Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Welke barbecue moet ik kiezen?

Hou je van barbecueën, maar heb je het perfecte toestel nog niet gevonden? We begrijpen je, want het aanbod is erg divers. We zetten de verschillende soorten barbecues voor je op een rijtje zodat je weet welke je moet kiezen voor het aankomende barbecueseizoen!

Welke soorten barbecues zijn er?

De ene steek je aan met houtskool en aanmaakblokjes terwijl de andere zichzelf opwarmt. Hou je van barbecueën en mag het daarom wel wat specialer zijn? Dan kun je kiezen voor een model met diverse functies. Kortom, het aanbod barbecues is groot. We zetten de meest populaire barbecues voor je op een rijtje en vertellen je waarom het toestel goed bij jou kan passen!

Bekijk op onze adviespagina hoe je de verschillende barbecues vlot aanmaakt !

De gasbarbecue

Een gasbarbecue is bijzonder gemakkelijk in gebruik. Eén druk op de knop en je barbecue is aan. Tien minuten later liggen de eerste lapjes vlees op het rooster. Je kunt de temperatuur perfect regelen!

Vooral de keuze tussen een houtskool- en een gasbarbecue is soms lastig. De meningen over beide soorten zijn dan ook verdeeld. De een zweert bij het authentieke van een houtskoolbarbecue, terwijl de ander voor het gemak van een gasbarbecue kiest. Feit is dat vrijwel alle gasbarbecues zijn voorzien van een deksel, wat de mogelijkheden op barbecuegebied aanzienlijk vergroot.

Smaken verschillen

Voor veel mensen is smaakverschil het grootste argument om voor een houtskoolbarbecue te kiezen in plaats van een gasbarbecue. Het is echter zo dat de specifieke barbecuesmaak afkomstig is van het vet en de vleessappen die de ingrediënten loslaten en die op een heet oppervlak vallen en verdampen. Het proces vindt ook plaats als je een gasbarbecue gebruikt.

  • Wat van grote invloed is op de smaak van een ingrediënt, is de mooie bruine grillstreep die je creëert als je direct grillt. Dat kan met een houtskool-, gas- en een elektrische barbecue.
  • Met name een gietijzeren rooster (bv. Weber System sear grate en Weber Dubbelzijdige Sear Grate) zorgt voor een goede en smakelijke grillstreep. Door de contacthitte van het rooster reageren de eiwitten en suikers die het ingrediënt bevat op elkaar. Hierdoor karamelliseert je eten en krijg je een heerlijke ietwat zoete, rokerige smaak. Lees meer over barbecue-accessoires op onze adviespagina.

Gasbarbecue - Aveve

Gemakkelijk en snel

Het belangrijkste argument om voor een gasbarbecue te kiezen, is het gemak ervan. Nadat je de gaskraan hebt geopend en de knop hebt ingedrukt om het ontstekingsmechanisme te activeren, duurt het slechts een minuut of 10 voordat de barbecue op temperatuur is. Het is wel belangrijk deze tijd aan te houden, zodat het rooster de kans krijgt om op temperatuur te komen.

Bijkomend voordeel is dat je de temperatuur van de barbecue moeiteloos regelt door het gas hoger of lager te draaien. Je kan het ook sneller bijstellen dan bij een houtskoolbarbecue, wat erg handig is als je ingrediënten op verschillende temperaturen wilt bereiden. Bovendien produceert een gasbarbecue minder rook en is hij zelfs bijna geurloos.

De houtskoolbarbecue

Voor sommigen is er geen twijfel mogelijk: barbecueën doe je op een houtskoolbarbecue. Anderen geven beslist de voorkeur aan een gasbarbecue of een elektrische barbecue. Twijfel je? We gidsen je door de kwaliteiten van de houtskoolbarbecue tegenover die van de andere soorten.

De geur en charme van houtskool

De belangrijkste redenen om voor een houtskoolbarbecue te kiezen zijn de geur en charme die een houtskoolbarbecue met zich meebrengt. De geur die bij een houtskoolbarbecue vrijkomt, is intenser dan bij andere soorten barbecues. Hoewel barbecueën altijd gezellig is, draagt vuur bij aan de sfeer.

  • Feit is dat het in vergelijking met een gasbarbecue of een elektrisch toestel iets langer duurt voordat je houtskoolbarbecue gebruiksklaar is. Maar bedenk dat het bij barbecueën gaat om genieten, zowel van het eten als het gezelschap.
  • Met een goede planning verloopt de avond vlekkeloos. Steek eerst de houtskool of briketten aan en tref dan de overige voorbereidingen of drink een aperitief met je familie of vrienden. Voordat je het weet is de barbecue klaar voor gebruik en kan het eetfestijn beginnen!

Houtskoolbarbecue - Aveve

Mobiel en in alle maten

Tegenwoordig zijn de meeste houtskoolbarbecues van alle gemakken voorzien, met behoud van de sfeervolle gloeiende houtskool. Het deksel biedt misschien wel het meeste gemak, omdat het de bereidingsmogelijkheden uitbreidt en je de temperatuur van je houtskoolbarbecue goed onder controle kunt houden.

Een groot voordeel van houtskoolbarbecues is dat ze verkrijgbaar zijn van groot tot klein. Voor thuis is een groter exemplaar, waar je voor veel mensen op kunt koken, heel fijn. Is je ruimte beperkt of vind je het handig om de barbecue op locatie te gebruiken? Dan zijn er diverse draagbare houtskoolbarbecues verkrijgbaar. Je bent dan niet afhankelijk van gas of elektriciteit.

De elektrische barbecue

Een elektrische barbecue is veilig en handig in gebruik. Stroom is thuis en op de camping altijd wel voorhanden en je kunt de compacte modellen gewoon op tafel zetten.

Gelijkmatige warmteverdeling

Een goede elektrische barbecue doet wat grillen betreft niet onder voor zijn soortgenoten op houtskool en gas. De huidige modellen zijn voorzien van een geavanceerde warmtespiraal die de warmte altijd heel gelijkmatig verdeelt waardoor je je lekkernijen perfect kan verwarmen. Je hoeft je nooit zorgen te maken of de houtskool gelijkmatig gloeit of bijgevuld moet worden.

Bijkomend voordeel is dat je nooit zonder brandstof komt te zitten. Plan je een spontane barbecue in, maar zijn je houtskool of briketten op of is de bodem van je gasfles in zicht? Allemaal geen probleem met een elektrische barbecue!

Elektrische barbecue - Aveve

Compact en veilig

Een klein nadeel is dat je een elektrische barbecue niet mee kunt nemen naar een locatie zonder stroomvoorziening. Gelukkig staan er diverse voordelen tegenover. Op campings waar open vuur verboden is, gebruik je gewoon je elektrische barbecue. Je barbecue is ook snel klaar voor gebruik. Het is een zeer veilige manier van barbecueën, omdat er geen open vuur aan te pas komt.

Bovendien zijn elektrische barbecues zeer compact. Ideaal voor op een balkon of klein terras! Je kunt de barbecue gewoon midden op tafel zetten. Pas wel altijd op met water en houd er rekening mee dat er een snoer aan je barbecue zit, dus let op dat je hier niet over struikelt.

Een keramische barbecue of kamado-barbecue

Een keramische BBQ wordt ook ‘kamado’ genoemd - een naam die wijst op de Japanse roots. Typisch is de eivormige look van dit soort barbecue. Bij een keramische barbecue draait het allemaal om de temperatuur beheersen. De keramische wanden zorgen voor de perfecte isolatie. Je hebt enorm veel bereidingsmogelijkheden, omdat een kamado-barbecue zowel hoge als lage temperaturen aanhoudt.

Net zoals een houtskoolbarbecue werkt ook de kamado-barbecue op houtskool en sommige exemplaren op gas of elektriciteit. Gebruik kwalitatieve houtskool en liever geen briketten. De grillige vorm van houtskool staat namelijk in voor een betere luchtcirculatie binnen je kamado-barbecue.

Met de nodige accessoires ben je zelfs in staat om familie en vrienden te trakteren op langzaam gegaarde rosbief, een stuk gerookte zalm of een zelfgebakken pizza.

Waarom een keramische barbecue kiezen?


  1. Een keramische barbecue is efficiëntBeheers de temperatuur in je keramische barbecue door meer of minder lucht binnen te laten. Hoe meer lucht, hoe hoger de temperatuur. Door de dubbele wanden van keramiek is de isolatie perfect en hou je de warmte langer vast. Ook de keramische vuurschaal en vuurring dragen daartoe bij.
  2. Je verbruikt minder houtskool en gasDoor de goede isolatie van je kamado-barbecue kom je langer toe met een portie houtskool en gas dan bij een gewone barbecue. Kies altijd voor houtskool van goede kwaliteit. Stukjes houtskool die niet volledig opbranden, verstoppen soms de luchttoevoer waardoor je kamado-barbecue minder goed werkt.
  3. Het is makkelijker barbecueënJe kunt de temperatuur perfect beheersen, dus barbecueën wordt een fluitje van een cent. Je hebt ook veel meer mogelijkheden. Rook een zalm op lage temperatuur of stook je barbecue juist extra hoog om een pizza te bakken. Daarvoor heb je wel accessoires nodig die apart verkrijgbaar zijn. Ook het gewone barbecueën is veel makkelijker, omdat de temperatuur constant blijft. Veel minder kans op verbrande gerechten, dus!
  4. Je gerechten hebben nog meer smaakJe kunt je keramische barbecue zowel bovenaan als onderaan volledig afsluiten. Zo blijft de hitte in je barbecue én behoud je alle aroma’s van je gerechten.

De vuurschaalbarbecue

Vuurschaalbarbecues zijn een echte blikvanger voor ‘s zomers in de tuin – en natuurlijk ook het toppunt van gezellig samenzijn! Ze zijn gemaakt uit staal en hebben een hittebestendige coating. Met de exemplaren van TiGER FiRE haal je net dat ietsje meer in de tuin.

De vuurschaalbabecues van TiGER FiRE werken op fijn hout, houtskool of briketten en zorgen voor een zeer gelijkmatige garing! Ze geven dezelfde authentieke geur- en barbecue-ervaring[VD2] als houtskoolbarbecues.

Een vuurschaalbarbecue heeft veel voordelen. Een TiGER FiRE is bijvoorbeeld zeer slijtvast. Je kan ‘m zowel in de winter als in de zomer gewoon buiten laten staan. Tijdens de barbecue komen er geen solventen vrij, wat het milieu ten goede komt!

Ontdek op onze pagina hoe je je TiGER FiRE vlot en veilig kan aanmaken !

Andere soorten barbecues

Een barbecue kan je aansteken op gas, houtskool en op elektriciteit. Er zijn dan nog enkele varianten binnen de barbecuetoestellen, zoals de vuurschaalbarbecue en kamado-barbecue bijvoorbeeld. Maar heb je ook al eens gehoord van de meeneembarbecue, de rookoven en de buitenkeuken?

  • Een meeneembarbecue kan niet ontbreken als je in de zomer op verplaatsing een heerlijke barbecue wil organiseren. Ga voor een elektrisch exemplaar of voor een milieuvriendelijke wegwerpbarbecue die je makkelijk in je kofferbak past.
  • Een rookoven is een handige tool voor mensen die houden van gerookte gerechten. Hoewel de rookoven niet helemaal een barbecue is, gebruik je hem wel op een gelijkaardige manier.
  • Met een buitenkeuken ga je een stapje verder. Ze zijn er in alle soorten en maten, van basis tot zeer uitgebreid voor de beste hobbykokken die niets liever doen dan dineren in de tuin. In een buitenkeuken heb je ook meestal een handige barbecuefunctie.

Een meeneembarbecue - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met