Aronskelk verzorgen: je complete gids voor de zantedeschia
Je kent de elegante Zantedeschia ook als Aronskelk of Calla. De geliefde kamerplant draagt prachtige, trompetvormige bloemen, is gemakkelijk in onderhoud en luchtzuiverend.
Met de juiste verzorging geniet je jarenlang van deze exotische schoonheid in je huis.
In dit artikel ontdek je ...
De beste standplaats: licht & warmte
Je zet de Aronskelk het best op een lichte standplaats met indirect zonlicht. Bij direct zonlicht loop je het risico dat de bladeren verbranden. Binnen is een plek bij een oostelijk of westelijk raam ideaal.
Buiten is de veiligste optie om je zantedeschia in een bloempot in de halfschaduw en beschut te zetten tussen half mei en september. Zo weet je zeker dat je plant de beste bescherming krijgt.
Vermijd binnen tochtige of warme plekjes, zoals naast een deur of radiator. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 25°C. Buiten is de aronskelk daardoor matig winterhard. De ondergrondse bollen overleven het, de groene bladeren en bloemen verdwijnen.
Buiten plant je de zantedeschia-bol het best zo’n 10 cm diep in vochthoudende grond op 40 cm van elkaar. Dankzij z’n moerassige aard voelt je plant zich ook perfect thuis in de vijver. Let op: niet elke zantedeschiasoort heegft het buiten naar z’n zin. Bekijk altijd het etiket van de plant of vraag het na voor je je plantje buiten een vaste plek geeft.
Omdat de zantedeschia een exotische plant is, houdt die van een hoge luchtvochtigheid van rond de 50%. Een luchtbevochtiger of regelmatige sproeibeurt houden alle tropische planten in je urban jungle glanzend mooi.
Tot slot hou je de aronskelk het best ook weg van huisdieren, de plant is niet veilig om te eten. Plaats je plant op een plek waar ze die moeilijk bereiken of gebruik afweermiddelen zoals wat citrusolie in de aarde.
Water & bemesting
Tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer geef je je aronskelk het best regelmatig water, zodra de grond aan de oppervlakte opdroogt. Voorkom dat de wortels van je zantedeschia nat staan, zo krijg je wortelrot. In de wintermaanden mag je wat minder water geven, dan is de plant in rust.
Geef gerust maandelijks een klein beetje voeding voor een aronskelk binnen of een beetje mest voor een aronskelk buiten. Geef geen voeding in de winter, dan heeft die er geen nood aan.
In het kort:
- Kies een pot met een afwateringsysteem om de wortels droog te houden
- Geef geregeld water en voeding tijdens de bloeiperiode in de lente en zomer
- Vermijd veel water en voeding tijdens de rustperiode in de winter
Aronskelk stekken, snoeien & planten
Een zantedeschia hoef je niet te snoeien. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen en bladeren om je plant gezond en vitaal te houden.
Als je plant te hoog groeit en je wil die toch terugknippen, doe je dat het best in het voorjaar en tot minimum 10 cm.
Tot slot is je zantedeschia ook gemakkelijk te stekken met dit stappenplan::
- Neem in het voorjaar een stek van ongeveer 10 cm van een gezonde stengel. Knip die dicht bij de knoop af en kies een stengel die nog niet bloeide. Verwijder de onderste bladeren van de stek.
- Als je geen goede stengel vindt, stek je je zantedeschia ook vlot door de wortelkluit te verdelen. Graaf je plant uit en scheur voorzichtig een stuk van de wortelkluit af zonder de wortels zelf te beschadigen.
In plaats van te stekken, is deze methode ook gemakkelijk om een grote aronskelk te verdelen in meerdere kleintjes. Dan hoef je niet te wachten tot je stekje kiemt, maar mag je die meteen in een permanentere pot planten.
- Zet de stek of het stukje wortelkluit in een pot met verse potgrond.
- Geef water en plaats je potje op een lichte plek uit de directe zon.
- Houd de potgrond vochtig totdat de stek wortels ontwikkelt of tot je wortelkluit kiemt.
- Eens je stek goede wortels en kiemen groeit, ben je vrij die te verpotten naar een permanentere pot.
Problemen & ziektes oplossen
Net zoals alle andere planten, krijg je bij je aronskelk misschien te maken met verkleurde bladeren of insecten. Maak je geen zorgen: het is een sterke plant die snel herstelt van mogelijke problemen als je de oorzaak aanpakt.
Hou je plant goed in de gaten en pas maar 1 oplossing tegelijkertijd toe. Zo leer je je plant beter kennen en weet je zeker dat je het probleem juist identificeerde. Bovendien voorkom je zo dat je plant te veel veranderingen tegelijk doormaakt.
Uitzicht | Oorzaak & behandeling |
---|---|
Bruine punten aan de bladeren | ✘ Te natte wortels ✔ Minder of minder frequent water geven |
Gele bladeren | ✘ Te veel water, te weinig water, te droge lucht ✔ Minder water geven als de wortels te nat staan ✔ Meer water geven als de grond tot vrij diep opdroogt tussen waterbeurten ✔ Regelmatig besproeien met water |
Waterdruppels aan de bladeren (guttatie - niet schadelijk) | ✘ Te veel water ✔ Geef minder of minder frequent water |
Witte, zwarte of gele stipjes | ✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint ✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis, komt minder voor binnen dan buiten ✔ Isoleer je zantedeschia binnen zo snel mogelijk van andere kamerplanten ✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten of eentje voor buiten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is. ✔ Bladluizen op je planten buiten bestrijd je ook effectief met lieveheersbeestjes |
Bloei
Aronskelken bloeien in de lente, meestal in april of mei. Een bloem heeft een bleekgroene of lichtgele kolf in het midden met een schutblad errond. Zo’n schutblad komt in verschillende kleuren, waarvan wit, zwart, geel, paars, roze en oranje het vaakst voorkomen.
Bloeit je aronskelk niet? Dan is de kans groot dat die niet op de ideale plek staat. Voorzie de juiste hoeveelheid licht, water, voeding en luchtvochtigheid om de kans op bloemen te vergroten.
Een bevruchte bloem krijgt in het najaar opvallende gele of oranje bessen. Let erop dat je die voorzichtig aanpakt, ze veroorzaken huidirritatie.
Soorten zantedeschia
De Zantedeschia heeft verschillende ondersoorten en variëteiten, elk met eigen unieke eigenschappen.
Hier zijn enkele van de meest populaire.
- De Italiaanse aronskelk zag je misschien al het vaakst in de tuin. De plant heeft lichtgroene bloemen en een witgestreept blad.
- De zantedeschia aethiopica zag je misschien al het vaakst als kamerplant of in een boeket. De aethiopica draagt kleine, zuiver witte bloemen met een gele kolf in het midden. Zoek je een modernere versie van de witte schoonheid? Overweeg dan de spathiphyllum. Even mooi, stoerdere uitstraling.
- De rehmannii is een prachtige gekleurde aronskelk en komt in verschillende schakeringen tussen lichtroze en paars. Zoek je een gelijkaardige roze bloem met een twist? De anthurium is even elegant, maar met diepgekleurde, donkere bladeren.
- De albomaculata draagt prachtige gekleurde bloemen in verschillende subtiele schakeringen, maar valt vooral op door de unieke witte vlekken op de bladeren.
- De fleurige zantedeschia brunello brengt de zomer in huis met z’n feloranje kleur. Hoewel brunello net zoals albomaculata vlekjes op de bladeren draagt, zijn die veel subtieler.
Niet zeker of de zantedeschia de juiste match is? Twijfel je over hoe je die in de vijver plant? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.