Alocasia of olifantsoor: verzorging het hele jaar rond
De tropische Alocasia heeft de bijnaam olifantsoor niet gestolen. De bladeren groeien in het wild tot wel 1,5 meter in doorsnede en hebben de vorm van enorme olifantenoren. Bij jou in de huiskamer groeit de plant gelukkig net iets minder uitbundig maar met z’n charmante bladeren geeft de Alocasia een gezellig groene toets aan jouw interieur. Met de juiste verzorging voelt de Alocasia zich uitstekend bij jou in huis.
De Alocasia, een tropische blikvanger in alle eenvoud
De olifantsoor is een echte tropische parel. De plant groeit in de regenwouden van Zuidoost-Azië en is lid van de plantenfamilie Araceae.
Met z’n bladeren die lijken op olifantenoren trekt de plant onmiddellijk de aandacht. De bladeren en stelen van de plant variëren in kleuren en patronen. Zo zijn er exemplaren met mooie patronen op de stengels, en met fraai gekleurde bladeren. Met een goede verzorging groeit de Alocasia ook in je huiskamer tot wel 2 meter hoog.
Andere weetjes over de olifantsoor:
- Men noemt de olifantsoor ook “de plant van de goden” omdat de Alocasia in mythologische verhalen tot in de hemel kan groeien. De plant staat daarom ook symbool voor kansen nemen, geluk en puurheid.
- Heb je kleine kinderen of dieren in huis? Zet je plant op een veilig plekje zodat je kleine avonturiers niet van de plant eten want de olifantsoor is giftig.
- Met deze topper haal je ook meteen een luchtzuiveringsinstallatie in huis want de plant heeft een hoge luchtzuiverende werking. De olifantsoor haalt met z’n grote bladeren schadelijke stoffen uit de lucht in je kamer en vult je huis met gezonde lucht.
Ben je van plan om meer kamerplanten in huis te halen? Ontdek meer over kamerplanten in jouw huis.
Zoek je nog planten die jouw woonkamer omtoveren in een echte jungle? Kies dan voor...
- de Musa
- de Monstera (gatenplant)
- de blauwvaren
Waar zet je jouw Alocasia?
De olifantsoor is een makkelijke plant die bij jou in huis floreert als je met enkele zaken rekening houdt:
- Je plant staat het liefst op een plaatsje met veel indirect zonlicht en uit de tocht.
- Ook op een plekje met wat meer schaduw voelt de plant zich goed. Groeien de stengels van de plant naar het licht toe? Draai je pot dan een kwartslag zodat je plant meer symmetrisch groeit of zet ‘m op een lichter plekje.
- Felle zonnestralen verbranden de bladeren, zet ‘m dus nooit in de volle zon. De Alocasia houdt wel van de ochtend- en avondzon.
- De tropische plant gedijt goed bij een constante temperatuur van 20°C.
- Een Alocasia komt uit een gebied waar de luchtvochtigheid hoog is. Daarom zet je ‘m best niet te dicht bij de verwarming want die maakt de lucht te droog.
- Je olifantsoor staat het liefst het hele jaar door binnenshuis want de plant houdt niet van tocht. Wind veroorzaakt snel schade aan de mooie, grote bladeren van de plant.
Ben je eerder op zoek naar een plant die...
- in de zon kan staan? Kies dan bijvoorbeeld voor een Areca.
- op een iets donkerdere plaats kan? Kies dan bijvoorbeeld voor de Calathea.

Water geven aan je Alocasia
Een Alocasia de juiste hoeveelheid water geven is heel simpel. Je voelt regelmatig met je vingers of de potgrond licht vochtig is. Voelt de potgrond droog aan? Dan heeft je plant dorst en geef je ‘m een scheutje water.
- Geef je potgrond steeds kleine scheutjes water zodat de potgrond niet te nat komt te staan.
- De olifantsoor houdt niet van natte voeten. Als er water blijft staan in de pot veroorzaakt dit wortelrot. Je plant kan geen water meer opnemen met rotte wortels.
- Een makkelijke manier om je plant water te geven is door de pot (met gaatjes in de bodem) een tijdje op een schaaltje met water te zetten. Neem het schaaltje weg als je plant genoeg gedronken heeft.
- Als je Alocasia z’n stengels laat hangen krijgt de plant te weinig water. Geef ‘m een beetje extra water en geef bij toekomstige gietbeurten een beetje meer water per keer.
- De plant komt uit een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Om dit na te bootsen benevel je af en toe de bladeren met een plantenspuit. Een schaaltje water in de buurt van tropische planten is ook een goed idee om de luchtvochtigheid te verhogen. Door de bladeren regelmatig nat te maken zorg je er ook meteen voor dat plant minder vatbaar is voor schadelijke insecten.
Ben je eerder op zoek naar een plant die...
- Weinig water nodig heeft? Kies dan bijvoorbeeld voor de Aloë Vera.
- Nog minder water nodig heeft? Kies dan bijvoorbeeld voor cactusplantjes.
Welke voeding geef je jouw olifantsoor?
In de zomermaanden maakt jouw olifantsoor een groeispurt en verbruikt de plant veel energie. Om een snelle groei en de aanmaak van vele nieuwe bladeren te ondersteunen geef je je plant extra voedingstoffen. Gebruik vloeibare meststof voor kamerplanten of handige meststofstaafjes.
Onze aanraders om je olifantsoor te voeden in de zomer:
In de winter houdt je plant een winterslaap en stopt dan met groeien. Nu heeft de plant geen extra voedingsstoffen nodig. Te veel mest geven schaadt je plant. Volg daarom steeds de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.

Kan je een Alocasia stekken?
Alocasia’s zijn niet eenvoudig te stekken. Soms groeien aan een gezonde plant na een tijdje jonge scheutjes die je voorzichtig van de moederplant scheidt. Plant de jonge plantjes in verse potgrond.
Zo ga je precies te werk:
- Gebruik een gedesinfecteerde schaar, kniptang of mes om je plant niet te besmetten met eventuele virussen, schimmels of ongedierte.
- Draag steeds handschoenen want het sap van de Alocasia is giftig en irriteert de huid.
- Haal de moederplant uit de pot en leg de wortels van de scheut bloot door de potgrond zachtjes te verwijderen. Heeft je scheut een mooi stel wortels? Goed, je scheut is nu in staat om voor zichzelf te zorgen.
- Snij de scheut van de moederplant en scheidt de wortels voorzichtig.
- Plaats de stek in een pot met verse potgrond en duw de grond zachtjes aan.
- Hou de bodem licht vochtig en zet je plant op een warm plekje uit de zon.
Als alles goed gaat zien de eerste nieuwe blaadjes na een tijdje het daglicht. Proficiat! Je bent nu de trotse eigenaar van een nieuwe Alocasia.
Ben je op zoek naar kamerplanten die makkelijk stekken?
Je olifantsoor verpotten doe je zo
Je olifantsoor is onder de juiste omstandigheden een goede groeier. Sommige exemplaren groeien tot wel 2 meter hoog! Dat kan natuurlijk alleen als je plant genoeg ruimte krijgt om te groeien. Daarom verplant je de Alocasia iedere lente of wanneer de plant te groot wordt voor z’n pot.
Is je plant niet fel gegroeid? Dan mag je wachten tot de volgende lente om je plant te verpotten. In de lente heeft je plant genoeg kracht en tijd om eventuele beschadigingen aan z’n wortels te herstellen. Controleer de staat van de wortels. Witte wortels zijn gezond, bruine wortels zijn rot en knip je weg.
Onze aanrader om je olifantsoor te verpotten:
- Universele potgrond voor kamerplanten
- Substral kamerplanten- en palmenpotgrond
Gebruik universele potgrond voor kamerplanten en maak het mengsel licht vochtig. De plant houdt niet van natte voeten. Als er te veel water onder in de pot blijft staan heb je kans op wortelrot.
- Daarom kies je best een pot die niet te diep is zodat er geen water kan ophopen in de onderste laag potgrond.
- Gebruik je wel graag een diepe pot? Breng dan een laag hydrokorrels onderin de pot. Als je je plant eens te veel water geeft nemen deze korrels het teveel aan water op. Later geven ze het water geleidelijk terug af.

Jouw olifantsoor snoeien
Aan de Alocasia groeien mooie, grote bladeren die na een tijdje vervangen worden door nieuwe bladeren. Oude bladeren worden eerst geel en daarna bruin. Knip verwelkte bladeren af tot vlak tegen de pseudostam. Zo help je de natuur een handje en ziet je plant er terug gezond uit.
Ook als je plant te breed wordt snoei je best enkele bladeren. Snijd met een ontsmet mes de gezonde bladeren kort tegen de stengel af en zet ze in een vaasje met water, zo heb je er toch nog geniet van.
Vergeet niet om handschoenen te dragen want het sap dat uit de stengels drupt is giftig. Gebruik altijd een ontsmet mes om je plant niet te besmetten met schimmels of virussen.
Help, mijn Alocasia heeft last van...
Eerste hulp bij problemen met dit handige schema. Waar heeft jouw plant last van?
Mijn plant heeft last van... | De oplossing is... |
gele en bruine bladranden | - Je plant krijgt te veel water. -Zorg ervoor dat er geen water blijft staan op de bodem van de pot. Geef steeds water in kleine hoeveelheden. |
gele bladeren die daarna bruin worden | - Je plant vernieuwt regelmatig z’n bladeren. Oude bladeren kleuren eerst geel en daarna bruin. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Je mag ze ook afsnijden met een ontsmet mes. - Zolang je plant nog nieuw blad aanmaakt, verkeert hij nog steeds in goede gezondheid. - Groeien er geen nieuwe bladeren in de plaats van de oude, bruine bladeren? Je plant krijgt te weinig licht en/of water. Zet ‘m op een lichter plekje en check de potgrond. |
slappe bladeren | - Hangen de bladeren slap en is de stam niet week? Dan krijgt je plant waarschijnlijk te weinig water. - Controleer de potgrond met je vingers. Als deze droog aanvoelt is het tijd voor een scheutje water. Zorg ervoor dat de potgrond steeds licht vochtig blijft. |
bruine vlekken op de bladeren | - Je plant heeft het te koud. - Zet ‘m op een warmer plekje (20°C) en hou ‘m uit de tocht. |
wortelrot | - Wortelrot herken je aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die slaphangen of zelfs afvallen. - Ook bij het verpotten herken je wortelrot aan de bruine kleur van de wortels. Verwijder rotte wortels met een gedesinfecteerde kniptang. - Er blijft te veel water staan op de bodem van de pot na het gieten. Geef kleinere hoeveelheden water aan je plant. |
water dat uit de bladeren druppelt | - Dit noemt men guttatie. Het is een teken dat je plant iets te veel water krijgt. Het teveel aan water werkt de plant weg door een traantje weg te pinken. |
afhangende stengels | - Je plant krijgt ofwel te weinig ofwel te veel water. Zorg voor potgrond die steeds licht vochtig aanvoelt. - Je plant staat te donker. De stengels groeien naar het licht toe. Draai de plant regelmatig een kwartslag of zet ‘m op een lichter plekje. |
minieme groei | - Je plant staat te donker. - Zet ‘m op een plekje met meer natuurlijk licht, hou ‘m wel uit de zon. |
ongedierte | - Droge lucht is een ideale broeihaard voor ongedierte. Benevel de blaadjes regelmatig met een plantenspuit om dit te voorkomen. - Haal een gepast bestrijdingsmiddel in huis. Kom langs in je Aveve-winkel voor advies op maat. |
Waarom een Alocasia in huis halen?
Een Alocasia in je woonkamer is een echte blikvanger. De plant groeit in goede omstandigheden tot wel 2 meter met bladeren als olifantsoren in allerlei tinten groen tot roodpaars. Breng de tropen bij je in huis en varieer naar hartenlust met exemplaren met gekleurde stengels, bladeren en nerven. Een Alocasia stelt maar enkele simpele eisen:
- Zet ‘m op een héél licht plekje in een warme kamer, uit de zon en uit de tocht.
- Hou de potgrond licht vochtig.
- Geef ‘m in de zomer een beetje extra voedingsstoffen.
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.
