Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Curcuma siam of Siamtulp: je verzorgingsgids

Curcuma siam sublime, ook wel bekend als Siamese tulp, symboliseert in thuisland Thailand voorspoed en geluk. Hoewel onze curcuma siam geen kurkuma oplevert om je gerechten te verrijken, zijn de fleurige fuchsia of helderwitte bloemen meer dan genoeg reden om ‘m toch in huis te halen. Ontdek wat de curcuma siam nodig heeft om te floreren.

Standplaats: licht & warmte

Curcuma siam sublime houdt van een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Plaats je plant op een plek met indirect zonlicht, zoals in de buurt van een raam op het oosten of westen.

De ideale temperatuur ligt tussen de 18°C en 25°C. Bescherm je curcuma siam ook tegen tocht, het maakt ze vatbaarder voor ziektes en problemen.

Hoewel de wortels van traditionele curcuma uiteraard veilig zijn om te eten, is het afgeraden om van de bladeren te eten.

Tot slot is de curcuma siam niet wintervast door z’n tropische afkomst. Zodra het consequent minimum 15°C is, mag je die buiten planten. Kies een lichtrijke plaats zonder te veel direct zonlicht en uit de tocht, net zoals binnen.

Curcuma siam sublime - Aveve

Water, voeding & luchtvochtigheid

Curcuma siam houdt van lichtvochtige grond. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Gebruik bij voorkeur lauw water en vermijd natte wortels om wortelrot te voorkomen.

Je Siamese tulp heeft niet veel voeding nodig. Geef eens in de 2 maanden wat vloeibare kamerplantenmest tijdens het groeiseizoen in de lente en de zomer. Volg de aanwijzingen op de verpakking om de hoeveelheid juist in te schatten.

Curcuma siam sublime houdt van een luchtvochtigheid tussen de 60% en 70%. Besproei de bladeren regelmatig met water en vermijd plekjes naast de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen.

Curcuma siam water geven - Aveve

Stekken, snoeien & planten

Je hoeft de curcuma siam niet vaak te snoeien. Verwijder dode bladeren of bloemstelen om de gezondheid en uitstraling van je plant te behouden, maar laat die voor de rest rustig groeien.

Verpotten

Als je je plant verpot, heb je de keuze: je houdt ‘m in dezelfde pot en snoeit de wortels of kiest een grotere pot en laat de wortels intact. Het wortelstelsel groeit horizontaal, een zogenaamd ‘rizoom’. Ze hebben voldoende ruimte nodig om te blijven groeien.

1. Verpotten kan het hele jaar door, maar

2. Gebruik een kweekpotje aan de binnenkant om je plant telkens gemakkelijk te verpotten. Zo controleer je ook gemakkelijk of de wortels niet te nat staan doorheen het jaar.

3. Haal je curcuma uit z’n huidige kweekpot en verwijder de aarde tussen de wortels.

4. Snoei de wortels als ze dat nodig hebben. Wortels met nieuwe kiemen kan je gebruiken als stekjes. Daarover lees je alles hieronder.

5. Maak luchtige potgrond uit een mengeling van potgrond voor kamerplanten en perliet.

6. Voorzie je kweekpot van een flinke bodem aarde en plaats je wortels erop. Vul aan met verse aarde tot boven en geef water.

De wortels van een Siamtulp - Aveve

Stap voor stap stekken

Je vermeerdert de curcuma siam sublime met wortelstekken. De wortels blijven steeds verdergroeien en krijgen nieuwe kiempjes op andere plekken.

Door de plekjes met kiemen af te knippen en te stekken, krijg je niet enkel vlot nieuwe plantjes, je beschermt ook je hoofdplant door alle energie erheen te sturen.

1. Snijd een gezonde wortelknol af, het liefst een met een kiem. Wacht nog even met je Siamese tulp te vermeerderen tot die een horizontale uitloper in de wortels heeft.

2. Plant je stekje in vochtige potgrond met de bovenkant of kiem net boven de grond.

3. Gebruik een goed doorlatende potgrond rijk aan organisch materiaal.

4. Kies een pot die groot genoeg is om de wortels horizontaal te laten groeien. De pot heeft het best drainagegaten om overtollig water af te voeren.

5. Als je je plant buiten wil planten, wacht dan tot je stekje sterk genoeg is, met een flinke plant, en tot de buitentemperatuur boven de 15°C blijft.

Afbeelding van een Curcuma siam in een pot - Aveve

Problemen & ziektes oplossen

Hoewel je curcuma siam sublime vatbaar is voor problemen en ziektes zoals spint, wolluizen en bladluizen, is die daar niet heel gevoelig voor. Je bestrijdt plagen bovendien gemakkelijk met natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Je curcuma is wél gevoelig voor wortelrot. Hou dat bij elke behandeling zeker goed in de gaten.

Uitzicht

Oorzaak & behandeling

Bruine vlekjes of punten, gele bladeren

✘ Te droog, te lage luchtvochtigheid

✘ Te direct zonlicht

✔ Frequenter water geven en besproeien. Drijf de hoeveelheid water traag op en vermijd te grote hoeveelheden per keer om wortelrot te voorkomen.

✔ Uit direct zonlicht halen, enkele meters verplaatsen

Bladeren vallen af

✘ Te veel water of seizoensgebonden

✔ Tijdens de bloeiperiode: geef minder frequent of een kleinere hoeveelheid water

✔ Buiten de bloeiperiode – herfst en winter – is het normaal en hoef je niet in te grijpen

Witte, zwarte of gele stipjes

✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint

✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis, komt weinig voor bij stevige planten zoals de Siamese tulp

✔ Isoleer je curcuma zo snel mogelijk van andere planten

✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is

Afbeelding van een vrouw met een Curcuma siam - Aveve

Bloei

De curcuma siam sublime bloeit tijdens de lente en de zomer. Tijdens de bloeiperiode heeft die meer water en voeding nodig dan in de rustperiode om de groei van de bloem te onderhouden.

De bloem blijft ongeveer 3 weken, waarna die vergeelt en uitdroogt. De dorre bloem snoei je het best zo dicht mogelijk bij de aarde om zoveel mogelijk van de stengel te verwijderen. Zo neemt die geen voedingsstoffen van de rest van de plant.

In de herfst en winter krijg je geen bloemen en gaat je curcuma in winterrust. Als je plant niet bevriest, krijg je het jaar erna gewoon opnieuw bloemen.

Als je curcuma buiten staat tijdens de winter, verdwijnen zelfs alle bladeren. Dat betekent niet dat je plant niet meer terugkomt, wel dat die niet tegen de koude kan.

Overweeg om de wortels uit de grond te halen en op te bergen in een vorstbestendige ruimte tot de lente. Zo bescherm je ze en vergroot je de kans dat je curcuma volgend jaar mooi terugkomt.

De bloem van een Siamese tulp - Aveve

Niet zeker of de curcuma siam bij je past? Twijfel je nog over hoe je je groene vingers aan het werk wil zetten? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met