Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Welke kat past bij mij: soorten & kater of kattin kiezen?

Welke kast past bij mij? Het is een vraag die alle baasjes in spe zichzelf stellen. Wil je een kater of kattin kiezen? Of vraag je je af of een boerderijkat in huis nemen een goed idee is? Met enkele adviezen maak jij gegarandeerd de beste keuze.

Past een kat bij je levensstijl?

Katten zijn populaire huisdieren. Er zijn erg veel mensen die vinden dat een huistijger het gezin compleet maakt. Natuurlijk vergen ook katten wel wat aandacht, tijd en geld. Hoe weet je zeker of een kat goed bij je levensstijl past? Je vinkt het gemakkelijk af voor jezelf.

 • Katten zijn in de regel onafhankelijke dieren, maar je moet voldoende tijd voor ze vrijmaken. Ze hebben dagelijks aandacht nodig van hun baasjes. Voor die portie aandacht krijg je natuurlijk wel een grotere portie liefde en plezier in de plaats.
 • Net zoals elk huisdier kost een kat ook wat geld. Je hebt geld nodig voor voeding en verzorging, maar je telt ook de jaarlijkse dierenartsbezoekjes mee in het kostenplaatje.
 • Katten worden gemiddeld tussen de 15 en 18 jaar oud. Er zijn ook enkele uitschieters van 20 jaar en ouder bekend. Met een kat in huis ben je dus zeker dat er een groot deel van je leven gevuld is met liefde en plezier.
 • Veranderingen in de gezinssamenstelling en verhuizingen leveren altijd wel wat stress op. Je kat moet zich in zulke situaties erg aanpassen, maar met de juiste gewenningstips lukt het jullie in een mum van tijd.
 • Als je kinderen in huis hebt, is het belangrijk dat je je spruiten leert omgaan met katten. Kinderen en katten gaan gelukkig goed samen. Ze vormen in vele gevallen een gouden combinatie en ze zijn de beste maatjes.
 • Als je andere dieren in huis hebt, moet je je kat eerst aan hen voorstellen. Heb je een hond? Dan bestaat de kans dat je hond de kat eerst even uit de boom wil kijken. Je hebt dan wat tijd nodig om hen aan elkaar voor te stellen en te laten wennen.
 • Sommige mensen kampen met een kattenallergie. In sommige gevallen is de allergische reactie mild en goed op te lossen met een pilletje dat je bij de huisdokter krijgt.

Katten zijn, met andere woorden, de ideale huisgenoten. Ze brengen leven in de brouwerij en ze zijn de beste knuffelmaatjes. Als je voor jezelf hebt beslist dat een kat in je leven past, is het vervolgens nog leuker om te kijken wat voor soort kat je precies wil verwelkomen in huis.

Baasje aait kat - Aveve

Een kater of een kattin kiezen?

Een kater of kattin kiezen hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn namelijk niet per se grote verschillen in de karakters van beide geslachten. Men beweert weleens dat het ene geslacht liever of aanhankelijker is dan het andere, maar dat klopt niet. Waar let je wel op als je een kater of een vrouwelijke kat kiest?

 • De Belgische wet zegt dat zowel katers als kattinnen gecastreerd of gesteriliseerd(*) moeten worden voor ze 5 maanden oud zijn. De ingreep is in het algemeen wat duurder voor vrouwelijke katten dan voor mannetjes.
 • Ongecastreerde katers hebben een groter territorium nodig dan kattinnen. Een mannetje dat ‘niet geholpen’ is, gaat op zoek naar vrouwtjes die hij het hof kan maken. Ze dwalen om die reden meer rond dan vrouwelijke katten.
 • Heb je al een volwassen dame in huis? Dan is de kans groot dat ze een nieuwe, jonge kater in het gezin moeilijker accepteert. Wilde katten leven in groepen van hetzelfde geslacht, zeker wat vrouwtjes betreft. Je zoekt dus best een katje met hetzelfde karakter en liefst ook geslacht als je oudere poes.
 • Zowel katers al kattinnen bakenen hun territorium af door te sproeien. Ze vertellen er soms ook bepaalde dingen mee, dat ze stress hebben bijvoorbeeld.
 • Kattinnen zijn in het algemeen wat kleiner en fijner dan katers.
 • Heb je een bepaalde kleur van vacht in gedachten voor je toekomstige kat? Dan is het interessant om te weten dat bijna alle lapjeskatten vrouwtjes zijn terwijl oranje een kleur is die je vaker ziet bij mannetjes. Dit heeft te maken met de chromosomen van katers en kattinnen.
 • Als je beslist om meerdere kittens uit hetzelfde nest te adopteren, maakt het niet uit of je lievelingen van hetzelfde geslacht zijn of niet.

(*) In de regel worden zowel katers als kattinnen altijd gecastreerd: bepaalde geslachtsorganen worden dan weggehaald. Bij sterilisatie onderbreekt de dierenarts de zaad- of eileiders. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hun hormoonhuishouding blijft hetzelfde. Ze worden nog steeds krols en ze sproeien. Om die reden past men sterilisatie praktisch nooit toe.

Lapjeskat en oranje kat - Aveve

Een kitten, volwassen kat of seniorkat kiezen?

Kittens zijn klein en schattig, maar ze hebben een andere aanpak nodig dan een volwassen kat en een senior. Als je een kat wil kiezen, hou je met een paar dingen rekening zodat je gegarandeerd de juiste keuze maakt waar je volledig achterstaat.

 • Een kitten is een onbeschreven blad. Hoewel je een kitten minder intensief hoeft te trainen dan een puppy , is het wel fijn om je kitten zelf bepaalde dingen aan te leren. Een volwassen kat heeft een gevormd karakter terwijl je een kitten bepaald gedrag iets gemakkelijker aan- en afleert.
 • Kittens barsten van de energie. Ze doen niets liever dan heerlijk stoeien. Je hebt meer tijd nodig voor je kitten dan voor een volwassen kat die wat meer z’n plannetje trekt. Kittens maken tijdens al dat gestoei weleens iets stuk of krabben wat vaker aan meubelstukken.
 • Bij een volwassen kat en een oudere kat is het karakter al goed zichtbaar. Je weet dus wat je in huis haalt. Een kitten moet z’n karakterje nog volop ontwikkelen. Katten zijn volwassen als ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Je kat is een senior als ‘ie 10 à 12 jaar oud is.
 • Je hebt een grote keuze aan volwassen katten en seniorkatten in het asiel, in opvangcentra en via organisaties die katten van straat halen. Er zitten veel volwassen katjes te wachten op een nieuwe thuis.
 • Vooral seniorkatten worden vaak over het hoofd gezien. Als je een oudere kat in huis wil nemen, geef je een dametje of heertje dat op pensioen is nog een mooie laatste dag.
 • Een volwassen kat in huis nemen staat vaak gelijk aan een kat die weet hoe het leven in elkaar zit. Je hoeft de kat niet meer te leren om op de bak te gaan, bijvoorbeeld, en ze zijn vaak wat rustiger dan een kitten.

“Welke soort kat past bij mij?” vraag je jezelf nog steeds af. Het maakt in principe helemaal niet uit welke leeftijd je kiest, zolang je jouw troetel genoeg aandacht geeft en goed verzorgt. Zowel kittens, volwassen katten als seniorkatten hebben elk hun eigen manieren waarop ze jouw leven mooier maken.

Oudere kat - Aveve

Raskatten, boerderijkatten en wilde katten

Misschien heb je wel een bepaald kattenras in gedachten, zoals de langharige pers of de imposante Maine Coon? Of wil je eerder een gewone Europese korthaar die je rechtstreeks adopteert vanop de boerderij? Waar hou je rekening mee als je een kat gaat kiezen?

 • Raskatten hebben elk hun eigen bijzondere uiterlijk, maar dat gaat ook gepaard met een eigen karakter. Sommige kattenrassen, zoals de pers, zijn wat rustiger en een beetje minder uitgelaten dan andere rassen, zoals de bengaal. Je houdt dus ook steeds rekening met het karakter en gaat niet puur op het uiterlijk af.
 • Boerderijkatten zijn poezen die het buitenleven gewend zijn. Ze slapen op een grote hooiberg in een schuur en jagen in hun wakkere uurtjes op kleine knagers. Wil je een boerderijkat in huis nemen? Dan is het belangrijk om te weten dat je van volwassen boerderijkatten niet zomaar binnenkatten maakt. Vaak zijn ze ook wat onafhankelijker en een tikkeltje schuwer dan katten die menselijk gezelschap gewend zijn.

Verwilderde katten, wilde katten & zwerfkatten

Er zijn belangrijke verschillen tussen verwilderde katten, wilde katten & zwerfkatten. Het is een belangrijk onderscheid als je katten wil adopteren.

 • Verwilderde katten leven al generaties lang op straat. De nieuwe generaties hebben nooit een baasje gehad en zijn allemaal in het wild geboren. De verwilderde kat stamt wel af van de gedomesticeerde huiskat, maar ze zijn zodanig zelfvoorzienend geworden dat ze niet meer geschikt zijn als huisdieren.
 • Wilde katten, zoals de Europese wilde kat, is een andere ondersoort van de kat. Ze zijn nooit gedomesticeerd geweest en zijn in geen enkel geval geschikt als huisdieren.
 • Zwerfkatten zijn katten die ooit een baasje of een verzorger hebben gehad. Ze zijn menselijke zorg gewend, maar ze zijn grotendeels zelfvoorzienend. Zwerfkatten zijn in sommige gevallen ook op straat geboren, maar ze zijn gedomesticeerd genoeg om te houden als huisdier – met de juiste zorgen.

In verlaten dorpen of gebieden vind je weleens grote populaties terug van verwilderde katten. Meestal gaat het om katten van vorige bewoners die het dorp verlaten hebben, zoals in het Belgische dorpje Doel gebeurd is. Organisaties zetten zich in voor de dieren door hen eten te geven en de juiste medische zorgen aan te reiken, zoals castratie van de populatie.

Kom je een kat tegen en twijfel je of het om een wilde kat, een zwerfkat, verwilderde kat of om een gewone huiskat gaat? Neem dan contact op met de lokale dierenorganisaties. Zij weten meestal hoe het zit met lokale populaties in je buurt en vertellen je er wat meer over.

Komt de kat naar je toe? Dan gaat het in zo goed als alle gevallen om een huiskat of om een zwerfkat. Je neemt ze het best mee naar de dierenarts zodat die de microchip kan lezen als die aanwezig is.

Verwilderde katten - Aveve

Binnen- of buitenkat?

Buitenkatten hebben de hele wereld aan hun voeten liggen. Ze kunnen naar hartenlust jagen, rennen, spelen en heerlijk soezen onder een struik of boom. Toch is het erg belangrijk om een paar dingen voor jezelf af te wegen als je jouw kat naar buiten wil laten. Waar hou je rekening mee vóór je de keuze maakt?

 • Woon je in een veilige omgeving, zoals een rustige wijk of in bosrijk gebied? Als je aan een drukke baan woont, is het niet altijd een goed idee om je kat naar buiten te laten.
 • Is je kat gechipt en gecastreerd? Sinds 1/11/2017 is het verplicht om je kat te laten registreren in de centrale databank CatID voor de leeftijd van 12 weken. Dit geldt voor het hele grondgebied van België. De dierenarts zorgt voor de chip, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de correctheid van de registratiegegevens van je kat.
 • Heb je een opvallende (ras)kat? Hou er dan rekening mee dat ze de aandacht trekken. Het gebeurt dat mensen je loslopende kat mee naar binnen nemen en zelf houden, omdat ze ‘m mooi en speciaal vinden.
 • Het is moeilijk om steeds de veiligheid van je kat te garanderen als die vaak naar buitengaat. Naast druk verkeer, is het ook mogelijk dat je kat iets giftigs eet of vast komt te zitten in een tuinhuisje of in andere afgesloten ruimte.
 • Het is aangeraden om routine te creëren in het leven van je kat. Zo is het bijvoorbeeld goed om je kat vanaf ‘s ochtends buiten te laten, maar ‘s avonds weer naar binnen te roepen om veilig te slapen. Voeding speelt hierin ook een belangrijke rol, voornamelijk het verschil tussen binnen- en buitenkatten.

Kat buiten - Aveve

Wat is nu eigenlijk de beste keuze voor je kat: binnenhouden of toch buitenlaten? En klopt het dat buitenkatten de biodiversiteit in sommige gevallen verstoren?

Je vindt het antwoord op al je vragen terug in onze gids over binnen- en buitenkatten.

Heb je een buitenkat geadopteerd, maar vind je het fijner als ‘ie gewoon binnenblijft? Dan is het handig om je buitenkat binnen te laten wennen. Maak een prikkelende omgeving voor je huisdier met voldoende klim- en krabmogelijkheden, maar ook enkele natuurlijke elementen, zoals het Flamingo Kattengras. Je kiest zelf of je jouw kat onder toezicht wél loslaat in je afgesloten tuin.

Zijn uiterlijke kenmerken belangrijk?

Een kat kiezen betekent dat je ook naar het karakter kijkt en niet enkel naar het uiterlijk. Sommige katten zien er mooi uit, maar zijn minder aanhankelijk terwijl je dat misschien wel zoekt in een huisdier. Raskatten hebben vaak een speciaal uiterlijk, maar je moet voldoende tijd vrijmaken om ze te verzorgen. Grote katten zijn dan wel wat imposanter, maar ze gedijen niet goed in kleine ruimtes.

Maine Coon – Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met