Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Barbecue en hygiëne: tips om je barbecue schoon te maken

Hygiëne is altijd belangrijk als je met voedsel bezig bent. Voor, tijdens en na de barbecue zijn er extra aandachtspunten waar je op moet letten voor de reiniging en het onderhoud van je barbecue. We zetten enkele tips op een rijtje om je barbecue schoon te maken en hygiënisch aan het werk te gaan.

Alles begint bij de vorige barbecuesessie

Hygiënisch werken tijdens een barbecue begint eigenlijk al bij de vorige barbecuesessie. Achtergebleven etensresten kunnen namelijk gemakkelijk schimmelen. Je bergt je barbecue daarom het best schoon op zodat je de volgende keer hygiënisch te werk kan gaan. Je doet het onder andere door het barbecuerooster goed schoon te maken en je toestel nu en dan volledig te reinigen.

Neem ook andere zaken onder handen na de barbecue. Plaats kunststof snijplanken – nadat je ze hebt gebruikt – in de vaatwasser en reinig houten snijplanken met water, zeep en een klein beetje bleekmiddel. Zo krijgen bacteriën en vuil geen kans en zijn ze, net als de barbecue zelf, altijd klaar voor volgend gebruik.

Snijplanken schoonmaken – Aveve

Het BBQ-rooster schoonmaken

Maak het rooster altijd grondig schoon zodat achtergebleven etensresten niet kunnen schimmelen. Als het rooster heet is, borstel je het gemakkelijker schoon.

Bij een gasbarbecue is het zelfs nog eenvoudiger. Door de gasknoppen even volledig open te draaien, stijgt de temperatuur waardoor eventuele achtergebleven etensresten verschroeien en je ze vervolgens gemakkelijker van het rooster veegt met behulp van een reinigingsborstel.

Het barbecuerooster is op het gebied van hygiëne en onderhoud misschien wel het belangrijkste onderdeel van je toestel. De etensresten zijn meteen na de barbecue nog niet aan het rooster gehecht en door de warmte laten ze goed en gemakkelijk los.

gemakkelijker verschroeien en je ze vervolgens gemakkelijker van het rooster veegt met behulp van de reinigingsborstel.

  • Gebruik altijd een speciale barbecueborstel om je barbecuerooster schoon te maken, want een gewone staalborstel kan het rooster beschadigen.
  • Als er veel vet op het rooster is gedropen, kun je het eventueel eerst inwrijven met een beetje citroen. Je doet het heel makkelijk door een half citroentje aan een vork te prikken en hiermee over het rooster te wrijven. Citroen is een geweldige natuurlijke vetoplosser.
  • Bij hardnekkiger vuil kun je het rooster ook behandelen met een hiervoor bestemde spray (roosterreiniger en gietijzer-beschermer). Vet het rooster nadat je het hebt schoongemaakt wel even in met een kwastje met wat plantaardige olie. Ingrediënten blijven hierdoor minder plakken in de toekomst en je rooster blijft ook veel schoner als je het opnieuw gebruikt.

Barbecuerooster schoonmaken met borstel – Aveve

Geef ook de andere onderdelen een schoonmaakbeurt

Maak na elke barbecue het barbecuerooster goed schoon, maar neem ook geregeld je hele toestel onder handen. Een barbecuetoestel dat je schoon opbergt, gaat namelijk langer mee.

  • Reinig na iedere barbecuesessie het aluminium lekbakje in de gasbarbecue of de lekbakjes die je hebt gebruikt bij het indirect garen. Je kunt ze schoonvegen en gewoon afwassen, zodat je het bakje kan hergebruiken. Na een paar keer vervang je het bakje door een nieuw exemplaar.
  • De binnenkant van de ketel of de kuip borstel je nu en dan voorzichtig schoon met de reinigingsborstel. Laat het toestel eerst goed afkoelen voor je aan de slag gaat!
  • De buitenkant van de ketel of de kuip en het deksel kun je schoonmaken met een speciale spray (bv. Weber RVS-reiniger en Weber Q & Pulse reiniger) die je daarna met een spons afneemt. Indien nodig kun je ook een zachte schoonmaakborstel gebruiken voor dit klusje. Laat ook hier het toestel goed afkoelen en maak na de schoonmaakbeurt droog met een doek.

Het juiste schoonmaakmiddel kiezen

Twijfel je over het juiste schoonmaakmiddel? Houd dan in je achterhoofd dat roestvrij staal kwetsbaarder is dan geëmailleerde onderdelen. Roestvrij staal maak je op een milde manier schoon. Je gebruikt het best geen agressieve middelen of schuursponsjes. Voor geëmailleerde onderdelen kun je gerust schurende reinigingsmiddelen en sponsjes gebruiken.

Spoel in beide gevallen wel altijd na met schoon water en dep droog met een doek. Wanneer je de barbecue langere tijd niet gebruikt, kun je het rooster het beste, na het schoonmaken en invetten, wikkelen in papier en bij voorkeur binnen opbergen.

Je barbecetoestel opbergen

Dek de barbecue af met een beschermhoes en zet hem op een overdekte plaats of in de schuur. Zo blijft je barbecue mooier en gaat hij veel langer mee. Koppel bij een gasbarbecue de gasfles los en bewaar hem altijd buitenshuis, in een goed geventileerde ruimte.

Een beschermhoes voor de barbecue - Aveve

Hygiënisch voorbereiden

Op het moment dat je de voorbereidingen treft, maar ook wanneer je aan het barbecueën bent, is het belangrijk om verschillende snijplanken, messen, borden en schalen te gebruiken of ze tussendoor goed te reinigen. Gebruik voor rauw vlees, gevogelte, groenten en fruit altijd aparte materialen (of was ze tussendoor goed af) en was steeds je handen om kruisbesmetting te voorkomen.

Bewaar de ingrediënten afgedekt en apart van elkaar in de koelkast. Als je vlees of gevogelte uit de diepvries komt, kun je dit het beste langzaam in de koelkast laten ontdooien. Daarna kun je het buiten de koelkast verder op temperatuur laten komen, maar zet vlees en gevogelte nooit langer dan 20 minuten buiten de koeling zodat schadelijke bacteriën geen kans krijgen!

Niet te lang buiten de koeling

Het staat natuurlijk gezellig om schalen vol ingrediënten rond de barbecue en op tafel te hebben staan, maar haal ze toch liever gedoseerd uit de koelkast. Niet alleen vlees, vis en gevogelte, maar ook groenten en fruit kun je - zeker bij hoge buitentemperaturen - niet te lang buiten de koeling bewaren.

Bovendien is er een kans dat je niet alles opeet. Wanneer je lekkernijen in de koelkast hebben gestaan, kun je de volgende dag weer een spontane barbecue inplannen!

  • Gebruik tijdens de barbecue aparte materialen, zoals tangen en schalen voor rauwe en gegaarde producten en leg ze op het rooster nooit te dicht bij elkaar. Ontdek alle basis- en overige accessoires die je nodig hebt voor de barbecue.
  • Is je vlees al gaar? Je kan het altijd het beste controleren met een kernthermometer (bv. Weber Instant-Read thermometer en Weber Igrill Pro vleessensor). Als de buitenkant mooi bruin is, wil dat niet per se zeggen dat het vlees gaar is. Als je geen thermometer hebt, controleer je de gaarheid door het vlees aan te snijden.
  • Vis controleer je door de rugvin op te heffen of te controleren op eiwitten die vrijkomen.
  • Twijfel je? Dan leg je het natuurlijk nog even terug op de barbecue.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met