Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Veilig barbecueën met enkele tips en tricks

Als je barbecuet, komt er natuurlijk veel hitte vrij. Je materialen en ingrediënten kunnen ontzettend heet worden. De veiligheid van je gasten en jezelf staat altijd voorop. Daarom geven we je enkele adviezen om veilig te barbecueën en de barbecue erna weer correct te doven.

Een stabiele en veilige plek kiezen

Zet je barbecue altijd op een stabiele, onbrandbare ondergrond op gepaste afstand van de gasten, begroeiing en andere brandbare materialen, zoals bijvoorbeeld parasols.[VD1] Wanneer je een draagbare barbecue hebt, kun je deze op een hittebestendige tafel plaatsen, maar wees er zeker van dat de tafel niet wankelt zodat het toestel stevig en veilig staat.

Stel je toestel altijd zo op dat deze uit de wind staat om veilig te barbecueën. Als het nodig is kun je eventueel een onbrandbaar windscherm plaatsen om de wind tegen te houden. Een brandende of hete barbecue mag je namelijk nooit verplaatsen voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Barbecue op tafel – Aveve

De gasfles en -slang controleren

Als je een gasbarbecue hebt, is het verstandig om de datum op de gasfles goed bij te houden. Check ook regelmatig of de gasslang niet poreus is geworden. Je doet het heel eenvoudig met een beetje zeepsop. Breng het zeepsop met een kwastje aan op de slang en de verbindingen. Steek de barbecue vervolgens aan. Wanneer er zich belletjes vormen, moet je de gasslang vervangen.

Je barbecue veilig aansteken

Steek de houtskool of briketten nóóit aan met brandbare (vloei)stoffen die hier niet voor zijn bedoeld, want het kan ernstige brandwonden veroorzaken! Steek een gasbarbecue direct aan nadat je het gas hebt opengezet. Laat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de barbecue komen en draag geen open schoenen en ontvlambare kleding.

  • Zorg ervoor dat de kleding je armen en benen bedekt en trek een katoenen schort aan.
  • Als je blaast om het vuur aan te wakkeren, kunnen er vonkjes ontstaan. Gebruik hiervoor een blaasbalg of waaier zodat je voldoende afstand kunt houden.
  • Kies voor tangen en spatels met lange handvatten en bescherm je handen met goede barbecuehandschoenen.
  • Houd er ook rekening mee dat alcoholische drankjes en vuur vaak niet samengaan. Spring dus altijd voorzichtig om met alcohol als je aan de barbecue staat.
  • Hou altijd een blusdeken en een emmer zand binnen handbereik, want daarmee kun je in geval van nood het vuur snel doven.

Het grillrooster verwijderen en vervangen

Sommige gerechten vragen een specifiek grillrooster. Het is dan nodig om tijdens de barbecue het grillrooster te verwijderen en te verwisselen. Ga veilig te werk om brandwonden en andere verwondingen te voorkomen. Hier zijn een paar stappen die je kan volgen:

  1. Draag hittebestendige handschoenen om je handen te beschermen tegen de hitte van het grillrooster. Laat het rooster desnoods even afkoelen.
  2. Gebruik een grate-lifter om het grillrooster vast te pakken, voorzichtig omhoog te tillen en weg te halen van de barbecue.
  3. Als je meerdere roosters gebruikt, zorg je ervoor dat het rooster op een veilige en stabiele plek staat zodat het niet kan vallen of omvallen.
  4. Plaats het nieuwe grillrooster voorzichtig op zijn plaats en zorg ervoor dat het stevig vastzit.

Het kan ook nuttig zijn om de instructies van je specifieke barbecue te raadplegen voor aanwijzingen over hoe je het grillrooster precies verwijdert en vervangt.

Grillrooster - Aveve

Je barbecue veilig doven

Nadat je het rooster hebt gereinigd, kun je de barbecue, indien mogelijk, direct doven. Bij een open houtskoolbarbecue laat je de houtskool of briketten gewoon opbranden of je strooit er zand overom snel te doven. Bij een houtskoolbarbecue met deksel is het beter alle luchtschuiven te sluiten.

Door het gebrek aan zuurstof gaan briketten of houtskool vanzelf uit. Draai bij een gasbarbecue simpelweg de gaskraan dicht.

Houd er wel rekening mee dat de barbecue in alle gevallen nog lang heet blijft. Blijf dus uit de buurt en ruim de assen in een houtskoolbarbecue pas op als het toestel volledig is afgekoeld. Neem het zekere voor het onzekere en doe het de volgende dag of voordat je een volgende keer gaat barbecueën.

Barbecue doven – Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met