Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

De beste kattenbak kiezen: formaat, kattenbakvulling & meer

Wat is nu eigenlijk de beste kattenbak voor je lieveling? Het aanbod is enorm groot. Met de adviezen kies je gegarandeerd de kattenbak én kattenbakvulling die jullie op het lijf geschreven is.

Waarom heeft je kat een kattenbak nodig?

Katten zijn van nature schone dieren. In het nestje leert hun moeder hen al aan om de behoefte buiten het slaapplekje te doen. Je kat heeft dus in alle gevallen een kattenbak nodig, ook als je pluizebol meer tijd buiten doorbrengt dan binnen. De kattenbak is een persoonlijk en schoon plekje voor je huisdier en biedt ‘m voldoende rust om zich terug te trekken.

Wat zijn de andere voordelen van de kattenbak?

  • Het is niet erg fijn als je merkt dat je kat z’n behoefte doet in je tuin en je mooie bloemenperkje daardoor volledig omspit. De urine van je kat laat soms ook planten doodgaan.
  • Het is veiliger als je kat z’n behoefte doet in een kattenbak, zeker als je spelende kinderen hebt die veel tijd doorbrengen in de tuin. Als kinderen in aanraking komen met besmette ontlasting, lopen ze misschien een spoelworminfectie op.
  • Een kattenbak is essentieel om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Je ziet meteen of je kat last heeft van diarree of te kleine plasjes doet. Dat laatste wijst op blaasproblemen. Als je kat z’n behoefte in de tuin doet, is het moeilijk om dit te monitoren.

Het gebeurt weleens dat je kitten nog niet volledig zindelijk is als ‘ie bij jou komt wonen. Met een paar handige adviezen verkiest je kleintje in een mum van tijd de kattenbak boven je mooie tapijt.

Onzindelijkheid bij een kitten is anders dan plotse onzindelijkheid bij je volwassen kat. Als dit voorvalt, is er altijd iets meer aan de hand met je huisdier. Je kat is in vele gevallen ziek of voelt zich niet lekker in z’n vel.

Kat doet behoefte in de tuin in bloemenperkje - Aveve

Hoeveel kattenbakken heb je nodig per kat?

Katten zijn gesteld op hun ‘bezittingen’. Een kattenbak is naast hun broodnodige toilet ook een plekje om even tot rust te komen, net zoals voor sommige mensen. In theorie delen katten hun kattenbak liever niet, maar in de praktijk hebben ze hun favoriete bak die ze maar al te vaak samen gebruiken. Toch geldt er een universele regel voor kattenbakken: je hebt steeds 1 kattenbak per kat, +1 nodig.

Hoeveel kattenbakken heb je nodig voor 3 katten? Als je de regel volgt, heb je er 3 nodig voor elke kat en 1 extra kattenbak als aanvulling. Je hebt dus geen extra kattenbak nodig per kat, 1 aanvullende bak volstaat voor het aantal katten dat je hebt – ook als dat er bijvoorbeeld 10 zouden zijn.

Kat op kattenbak - Aveve

Welke kattenbak is de beste?

Er zijn erg veel verschillende kattenbakken op de markt. Katten hebben slechts een paar kleine eisen die ze met elkaar delen, maar voor de rest komt de keuze neer op de persoonlijke voorkeur van je huisdier en die van jou. Welke kattenbak is het beste voor jouw huistijger?

  • De beste kattenbak is lang genoeg voor je huisdier. Een goede kattenbak is 1,5 langer dan je kat. Heb je bijvoorbeeld een lange, slanke siamees in huis? Haal dan een extra lange kattenbak in huis voor je lieveling zodat ‘ie z’n rug en gewrichten niet te veel belast.
  • De beste kattenbak is hoog genoeg zodat je kat er gemakkelijk in rechtopstaat.
  • De beste kattenbak is breed genoeg zodat je katten zonder problemen kunnen ronddraaien en graven. Je huistijger doet dit om z’n behoefte weg te moffelen onder de kattenbakvulling.
  • De beste kattenbak is gemakkelijk schoon te maken. Heb je een gesloten bak? Dan is het mogelijk om het bovenste gedeelte eraf te halen zodat je ‘m gemakkelijk reinigt. Een goede kattenbak heeft ook niet te veel ribbels of kiertjes waar geuren in blijven hangen.

Kat op kattenbak - Aveve

Welke soorten kattenbakken zijn er? Je kiest je favoriete kattenbak vervolgens op basis van de persoonlijke voorkeuren van je kat en die van jezelf.

  • Er zijn open en gesloten kattenbakken. Een open kattenbak heeft geen deurtje en ook geen bovenkant. Een gesloten kattenbak heeft een overkapping en meestal ook een deurtje.
  • Er zijn automatische en zelfreinigende kattenbakken op de markt. Ze nemen het werk niet volledig over van jou, maar ze helpen je wel een handje. Zo zijn er automatische kattenbakken die met een zeefsysteem werken. Ze scheiden de kattenbakvulling en de ontlasting van elkaar zodat je die er enkel nog hoeft uit te scheppen. Ga voor een kwalitatieve zelfreinigde bak die goed werkt zodat je kat niet schrikt als ‘ie de bak gebruikt!
  • Kattenbakken komen ook in verschillende vormen. Er zijn strakke kattenbakken die in een modern huis passen, grappige kattenbakken in de vorm van een ruimteschip, handige hoekbakken die perfect passen en nog zoveel meer.
  • Welke kattenbak gebruik je voor kittens en katten die al wat ouder zijn? De beste kattenbak voor kleintjes en bejaarde katten is altijd een exemplaar met een lage instap.

Ben je op zoek naar...

Wat is de beste kattenbakvulling?

Weet je niet welke kattenbakvulling je moet kiezen? Dat is niet vreemd, want het aanbod is groot en heel divers. Je kiest de beste kattenbakvulling op basis van de persoonlijke voorkeuren van je kat en die van jezelf. Vraag jezelf eerst af naar welke kattenbakvulling je op zoek bent.

  • Waar plaats je de kattenbak? Als de kattenbak in de woonkamer staat, is het misschien wel aangenaam om kattenbakvulling te kiezen met een geurvreter of geurpoeder toe te voegen.
  • Er zijn fijne en grove kattenbakkorrels. Fijne korrels zijn zuiniger in gebruik en nemen meer vocht op. Grove kattenbakvulling is gemakkelijker om op te ruimen en blijft minder hangen in de vacht en aan de poten van je katten.
  • Er zijn klontvormende, niet-klontvormende kattenbakkorrels en silicaatkorrels. Klontjes schep je gemakkelijker op en zijn zuiniger in gebruik, maar niet-klontvormende kattenbakvulling is sowieso beter voor kittens en vormt minder stof. Silicaatvulling is poreus en absorbeert het vocht en de geur.

Kattengrit - Aveve

Klontvormende kattenbakvulling is...


  • kattenbakvulling die verandert in klontjes als het in aanraking komt met vocht. Je schept de klontjes er gemakkelijk uit en nare geurtjes blijven erin vasthangen.
  • kattenbakvulling die minder geschikt is voor kittens tot 8 weken, omdat kleintjes de klonten weleens in hun mond krijgen.
  • kattenbakvulling die zuinig is, gemakkelijk te scheppen valt en geuren goed vangt.
  • kattenbakvulling die zowel in fijne als in grove korrel beschikbaar is.
  • kattenbakvulling die verrijkt is met een aangenaam geurtje of geen extra geurtje heeft.
  • kattenbakvulling, zoals Aveve Optima+ Hygiëne Fresh, Aveve Hygiëne Sensitive en Aveve Hygiëne Plus.

Niet-klontvormende kattenbakvulling is...


  • kattenbakvulling die geen klonten vormt. Het kattengrit valt uit elkaar als het in aanraking komt met vocht. Het maskeert geurtjes en neemt het vocht op. Je schept bij niet-klontvormende kattenbakvulling de vieze stukken er niet uit, maar mengt het kattengrit door elkaar.
  • kattenbakvulling die geschikt is voor kittens die jonger zijn dan 8 weken.
  • kattenbakvulling die minder zuinig is, maar wel geschikt is voor katten die hun behoefte ook buiten doen en niet te vaak op de kattenbak gaan. Het vormt ook minder stof.
  • kattenbakvulling die zowel in fijne als in grove korrel beschikbaar is.
  • Kattenbakvulling die verrijkt is met een aangenaam geurtje of geen extra geurtje heeft.
  • kattenbakvulling, zoals Aveve Hygiëne en Aveve Goed Gezien Kattenbakvulling.

Silicaatkattenbakvulling is...


  • poreus en neemt een grote hoeveelheid vocht en geurtjes op. Het heeft een unieke structuur en is erg zuinig in gebruik.
  • kattenbakvulling, zoals Aveve Optima+ Kattenbakvulling Silica.

Wat doe je tegen de geur van een kattenbak?

Welke kattenbak stinkt niet? Een kattenbak die niet stinkt is er eentje die je minstens elke dag schoonmaakt en eventueel verrijkt met een geurvreter. Je houdt je kattenbak dus gemakkelijk geurvrij.

  • Schep elke dag de ontlasting uit de kattenbak. Als de kattenbak te vol zit, doet je kat z’n behoefte in huis. Katten gaan namelijk het liefst op een schoon toilet.
  • Als je iets wil doen tegen kattenbakgeur, maak je de gehele kattenbak minstens 2 keer per maand volledig schoon. Was de kattenbak grondig af met een ontsmettend schoonmaakmiddel en vervang de kattenbakvulling door nieuwe korrels.
  • Gebruik de juiste kattenbakvulling. Klontvormende kattenbakvulling vangt de geurtjes beter op en de bevuilde korrels schep je gemakkelijker uit de kattenbak.
  • Ga voor katvriendelijke geurvreters die niet te sterk geparfumeerd zijn, maar de geur wel wegnemen. Er zijn sprays beschikbaar, maar ook vulling met een zacht geurtje.
  • Vervang de kattenbak wanneer die versleten is. Als je katten graven, ontstaan er kleine schrammen op de bodem. In de schrammen blijven geurtjes hangen die je er niet meer uit krijgt. Merk je dat de bak blijft ruiken nadat je ‘m grondig gereinigd hebt? Dan is ‘ie toe aan vervanging.

Kitten op de kattenbak - Aveve

Waar plaats je een kattenbak?

De kattenbak staat op een rustig plekje zonder te veel doorloop zodat je kat in alle privacy z’n behoefte kan doen. Het plaatsje moet gemakkelijk bereikbaar zijn voor je huistijger zodat ‘ie de bak op tijd vindt. Plaats de bak nooit naast de voer- en drinkbakjes of het slaapplekje van je kat. Je lieveling is een schoon dier dat erg gesteld is op hygiëne. Je huisdiertje wil z'n favoriete plekjes niet bevuilen.

Als je de kattenbak elke dag even uitschept en op tijd volledig reinigt, heb je normaal gezien geen last van nare geurtjes. Als je geurtjes toch koste wat kost wil vermijden, zet je de bak best op een plekje waar je niet al te vaak komt, zoals in de berging of ergens in een afgeschermd hoekje.

Het is ook mogelijk om de kattenbak buiten te zetten, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de bak niet nat wordt en niet in de wind staat. Plaats de bak op een beschut en afgedekt plekje zodat je kat voldoende privacy heeft en de kattenbakvulling droog blijft.

Kattenbak in de kamer - Aveve

Wanneer moet je de kattenbak uitscheppen?

Je moet de kattenbak elke dag minstens 1 keer uitscheppen. Je verwijdert de ontlasting zodat er geen nare geurtjes in de bak blijven hangen en je kat een schoon toilet beschikbaar heeft. Als de kattenbak te vol zit, is het mogelijk dat je diertje andere plekjes in huis opzoekt om z’n behoefte te doen. Schep de bak wel meerdere keren per dag uit als je kat last heeft van diarree.

Wat gebruik je om de kattenbak te verschonen en de omgeving proper te houden?

Hoe kun je een kattenbak schoonmaken?

Je moet de kattenbak dagelijks uitscheppen en minstens 2 keer per maand volledig verversen. Je doet de oude kattenbakvulling eruit en vult de bodem van de bak met ongeveer 4 à 5 cm kattenbakgrit. Voor je dit doet, maak je de kattenbak grondig schoon met een ontsmettend schoonmaakmiddel.

  • Haal de oude kattenbakvulling volledig uit de bak.
  • Doe eventueel het deksel van de kattenbak en maak het grondig schoon.
  • Doe wat warm water en schoonmaakmiddel op de bodem van de kattenbak en schrob grondig zodat je het vuil en de geur uit alle schrammetjes haalt.
  • Droog de kattenbak goed af zodat er geen vocht achterblijft.
  • Span eventueel een kattenbakliner over de bodem zodat je het oude kattengrit er de volgende keer gemakkelijker uit haalt en je minder schrobwerk hebt.
  • Doe ongeveer 4 à 5 cm nieuwe kattenbakvulling in de bak zodat je katten goed kunnen graven. Leg een filterset in de bak zodat je huis schoon blijft.

Weet jij hoeveel kattenbakvulling je kat verbruikt per maand? Het gemiddelde is 50 à 100 kg kattenbakvulling per jaar. Dat is zo’n 4 à 8 kg per maand per kat. Ga voor een grotere voordeelverpakking zodat je voordeliger uit bent op het einde van het jaar.

Waar mag je kattenbakvulling weggooien?

Wat doe je met kattenbakvulling die overblijft als je de bak volledig hebt schoongemaakt? Kattenbakvulling mag je steeds bij het restafval deponeren. Vermijd de GFT-bak als je niet zeker weet of de vulling biologisch afbreekbaar is en spoel de vulling ook nooit door de wc. Zo raken je leidingen gegarandeerd verstopt.

Gooi gebruikte vulling niet bij het papier als die uit papiersnippers of houtvezels bestaat. Gebruikt kattengrit is hier te bevuild voor. Je gebruikte kattenbakvulling op de composthoop in de tuin gooien, is ook niet meteen een goed idee. Er kunnen namelijk ziekteverwekkers, zoals toxoplasmose, in zitten. Hou hier ook zeker rekening mee als je de kattenbak schoonmaakt.

Waarom mag je geen kattenbak verschonen als je zwanger bent?

Je hoort het vaak: je mag de kattenbak niet schoonmaken of uitscheppen als je zwanger bent. Het heeft een zeer goede reden: in de ontlasting van (jonge) katten treft men weleens eitjes van de eencellige parasiet Toxoplasma gondii aan. De parasiet veroorzaakt de ziekte toxoplasmose die (vroeg) in de zwangerschap de kans op een miskraam verhoogt. Soms veroorzaakt het ook afwijkingen bij je kindje.

Het zijn vooral jonge katten die veel naar buitengaan die een verhoogd risico op toxoplasmose met zich meedragen. Katten die binnen blijven en steriel voer uit blik of doorgekookte voeding krijgen, vormen in principe geen gevaar (Bron: UZA).

  • Als je zwanger bent, laat je iemand anders de kattenbak verschonen. Doe dit klusje nooit zelf, ook niet met handschoenen. Het risico blijft nog steeds groot.
  • Ben je niet zwanger? Was dan grondig je handen nadat je de bak verschoond hebt.
  • Schep elke dag de ontlasting uit de bak en ontsmet ‘m minstens 2 keer per maand.
  • Hou je kinderen van de kattenbak vandaan zodat de kans op besmetting met ziektekiemen verkleint. Kinderen ontdekken de wereld maar al te graag door bepaalde dingen te proeven.

Zwangere vrouw met kat - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met