals knaagdieren, vissen of reptielen? Zorg er dan voor dat je kat je diertjes geen pijn doet. Bij dieren die kleiner zijn dan je kat, is het aangeraden om ze te allen tijde apart te houden. Zet ze op plaatsen waar je kat niet bij kan of sluit hun verblijf goed af. Wil je ze toch aan elkaar voorstellen? Laat ze dan op dezelfde manier met elkaar kennismaken en blijf altijd in de buurt.

Ontdek alle stappen in de gids over een vlotte start met je hond. Je vindt er alle tips, tricks en adviezen terug die je gebruikt voor een vlotte ontmoeting tussen je huisdieren.

Hond en kat ruiken aan elkaar – Aveve

Kittens laten wennen

Hoe laat je een kitten wennen aan nieuw huis? Het is belangrijk om te weten dat ook kittens veel belang hechten aan hun omgeving. Als je jouw kleintje meeneemt naar huis, moet ‘ie ook even wennen aan z’n nieuwe stekje. Hoe pak je het aan, een kitten laten wennen?

  • Hou de omgeving van je kitten de eerste dagen prikkelvrij en rustig. Nodig nog geen bezoek uit en blijf bij je kleintje als die het huis verkent.
  • Forceer niets en geef je kitten ruimte om ‘m te laten wennen. Je kitten komt zelf naar jou toe voor aaitjes. Je wacht het juiste moment dus steeds af zodat jullie een goede band met elkaar opbouwen.
  • Beperk de beschikbare ruimte de eerste dagen. Voeg per dag wat meer ruimte toe.
  • Maak per dag voldoende tijd vrij om even uitgebreid te spelen met je kitten.
  • Maak een comfortabel slaapplekje voor je kitten en maak duidelijk dat het plekje volledig voor hem of haar alleen is. Je kitten is namelijk erg moe van alle nieuwe prikkels.
  • Toon je kitten waar de kattenbak te vinden is. Katten zijn van nature zindelijk waardoor ze snel wennen aan hun nieuwe kattenbak.
  • Maak het huis volledig kittenproof, maar blijf je kleintje in de gaten houden. Kittens lijken in de eerste instantie nogal teruggetrokken, maar ze gaan al snel op verkenning.
  • Je laat je kitten de eerste maand niet voor een lange tijd alleen. Bouw de momenten rustig op door telkens iets langer weg te blijven. Laat je katten nooit meer dan 1 volledige dag alleen!

Je leest alles over je nieuwe kleine huisgenootje in de handige gids over kittens. Ontdek wat je kitten allemaal nodig heeft en hoe je de beste keuze maakt als je een katje uitkiest.

Kitten - Aveve

Bange katten laten wennen

Wil je een angstige kat laten wennen of heb je een bange kitten in huis die zich de hele tijd verstopt? Dan is geduld een zeer belangrijk middel om je viervoetertje te laten ontdooien. Katten hebben tijd nodig om te wennen aan hun omgeving en dat duurt weleens langer bij de ene kat dan bij de andere. Het spreekwoord is niet voor niets “de kat uit de boom kijken”.

Als baasje is het belangrijk dat je jouw bange kat laat wennen door te tonen dat ‘ie zich niet bedreigd hoeft te voelen. Je kat vlucht namelijk weg, omdat ‘ie zich bedreigd voelt door een bepaalde situatie.

  • Laat je bange kat wennen door ‘m voldoende ruimte en tijd te geven. Het is in sommige gevallen zelfs goed om je huisdiertje de eerste dagen te negeren. Zoek nog geen toenadering en spreek eventjes niet tegen je nieuwe huisgenootje. Zo voelt je kat zich niet bedreigd.
  • Spreek de eerste dagen op een zachtere toon en zet de televisie op een lager volume.
  • Zorg voor voldoende schuilplekjes zodat je kat zich naar hartenlust kan terugtrekken.
  • Vermijd luide geluiden. Gebruik de stofzuiger, de wasmachine of muziekinstallatie alleen als je merkt dat je kat zich wat meer op z’n gemak voelt. Geef je kat een beloning als ‘ie in de ruimte blijft en niet wegloopt. Zorg ook hier dat er vluchtroutes beschikbaar zijn.
  • Richt voldoende hoge plekes in voor je kat. Katten voelen zich het veiligst op hoogtes.
  • Geef je kat leuke speeltjes en snacks, zoals kattensnoepjes en speeltjes met kattenkruid.
  • Soms help het om een tweede kat erbij te nemen als je kat bang blijft. Een kat die wat meer durft en niet bang is, kan je angstige lieveling uit z’n schulp laten kruipen.

Je bange kat zorgeloos laten wennen? Enkele producten helpen jou om het gewenningsproces gemakkelijker te maken en soepeler te laten verlopen. Ze werken ontspannend en nemen stress weg.

Geadopteerde katten laten wennen

Haal je een kat uit het asiel of neem je er eentje over van een ander baasje? Dan is het mogelijk dat je nieuwe huisgenootje wat meer tijd nodig heeft om te wennen aan de omgeving. Waar hou je rekening mee als je een kat uit het asiel of een herplaatste kat wil laten wennen?

  • Het is mogelijk dat je geadopteerde kat angstig is. Je volgt dan dezelfde tips en adviezen om een angstige kat of bange kitten te laten wennen.
  • Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving. Hou je kat de eerste dagen binnen en hou ramen en deuren gesloten zodat je nieuwe lieveling niet op verkenning gaat om het oude huisje weer op te zoeken. De adviezen over katten buitenlaten, helpen jou om een veilige keuze te maken.
  • Katten hechten veel belang aan geuren en aan persoonlijke ruimte. Verspreid de geur van je kat ter voorbereiding in het hele huis en zorg voor voldoende schuilplekjes. De beste rust- en slaapplekjes voor katten bevinden zich hoog van de grond.
  • Katten wennen elk op hun eigen tempo. Richt je huis katvriendelijk in en bekijk de tips om de omgeving zo aangenaam en aantrekkelijk mogelijk te maken voor je viervoetertje.
  • Neem je de kat over van een vorig baasje? Dan is het een goed idee om ter voorbereiding geregeld eens op bezoek te komen zodat je kat alvast went aan jouw aanwezigheid.

Kat in reismandje - Aveve

Katten laten wennen aan een baby

Bereiden jullie je volledig voor op de komst van een nieuw hummeltje? Dan is het een goed idee om je kat alvast te laten wennen aan de veranderingen die baby’tjes met zich meebrengen. Hoe laat je jouw kat wennen aan je baby?

Een goede voorbereiding is heel erg belangrijk als jullie een kindje verwachten. Katten zijn volwaardige gezinsleden die een plaatsje hebben in de familie, maar het is belangrijk om aan je kat te tonen dat je baby altijd op de eerste plek komt wat aandacht betreft.

  • Richt alvast veilige plekjes in voor je kat. Zorg voor slaapplekjes hoog van de grond en zet het voeder- en drinkbakje net zoals de kattenbak op een rustige plek. Hou de spullen van je kat zo ver mogelijk weg van de spullen van je kindje, zoals het bedje en de verzorgingstafel.
  • Laat je kat alvast kennismaken met babygeluiden door ze zachtjes af te spelen.
  • Verhoog het volume telkens een beetje als je merkt dat je kat er klaar voor is. Dit lees je gemakkelijk af in de lichaamstaal van je pluizenbol.
  • Je kat vindt het ook fijn om al eens rustig te snuffelen aan babyspulletjes, zoals luiers en verzorgingsproducten. Zo vult het huis zich niet plots met vreemde geuren.
  • Je hebt veel tijd nodig om voor je kindje te verzorgen. Het is mogelijk dat je de routine van je kat moet doorbreken om je kindje op bepaalde tijdstippen eten te geven. Begin hier al mee als het baby’tje er nog niet is en doe dit rustig aan zodat je kat niet verward raakt.

Baby en kat - Aveve

Hoe wennen je katten aan de baby als je kleintje er is?

  • Het grootste deel van je aandacht gaat naar je hummeltje. Las toch nog voldoende tijd in met je kat en geef ‘m aaitjes terwijl je jouw baby’tje op schoot hebt.
  • Blijf ook minstens een halfuurtje per dag spelen met je kat. Lukt dit niet? Vraag dan of je partner, familieleden of vrienden jou even willen helpen om je kat te entertainen.
  • Zorg ervoor dat je kat niet in het babybedje of in de speeltuin klimt. Hou dus altijd een oogje in het zeil en laat je kat en kindje nooit alleen.
  • Duw je kat niet abrupt weg als ‘ie komt snuffelen. Zo bouwt je kat een band op met z’n nieuwe kleine huisgenootje. Hou wel te allen tijde een oogje open voor signalen die wijzen op agressie . Zo raakt er niemand gewond.
  • Hou je kat nooit tegen als ‘ie wil wegvluchten. Vluchtgedrag bij katten is een natuurlijke reactie op het onbekende. Als je jouw kat tegenhoudt, ervaart je huisdier stress en angst.
  • Geef je kat geregeld een beloning als ‘ie zich in dezelfde ruimte bevindt als de baby. Zo associeert je viervoetertje de aanwezigheid van je kindje met iets positiefs.

Voor je het weet zijn je kleintjes groot en beginnen ze te kruipen of zelfs al voorzichtig te stappen. Het is gemakkelijk om je kinderen aan te leren hoe ze respectvol omgaan met hun pluizige huisgenootjes. Ontdek alle adviezen in de gids over katten en kinderen.

Wat als je jouw kat niet kan laten wennen?

Het gebeurt weleens dat katten niet kunnen wennen. Ze vinden het lastig om gewend te raken aan hun nieuwe huisje of ze schieten niet goed op met hun andere huisgenootjes. Je moet in dat geval een doordachte keuze maken: je katten nog meer tijd geven om te wennen of beslissen om over te gaan op herplaatsing van 1 of meerdere katten.

Het is aangeraden om eerst even langs te gaan bij de dierenarts voor het beste advies en eventueel wat extra hulp. Je hoeft een drastische keuze zoals herplaatsing nooit alleen te maken. Het is namelijk mogelijk dat er iets meer aan de hand is dat je met wat medische hulp goed behandelt.

Kat en baasje - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met