Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kippen houden voor beginners: een vlotte start

Een gezellige tuin met rondscharrelende kippen? Handige compostverwerkers die zorgen voor dagelijkse verse eitjes? Dat kan! Kippen houden is heel eenvoudig en plezierig. Waar let je op als je start met jouw groepje gevederde vrienden? Ontdek het abc van gezonde en gelukkige kippen.

Kip kiezen: soorten, rassen & knuffelkippen

De ene kip is de andere niet. Als je kippen houdt, kies je uit een heleboel verschillende kippenrassen die er allemaal anders uitzien. Wil je bijvoorbeeld graag kakelverse eieren rapen in de tuin? Ga dan voor een legras.

 • Naast de klassieke legkip zijn er nog meer verschillende kippenrassen waar je uit kiest. Sommige soorten worden gefokt voor hun zachtaardige en rustige karakter. Ze zijn de ideale knuffelkippen voor jou en je gezin. Het zijdehoen en de kleine serama zijn 2 geliefde rassen.
 • Als je een kip handtam wil maken, begin je daar best zo vroeg mogelijk mee. Het is in dat geval een goed idee om een kuikentje aan te schaffen dat rustig aan jou kan wennen.
 • Sierkippen zijn dé blikvangers van het kippenhok. Ze paraderen met trots in de ren en geven in vele gevallen jouw tuin een welverdiend streepje kleur met hun bonte verenkleed.
 • Er zijn grote kippenrassen, maar ook erg kleine rassen. Van bepaalde grotere kippenrassen bestaat er een ‘krielvariant’, oftewel een kleinere kip van diezelfde soort.

Kraaiende haan - Aveve

Tip: Onze Aveve-experts helpen je graag bij de keuze van je kippenras. Wist je trouwens dat je bij ons in het voorjaar ook kippen kunt bestellen? Vraag hierover advies bij de winkel in jouw buurt.

In een kippenren loopt ook vaak een haan rond. Natuurlijk is het goed mogelijk dat je geen zin hebt in haantjesgedrag of een kraaiende wekker. Het is niet per se nodig om een haan bij jouw kakelende dametjes te zetten, maar hij biedt wel enkele voordelen. Hij beschermt je kippen en zorgt voor een goede balans in de groep die men bij kippen ‘een toom’ noemt.

Ontdek alles over:

Wat heb je nodig als je wil starten met kippen houden?

Als je jouw favoriete kippenras gekozen hebt, ga je aan de slag met de voorbereidingen. Je richt het kippenverblijf in zodat je gevederde vrienden zich thuis voelen, maar je zorgt ook voor de juiste voeding en andere benodigheden om kippen te houden voor beginners.

Voor het verblijf trek je eerst voldoende ruimte uit zodat je kippen naar hartenlust kunnen scharrelen. Ongeveer 1 à 1,5 m2 per kip is de norm voor de buitenren en 0,5 m2 is ideaal voor het nachthok. Is je kip een stukje groter? Voorzie dan wat meer ruimte. Voor kleinere kippenrassen volstaat een kleiner nachthok.

Wat heb je nodig en waar hou je rekening mee voor de kippenren en het nachthok?

 • Kippen hebben altijd een binnen- en buitenverblijf nodig.
 • Het nachthok is tocht- en vochtvrij met voldoende zitstokken en legnesten.
 • Een goede afrastering zodat je kippen er niet op uit trekken en roofdieren geen kans hebben.
 • Droge bodembedekking voor binnen, zoals stro of houtvezel.
 • Een stofbadje in het buitenverblijf.
 • Voldoende voeder- en drinkbakken.

Kip in stofbadje - Aveve

Wetten & plichten als je kippen wil houden

Kippen houden voor beginners betekent dat je rekening houdt met de juiste huisvesting, gezond voedsel en medische zorgen, maar je houdt als beginnend kippenhouder ook rekening met enkele wetten en plichten. Waar hou je rekening mee als je wil starten met kippen houden?

 • Hoeveel kippen mag je als hobbyhouder hebben?
 • Mag je kippen houden in een woonwijk, de stad of op het platteland?
 • Mag je zomaar hanen houden in bepaalde gebieden?

Hou ook steeds rekening met een eventuele ophokplicht voor pluimvee. Dat betekent niet meteen dat je kippen binnen moeten blijven: je mag net zo goed je kippenren afschermen met netten. Het belangrijkste is dat je gedurende een bepaalde periode vermijdt dat je kippen in contact komen met wilde vogels. De actuele toestand rond de ophokplicht vind je steeds op de website van het FAVV

Een kraaiende haan 2 - Aveve

Voeding voor je kippen

Net zoals bij veel andere dieren heb je voor jonge kippen andere voeding dan voor volwassen kippen. Je stemt de voeding dus af op de verschillende levensfases van je kip.

 • Klassieke leg