Jam of confituur maken: zo begin je eraan
Confituur maken is een klassieke, maar overheerlijke lekkere manier om je verse vruchtenoogst te bewaren en duurzaam te werken in je keuken. Je geniet de hele winter van je heerlijke rode bessen, aardbeien, bramen of sappige appeltjes die je versgeplukt hebt in de tuin. Ontdek al onze tips en tricks om verrukkelijke confituur te maken.
Haal alles in huis om confituur te maken!
In dit artikel ontdek je ...
Wat heb je nodig om confituur te maken?
Maak confituur van de lekkerste, sappigste en grootste vruchten van je keuze. Populaire keuzes zijn aardbeien, frambozen en abrikozen, maar je kan ook kiwi en ananas gebruiken bijvoorbeeld! Vruchten met tekenen van verval gebruik je beter niet. De smaak blijft het lekkerst, wanneer je steeds kleine hoeveelheden maakt.
- Uiteraard heb je om confituur te maken potjes nodig. Kijk goed of de potten goed sluiten en helemaal schoon zijn. Wanneer de (gebruikte) potjes niet goed sluiten of barstjes hebben, gooi je ze beter maar gelijk weg. Zo blijft je confituur langer lekker en vers!
- Je hebt verder nog wat standaard keukenbenodigdheden nodig om confituur te maken. Je hebt nog een grote pan, een houten lepel, een weegschaal, een maatbeker, een vergiet, een keukenmesje, een schuimspaan, een trechter en uiteraard vruchten en suiker nodig om te genieten van een heerlijk potje vruchtengelei.

Hygiënisch starten en werken
Net zoals bij wecken en inleggen, is het ook bij confituur maken noodzakelijk dat je hygiënisch werkt. Zo voorkom je dat bacteriën de overhand nemen. Start door je handen grondig te wassen. Steriliseer vervolgens de potten door ze uit te koken in heet water met soda. Laat de potten uitlekken op een schone theedoek en spoel daarna de soda af met koud water.
Stappenplan om confituur te maken
Confituur is eigenlijk niets anders dan vruchten en suiker. De beste suiker voor het maken van confituur is geleisuiker. Eventueel voeg je nog een half citroentje of citroensap toe voor een lekker smaakje. Ook houdt het zuur de confituur vaak iets langer goed.
Wist je dat je ook suikervrije confituur kan maken? In je Aveve-winkel vind je de suikervervanger Zùsto terug. Het handige aan deze zoete vervanger? De hoeveelheden die je nodig hebt, blijven volledig hetzelfde!
Verdeeld in kleine hoeveelheden blijft de confituur het lekkerst van smaak. Verdeel bijvoorbeeld 1 kg kersen over vier potten van 350 gram. Op 1 kg kersen voeg je ongeveer 800 gram suiker toe. Omdat aardbeien een iets zoetere smaak hebben, voeg je op 1 kg aardbeien 750 gram suiker toe. Maar in confituurrecepten vind je altijd de juiste hoeveelheden terug!
Confituur maken in 7 simpele stappen:
- Stap 1: Was het fruit en verwijder de eventuele pitten en steeltjes.
- Stap 2: Weeg de vruchten mét het sap dat eruit gelekt is. Doe grofweg 200 gram minder suiker dan het gewicht van de vruchten en circa 100 ml water in een hoge pan met dikke bodem.
- Stap 3: Breng de inhoud op een hoog vuur aan de kook en laat dit inkoken tot er een dikke stroop ontstaat die niet meer lopend is.
- Stap 4: Voeg nu het fruit met het sap toe. Laat alles 15 minuten koken, roer het mengsel af en toe door met een houten lepel.
- Stap 5: Na de kooktijd schep je het schuim met een schuimspaan eraf. Als de confituur aan de lepel blijft plakken en glanst, is het goed. Test nog eens extra of de confituur goed is door een druppeltje op een koud bord te laten vallen: als het druppeltje stolt, is de confituur goed!
- Stap 6: Giet de confituur geleidelijk in potten. Het voorkomt dat de potten barsten. Vul de potten met een trechter, zo blijft de rand goed schoon. Vul de potten helemaal tot de rand, want confituur slinkt vaak. Schroef de deksels op de potten en keer om.
- Stap 7: Wanneer de potten helemaal afgekoeld zijn, zet je ze pas rechtop. Bewaar ze in de diepvries, koelkast of in een koele, donkere ruimte. Je kan zelfgemaakte confituur of jam ongeveer 1 jaar bewaren op een koele, donkere plaats.

Tip: Wil je bramenconfituur maken? Maak er dan eerst sap van, zo voorkom je dat de bramenconfituur vol pitjes zit.
Dikt je confituur niet in en is ‘ie te lopend? Breng ‘m dan opnieuw aan de kook met wat extra geleisuiker of pectinepoeder. Voeg er nog een klein scheutje citroensap aan toe. Let wel steeds op de kooktijd die je terugvindt op de verpakking van de suiker. Als het te lang meekookt, werkt het minder goed.
Kan ik ook suikervrije confituur maken?
Het is mogelijk om suikervrije confituur te maken met suikervervangers, zoals Zùsto. De hoeveelheden blijven hetzelfde met dit product.
De werking van suiker om confituur of jam te maken:
- Suiker brengt de confituur niet alleen op smaak, het heeft ook een conserverende werking. Suiker stimuleert in sommige gevallen de aanmaak van bacteriën en schimmels die je confituur langer goed houden.
- Wanneer het suikergehalte hoger is dan 60-65% heeft het dezelfde werking als zout. Het onttrekt vocht (bindt de ‘vrije’ watermoleculen), zodat bacteriën zich niet vermeerderen. Bacteriën hebben namelijk vocht nodig om te kunnen gedijen.
- Geleisuiker heeft, door de aanwezige pectine, een betere conserverende werking dan gewone suiker. Het is dus de beste suiker om confituur van te maken. Maar ook van kristalsuiker is het mogelijk confituur te maken. Rietsuiker gebruik je beter niet, want het geeft een gistende werking.

Zijn er nog andere soorten confituur?
In recepten vind je ook weleens fruitbereidingen terug onder de namen marmelade, gelei en chutney. Om confituur te maken, gebruik je de hele vruchten. Marmelade bestaat uit de schillen van citrusvruchten wat een bitterzoete smaakt geeft. Voor gelei gebruik je enkel het sap van de vruchten. Aan chutney voegt men dan weer specifieke specerijen toe die het z’n bijzondere smaak geven.
Mensen maken al jaren verrukkelijke confituur om hun vers fruit te conserveren. Het is dan ook een zeer duurzame manier om langer te genieten van je heerlijke oogst. Bovendien is het helemaal niet moeilijk en heb je enkel je fruit, wat suiker en enkele keukenbenodigdheden nodig. Ontdek alle tips en tricks om duurzaam te koken in onze handige gids!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.