Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je barbecue aanmaken: tips en tricks

Nog geen of weinig ervaring achter de barbecue? Vind je de barbecue aanmaken niet zo simpel? We geven je tips en tricks om elke keer weer vlot van start te gaan met verschillende soorten barbecues en vertellen je ook wat meer over aanmaakblokjes, briketten en houtskool voor de houtskoolbarbecue!

Welke soort barbecue wil je aanmaken?

Bak je graag op de traditionele manier? Dan kies je het best voor een houtskoolbarbecue, kamado-barbecue of vuurschaalbarbecue om te genieten van de authentieke rokerige smaak en geur. Ga voor een barbecue met een bodemrooster met daaronder ventilatiegaten. Een goede luchtcirculatie zorgt voor een betere temperatuurcontrole en dat komt het bakproces van het vlees ten goede.

Vind je het omslachtig om een een houtskoolbarbecue op te starten en wil je dat het sneller vooruitgaat? Dan is een gasbarbecue of elektrische barbecue misschien iets voor jou. Eén druk op de knop en je toestel staat aan. Na tien minuten is je barbecue al klaar om te roosteren. Nog een voordeel: je kunt de temperatuur perfect regelen. Ontdek alles over de verschillende soorten toestellen !

Een barbecue veilig aanmaken – Aveve

Houtskool of briketten kiezen?

Het is belangrijk om houtskool of briketten van goede kwaliteit aan te schaffen. In je Aveve-winkel vind je zowel kwalitatieve houtskool als briketten terug in het assortiment.

 • Houtskool van mindere kwaliteit bevat vaak onbruikbaar gruis en soms vind je zelfs touwtjes en steentjes in de zakken terug. Het is zo moeilijker om je barbecue aan te maken.
 • Bij briketten is er ook een kwaliteitsverschil, ook al zien ze er op het eerste gezicht exact hetzelfde uit. Briketten van mindere kwaliteit maken het je lastiger om vlot en snel de barbecue aan te maken. Iedere fabrikant produceert bovendien een eigen vorm: de meest voorkomende is het ‘kussentje’.

Houtskool van mindere kwaliteit bevat vaak onbruikbaar gruis en soms vind je zelfs touwtjes en steentjes in de zakken terug. Het is zo moeilijker om je barbecue aan te maken.

Bij briketten is er ook een kwaliteitsverschil, ook al zien ze er op het eerste gezicht exact hetzelfde uit. Briketten van mindere kwaliteit maken het je lastiger om vlot en snel de barbecue aan te maken. Iedere fabrikant produceert bovendien een eigen vorm: de meest voorkomende is het ‘kussentje’.

8a917cb2-db8b-4dfd-9cff-a61800cacd13.jpeg

Houtskool

Houtskool is niets meer of minder dan stukjes verkoold hout.

 • Houtskool ontbrandt gemakkelijk en bereikt snel hoge temperaturen. Het is ideaal om dunnere stukken vlees direct te grillen, maar ook een goede keuze als je pizza’s wil bakken op de barbecue.
 • Houtskool is minder geschikt om lang te barbecueën en te tafelen. Na het hoogtepunt daalt de temperatuur van houtskool sneller ten opzichte van briketten. De temperatuur valt hierdoor wel goed te regelen. Wil je toch wat langer genieten? Vul de houtskool dan tijdig bij.
 • Houtskool geeft de meest authentieke, rokerige smaak – en natuurlijk ook geur!
 • In tegenstelling tot briketten zit er geen bindmiddelin houtskool, dat de binnenkant van je kamado-barbecue kan aantasten. Hoe beter de kwaliteit van het product, hoe zuiverder de verbranding en hoe minder asresten er op je voedsel kunnen landen – gemakkelijk om je barbecue na de maaltijd goed schoon te maken !

Briketten

Briketten bestaan uit vermalen verkoold hout met een bindmiddel, vaak zetmeel.

 • Briketten worden onder hoge druk in een vorm geperst waardoor ze zeer compact zijn. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verdelen over het rooster en ontbranden ze gelijkmatig.
 • Briketten ontbranden minder snel en bereiken niet zulke hoge temperaturen ten opzichte van houtskool. Ze branden wel langer en zijn dus zuiniger in gebruik.
 • Briketten behouden lange tijd een constante temperatuur. Het is minder geschikt voor direct grillen, maar wel ideaal om indirect te grillen of voor het langzaam garen van een groot stuk vlees of vis.
 • Briketten bevatten bindmiddel dat de binnenkant van een kamado-barbecue kan aantasten. Kies voor de kamado-barbecue steeds voor kwalitatieve houtskool in plaats van briketten.

Naast de gewone briketten heb je ook kokosbriketten. Een kokosbriket is gemaakt van de schil van de kokosnoot en is dus erg duurzaam. De brandeigenschappen zijn uitstekend en een kokosbriket laat weinig as achter waardoor je het toestel gemakkelijk schoonmaakt!

Je barbecue aanmaken met aanmaakblokjes

Hoe doe je dat nu, een barbecue aanmaken? Met aanmaakblokjes is het een fluitje van een cent! We geven je een handig stappenplan mee om je houtskoolbarbecue aan te steken – of je nu kiest voor houtskool of voor briketten!

Bekijk eerst even onze veiligheidstips om je barbecue aan te steken en veilig te barbecueën!

 1. Strooi eerst een laag houtskool of briketten op het bodemrooster. Heeft je barbecue ventilatiegaten? Zet ze dan volledig open. Op die manier krijg je een goede luchtcirculatie en verloopt de verbranding veel vlotter.
 2. Leg een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk tussen de houtskool of briketten. Let erop dat je ze diep genoeg legt, want anders wordt de houtskool of de briketten die onderaan liggen nooit heet genoeg om vuur te vatten. Voor een kleine hoeveelheid houtskool of briketten volstaan 2 of 3 aanmaakblokjes. De algemene richtlijn hierbij: hoe meer houtskool of briketten in je barbecue, hoe meer aanmaakblokjes je nodig hebt.
 3. Steek de aanmaakblokjes aan terwijl je ze veilig ingraaft. Wacht even tot ze vlam vatten. Stapel dan met een kolentang of oude vleestang de stukken houtskool of briketten zo dicht mogelijk bij de vlam. Let op dat je het vuur niet dooft. Heb je een mooie toren van houtskool of briketten gemaakt? Dan is het tijd voor een kwartiertje pauze.
 4. Werp na 15 à 20 minuten een blik op je barbecue. Zijn de kolen of briketten roodgloeiend? Dan is je barbecue klaar voor het grillfestijn!

Je barbecue aanmaken met een brikettenstarter

Wanneer je het lastig vindt om een houtskoolbarbecue aan te steken, is een houtskool- of brikettenstarter een handig hulpmiddel. Door het schoorsteeneffect gaan de kolen of briketten elkaar snel en gelijkmatig verhitten, waarna je ze uitstort op het kolenrooster of in de brikettenhouders.

 1. Vul de starter met houtskool of briketten. Het aantal kolen of briketten bepaalt de warmte in de barbecue zelf.
 2. Leg 2 à 3 aanmaakblokjes op het bodemrooster van de barbecue en steek ze aan.
 3. Plaats de starter boven de aangestoken aanmaakblokjes in de barbecue.
 4. Even tijd voor een aperitief. Na zo’n 15-20 minuten (houtskool) of 30 minuten (briketten) zie je bovenaan een grijze aslaag: de kolen of briketten zijn dan klaar voor gebruik!
 5. Trek hittebestendige handschoenen aan en stort de gloeiende kolen of briketten voorzichtig uit op het bodemrooster of in de brikettenhouders.
 6. Plaats het grillrooster op het toestel en de barbecue kan beginnen.

Houtskoolbarbecue aanmaken

Om een houtskoolbarbecue aan te maken, heb je enkele belangrijke zaken nodig. Ze zorgen ervoor dat je je barbecue veilig en snel kan aanmaken.

Naast de authentieke houtskoolbarbecue zijn er nog andere soorten barbecues op de markt. Een elektrische barbecue, gasbarbecue, kamado-barbecue of een elegante TiGER FiRE steek je iets vlotter aan dan hun broertje op houtskool of briketten.

Houtskoolbarbecue - Aveve

Elektrische barbecue aanmaken


 • Steek de stekker in het stopcontact en zet de temperatuurregelaar op de hoogste stand. Verwarm de barbecue zo’n 20-25 minuten voor met gesloten deksel.
 • Open het deksel zodra de barbecue volledig opgewarmd is en verwijder eventuele vet- of etensresten met behulp van een reinigingsborstel. Stel de barbecue vervolgens in op de gewenste grilltemperatuur of -modus.
 • De optimale temperatuur voor diverse gerechten is snel bereikt met het toestel.

Onze tip: houd een kernthermometer bij de hand om de kerntemperatuur van het vlees te meten. Zo kun je goed controleren of het gerecht gaar is. Ontdek de Weber Igrill Pro vleessensor en de Weber Instant-Read Thermometer!