Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Bakken in de airfryer: handige tips en tricks

De airfryer komt vaak naar boven als een gezond alternatief voor de friteuse, maar wist je dat ook je heel wat ovengerechten gemakkelijk naar de airfryer vertaalt? Ontdek hoe je lekker en gemakkelijk bakt in de airfryer in deze handige gids.

Waarom een airfryer gebruiken: voor- en nadelen?

Net zoals alle andere toestellen in je keuken, heeft je airfryer sterke en minder sterke kanten. Of zo’n toestel bij je past, hangt vooral af van je eigen noden. Wat voor de ene een nadeel is, is voor de andere een voordeel.

Daarom krijg je hier een vergelijking tussen de airfryer, oven en friteuse, in de plaats van voor- en nadelen.

Airfryer

Oven

Friteuse

• Tot 90% minder vet

• Kortere baktijd

• Kleinere porties

• Voorgeprogrammeerd: bespaart tijd

• Baktijden omrekenen

• Gemakkelijk schoon te maken

• Weinig geluid

• Geschikt voor alle snacks

• Bijna geurvrij

• Vet kan niet weglopen

• Langere baktijd

• Grotere porties

• Voorgeprogrammeerd met eenvoudige programma’s

• Baktijden rechtstreeks op de verpakking

• Moeilijk schoon te maken

• Weinig geluid

• Enkel voor ovenhapjes en aangepaste snacks

• Weinig geur

• 100% vet om te bakken

• Middelmatige baktijd

• Middelmatige portiegrootte

• Vergt constante aandacht

• Baktijden rechtstreeks op de verpakking

• Moeilijk schoon te maken

• Luid

• Voor alle frituursnacks, maar niets anders

• Sterke geur

In veel gevallen is de airfryer dus de gezondere en gemakkelijker optie. Daarbij is die ook stukken veiliger dan een friteuse.

Hoewel je dus wel wat opbergruimte moet voorzien, zeker als je een grote airfryer aanschaft om grotere porties te maken, is die zeker de moeite waard.

Wat kan je in de airfryer bakken?

Naast traditionele snacks, maak je in de airfryer ook perfect alle andere gerechten klaar. Let wel: vaak maak je het best enkele aanpassingen om er zo veel mogelijk uit te halen.

Enkele korte tips:

  • Gebruik de juiste bakvorm. Gewone ovenschalen kunnen perfect, maar dan moeten ze wel in de lade van je airfryer passen. Als de afmetingen passen, is elke ovenvaste schaal of bakvorm geschikt.

  • Ben je een startende bakker? Leer dan eerst de basics in de Start2Bake-gids voor je erin vliegt. Zo heb je meteen de basis mee.

  • Reken de baktijd voor de oven juist om. Vaak moet je gerecht langer aan een lagere temperatuur in de airfryer dan in de oven.

Brood en desserts

De airfryer is ideaal voor allerlei soorten brood en gebak. Dankzij de snelle en gelijkmatige luchtcirculatie krijgen je baksels een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.

  • Brood bakken in de airfryer is heel gemakkelijk. Kleine broodjes, een volledig brood: je hoeft enkel de baktijden om te rekenen - zoals je onderaan deze pagina leest - en klaar. Met een handige broodmix hoef je zelfs niet te kneden. De juiste ingrediënten mengen en klaar!

  • Cake en taart: van klassieke vanillecake tot appeltaart, alles lukt met de juiste programma’s en aangepaste bakvormen . Ook bij desserts is het slim om bakmixen voor desserts te gebruiken. Zo bespaar je nog meer moeite en tijd.

  • Muffins en cupcakes zijn in de airfryer sneller klaar en luchtiger dan in de oven. Kies zeker een bakvorm die in je airfryer past voor het beste resultaat.

  • Koekjes maak je knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen met de airfryer. Gebruik een gewoon recept voor lekkere koekjes en reken eenvoudig de baktijd om voor je airfryer zoals hieronder aangegeven. Heerlijk!

  • Brownies: een smeuïg resultaat zonder lange baktijd.

Gebruik je liever geen bakmixen? Met deze uitgebreide ingrediëntengids weet je exact welke ingrediënten je nodig hebt, hoe varianten van elkaar verschillen en welk keukengerei je niet mag missen.

Pizza en quiche

Niet alleen zoet, maar ook hartige gerechten lukken perfect in de airfryer. Naast de traditionele frietjes, tilt je airfryer ook pizza, mini-pizza’s en quiche een niveau hoger.

Gebruik een pizzavorm voor de airfryer en kies ook hier simpelweg de bakmix voor pizza. Volg de aanwijzingen op de verpakking om het deeg te maken, maar bak die 8-10 minuten op 200° C.


Diepvries- en ovengerechten

Veel diepvriesproducten en ovengerechten kunnen rechtstreeks in de airfryer. Niet enkel frietjes, kroketten en bitterballen en kaassoufflés, maar ook diepvriesproducten die niet in je traditionele friteuse kunnen:

  • Afbakbroodjes zoals stokbrood of croissants zijn sneller klaar in de airfryer dan in de oven. De airfryer is doorgaans namelijk dubbel zo snel dan de oven, zeker met de kortere voorverwarmingstijd.
  • Groentesnacks zoals tempura of geroosterde bloemkool krijgen de perfecte knapperige beet in de airfryer, voor een overheerlijke gezonde snack.

Baktijden voor de airfryer omrekenen

Als je een bakmix in de airfryer wil bakken, moet je vaak de baktijd en temperatuur voor de oven omrekenen. Je hoeft dus geen nieuwe mixen te gebruiken, maar kan gewoon gebruiken wat je in huis hebt.

1. Temperatuur aanpassen

  • Verlaag de temperatuur van de oven met 10-20% voor de airfryer.
  • Als de bakmix bijvoorbeeld 180°C aangeeft voor de oven, gebruik dan 145-160°C in de airfryer.
  • Lagere temperaturen leveren minder crispy resultaten op. Experimenteer met lagere temperaturen om te garen en hogere temperaturen aan het einde voor knapperigheid.

2. Baktijd verkorten

  • De airfryer bakt efficiënter dan een oven, verkort dus de tijd met 20-30%.
  • Als de bakmix bijvoorbeeld een oventijd van 30 minuten aangeeft, begin dan met 20-24 minuten in de airfryer.
  • Om van de friteuse om te rekenen naar de airfryer, vertrek je het best vanuit de starttijd voor de friteuse. De airfryer duurt namelijk iets langer.

3. Controleer halverwege

  • Check na ongeveer 2/3 van de berekende baktijd hoe je gerecht eruitziet. Prik met een tandenstoker in het midden. Komt die er schoon uit? Dan is het gaar.
  • Als je een airfryer met een kijkvenster hebt, zie je de vooruitgang ook gemakkelijk langs de buitenkant.

4. Kleine porties zijn sneller klaar

  • Als je in kleinere porties bakt, bijvoorbeeld muffins in de plaats van een grote cake, is de baktijd meestal korter. Ben je gehaast? Giet dan je cakedeeg in muffinvormen in de plaats van een grote bakvorm.
  • Wil je iets nieuws proberen? Experimenteer met kleine porties, en pas de temperatuur en baktijd aan voor het beste resultaat.