Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Tips om een konijn binnen te houden

Wil je je konijnen binnen houden? Dan heb je natuurlijk nood aan enkele tips en adviezen om het ideale binnenverblijf in te richten voor je beste maatjes. Je leest er hier alles over.

Waarom een konijn binnen houden?

Twijfel je nog om een konijn binnen te houden? Dan kunnen we je misschien wel overhalen met enkele voordelen. Enkele voordelen van konijnen binnen houden zijn:

  • stabiele temperatuur
  • minder tocht en vocht
  • meer contact met het dier

Toch liever naar buiten? Ontdek er alles over in onze gids over konijnen buiten houden!

Richt een ruim basisverblijf in

Je hebt altijd een basisverblijf nodig om een konijn binnen te houden. Ze gebruiken het als veilige thuishaven om te eten, uit te rusten en te slapen. Je combineert het basisverblijf het liefst met een veilige konijnenren. Zo hebben je binnenkonijnen voldoende bewegingsruimte.

Het basisverblijf moet, net zoals dat van buitenkonijnen, aan enkele zaken voldoen. Het kan de vorm hebben van een kooi of een hok. Een algemeen uitgangspunt voor het ideale basisverblijf? Je konijn moet minstens 3 goede hoppen kunnen maken en op de achterpootjes kunnen staan. Het basisverblijf is breed genoeg zodat je huisdiertje languit kan liggen.

De afmetingen van het basisverblijf zijn belangrijk. De maat van het verblijf is afhankelijk van het formaat van de konijnen en zo ook van het ras. Dwergrassen en kleine rassen zijn misschien niet zo groot, maar ze zijn wel erg beweeglijk en wat nieuwsgieriger.

Konijnenverblijf binnen – Aveve

Het ideale konijnenverblijf is gericht op het grootste konijn. We geven je de minimale maat voor konijnen die onbeperkt toegang hebben tot een losloopren of losloopruimte. Hebben je konijnen geen ren ter beschikking? Vergroot de minimale oppervlakte (l x b x h) dan met minstens 25% en laat de konijnen regelmatig buiten het hok rondlopen.

  • Dwergkonijn (tot 1,7 kg): 120 x 60 x 50 cm
  • Klein konijn (1,7 tot 3 kg): 160 x 80 x 60 cm
  • Middelgroot konijn (3 tot 5 kg): 180 x 90 x 70 cm
  • Groot konijn (5 kg): 210 x 100 x 80 cm
  • Voor elke kilo meer dan 5 kg: 15 cm langer en 5 cm hoger

Een konijnenren is minimaal tussen de 4 m² en 7 m² groot, afhankelijk van het ras. Heb je een groot konijn dat meer dan 5 kg weegt? Reken dan per kilo een extra vierkante meter losloopren.

Lees alles over de inrichting van het konijnenverblijf.

Konijnenverblijf binnen – Aveve

Konijn als huisdier in een appartement?

Woon je in een appartement met relatief weinig plaats? Dan kun je ervoor kiezen om het basisverblijf op te delen in etages. Let wel op dat konijnen geen klimmers zijn, in tegenstelling tot sommige knaagdieren. Ze hebben dus nood aan veilige trapjes om van etage naar etage te gaan.

Een veilig verblijf met etages is geschikt voor dwergkonijnen en kleinere rassen. Oudere konijnen, diertjes met mobiliteitsproblemen en grote konijnen huisvest je steeds gelijkvloers.


Buitenhokken zijn ook geschikt voor binnen

Je kan een buitenhok ook gebruiken voor binnenkonijnen. Een buitenhok voldoet aan dezelfde standaarden als een basisverblijf voor binnen. Het buitenhok combineer je idealiter met een ruime losloopren. Je kan er ook voor kiezen om je konijnen onbeperkt toegang te geven tot je woonruimte. Je ruimtes moeten dan wel allemaal konijnproof ingericht zijn voor hun veiligheid!


Laat je konijn los in huis in een kamer-ren

Richt – in de mate van het mogelijke – een hele kamer in als konijnenparadijs. De kamer fungeert dan als een soort konijnenren waarin ook het basisverblijf aanwezig is. Je huisdieren kunnen er veilig rondhuppelen en krijgen zo voldoende beweging. Heb je geen volledige kamer ter beschikking? Geen zorgen! Je kan je konijnen, onder toezicht, ook gewoon los in huis laten lopen.

Maak je ruimte konijnproof

Een veilige ruimte is cruciaal om konijnen binnen (en natuurlijk ook buiten) te houden. Je kan je konijnen op verschillen manieren optimaal beschermen.

  • Laat je konijnen altijd onder toezicht in huis loslopen. Konijnen zijn namelijk echte knagers die hun tanden weleens in je meubels of andere spullen durven zetten.
  • Werk elektriciteitskabels en andere soorten elektronica goed weg. Je kan dit doen met behulp van kabelgootjes of door ze op een hogere plaats neer te leggen.
  • Sommige kamerplanten zijn niet veilig voor konijnen. Zet zulke planten neer op een hogere plek in de kamer. Het gaat om populaire soorten zoals de ficus, dieffenbachia, dracaena, aloe vera, cyclamen en bolgewassen zoals narcissen en amaryllis.
  • Konijnen zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Zet het basisverblijf altijd uit de zon en uit de tocht. Hou een stabiele kamertemperatuur aan voor binnenkonijnen.
  • Laat niets rondslingeren in huis. Kleine onderdelen en voedselresten ruim je altijd op voordat je je huisdiertjes buiten hun verblijf op verkenningstocht laat gaan.

Een konijn in een veilige binnenomgeving wordt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar oud. Buitenkonijnen leven over het algemeen een jaartje langer, maar als je je huisdiertjes goed verzorgt, is dat verschil verwaarloosbaar!

Konijn op de bank - Aveve

Hygiëne voorop

Vervelende geurtjes in huis voorkom je door het konijnenverblijf elke week grondig schoon te maken. Was de onderkant van verblijven goed af met neutrale zeep. Spoel ook speelgoed en ander afwasbaar materiaal elke week even af om vuiligheid te verwijderen. Verwijder elke dag bederfbaar materiaal, zoals groentenresten die blijven liggen en ook keuteltjes.

Konijnen zijn met een beetje geduld zindelijk te maken. Ze doen hun behoefte dan steeds in een hoekje dat je speciaal als konijnentoilet hebt ingericht. Een zindelijk binnenkonijn is natuurlijk handig als het mag loslopen in huis. Zo vind je geen kleine keuteltjes terug in je kamers. Sommige konijnen doen al van zichzelf hun behoefte in een apart hoekje.

Konijnenverblijf binnen – Aveve

Naar buiten? Laat je konijn eerst wennen!

Je kan een binnenkonijn niet zomaar naar buiten brengen. De beestjes zijn namelijk gevoelig voor temperatuurschommelingen. Binnenkonijnen hebben geen geschikte ondervacht om zich buiten comfortabel te voelen. Om je konijn te laten wennen, zet je het best in de warmere zomermaanden buiten op een beschut plekje. Het konijn went zo stapsgewijs aan koudere temperaturen die komen.


Kies je ervoor om je konijnen binnen te houden? Een goed idee, want zo genieten je huisvriendjes volop van je aandacht en aanwezigheid. Een binnenkonijn heeft altijd een ruim basisverblijf nodig en idealiter onbeperkte toegang tot een konijnenren. Maak je ruimte altijd konijnproof zodat je diertjes een gezond leven tegemoet gaan. Ontdek alles over starten met konijnen in onze gids!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met