Alles wat je wil weten over kopen in de korte keten
Met de korte keten haal je (h)eerlijke producten in huis. Je haalt ze rechtstreeks bij de producent zodat je weet wat je eet en alleen maar duurzame voedingswaren in handen krijgt. We vertellen je alles wat je wil weten over de korte keten en waar je producten rechtstreeks bij de boer kan kopen.
Kook bewust met onze producten!
In dit artikel ontdek je ...
Wat is een korte keten?
Als je koopt in de korte keten, ga je voor eerlijke producten die je rechtstreeks van de producent koopt. Er is dus sprake van een direct contact tussen jou en degene die de producten aanbiedt. Zo kan de producent de prijzen, productiemethode en het aanbod volledig zelf bepalen en er transparant over zijn naar jou toe. Je krijgt in ruil verse en kwaliteitsvolle producten, recht van het land!
Je ondersteunt de lokale economie als je koopt in de korte keten. Je hoeft namelijk niet per se voedselkilometers af te leggen en je verkleint de hoeveelheid verpakkingsafval, omdat je zelf herbruikbare verpakkingen meeneemt om je producten in mee te nemen.
Elk jaar slaan de Vlaamse provincies de handen in elkaar voor de Week van de Korte Keten. Ze zetten de korte keten in de kijker om mensen warm te maken om producten rechtstreeks van de producent te kopen. Verschillende organisaties zetten hun producten die week in de schijnwerpers.

Wat valt er onder de korte keten?
In de korte keten vind je verschillende soorten verkooppunten terug. Je kan dus dicht bij de deur een brede waaier aan (h)eerlijke producten terugvinden. In de Week van de Korte Keten – maar ook daarbuiten – kun je terecht bij verschillende instanties bij jou in de buurt. Een overzichtje:
- Jouw Aveve-winkel heeft een groot gamma Belgische kwaliteitsproducten, gaande van verfrissende drankjes tot overheerlijke spreads.
- Een hoevewinkel of boerderijwinkel is een verkoopruimte op het bedrijf zelf, maar soms ook op een andere locatie. Het hoeft niet per se een ruimte te zijn. Soms koop je ook gewoon bij de landbouwer of producent aan de deur – het is dan een soort afhaalpunt.
- De (boeren)markt is een verzamelplaats voor lokale handelaars die hun eigen producten verkopen. De markt vindt vaak in de openlucht plaats en wordt wekelijks georganiseerd.
- Op een zelfplukboerderij mag je zelf oogsten. De producent vertelt je precies welke vruchten, groenten of kruiden je kan plukken en hoe je dat op de beste manier doet.
- In een automaat vind je verschillende soorten lokale producten terug, gaande van groenten en fruit tot kant-en-klare maaltijden die je thuis opwarmt.
- Bij een groenteabonnement krijg je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks verse groenten en vers fruit. Je betaalt de producent op voorhand voor je pakket en haalt het af op het afhaalpunt.
- Een voedselteam is een groepje mensen uit de buurt dat samen verse en lokale producten uit de korte keten aankoopt. Elk team bestaat uit zo’n 20 gezinnen die zich georganiseerd hebben voor hun wekelijkse groepsaankoop. Je krijgt toegang tot een persoonlijke bestellijst, webwinkel en een gemeenschappelijke rekening waar je geld op stort voor je aankoop.
- Een coöperatie of coöperatieve vennootschap is een platform waarop verschillende producenten zich verenigen. Ze realiseert sociale, maatschappelijke en/of ecologische doelen.
- Een CSA-boerderij staat dicht bij de gemeenschap. CSA betekent zoveel als Community Supported Agriculture: de gemeenschap ondersteunt de landbouw en deelt zo in de oogst en in de kosten. In het begin van het seizoen koop je een oogstaandeel. Je hebt daarmee recht op een deel van de opbrengsten van het bedrijf, goed voor eigen gebruik.
- Een buurderij is eigenlijk een soort markt, maar je bestelt en betaalt eventueel je producten al op voorhand. Je kan op de website bekijken welke producten er beschikbaar zijn. Het is dus de ideale combinatie tussen een boerenmarkt en een webwinkel!

Producten rechstreeks van de boer kopen
Als je graag weet wat je eet, is het een goed idee om je producten rechtstreeks van de boer te kopen. Je kan verschillende producten krijgen bij je lokale handelaar, maar zuivel, vlees, fruit en groenten zijn populaire producten die je rechtstreeks kan halen.
Er zijn eigenlijk alleen maar voordelen verbonden aan producten die je koopt van de boer. Op de website van Koop recht van bij de boer vind je alle verkooppunten bij jou in de buurt terug. Zo hoef je zelf niet te zoeken waar je lokale handelaren zich bevinden – handig!
- Je haalt verse en kwalitatieve producten in huis.
- Het is een duurzame keuze om rechtstreeks bij de boer te kopen, want je zet je schouders mee onder de korte keten. Je eet heerlijke seizoensproducten en je voedsel legt daarom geen kilometers af om tot bij jou te komen.
- Je betaalt een eerlijke prijs, rechtstreeks aan de producent.
- Het productieproces is transparant: je weet waar je product vandaan komt en wie het maakte.

Ga voor een korte keten en koop je producten rechtstreeks van de producent. Er zijn verschillende verkooppunten waar je terecht kunt om (h)eerlijke producten rechtstreeks bij de boer te kopen. Zo hoeven zowel jij als je producten niet ver te reizen en krijg je duurzame, verse en kwalitatieve voeding in handen. Ontdek alle tips om duurzaam te koken in onze handige gids!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.