Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Konijnen buiten houden met enkele handige tips

Je kan ieder konijn prima buiten houden als ze het gewend zijn om buiten te leven. Ga voor een goed geïsoleerd basisverblijf met een ruim nachthok. Voor voldoende beweging en extra afleiding heb je een grote konijnenren nodig. Je leest hoe het ideale buitenhok voor konijnen eruitziet, hoe je een konijnvriendelijke tuin inricht en gezellige schuilhoekjes voorziet.

Waarom een konijn buiten houden?

Twijfel je nog om een konijn buiten te houden? Dan kunnen we je misschien wel overhalen met enkele voordelen. Enkele voordelen van konijnen buiten houden zijn:

  • meer ruimte voor een groot verblijf
  • meer natuurlijke omstandigheden
  • geen uitwerpselen binnenshuis

Toch liever naar binnen? Ontdek er alles over in onze gids over konijnen binnen houden!

Een veilig konijnenhok

Je konijnen hebben een basisverblijf nodig om te slapen, te eten en heerlijk uit te rusten. Zo’n konijnenverblijf heeft de vorm van een stevig en degelijk hok. Ga voor een buitenhok waarvan een deel water- en winddicht gemaakt is. Het deel fungeert dan als nachthok voor je konijnen. Om konijnen warm te houden in de winter leg je een dikke laag hooi en/of stro in het basisverblijf.

De plaatsing van het konijnenhok buiten is even belangrijk als het hok zelf. Konijnen zijn gevoelig voor warme en koude temperaturen. Plaats het konijnenverblijf zo dat er geen koude noordenwind op blaast. Zorg ervoor dat er in de zomer voldoende beschutting is. Er is idealiter steeds een ruime streep schaduw beschikbaar. Zet het konijnenhok op pootjes zodat kou en vocht niet optrekken.

Bij het basisverblijf hoort een ruime, gekoppelde konijnenren. Konijnen zijn actieve dieren die hun pootjes moeten strekken, languit willen liggen en rechtop willen staan. Je kan er ook voor kiezen om je konijnen onbeperkt toegang te geven tot een konijnvriendelijke tuin die dienstdoet als grote speelruimte.

Hoe zorg ik voor het ideale konijnenverblijf?

Hoe richt je het konijnhok veilig in?

  • Een basisverblijf met water- en winddicht deel
  • Een ruime ren of onbeperkt toegang tot tuin
  • Eventueel een extra schuilhok of nachthok
  • Veilige trapjes om van verdieping naar verdieping te gaan
  • Bescherming tegen de elementen en tegen roofdieren
  • Verrijkende inrichting

Het konijnenhok is gemaakt van duurzame materialen die gemakkelijk te reinigen zijn. Hout en kunststof zijn relatief knaagbestendig en zijn onderhoudsarm. Vele konijnenhokken bestaan uit 2 of meerdere verdiepingen met een nachthok op de bovenste. Zo kan er geen kou of vocht optrekken naar het nachthok. Kippenhokken zijn – mits een paar kleine aanpassingen – ook geschikt voor konijnen.

Laat je je konijnen in een ren rondlopen of los in de tuin? Hou dan rekening met hun uitmuntende graafkunsten. Voorzie een ondergrond van tegels in de konijnenren in combinatie met een graafbak. Je kan ook kiezen voor een gras- of zandbodem met daaronder een laag gaas. Zo kunnen je tuinvrienden geen ondergrondse konijnenburcht maken en ontsnappen.


Voldoende bewegingsvrijheid

Konijnen hebben veel ruimte nodig voor een gezond en gelukkig leven. De maat van het verblijf is afhankelijk van het formaat van de konijnen en zo ook van het ras. Dwergrassen en kleine rassen zijn misschien niet zo groot, maar ze zijn wel erg beweeglijk en wat nieuwsgieriger.

Het ideale konijnenverblijf is gericht op het grootste konijn. We geven je de minimale maat voor konijnen die onbeperkt toegang hebben tot een losloopren of tot de tuin. Hebben je konijnen geen ren ter beschikking? Vergroot de minimale oppervlakte van het hok (l x b x h) dan met minstens 25% en laat de konijnen regelmatig buiten het hok rondlopen.

  • Dwergkonijn (tot 1,7 kg): 120 x 60 x 50 cm
  • Klein konijn (1,7 tot 3 kg): 160 x 80 x 60 cm
  • Middelgroot konijn (3 tot 5 kg): 180 x 90 x 70 cm
  • Groot konijn (5 kg): 210 x 100 x 80 cm
  • Voor elke kilo meer dan 5 kg: 15 cm langer en 5 cm hoger

Een konijnenren is minimaal tussen de 4 m² en 7 m² groot, afhankelijk van het ras. Heb je een groot konijn dat meer dan 5 kg weegt? Reken dan per kilo een extra vierkante meter losloopren.

Konijnvriendelijke tuin – Aveve

Maak je tuin konijnvriendelijk

Wil je je konijnen los laten lopen in de tuin, al dan niet onbeperkt? Dan moet je je tuin natuurlijk eerst konijnproof maken! Een konijnvriendelijke tuin is een plek waar je konijn volop kan ontdekken. De tuin biedt bescherming tegen roofdieren, is goed afgesloten en er zijn alleen veilige planten aanwezig. Bekijk eerst en vooral alle mogelijke vluchtroutes, want konijnen kunnen erg goed graven!

  • Een konijnvriendelijke tuin is ontsnappingsproof. Dicht alle kieren en gaten. Span ook een stevige draad langs heggen en grote struiken. Laat je je konijnen altijd loslopen in de tuin? Graaf het hekwerk dan minstens 0,5 m in zodat ze geen ondergrondse vluchtroutes maken.

  • Een konijnproof tuin is bestand tegen roofdieren. Toch is het niet altijd evident om alle roofdieren buiten te houden – denk bijvoorbeeld aan vogels die over het hok cirkelen. Daarom hebben je konijnen nood aan veilige schuilplekjes die enkel voor hen toegankelijk zijn.

  • In een konijnproof tuin kunnen je konijnen schuilen. Ze vinden er zowel beschutting tegen warme temperaturen als koude. Regen en andere gure weersomstandigheden zijn ook geen probleem door de extra schuilplekjes.

  • Hou er rekening mee dat konijnen niets liever doen dan graven. Als je een mooi gazon hebt liggen, bestaat de kans dat je tuinvrienden er een slagveld van maken. Je lost het gemakkelijk op met een graafbak of een apart deel met zand. Span je gazon eventueel af zodat je konijnen er geen toegang tot hebben.

  • Heb je een vijver? Span die dan af met gaas zodat je konijnen er niet bij kunnen!

Planten in de tuin

Kies uitsluitend voor planten die konijnproof zijn, zoals kamille, lavendel, zonnebloem en verrukkelijke slaplantjes. Als je je konijn los in de tuin laat lopen, vermijd je volgende plantensoorten:

  • vingerhoedskruid
  • iris
  • taxus
  • lelietje-van-dalen
  • klimop
  • rododendron
  • vlier/vlierstruik
  • zwarte nachtschade
  • bitterzoet
  • lobelia
  • liguster
  • boshyacint
  • narcis

Nog enkele planten die je beter niet in je tuin zet, zijn onder andere anemoon, azalea, bitterzoet, bryonia, akelei, bingelkruid, vijgenboom, wolfsmelk, dolle kervel, dotterbloem, moerasgoudsbloem, monnikskap, herfsttijloos en sint-janskruid. Ben je niet zeker van een bepaalde plantensoort die hier niet vermeld staat? Aarzel dan niet om de soort even te googelen.

Konijn in de tuin - Aveve

Voorzie meerdere schuil- en rustplekjes

Als je een konijn buiten wil houden, voorzie je het best enkele extra schuil- en rustplekjes. Naast het nachthok vinden konijnen het fijn om zich even terug te trekken op andere plaatsen. Als je konijnen loslopen in de tuin, hebben ze al voldoende aan enkele lage struiken en andere beplanting. Is het veilig voor hen om te graven? Dan maken ze in een mum van tijd een ondergronds gangenstelsel!

Richt het konijnenverblijf – of de tuin – eventueel in met konijnenhuisjes of kleine hokjes. Een holle boomstam doet ook perfect dienst als schuiloord. Naast huisjes vind je ook konijnentunnels terug die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoals geperst stro en/of hooi. Ze maken de inrichting van het konijnenverblijf pas echt volledig af!

Konijnvriendelijke tuin – Aveve

Hou een oogje in het zeil

Hou altijd een oogje in het zeil als je konijnen buiten wil houden, ook als ze onbeperkt toegang hebben tot een konijnvriendelijke tuin. Schenk elke dag voldoende aandacht aan je vriendjes. Zo kun je eventuele ziektes en aandoeningen vroegtijdig opsporen.

Je controleert ook best elke dag of het konijnenverblijf nog veilig is. Bekijk of er geen roofdieren in de buurt zijn en spoor gaten of kieren op zodat je konijnen niet kunnen ontsnappen. Is je konijn toch ontsnapt? Lees dan onze tips om het beestje zonder stress te vangen!


Kies je ervoor om je konijnen buiten te houden? Voor een buitenverblijf gelden enkele belangrijke regels: droog, tochtvrij, uit de wind, voldoende ruimte en afleiding. Bescherm je konijnen tegen de elementen en tegen roofdieren. Bevestig gaas over het hok zodat roofvogels er niet bij kunnen komen. Ontdek meer over starten met konijnen in onze handige gids!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met