Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zero waste koken: 5 tips om bewust te koken

Zero waste koken is heerlijk koken én voedselverspilling tegenaan. Om zero waste te koken, gebruik je alles wat je in huis hebt om lekkere dingen op tafel te toveren. Moeilijk? Helemaal niet! We geven je 5 simpele tips waarmee je een vlotte start neemt!

1. Gebruik de ingrediënten in hun volledigheid

Zero waste koken staat in de ruime betekenis gelijk aan ingrediënten volledig gebruiken. Zo schiet er geen afval over aan het einde van de rit en ga je voedselverspilling tegen. Vele ingrediënten, zoals groenten, vis en vlees, kun je in hun volledigheid gebruiken om gerechten op smaak te brengen of zelfs volledig nieuwe lekkernijen van te maken. Enkele tips om zero waste te koken:

  • Gebruik de schil van citrusvruchten, zoals citroenen en sinaasappelen,op verschillende manieren. Geraspte citrusschil is namelijk een ware smaakmaker. Gebruik het bijvoorbeeld in salades, op desserts of in pasta’s. Of maak er eens citroen- of sinaasappelzout van of olijfolie met citrusextract: heerlijk om vlees en vis te kruiden, in salades of om mee te bakken!
  • Heb je nog wat loof en bladeren over van bloemkolen, broccoli, radijzen en wortelen of wil je je aspergeschillen weggooien? Hou ze toch nog even bij en maak er een heerlijke zero-waste pesto van met wat look, parmezaanse kaas, pijnboompitten, olijfolie en wat peper en zout. Je kan de bladeren bovendien gemakkelijk verwerken in je soepen, stamppot en in de wok.
  • Maak een groentenbouillon van groentenresten die overblijven als je kookt. Je kan zelfs een bouillon trekken van de schillen en het loof, want ze zitten boordevol vitaminen!
  • Visgraten en botjes van vlees zijn ook ideaal om bouillons van te maken. Heb je erg veel bouillon over? Geen probleem! Vries enkele porties in voor later gebruik.
  • Maak van overgebleven kruiden een pittige kruidenolie waarmee je je gerechten een verrassende twist geeft. Je kan een kruidenolie goed bewaren op een donkere plek.

Flessen met kruidenolie – Aveve

2. Koop lokaal

Verkort de keten en haal je verse producten bij jou in de buurt. Maak een overzicht van je woonplaats en bekijk op internet waar de buurtwinkels zich bevinden. Schrijf neer wat je precies nodig hebt om de week door te komen en plan welke winkels je daarvoor moet bezoeken. Om zero waste te koken, neem je je eigen verpakkingen en herbruikbare zakjes mee.

  • Voor de slager, de viswinkel, de groentenwinkel en de bakker kan je herbruikbare (brood)zakken meenemen. Je geeft de herbruikbare zak af in de winkel zodat de medewerkers je producten erin kunnen verpakken. Zo hoef je thuis geen plastic of karton weg te gooien.
  • Sommige buurtwinkels verkopen droge producten, zoals pasta en rijst, zonder verpakkingen. Je kan dan aangeven hoeveel je precies nodig hebt. Je geeft hen een herbruikbare pot of een doos die ze voor jou vullen met de producten die je nodig hebt.

Door lokaal te kopen, verklein je je ecologische voetafdruk. Je draagt je steentje bij, omdat producten niet van ver hoeven te komen en je de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt. Om lokaal te kopen, kan je ook gewoon even binnenspringen in je Aveve-winkel. Daar vind je elke dag een ruim aanbod aan (h)eerlijke streekproducten terug! Onze medewerkers helpen je graag bij je keuze.

3. Kies eens voor buitenbeentjes


Buitenbeentjes zijn producten die er wat anders uitzien dan degene die je standaard in de winkelrekken terugvindt. Het zijn groenten en fruit die gekneusd zijn of een verkleuring hebben. Of het zijn andere producten die wel nog goed zijn, maar waarvan de verpakking beschadigd is. Als voor buitenbeentjes kiest, ga je voedselverspilling tegen en kun je aan de slag om zero waste te koken.

Groenten en fruit in de supermarkt – Aveve

4. Koken met restjes

Om zero waste te koken, gebruik je natuurlijk al je restjes in de keuken. Het vraagt soms wel de nodige creativiteit, maar met een beetje planning en inzicht tover je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel met de groenten of de vis van gisteren. Enkele tips om met restjes te koken:

  • Bekijk elke dag wat je nog in de koelkast hebt staan. Zorg ervoor dat je herbruikbare bakjes voorziet van een sticker met de datum waarop je het voedsel bereid hebt. Zo voorkom je dat je eten binnenkrijgt dat niet meer goed is.
  • Bekijk de verschillende restjes apart en bedenk van daaruit een volledige maaltijd. Heb je nog wat gesneden groenten over? Kies die dag dan voor een wok en voeg er nog wat vers vlees, vis of een vleesvervanger aan toe in combinatie met wat rijst. Puzzel dus welke voedingswaren goed bij elkaar passen voor een volwaardige maaltijd.
  • Kan je je restjes echt niet kwijt? Op sociale media kan je je lid maken van freecycle-groepen. In zulke groepen geef je overschotjes gemakkelijk weg aan buurtbewoners die het kunnen gebruiken. Zo verkleinen jullie samen de afvalberg en ga je voedselverspilling tegen!

Tupperware met eten – Aveve

5. Je lekkernijen slim conserveren

Wist je dat je overblijvende groenten, fruit, vlees en vis gemakkelijk kan conserveren op verschillende manieren ? Groenten en fruit zijn gemakkelijk in te maken, te wecken of te konfijten. Vlees en vis kan je pekelen door er het vocht aan te ontrekken met zout. Had je een rijkelijke fruitoogst dit jaar? Daar maak je natuurlijk de lekkerste zelfgemaakte confituur van!