Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een kat adopteren of kopen: wat moet je weten?

Adopteren of kopen? Ga je voor een speciale raskat of wil je toch echt een volwassen of oudere kat in huis nemen? Met de adviezen maak jij gegarandeerd de juiste keuze.

Een perfect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!

Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:

Hoe kies je een kat?

Katten verrijken je leven op verschillende manieren. Het zijn de ideale huisgenoten die leven in de brouwerij brengen en soms zelfs tijd vrijmaken om uitgebreid met je te knuffelen. Als eerst moet je natuurlijk beslissen of een kat bij je levensstijl past. Als dat het geval is, ga je over op de keuze van je toekomstige knuffelmaatje. Hoe kies je een kat?

  • Ben je op zoek naar een kat die zelfstandig is en het liefst buiten op avontuur gaat? Dan is het een goed idee om een volwassen boerderijkat in huis te nemen. Ze zijn het buitenleven gewend en doen niets liever dan buitenspelen, jagen en heerlijk dutten onder een struik.
  • Weet je graag meteen waar het op staat? Dan kun je het best een volwassen of oudere kat in huis nemen. Hun karakters zijn al volledig ontwikkeld. Katten zijn in het algemeen volwassen als ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Ze zijn een senior als ze 10 à 12 jaar oud zijn.
  • Wil je graag een onbeschreven blad dat je opvoedt naar eigen believen? Ga dan voor een schattige kitten. Kleine katjes wennen vaak zonder problemen aan hun nieuwe omgeving.
  • Heb je een bepaald ras in gedachten? Koop dan een katje bij een erkende handelaar. Raszuivere katten hebben steeds een officiële stamboom die je meekrijgt bij aankoop.
  • In het asiel zijn volwassen katten en oudere katten goed vertegenwoordigd. Veel mensen kiezen voor een kitten, terwijl oudere katten minstens even fijne huisgenootjes zijn. Als je een oudere kat een fijn leven wil geven, is het een goed idee om ze in huis te nemen.

Er is een groot verschil tussen verwilderde katten, wilde katten en zwerfkatten. Verwilderde katten stammen af van de gedomesticeerde huiskat, maar leven al generaties lang op straat in grote populaties. Ze zijn niet meer geschikt als huisdier. Wilde katten zijn een ondersoort van de kat en zijn nooit gedomesticeerd geweest. Ook zij zijn absoluut niet geschikt als huisdier.

Zwerfkatten hadden ooit een baasje of een verzorger en zijn dus wel menselijke aandacht gewend. Katten die van straat gered worden voor adoptie, zijn in alle gevallen zwerfkatten. Ze zijn met de juiste zorgen geschikt als huisdier.

Een boerderijkat in huis nemen of toch liever een senior of zwerfkatje adopteren? Ben je er toch nog niet helemaal uit? Ontdek dan alle adviezen in onze gids over de kat die bij jou en je gezin past.

Boerderijkat - Aveve

Wetten en plichten in België

Wil je een kat adopteren of eentje kopen? In de regel kies je bij adoptie voor een kat uit een dierenopvang of van een organisatie. Als je een bepaald ras of een bepaalde soort wil kopen, ga je naar een erkende fokker of een verantwoordelijke verkoper. Zowel aan adoptie als aan de verkoop van katten zijn regels en plichten verbonden in België.

  • Katten verhandelen
  • Een nieuwe thuis zoeken voor je kat
  • Katten kopen of adopteren

Katten verhandelen

Wat rekent men onder ‘verhandelen van katten’?

  • een kat in de handel brengen, te koop aanbieden en verkopen
  • een kat houden, vervoeren en tentoonstellen met het oog op verkoop
  • katten ruilen, kosteloos of niet, en gratis weggeven

Enkel erkende kattenhandelaars mogen in België katten verhandelen. Voor katten is altijd een erkenning nodig. De regel geldt in Vlaanderen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië. Toch zijn er kleine verschillen voor de gewesten. Zo is het in Wallonië bijvoorbeeld ten strengste verboden om dieren te verhandelen op algemene advertentiewebsites.

Dierenasielen moeten ook erkend zijn om katten te mogen verhandelen. Zij vallen net zoals erkende kwekers onder de noemer van erkende handelaars. De Dienst Dierenwelzijn beslist of kattenhandelaars erkend worden of niet. Ze publiceren de namen en adressen van de kwekers en asielen in officiële lijsten.

In de praktijk volgt men de officiële wetgeving niet altijd zo nauw na. Het gebeurt wel vaker dat mensen katten onderling verkopen zonder erkenning. De wetgeving is er om het dierenwelzijn te bewaken. Als je zomaar een katje aanschaft, weet je niet precies hoe het is gesteld met de gezondheid van je diertje. Je kiest dus het best altijd voor de officiële weg die jou als eigenaar ook bescherming biedt.

Katjes in nestje - Aveve

Een nieuwe thuis zoeken voor je kat

Alleen erkende handelaars mogen katten verhandelen. Maar wat gebeurt er als je een nieuwe thuis zoekt voor je pluizige viervoeter? Kan je bijvoorbeeld niet meer voor je kat zorgen? Dan zijn er verschillende manieren om een nieuw huisje te zoeken voor je viervoeter.

  • via een erkend asiel
  • via een vzw die bemiddelt met een potentiële adoptant
  • met advertenties in dierenhandelszaken en in gespecialiseerde media
  • via een kweker-handelaar (VL/BRU/WAL)

Je mag je kat niet zomaar weggeven via zoekertjeswebsites, advertenties in een winkel of via sociale media, zoals Facebook en Instagram. Ook als je je huisdier aan goede vrienden of aan familie wil geven, laat je de adoptie het best via een erkend asiel of andere instelling verlopen.

Katten bij elkaar - Aveve

Katten kopen of adopteren

Er is een leeftijdsgrens om katten te mogen kopen of adopteren. In Vlaanderen en in Brussel ligt de minimumleeftijd van de koper of adoptant op 16 jaar. In Wallonië moet de koper-adoptant minstens 18 jaar zijn tenzij de ouders of voogd uitdrukkelijk toestemming geven. Je moet er ook een speciale vergunning hebben om dieren in huis te mogen halen in Wallonië.

Waar moet je nog meer voor zorgen als koper?

  • Huisvesting
  • Gepaste voeding
  • De juiste (medische) zorgen

Kat in transportmandje - Aveve

Waarom een kat adopteren?

Je belist volledig zelf of je een kat wil adopteren of eentje wil kopen. Het ene hart smelt voor de schattige stunteligheid van een kitten terwijl iemand anders een katje wil adopteren uit de overvolle opvangcentra. In opvangcentra zijn katten van alle leeftijden op zoek naar een nieuw baasje. Je vindt er in sommige gevallen ook raskatten terug. Wat zijn de voordelen van adopteren?

  • Overpopulatie is een probleem bij katten. Asielen en organisaties vangen erg veel katjes op die geen thuis hebben. Als je een kat adopteert, heb je een positieve invloed op het probleem.
  • Vooral oudere katten worden weleens over het hoofd gezien. Als je overgaat op adoptie, kun je een seniorkatje nog een paar mooie laatste jaren geven. Je krijgt er veel liefde voor terug.
  • Je hebt een zeer grote keuze. Er zijn verschillende katten met elk hun eigen karakter en uiterlijk. De medewerkers kennen de katten goed en kiezen een huisgenootje uit dat perfect bij jouw wensen en noden past. Je vindt er zowel kittens als volwassen katten.
  • Volwassen katten hebben een ontwikkeld karakter en zijn in de meeste gevallen getraind om de kattenbak te gebruiken, bijvoorbeeld. Ze zijn vaak wat minder onstuimig dan kittens.

De eerste weken zijn cruciaal in het leven van een kat. Het karaktertje krijgt vorm en de belangrijkste socialisatieperiode vindt dan al plaats. Bij adoptiekatten is het verleden soms onbekend. Ze hebben bepaalde gewoonten die je moeilijker aanpakt en verandert. Toch put je erg veel voldoening uit de zorg van een adoptiekatje. Je krijgt er in vele gevallen veel liefde voor terug.

Kat in opvangcentrum - Aveve

Kat adopteren of kopen: wat moet je weten?

Je kan een kat adopteren of kopen via erkende handelaren, zoals dierenasielen, een kweker(- handelaar) en via verantwoordelijke organisaties. Neem eerst grondig alle wetten en plichten door voor je jouw toekomstige lieveling adopteert. De wetgeving is er om huisdieren en hun toekomstige baasjes te beschermen tegen wanpraktijken.

In Wallonië moet je ook een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen.

Heb je een erkende handelaar gevonden? Dan is het handig om de regelgeving rond adoptie en aankoop nog eens goed door te nemen. Waar moet je zeker op letten als je een kat neemt?

  • Kies een kat die bij jou en je gezin past en die voldoet aan jullie wensen. Zo zijn sommige katten opgevoed als buitenkatten en is het moeilijk om dat later nog te veranderen.
  • Alle katten moeten een chip hebben en geregistreerd worden in de databank van CatID voor ze 12 weken oud zijn. De registratie en chip moet op jouw officiële adres staan. Als je verhuist, pas je de gegevens aan via CatID. Dit doe je zelf of via de dierenarts.
  • Katten moeten gecastreerd (of gesteriliseerd) zijn vóór de adoptie en aankoop. Uitzonderingen op de regel zijn katten die voor een erkende fokker bestemd zijn of asielkatten die jonger zijn dan 6 maanden. Het asiel gaat dan een overeenkomst aan met de adoptant.
  • Katten mogen geen verboden ingreep ondergaan hebben, zoals amputatie.
  • Je mag in Vlaanderen geen kittens mee naar huis nemen die jonger zijn dan 12 weken. In Brussel ligt de minimumleeftijd op 13 weken, in Wallonië al op 7 weken.
  • Katten uit het buitenland moet je binnen de 8 dagen registreren via de databank CatID.
  • Als je kat uit het buitenland komt, moet ‘ie minstens 15 weken oud zijn voor je ‘m bij je thuis mag ontvangen. Dit heeft te maken met de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës).

Kat in opvangcentrum - Aveve

Erkende fokkers van katten zijn opgenomen in de officiële lijsten die de overheid opstelt. Verantwoordelijke handelaren verkopen geen dieren met duidelijke ziektesymptomen of dieren die er in het algemeen niet goed uitzien. Katten die niet gezond zijn, hebben last van traanoogjes, kale plekken, parasieten en zijn vaak erg mager waardoor je de ribbetjes goed ziet.

Sommige rassen, zoals de Scottish Fold en bepaalde hybridesoorten, staan op de zwarte lijst en mag men niet meer verhandelen in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een goede kweker respecteert de maatregel om de gezondheid van zijn of haar katten te waarborgen.

Wil je toch een extra kwaliteitscontrole uitvoeren als je naar een erkende handelaar trekt? Je vindt alle eigenschappen van goede asielen en verantwoordelijke fokkers terug in onze gids voor een vlotte start met honden en puppy’s. De eigenschappen gelden natuurlijk ook voor alle handelaren van katten.

Hoeveel kost een kat?

Hoeveel katten kosten, verschilt heel erg van kat tot kat, maar ook van baasje tot baasje. In de aankoop varieert de prijs van katten tussen de € 80 voor een adoptiekat tot wel € 1500 voor speciale raskatten. De maandelijkse vaste kosten van katten liggen gemiddeld tussen de € 20 en € 70, afhankelijk van het type voer dat je kiest en de kattenbakvulling die je gebruikt.

Waar hou je allemaal rekening mee in het kostenplaatje?

  • Voeding voor je kat
  • Voorziene medische kosten, zoals vaccinatie
  • Onvoorziene medische kosten, zoals bij ziekte
  • Accessoires voor katten, zoals krabmeubel en speeltjes
  • Verzorging, zoals trimmer, kattenbakvulling etc.

Kat op kattenbak - Aveve

Verwelkomen jullie binnenkort een harige huisgenoot in jullie gezin? Neem dan alvast alle tips en tricks door om je kat te laten wennen aan de nieuwe omgeving met alle verschillende prikkels die daarbij horen.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met