Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zo creëer jij een gezellig plantenhoekje bij jou in huis

Kamerplanten brengen je interieur tot leven. Ze creëren een leuke sfeer én ze zijn goed voor je gezondheid. Maar waar zet je al die groene huisgenoten? Een leuke manier om kamerplanten een plekje te geven in je interieur is om ze samen te presenteren in een originele plantenhoek.

Hoe maak je een plantenhoekje?

Een plantenhoekje maken is heel eenvoudig en doe je in 1,2,3.

Zo ga je te werk:

1. Kies een slimme plek voor je plantenhoek

Iedere kamer is anders. Kijk waar je graag planten zet en kies een plaats uit waar planten het naar hun zin hebben.

Waar moet je op letten?

  • Hoeveel natuurlijk licht krijgen planten op die plaats in de kamer? Staan jouw planten er in direct zonlicht? Of staan je kamerplanten er een groot deel van de dag in de schaduw?
  • Let op met ramen. Niet elke plant is tuk op veel direct zonlicht.
  • Wat is de gemiddelde temperatuur in de kamer?
  • Hoe is de luchtvochtigheid? Dicht bij een verwarming is de lucht bijvoorbeeld vaak droog.
  • Staan je planten in de tocht? Veel planten kunnen niet goed tegen tocht. Een plantenhoek in de buurt van een buitendeur is daarom niet de beste locatie, bijvoorbeeld.

Om het meeste uit je plantenhoek te halen, kies je best planten uit die goed groeien onder dezelfde omstandigheden. De meeste kamerplanten houden van veel zonlicht, maar staan niet graag in directe zon.

Afbeelding van een plantenhoek in een woonkamer - Aveve

2. Variatie is de boodschap

Er bestaan zo veel leuke en makkelijke kamerplanten om een knap plantenhoekje mee te maken. Een combinatie van verschillende kamerplanten trekt visueel de aandacht. Varieer daarom planten in verschillende soorten, kleuren en vormen.

  • Zet zeker verschillende groottes bij elkaar, dit creëert dimensie.
  • Bijzettafeltjes maken je plantenhoek dynamisch en helpen je om planten op verschillende hoogtes te krijgen.
  • Zet je planten op een speelse manier neer, en niet allemaal op 1 lijn. Die diepte maakt je plantenhoek levendig.

Vergeet je hangplanten niet! Een plantenhoek maak je nog aantrekkelijker door planten op te hangen. Durf hierbij ook te variëren in grootte en vorm. Hoe gekker, hoe liever. Hang je meer dan 1 plant? Wissel dan ook af in hoogte. Dit houdt je compositie interessant.

Sommige leven zich volledig uit en maken een plantenhemel. Dit maak je bijvoorbeeld door 1 of meerdere planken aan het plafond te hangen en deze vol met planten te zetten. Misschien ook een manier om planten die niet veilig zijn voor huisdieren en kleine kinderen[lo2] een veilig plaatsje te geven in huis?

Afbeelding van een plantenhemel in een keuken - Aveve

3. Maak je plantenhoek gezellig met leuke extra’s

Een plantenhoekje hoeft niet uitsluitend uit kamerplanten te bestaan. Je maakt je plantenhoek extra gezellig door te spelen met verschillende soorten decoratie.

  • Zet je planten in allerlei verschillende potten, manden en vazen. Speel met texturen door bijvoorbeeld aarden potten af te wisselen met gevlochten manden. Of een zacht tapijtje onder een pot te leggen.
  • Vul je plantenhoekje aan met persoonlijke elementen zoals een leuke foto in een kader, een mooi beeldje of reissouvenir. Zo maak je jouw plantenhoek uniek en echt van jou.
  • Ook met planten kan je alle richtingen uit. Wissel groene planten af met bloeiende planten en met planten met unieke bladpatronen.
  • Zet je plantenhoekje in de verf met fijne verlichting. De juiste sfeerverlichting op en rond je planten maakt het geheel af. Denk aan een mooie staande lamp of leuke wandverlichting.

Hou je van een eclectische stijl? Durf het aan om met verschillende patronen en kleuren te experimenteren. Je kiest bijvoorbeeld voor een combinatie van bloempotten in felle kleuren met vaasjes met prints en spiegels in een mooi kader. Zorg er wel voor dat het geheel bij de rest van je kamer past.

Afbeelding van eclectische plantenhoek met verschillende kleuren, patronen, planten en decoratie - Aveve

Hoe maak je een plantenhoek met weinig ruimte in huis?

Om een plantenhoek te maken heb je eigenlijk niet veel ruimte nodig. Je kan prima een mini-plantenhoekje maken. Kies dan bijvoorbeeld voor 1 grote plant met 1 à 2 middelgrote en enkele kleine (hang)plantjes.

Heb je echt heel weinig vrije vloerruimte in je huis? Ga dan voor een plantenmuur.

Met een plantenmuur of verticale tuin...

  • kan je toch veel planten kwijt op een kleine oppervlakte.
  • maak je van je muur een “statement wall”. Je kan niet anders dan kijken.
  • geef je je kamer een levendige uitstraling.
  • zuiver je de lucht en krijg je een hoger zuurstofgehalte in je kamer.

Je plantenmuur kan je op allerlei manier bevestigen. Meestal gebruikt men een rooster of houten frame. Ook met een variatie aan plantenbakken maak je eenvoudig een plantenmuur.

Afbeelding van een plantenmuur in een eetkamer - Aveve

Welke planten zet je in een plantenhoekje?

Natuurlijk beslis jij helemaal zelf welke planten je in je plantenhoek zet. Om je een beetje inspiratie te geven zetten we al enkele leuke planten voor je samen die het goed doen onder dezelfde omstandigheden.

Plantenhoekje voor een zonnige plaats in huis

Ben je op zoek naar enkele zonnebaders? De volgende planten houden wel van enkele uurtjes direct zonlicht per dag.

Hou wel rekening met de felheid van de zon. In de zomer of bij felle zon zet je planten zoals de Caladium en de Alocasia iets verder van het raam weg om geen bladeren te verbranden.

Beaucarnea (olifantenpoot) - Ficus lyrata (vioolplant) - Caladium - Opuntia (schijfcactus) - Senecio cephalophorus (kruiskruid) - Ceropegia woodii (Chinees lantaarnplantje) - Alocasia (olifantsoor) - Croton codiaeum (wonderstruik) - Schefflera (vingersboom)

Plantenhoekje met wat meer schaduw

Ook op plaatsen die wat meer schaduw krijgen, maak je zonder problemen een plantenhoek. De volgende planten staan het liefst in de schaduw of verdragen wel wat schaduw om te overleven.

Howea forsteriana (kentiapalm) - Dracaena (drakenbloedboom) - Zamioculcas (ZZ-plant) - Calathea (pauwenplant) - Scindapsus pictus - Aglaonema (Chinese evergreen) - Dieffenbachia - Philodendron - Rhapis excelsa (stokpalm) - Spathiphyllum (lepelplant) - Chlorophytum (graslelie) - Monstera (gatenplant) - Bladbegonia - Kalanchoë - Sanseveria (vrouwentongen)

Plantenhoekje voor de badkamer

Veel tropische planten houden van een warm en vochtig klimaat. Je hebt dus best wel wat keuze aan kamerplanten om een gezellig plantenhoekje in je badkamer te maken. Groepeer je planten samen op een badkamermeubel en hang enkele exemplaren omhoog. Een vensterbank doet ook goed dienst als extra schap.

Phalaenopsis (vlinderorchidee) - Tillandsia (luchtplant) - Phlebodium Blue Star (blauwvaren) - Nephrolepis exaltata (krulvaren) - Ficus pumila (klimvijg of kruipende ficus) - Adiantum (venushaar) - Calathea (pauwenplant) - Scindapsus pictus - Musa (bananenplant)

Een bonte verzameling planten geeft je kamer wat meer leven en kleur. Ben je geïnspireerd door planten en zet je graag nog meer planten in huis? Ga dan voor een echte urban jungle in je woning. Met meer weelderige planten haal je zo de tropen bij jou in huis.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt