Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Tips om duurzaam en milieubewust te koken

Wil je duurzaam en milieubewust koken om je ecologische voetafdruk te verkleinen en ten volste te genieten van je verrukkelijke producten? We geven je de tips en tricks mee die je nodig hebt om (h)eerlijke maaltijden op tafel te toveren en je steentje bij te dragen aan een gezondere planeet.

Gebruik ingrediënten in hun volledigheid

Het spreekt misschien voor zich, maar het is niet altijd gemakkelijk om ingrediënten volledig te gebruiken als je kookt. Om duurzaam en milieubewust te koken, zijn er wel handige trucjes waarmee je bijvoorbeeld groenten of restjes volledig opgebruikt en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleint. We zetten enkele zaken op een rijtje om zero-waste aan de slag te gaan:

  • Heb je loof over van je groenten, schillen van fruit of zelfs botjes en visgraten? Op het eerste gezicht zijn het zaken voor de vuilnisbak, maar je kan er verschillende dingen mee maken. Maak van het loof een lekkere pesto of draai het in de soep, gebruik de schillen als smaakmaker in salades of limonades en maak van botjes en graten een lekkere bouillon!
  • Verklein de afvalberg en verkort de keten door lokaal te kopen en langs te gaan bij de boer. Bij ingrediënten komt er namelijk ook een verpakking kijken die je uitspaart door je eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen naar de buurtwinkel.
  • Door duurzaam te koken met restjes gebruik je je heerlijke ingrediënten en maaltijden volledig op. Plan je maaltijden met restjes slim in en ga voor recepten waar je gemakkelijk restjes aan toevoegt, zoals een curry of een maaltijdsalade.

Vrouw snijdt loof van groenten – Aveve

Probeer verschillende bewaartechnieken uit

Te veel gemaakt of een royale oogst dit jaar? Dan zijn er gelukkig verschillende technieken om je eten veilig te bewaren. Schrijf steeds de datum op wanneer je je voedsel hebt gemaakt en hebt bewaard zodat je de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten kan houden.

  • Heb je fruit over? Maak dan er dan verrukkelijke confituur mee voor op de boterham of voor op je gebak. Verschillende soorten fruit (maar ook bepaalde groenten) zijn perfect voor confituur en het is helemaal niet moeilijk om te maken. Tip: ook leuk als cadeautje voor je dierbaren, in een mooie pot met een strikje!
  • Je kan fruit en groenten ook inmaken, wecken of konfijten. Zo kan je erg lang genieten van je lekkernijen. De ingrediënten zorgen er namelijk voor dat bacteriën niet kunnen woekeren waardoor je voedsel in principe jaren goed blijft. Voor de beste kwaliteit raden we je aan om je lekkernijen binnen het jaar te consumeren.
  • Een heel gemakkelijke manier om je lekkers te bewaren? De diepvries , natuurlijk! Je kan bijna alles invriezen en voor een langere tijd bewaren. Let wel op de uiterste houdbaarheidsdatum van de verschillende voedingswaren en hou goed bij wanneer je iets hebt ingevroren. Zo blijven groenten doorgaans wat langer vers dan vlees.

Werk hygiënisch als je voeding bewaart. Haal bewaargerief in huis dat je goed kan afsluiten en werk steeds op een schone plek. Zo voorkom je dat slechte bacteriën gaan woekeren.

Plan een slimme meal prep in

Een meal prep is een Engelse benaming voor maaltijden die je op voorhand inplant en alvast klaarmaakt. Meal prepping doe je meestal in het weekend zodat je doorheen de week steeds lekkere maaltijden bij de hand hebt. Da’s niet alleen enorm gemakkelijk, maar je maakt tegelijkertijd ook gezondere keuzes omdat je je voedzame maaltijden alleen nog maar even hoeft op te warmen.

Een meal prep of food prep is een waar succes als je op de dag zelf nog enkele verse ingrediënten kan toevoegen, zoals groenten, fruit of vlees. Een georganiseerde voorraadkast is ook steeds een handig hulpmiddel. Heb je bijvoorbeeld pastasaus of curry gemaakt? Dan hoef je enkel nog maar wat pasta of rijst uit je voorraadje te koken om aan tafel te kunnen gaan.

Man staat in de keuken – Aveve

Leer de lokale economie wat beter kennen

Lokaal winkelen heeft vele voordelen. Je weet waar je producten vandaan komen, omdat je je niet ver hoeft te verplaatsen en persoonlijk contact hebt met de producent. Bovendien verkort je vaak de keten, omdat lokale handelaars hun producten vaak zelf produceren of telen.

Wil je héél lokaal gaan – niet verder dan je eigen tuin? Overweeg dan zeker om zelf een moestuin te starten! We helpen je graag op weg met talloze tips, tricks en handige adviezen!

Landbouwer op het veld – Aveve

Ga voor kwalitatieve producten

Kwalitatieve producten zijn er in alle soorten en maten, maar het liefst haal je ze van eigen bodem. Ga bijvoorbeeld voor bioproducten die eerlijk zijn geteeld of geproduceerd, zonder dat er schadelijke bestrijdingsmiddelen of meststoffen aan te pas zijn gekomen. Zo kan je pas echt met een gerust hart aan de slag om duurzaam en milieubewust te koken.

Vergeet ook niet om de kalender met seizoensgroenten bij te houden zodat je elke dag een verse regenboog van verschillende voedzame groenten op je bord hebt liggen. Door de lokale economie te leren kennen, weet je ook meteen welke producenten hun verse producten aan je aanbieden – recht van het land en recht naast je deur!

Een rieten mand met seizoensgroenten - Aveve

Pimp je kant-en-klaarmaaltijden

Wist je dat je ook duurzaam kan koken door je kant-en-klaarmaaltijden te pimpen? Maak ze een stukje voedzamer met heerlijke seizoensgroenten of lekkers uit je voorraadkast. Nog enkele handige tips voor lekkere kant-en-klaarmaaltijden met een twist:

  • Voeg friszure smaken toe voor een een frisse toets
  • Ga voor verse producten of heerlijke restjes
  • Maak je kant-en-klaarmaaltijd af met verschillende soorten kruiden
  • Voeg een scheutje wijn toe voor een diepere en volle smaak
  • Presenteer je maaltijden op een mooie manier, want het oog wil natuurlijk ook wat
  • Duurzaam koken_Koken met restjes

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Kant-en-klaarmaaltijden pimpen – Aveve