Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een nieuwe pup in huis: wat je allemaal moet weten!

Je beslissing is gemaakt: er komt een nieuwe pup in huis. Zo’n kleine viervoeter maakt jouw leven op verschillende vlakken beter. Je geniet van fijn gezelschap en je houdt lichaam en geest gezond met jullie ontspannende wandelingen. Natuurlijk wil jij dan niets anders dan de beste zorgen voor jouw maatje. Wij geven jou alle tips mee om vlot te starten met je nieuwe puppy!

Belangrijke tips voor alle honden

Er bestaat niets leukers dan een nieuwe pup in huis mogen ontvangen. Als baasje in spe bereid je je natuurlijk goed voor op die blijde intrede. Ook als je een volwassen hond bij je thuis verwelkomt, is een goede voorbereiding nog steeds belangrijk.

Weet jij waar je als nieuw baasje aan moet denken? Vink het af in de tabel en bekijk per categorie onze handige tips. Met de uitgebreide gids voor een vlotte start met je hond stoom jij jezelf volledig klaar!

Waar moet je aan denken als baasje in spe?

Ons advies

Wil je een hond adopteren of eentje kopen?

Kies voor een officiële fokker, een erkend asiel of een goede organisatie.

Zorg voor duidelijke communicatie tussen jou en de verkoper.

Hou een oogje open voor broodfok en wees niet bang om ongure praktijken aan te geven!

Bekijk de lijst met alle erkende fokkersen asielen.

Laat je hond correct registreren – ook opnieuw als je verhuist.

Welke naam geef jij je hond?

Kies voor een korte, maar krachtige naam.

Ga voor klanken die je hond begrijpt.

Vermijd namen die op een commando lijken.

Geef je hond een originele naam.

Hoe laat je jouw hond wennen?

Geef je hond alle tijd en ruimte.

Werk met geuren die je hond al kent.

Zorg voor een afgezonderd plekje zodat je hond de kans heeft om zich af te zonderen.

Plan een bezoekje in bij de dierenarts voor advies op maat.

Welke speeltjes haal je in huis?

Hou rekening met de grootte, leeftijd en voorkeur van je hond.

Bekijk het aanbod van onze speeltjes voor honden

Welk slaapplekje in geschikt?

Kies een plekje waar je hond alle dingen ziet.

Ga voor goed geventileerde ruimtes.

Maak een afgezonderd slaaphoekje.

Ga voor meerdere slaaphoekjes.

Haal een comfortabele bench in huis waarin jouw hond zich steeds geborgen voelt.

Haal de geschikte slaapbenodigdheden in huis die bij jouw hond passen.

Welke voeding past bij mijn hond?

Hou rekening met de leeftijd, grootte en de energiebehoefte van je hond.

Puppyvoeding is niet hetzelfde als adultvoeding. Voeding voor pups bevat alle voedingsstoffen die groeiende honden nodig hebben.

Ga voor de juiste combinatie van droog- en natvoer voor voldoende variatie in het dieet van je hond.

Geef nu en dan een gezonde beloning.

Twijfel niet om advies te vragen aan de dierenarts.

Hoe kies je de puppy die bij jou past?

Zo goed als alle puppy’s zijn actief en nieuwsgierig. Pas na een week of 12 is het karakter van jouw pup duidelijk zichtbaar. Op voorhand bekijk je de verschillende rasgroepen en rassen voor een goed beeld van het uiterlijk en de persoonlijkheid. Ga voor een pup die qua karakter perfect past bij jou en je gezin en laat je pas daarna inpalmen door het schattige uiterlijk.

Heb je beslist welk hondenras bij jou past? Mag je langskomen bij een hondenkweker om kennis te maken met de hondjes? Dan geven wij jou goede raad mee om een puppy uit het nestje te kiezen:

  • Benader de puppy’s op een rustige manier.
  • Laat de pups zelfstandig naar jou toe komen.
  • Speel met de kleine viervoetertjes: welke puppy is actief en welke houdt zich liever afzijdig?
  • Knuffel met de puppy’s: welke puppy klautert meteen op jouw schoot?
  • Weet dat het normaal is dat sommige pups liever eerst de kat uit de boom kijken.
  • Ga voor de puppy waar jij en je gezin de beste klik mee hebben en vertrouw op jullie gevoel.

Laat je inspireren door onze tips waarmee jij de juiste puppy kiest die jouw gezin compleet maakt !

Puppy’s in nestje – Aveve

Waar let je op tijdens de eerste nacht met je pup?

De eerste nacht met een nieuwe puppy in huis is erg spannend. Als baasje bereid je je goed voor op zo’n spannende gebeurtenis. Je kiest alvast enkele geschikte slaaphoekjes uit in huis waar je pup na een week vast mag slapen. Daarna ga je voor het beste hondenbedje dat rekening houdt met de grootte, het gewicht en de persoonlijke voorkeuren van jouw hond.

Het aanbod aan hondenbedjes is erg uitgebreid. Ga voor comfortabel, maar kies ook gerust iets dat jij mooi in jouw interieur vindt passen:

  • Hondenmand
  • Hondenkussen
  • Hondenmatje
  • Hondenbankje
  • Bench met kussen
  • Stretcher
  • Slaapzak

Tijdens de eerste week is het verstandig om naast je pup te slapen. Zo stel je jouw rakkertje gerust. Zet het bedje naast het jouwe en laat je hand er even in rusten zodat je puppy jou ruikt als ‘ie in slaapt valt. Als je puppy rustig is en probleemloos in slaap valt, verschuif je het bedje de volgende nacht wat verder. Uiteindelijk komt het bedje in het vaste slaaphoekje te staan.

Jankt of piept jouw puppy ‘s nachts? Geen zorgen, dat is namelijk normaal puppygedrag! Je hond moet nog even wennen aan de nieuwe omgeving. Als baasje stel je jouw pup gemakkelijk gerust door je hand in het bedje te leggen of even een kort ommetje te maken.

Puppy aan het slapen - Aveve

Ontdek onze selectie slaapbenodigdheden voor jouw pup:

Je maakt het slaapplekje van jouw pup gezellig met dekentjes, hondenknuffels en kussentjes. Neem de kussentjes en dekentjes weg als het warm is en kies eventueel voor een verkoelend matje dat je zowel op de grond als in het mandje of op het kussen legt.

Je pup uitlaten: zo doe je het!

Naast lekker smikkelen en heerlijk dutten houdt jouw puppy natuurlijk ook van wandelen. Regelmatige wandelingen houden je beste vriendje tevreden en zijn goed voor de spiergroei. Stem de ommetjes af op de leeftijd en de energiebehoefte van je pup. Zo wandelen jullie nooit te lang.

Puppy’s vanaf 2 maanden mag je regelmatig uitlaten. Weet je niet hoe je zo’n wandeling precies aanpakt? Stel dan het aantal wandelminuten gelijk aan de leeftijd van je vriendje. Met een puppy van 8 weken oud ga je 8 minuten wandelen. Naarmate je rakkertje ouder wordt, bouw je jullie wandelingen geleidelijk aan op.

Als je een nieuwe puppy in huis haalt, hebben jullie ook de juiste uitrusting nodig voor jullie wandelingen. Ga voor een halsband met penning zodat je jouw hond nooit kwijtraakt, een geschikt tuigje dat mooi aansluit en een stevige leiband van 1 meter. Laat je pup wennen aan de spulletjes door ze thuis al eens te introduceren.

Je laat je rakker gemakkelijk aan de leiband lopen door:

  • Stil te blijven staan als je pup trekt.
  • Een beloning te geven als je pup niet trekt.
  • Je pup voldoende te laten snuffelen.
  • Niets te forceren.

Puppy aan de leiband met baasje – Aveve

De correcte hondenlijn

Naast een halsband en harnasje heb je ook een hondenlijn nodig. Ga voor een stevige leiband van ongeveer 1 meter om te wandelen met je pup. Kies niet voor een flexilijn die op zichzelf uitrolt. Je pup is nog niet getraind en leert met een rollijn dat het prima is om te trekken. Een flexilijn is handig als je hond al wat ouder is en niet trekt.

Hoe train je een puppy?

Een nieuwe puppy in huis betekent ook dat je jouw enthousiaste maatje nog moet trainen. Puppy’s begrijpen nog geen commando’s en zijn nog niet zindelijk. Als jullie op tijd starten met de training, luistert jouw puppy het beste.

  • Een beloning mag natuurlijk niet ontbreken tijdens jullie oefeningen. Begeleid je puppy en geef een lekker snoepje als je rakkertje goed naar jou luistert.
  • Begin met simpele commando’s, zoals zitten en een pootje geven.
  • Hou er rekening mee dat sommige pups sneller bepaalde commando’s begrijpen dan andere.

Puppy’s tasten ook weleens grenzen af en experimenteren met gedrag dat eigenlijk niet mag, zoals bijten in dingen en tegen vreemde mensen opspringen. Leer je hond in dit geval alternatief gedrag aan. Bijt jouw pup jouw favoriete paar slippers kapot? Neem ze dan weg zonder je hond te straffen of je stem te verheffen. Geef de volgende keer een beloning en een aaitje als je puppy van de slippers afblijft.

Een milde opvoeding is zowel voor je hond als voor jezelf steeds de beste keuze. Zo laat je jouw rakkertje goed naar jou luisteren. Een hond ziet de wereld anders dan wij waardoor een straf niet het gewenste effect geeft.

Probeer het gedrag van je hond ook te begrijpen : waarom bijt je pup jouw favoriete paar slippers eigenlijk kapot? Komt het omdat je hond zich verveelt? Dat helpt je gemakkelijker in te spelen op zaken die je hond écht nodig heeft.

Puppy en baasje, aan het knuffelen met elkaar – Aveve

Met een puppy breng je leven in huis. Jouw kleine rakker houdt van jouw gezelschap, maar ook van heerlijke dutjes en ontspannende wandelingen. Kies voor een pup die qua karakter het best bij jou en je gezin past en haal steeds de juiste benodigdheden in huis voor een fijne wandeling samen en het bijbehorende dutje achteraf. Veel succes!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt om vlot te starten met jouw nieuwe puppy!

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met