Cymbidium of bootorchidee verzorgen: je complete gids
De Cymbidiumorchidee is een van de populairste orchideeënsoorten dankzij de adembenemende, langbloeiende bloemen en relatief eenvoudige verzorging. Of je nu een doorgewinterde orchideeënliefhebber bent of net begint met deze betoverende planten, met de juiste zorg geniet je jarenlang van deze exotische schoonheid.
Standplaats: licht, temperatuur & luchtvochtigheid
De Cymbidiumorchidee voelt zich het meest thuis op een beschutte plek met veel indirect licht.
De ideale temperatuur voor je Cymbidium ligt tussen de 15 en 20 °C overdag en rond de 10 °C ‘s nachts. Dat temperatuurverschil stimuleert de bloei.
Wat betreft luchtvochtigheid, houdt de Cymbidium van een vochtige omgeving, maar die overleeft ook prima bij de gemiddelde luchtvochtigheid in huis. Besproei je plantje regelmatig met een fijne versterkingsspray voor extra glans, zonder kalkvlekken.

Water & voeding geven
In tegenstelling tot andere orchideeën zoals de Miltonia, heeft de Cymbidium geen luchtwortels, enkel aardwortels. Daarom noemen we de soort ook soms een aardorchidee. Je plant neemt namelijk geen vocht op uit de lucht, enkel uit de aarde.
Daarom heeft die regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Hou de potgrond licht vochtig, maar geef overtollig water de kans om goed weg te lopen om natte voeten te vermijden. In de winter, wanneer de plant in rust is, hoef je niet zo veel water te voorzien.
Tijdens de lente en zomer krijgt je Cymbidium graag ongeveer eens per 2 weken orchideeënvoeding. In de winter mag je minder vaak bemesten, ongeveer eens per maand.

Weet je niet zeker of je orchidee een Cymbidium is? Onderzoek dan even of die luchtwortels heeft. Om een orchidee met luchtwortels te verzorgen, volg je het best het advies van plantenexpert Davy Konings.
Stekken, snoeien & verpotten
Een Cymbidium stekken is iets complexer dan bij sommige andere kamerplanten, maar nog steeds een vrij eenvoudig proces met het juiste stappenplan:
- Verdeel je plant als die uit z’n pot groeit. Verdeel de wortelkluit voorzichtig en bescherm de wortels in het proces.
- Verzeker dat elke nieuwe kluit minstens 3 scheuten om een sterke nieuwe plant te ontwikkelen.
- Plant elke kluit in een stekpotje met verse potgrond voor orchideeën. Zeker voor een Cymbidiumorchidee is aangepaste potgrond cruciaal: we hebben enkel de wortels in de aarde om de adembenemende plant kracht te geven.
Verpotten is meestal om de 2 à 3 jaar nodig, bij voorkeur in de lente. Kies een nieuwe pot die niet te groot is. Cymbidiums houden van een knusse omgeving. Gebruik ook om te verpotten de speciale potgrond voor orchideeën om ‘m gezond te houden.

Bloei
De bloei van een Cymbidiumorchidee is een spectaculair gezicht. Met de juiste verzorging bloeit hij 1 keer per jaar, meestal in de winter of het vroege voorjaar. De bloemen blijven wekenlang, in sommige gevallen zelfs maandenlang.
Om mooie en volle bloemen te stimuleren, bestaan er enkele eenvoudige hulpmiddelen:
- Voorzie voldoende licht, zonder direct zonlicht.
- Creëer een duidelijk verschil tussen dag- en nachttemperaturen.
- Knip na de bloei de uitgebloeide stelen af om je orchidee te helpen herstellen.

Problemen & ziektes oplossen
De Cymbidiumorchidee is over het algemeen een sterke plant. Zie je toch iets ongewoons aan je plant? Dan verhelp je het meestal vrij vlot.
Uitzicht | Oorzaak & behandeling |
Bruine vlekken | ✘ Verbrand, schimmelinfectie ✔ Plaats verder van het raam, kies een goed verluchte plek om schimmel te bestrijden |
Gele bladeren | ✘ Te veel water of te weinig voeding ✔ Controleer de grondvochtigheid en overweeg extra voeding |
Witte, zwarte of gele stipjes | ✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint ✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis, komt weinig voor bij stevige kamerplanten zoals de Cymbidium ✔ Isoleer je Cymbidium zo snel mogelijk van andere planten ✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is |
Zoek je een gelijkaardige elegantie, maar past de Cymbidium niet helemaal bij je? Overweeg dan een van deze prachtige kamerplanten:
- De Anthurium, Aronskelk en Spathiphyllum fleuren elk interieur op met elegante, kelkachtige bloemen en zachtgolvende, dieproene balderen.
- De Siamtulp draagt gelijkaardige fleurige bloemen als orchideeën, maar is onbekender en daardoor unieker. Ideaal voor wat afwisseling.
- Graslelies dragen geen opvallende bloemen zoals de orchidee, maar heeft gelijkaardige opgewekte bladeren. De scherpe bladeren staan mooi naast die van de Cymbidum.
Niet zeker of je de juiste plantengids vond? Weet je misschien nog niet welke plant bij je past? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.
