Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Welke kitten kiezen uit het nest?

Heb je besloten om je gezin uit te breiden met een harig huisgenootje? Dan sta je waarschijnlijk nu voor een zeer spannende uitdaging: een kitten kiezen. Met onze adviezen maak je gegarandeerd de juiste keuze en weet je waar je op let als je een kitten gaat kiezen uit het nest.

Wanneer mogen kittens het nestje verlaten?

Volgens de Vlaamse wetgeving mogen kittens het nestje pas verlaten als ze minstens 12 weken oud zijn. In Brussel ligt de leeftijd vast op 13 weken en in Wallonië al op 7 weken. Hoewel het de wettelijke minimumleeftijden zijn, bestaat er toch nog wat discussie rond het onderwerp. Het is in vele gevallen beter om een kitten zo lang mogelijk bij de moederpoes te houden. Het liefst tot ze 16 weken oud zijn.

  • Kittens ontwikkelen zich nog volop in het nestje. Hun moeder leert hen belangrijke zaken aan. Dit noemt men de socialisatieperiode. Een kitten moet zelfstandig vaste voeding kunnen eten en de kattenbak gebruiken alvorens die het nestje mag verlaten.
  • Kittens moeten al goed gesocialiseerd zijn alvorens ze afscheid nemen van hun moeder. Het gedrag van katten wordt namelijk deels bepaald in het nestje. De moederpoes leert haar kroost hoe ze zich moet aanpassen en zich het best gedragen in hun omgeving.
  • Genetische factoren en de omgeving waarin een kat opgroeit, spelen een belangrijke rol in het gedrag van je kitten. Het is voor elke kat anders wanneer ‘ie de belangrijke vaardigheden volledig onder de knie heeft. Sommige kittens hebben hier wat meer tijd voor nodig dan andere.
  • Kittens die op latere leeftijd het nestje verlaten, hebben minder last van gedragsproblemen. Katten die kampen met gedragsproblemen komen soms agressief uit de hoek of voeren regelmatig dwangmatige handelingen uit om hun stress een plaatsje te geven.
  • Kittens die langer in het nestje verblijven, hebben een sterker imuunsysteem en hun zenuwstelsel is al beter ontwikkeld. Zo zijn ze minder vatbaar voor ziektes.

Kittens in nestje - Aveve

Hoe zoek je een kitten om te adopteren of te kopen?

Sta je op het punt om een harige huisgenoot te adopteren of te kopen ? Dan is het nuttig dat je weet hoe je het precies aanpakt. In België mogen enkel erkende handelaars katten verhandelen. De overheid neemt zo’n beslissing om het dierenwelzijn te garanderen en jou als baasje in spe te beschermen. Zo weet je zeker dat je ethisch en verantwoord koopt of adopteert.

  • De overheid publiceert officiële lijsten met erkende dierenasielen en kwekers van katten. De Dienst Dierenwelzijn geeft de handelaars een erkenning na een grondige inspectie. Je vindt zowel in Vlaanderen (kweker/asiel) als in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest erkende handelaars terug die katten verhandelen.
  • Neem contact op met de kweker of het asiel. Zij nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek en vragen je wat je wensen en verwachtingen zijn. Je kan ook alvast kennismaken met de dieren tijdens het kennismakingsgesprek.
  • Aarzel niet om contact op te nemen met meerdere handelaars zodat je zeker weet welke kat je graag in je gezin wilt verwelkomen. Ga voor de handelaar en de kat waar je het beste gevoel bij hebt en twijfel niet om voldoende vragen te stellen.
  • Ga voor een kitten die bij jou en je gezin past.

De overheid geeft de handelaars een erkenning, maar het kan nooit kwaad om een dubbelcheck uit te voeren. Voor een goede handelaar is het welzijn van de katten en de kwaliteit van het ras zeer belangrijk. Erkende kwekers zorgen ervoor dat de dieren niet te vaak nestjes krijgen en ze vinden het belangrijk dat de kittens een vlotte en gezonde start nemen.

Je vindt een uitgebreide lijst terug met alle eigenschappen van goede kwekers en betrouwbare asielen in de gids over een vlotte start met honden en puppy’s. De eigenschappen gelden natuurlijk ook voor alle handelaars van katten.

Kat in opvangcentrum - Aveve

Hoe zien gezonde kittens eruit?

Gezonde kittens zijn goed te herkennen. Als je een kitten gaat kiezen, is het belangrijk om ze eerst even goed te bekijken. Goede handelaars geven geen katten mee met duidelijke ziektesymptomen of kittens die zich vreemd gedragen. Zo zien gezonde kittens eruit:

  • De oogjes zijn helder en schoon.
  • De vacht is schoon, heeft geen kale plekken en er zijn geen parasieten aanwezig.
  • Het neusje is zacht en lichtvochtig.
  • De kitten heeft een schone achterkant en heeft geen last van diarree.
  • De kitten heeft een gezond gewicht. Het kleintje is niet te mager, maar het buikje mag ook niet te bol staan of hangen. Dit wijst in sommige gevallen op wormpjes.

De socialisatieperiodes in het nestje zijn belangrijk voor het gedrag van een kitten. Moederpoes leert haar kroost dan verschillende dingen aan. Gezonde kittens gedragen zich nieuwsgierig en zijn speels en alert. Als een kitten blaast, krabt of uithaalt, bestaat de mogelijkheid dat er iets is foutgelopen in het socialisatieproces. Je bespreekt dit steeds met de handelaar of met de dierenarts.

Gezonde kitten – Aveve

Hoeveel kittens kiezen uit het nest?

Katten zijn sociale dieren die van gezelschap houden. Als je besloten hebt om een kitten in huis te halen, is het steeds een goed idee om 2 of meerdere kittens van hetzelfde nestje te nemen. Kittens uit hetzelfde nestje kunnen het zo goed als altijd in hun latere leven prima met elkaar vinden. Wat zijn nog meer goede redenen om 2 of meerdere kittens (uit hetzelfde nest) te adopteren of kopen?

  • Meerdere kittens uit hetzelfde nestje geven elkaar een vertrouwd gevoel. Als ze in een nieuwe omgeving terechtkomen, hebben ze elkaar waardoor ze gemakkelijker wennen.
  • Meerdere kittens houden elkaar gezelschap, zeker als jij even van huis bent.
  • Twee of meerdere kittens leren elkaar verschillende zaken aan.
  • Ze hebben steeds een speelmaatje en iemand om heerlijke dutjes mee te doen. Ze helpen elkaar om hun energie kwijt te kunnen en ravotten soms wel uren aan 1 stuk met elkaar.
  • Zeg nu zelf: het is toch énorm leuk om naar 2 kittens te kijken als ze spelen en ravotten?

Kittens spelen met elkaar – Aveve

Hoe herken je de persoonlijkheid van je kitten?

In de eerste levensweken ontwikkelt je kitten z’n karakter en wordt de basis voor het toekomstige gedrag gelegd. Het is dus enorm belangrijk dat een kitten een vlotte start krijgt zodat het kleintje zich op latere leeftijd goed gedraagt. Het ‘echte’ karakter van je kat is pas zichtbaar als ‘ie volwassen is. Katten zijn in het algemeen volwassen als ze 1 jaar oud zijn.

Welke kitten moet je kiezen uit het nestje als het gedrag nog niet volledig zichtbaar is? Er zijn enkele algemene zaken waar je rekening mee houdt als je een kitten wil kiezen:

  • De eerste belangrijke socialisatieperiode bij katten begint in de derde levensweek en eindigt als je kitten 8 weken oud is. In de eerste socialisatieperiode went je kitten aan andere katten, aan mensen en aan andere diersoorten. De gebeurtenissen in de eerste socialisatieperiode zijn bepalend voor de lange termijn.
  • Specialisten veronderstellen dat er ook sprake is van een tweede socialisatieperiode die doorloopt totdat de kat 14 à 16 weken oud is. Het eerste socialisatieproces is een kritische periode, maar ook na 8 weken leert je kitten nog volop nieuwe dingen bij. Je kat went dan nog steeds aan z’n soortgenoten, aan mensen en aan andere huisdieren.
  • Een kitten went het beste aan een nieuwe omgeving als verschillende mensen ‘m tijdens de eerste socialisatieperiode voldoende oppakken en aandacht geven.
  • De duur van het contact met mensen speelt ook een belangrijke rol in het socialisatieproces. Hoe langer katten op schoot zitten als kitten, des te toleranter ze zijn in hun volwassen leven.
  • In de eerste en tweede socialisatieperiode moet een kitten op een positieve manier kennismaken met enkele zaken, zoals harde geluiden, kinderen, autoritjes, transportmandjes enzovoort. Het is lastiger om een volwassen kat hieraan te laten wennen, maar zeker niet onmogelijk.

Kittens bij elkaar - Aveve

De omgevingsfactoren en genetische eigenschappen spelen ook een belangrijke rol als het gedrag van je kitten vorm krijgt. De 2 zijn niet van elkaar te scheiden. Het is genetisch bepaald hoe katten reageren op bepaalde prikkels in de omgeving. Een goede socialisatieperiode zorgt er in vele gevallen voor dat je kat positief reageert op bepaalde prikkels die je huistijger al gewend is.

Welke kitten moet je dan kiezen uit het nest? Een goede handelaar is zich steeds bewust van de kritische socialisatieperiodes. Je toekomstige kitten krijgt dus alle zorgen die nodig zijn voor een comfortabel en gezond volwassen leven. Als je een kitten gaat kiezen, is het dus vooral belangrijk dat je afgaat op je eigen buikgevoel.

  • Speel even met de kittens en probeer ze voorzichtig te aaien als ze zelfstandig naar je toe komen. Welke kitten trekt het meest jouw aandacht?
  • Vraag aan de handelaar hoe de kittens zich de afgelopen weken hebben gedragen. Welk kleintje is wat rustiger en welke kitten is het meest actief?

Met je kitten naar de dierenarts

Je hebt de knoop doorgehakt: binnenkort verwelkom je jouw nieuwe kitten bij je thuis. De handelaar heeft tijdens de eerste levensweken alvast gezorgd voor de nodige vaccinaties en andere medische zorgen, zoals de castratie. Maar het kan nooit kwaad om je kleintje nog even mee te nemen naar de dierenarts voor een volledige medische controle.

De dierenarts weegt je kitten om te kijken of je kleintje een gezond gewicht heeft en goed zit op de groeicurve. Daarnaast controleert hij of zij de oortjes, oogjes, het gebit en het hart. Je krijgt ook advies mee over de juiste voeding, goede lichaamsverzorging, vaccinaties en check-ups.

Het is ook mogelijk om op dat moment de registratie via de databank CatID en de microchip te bespreken. Je dierenarts kan dit gemakkelijk voor jou aanpassen naar je eigen adres.

Waar hou je rekening mee als je je kitten meeneemt naar de dierenarts?

  • Geef je nieuwe huisgenootje ongeveer 2 weken de tijd en ruimte om bij je thuis te aarden alvorens je ‘m meeneemt naar de dierenarts.
  • Ga voor een dierenarts die jou als baasje een goed gevoel geeft. Vraag raad aan andere dierenbaasjes en bekijk enkele betrouwbare recensies op het internet.
  • Een goede handelaar heeft tijdens de kritische socialisatieperiodes je kitten laten kennismaken met een transportmandje en met de dierenarts. Toch kan het nooit kwaad om er extra goed voor te zorgen dat je kat zich volledig ontspannen voelt als je ‘m meeneemt. Je doet dit met het juiste transportmandje en je gebruikt eventueel kalmerende middeltjes voor katten zodat je lieveling zich comfortabel en ontspannen voelt.

Kat bij dierenarts - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met