Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Konijnenziekten en -aandoeningen: veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Het is belangrijk om de gezondheid van je konijn goed in de gaten te houden en vroegtijdig tekenen van ziekte of ongemak op te merken. We bespreken verschillende veelvoorkomende konijnenziekten en -aandoeningen, hun symptomen en wat je kan doen.

Hoe herken je een ziek konijn?

Konijnen zijn meesters in het verbergen van ziekteverschijnselen, omdat ze van nature prooidieren zijn en zwakte tonen kan betekenen dat ze een gemakkelijke prooi worden. Het is daarom belangrijk om alert te zijn voor subtiele veranderingen in het gedrag en de gezondheid van je konijn.

Enkele tekenen die kunnen wijzen op een ziek konijn zijn:

  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies
  • Lusteloosheid en gebrek aan interesse in spelen of verkennen
  • Veranderingen in het drinkgedrag, zoals overmatig drinken of juist weinig drinken
  • Veranderingen in de ontlasting, zoals diarree of verstopping
  • Ademhalingsproblemen, zoals piepende ademhaling of kortademigheid
  • Veranderingen in de vacht, zoals doffe vacht, haaruitval of jeuk
  • Zwellingen, zweren of abcessen op de huid
  • Oog- of neusuitvloeiing
  • Veranderingen in urinering, zoals bloed in de urine of moeilijkheden bij het urineren

Als je een of meer van deze symptomen bij je konijn opmerkt, is het raadzaam om zo snel mogelijk een dierenarts te contacteren. Pak de symptomen zo snel mogelijk aan voor een spoedig en vlot herstel!

Konijnenverblijf binnen – Aveve

Myxomatose bij konijn

Myxomatose is een virale ziekte die wordt overgedragen door stekende insecten zoals vlooien of muggen. Het virus kan verschillende soorten symptomen geven.

  • zwelling van het gezicht, de ogen en de geslachtsdelen van het konijn
  • koorts en lusteloosheid
  • verlies van eetlust
  • ademhalingsproblemen
  • huidzweren en abcessen

Helaas is er geen specifieke behandeling voor myxomatose. Het beste wat je kunt doen, is je konijn beschermen tegen stekende insecten met insectenwerende middelen en ze mogelijks binnenhouden tijdens periodes waarin de insecten actief zijn, vooral in de warmere maanden. Vraag advies over myxomatose bij je dierenarts.

Coccidiose konijn

Coccidiose is een darmparasitaire infectie die wel vaker voorkomt bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van coccidia, kleine eencellige organismen, in de darmen. Symptomen van coccidiose zijn onder andere:

  • diarree
  • gewichtsverlies
  • uitdroging
  • algemene zwakte

Een dierenarts kan een diagnose stellen op basis van ontlastingsonderzoek en een passende behandeling voorschrijven, waaronder medicatie en enkele tips in verband met de hygiëne in de leefomgeving van het konijn.

Konijn Coccidiose – Aveve

Schurft bij je konijn

Schurft, ook wel bekend als schurftmijt, is een huidaandoening veroorzaakt door de aanwezigheid van mijten op het konijn. Het kan leiden tot jeuk, haarverlies, huidirritatie en korstvorming. Behandeling van schurft gebeurt meestal met anti-parasitaire medicatie en een grondige schoonmaakbeurt van de omgeving van het konijn om herbesmetting te voorkomen.

Oormijt bij je konijn

Oormijt is een veelvoorkomende parasitaire infectie bij konijnen. Het veroorzaakt jeuk, irritatie en ontsteking van de oren, en konijnen kunnen hun kop vaak schudden of krabben aan de oren. Een dierenarts kan specifieke oorbehandelingen voorschrijven om de mijten te doden en de symptomen te verlichten.

RVHD (Rabbit Viral Hemorhagic Disease)

RVHD is een erg schadelijk virale ziekte die hoge sterfte onder konijnen veroorzaakt. Het tast de lever aan en veroorzaakt inwendige bloedingen. Symptomen zijn onder andere...

  • koorts
  • benauwdheid
  • verminderde eetlust
  • algemene zwakte.

Er bestaat een vaccinatie tegen RVHD die konijnen grotendeels beschermt. Het is belangrijk om je konijn regelmatig te laten vaccineren en de aanbevolen vaccinatieschema's goed op te volgen. Vraag om raad bij een dierenarts die het liefst gespecialiseerd is in konijnen en knaagdieren.

Konijn bij dierenarts – Aveve

E. cuniculi bij konijnen

E. cuniculi, ook wel voluit Encephalitozoon cuniculi, is een parasitaire infectie die het zenuwstelsel van konijnen aantast. Het veroorzaakt neurologische symptomen, zoals:

  • hoofdtrekken
  • wankel lopen
  • spasmen
  • urine-incontinentie

De behandeling omvat meestal anti-parasitaire medicatie en ondersteunende zorg om de symptomen te beheersen. Vraag altijd raad aan de dierenarts over de nazorg bij E. cuniculi bij je konijn.

Baarmoederkanker bij konijnen

Baarmoederkanker komt vaak voor bij vrouwelijke konijnen die niet gesteriliseerd zijn. Symptomen zijn onder andere bloederige afscheiding uit de geslachtsorganen, gewichtsverlies en lusteloosheid. De behandeling omvat meestal een operatie om de baarmoeder te verwijderen (sterilisatie) en in sommige gevallen kan chemotherapie nodig zijn. Het is dus best om je konijn preventief te laten steriliseren.

Naast baarmoederkanker kunnen konijnen ook andere vormen van kanker krijgen. Kanker bij konijnen kan verschillende organen en weefsels aantasten. Enkele andere vormen van kanker die bij konijnen voorkomen zijn onder andere:

  1. Lymfoom. Lymfoom is een vorm van kanker die de lymfeklieren en andere delen van het lymfestelsel aantast. Het leidt tot zwellingen, gewichtsverlies, verminderde eetlust en algemene zwakte.
  2. Leverkanker. Leverkanker, zoals hepatocellulair carcinoom, kan bij konijnen voorkomen. Het gaat gepaard met symptomen zoals geelzucht, verminderde eetlust en gewichtsverlies.
  3. Longkanker. Longtumoren kunnen voorkomen bij konijnen en kunnen symptomen veroorzaken zoals hoesten, ademhalingsproblemen en gewichtsverlies.
  4. Botkanker. Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen konijnen ook botkanker ontwikkelen, zoals osteosarcoom. Het leidt tot botpijn, kreupelheid en zwelling rond het getroffen gebied.
  5. Huidkanker: Konijnen kunnen ook huidkanker ontwikkelen, zoals basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom. Het kan zich manifesteren als zweren, gezwellen of abnormale huidgroei.

Het is belangrijk om te beseffen dat kanker bij konijnen, net als bij andere dieren en mensen, complex is en kan variëren op het gebied van oorzaken, symptomen en behandelingsopties. Als je vermoedt dat je konijn kanker heeft, is het raadzaam om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en een behandelingsplan.

Konijn bij de dierenarts - Aveve

Gastro-intensinale stasis

Gastro-intestinale stasis treedt op wanneer de spijsvertering van het konijn vertraagt of stopt. Het kan worden veroorzaakt door een vezelarm dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, stress of andere achterliggende gezondheidsproblemen. Symptomen zijn onder andere:

  • een opgeblazen gevoel
  • verminderde eetlust
  • diarree
  • verstopping

De behandeling is gericht op de darmen weer gezond en fit te krijgen. De dierrnarts schrijft je huisdier speciale medicatie voor, enkele dieetveranderingen en voldoende beweging.

Oogontsteking bij konijnen

Oogontsteking, ook wel conjunctivitis genoemd, komt vaak voor bij konijnen. Het kan veroorzaakt worden door irritaties, infecties of onderliggende gezondheidsproblemen. Symptomen zijn onder andere roodheid, zwelling, afscheiding en knijpen met de ogen. Een dierenarts kan oogdruppels of zalfjes voorschrijven om de ontsteking te behandelen.

Oogontsteking bij konijnen – Aveve

Tandproblemen bij konijnen

Konijnen hebben continu groeiende tanden, en als ze niet goed slijten door kauwen op vezelrijk voedsel, kunnen er tandproblemen ontstaan. Overgroei, abcessen of haken op de kiezen kunnen pijn, verminderde eetlust en speekselvloed veroorzaken. Een dierenarts kan tandheelkundige zorg verlenen, zoals de tanden afslijpen onder verdoving.

Geef je konijn altijd voldoende knaagmateriaal, zoals wilgen- en fruittakjes en vers hooi. Geef geen calciumrijke knaagstenen. Ze bevatten te veel zout en dat kan voor urinewegproblemen zorgen, maar ook juist tandproblemen in de hand werken.

Urinewegproblemen bij konijnen

Konijnen zijn gevoelig voor blaasstenen, blaasinfecties en urinewegverstopping. Het kan allemaal leiden tot pijnlijk urineren, bloed in de urine en verminderde eetlust. Een dierenarts kan een diagnose stellen door middel van urineonderzoek en passende behandelingen aanbevelen, waaronder medicatie en dieetveranderingen.