Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Hoeveel tijd, ruimte & geld kost een kip?

Je ziet het vast wel voor je: een ruime kippenren met een groep hennetjes die lustig in het rond pikken en naar hartenlust scharrelen. Een groep kippen heeft met andere woorden dus wel wat plaats nodig om zich uit te leven. Bekijk de adviezen over de ruimte die je jouw kippen geeft en lees meer over onderhoud en kosten.

Hoeveel ruimte heeft een kip nodig?

Kippen zijn gemakkelijke tuinbewoners die weinig eisen stellen. Naast voldoende voeding hebben ze genoeg bewegingsruimte nodig om naar hartenlust te scharrelen en de pootjes te strekken. De algemene regel is dat je minstens 1 à 1,5 m² uitloopruimte uittrekt per kip. De huisvesting van je dieren mag natuurlijk ook groter zijn. Hoe meer ruimte je kippen hebben, hoe gelukkiger ze zijn.

‘s Avonds gaan de kippen op stok in hun nachthok. Voor het nachthok reken je gemiddeld 0,5 m² per kip, maar dit hangt volledig af van het soort kippen dat je houdt. Zo heeft de serama, het kleinste kippenras ter wereld, wat minder ruimte nodig dan de imposante Jersey Giant.


  • Kleine en lichte rassen (krielkippen en kippen tussen de 1,5 tot 2 kg) hebben genoeg aan 0,3 m² ruimte per kip in het nachthok.
  • Mediumrassen (2 tot 3 kg) geef je 0,5 m² ruimte per kip in het nachthok.
  • Grote rassen (meer dan 3 kg) en extreem grote rassen hebben nood aan minstens 0,75 m² per kip in het nachthok.

Kippen in kippenhok - Aveve

Hoeveel legnesten heb je per kip nodig?

Kippen slapen op hun stokken en leggen hun eitjes in legnesten en leghokken. Gemiddeld leggen kippen zo’n 5 à 7 eieren per week. Dat zijn er best wel wat als je veel hennetjes hebt rondlopen. Toch volstaat het om 1 legnest per 3 kippen te voorzien. Het kan nooit kwaad om nog een extra legnest te plaatsen om concurrentie te voorkomen.


  • Kippen houden van een donker en beschut plekje om in alle rust hun eieren te leggen.
  • Legnesten zijn vaak gemaakt van stevig hout en zijn voorzien van een dakklep die opengaat. Het dak van het kastje loopt in vele gevallen schuin af zodat er geen kippen op het legnest gaan zitten. Zo hebben je kippen geen last van elkaar.
  • Je kan kiezen voor aparte legkastjes of voor een nachthok met legnesten. Je maakt het legnest comfortabel met boekweitdoppen, stro, houtvezel, hennepvezel of met hooi.

Legnesten zijn een belangrijk onderdeel van het kippenhok en de kippenren. Als je kippen wilt houden, zorg je dus altijd voor enkele legnesten. Waarom zijn legnesten nodig?

  • Sommige kippen nemen ruim hun tijd om hun eieren te leggen. Op een rustig en beschut plekje is het gemakkelijker voor je kip om het ei te leggen.
  • Zonder legnesten vind je overal in het hok losse eieren terug. Dit trekt ongedierte aan dat niets liever doet dan smullen van de eieren van je kippen.
  • Lust jij ook graag een eitje? Met legnesten houd je overzicht en weet je welke eieren vers zijn en welke er al een poosje liggen.
  • Een goed afgesloten legnest houdt de gevreesde bloedluis buiten.

Legnest of leghok voor kippen - Aveve

Hoeveel aandacht heeft een kip nodig?

Kippen hebben veel aan elkaar. Het zijn sociale dieren die in groep leven met een hiërarchische structuur: de zogenaamde pikorde. Naast de aandacht van hun soortgenoten, vinden de meeste kippen het ook fijn om contact te hebben met jou. Door dagelijks contact bouw je een band op met je kippen. Sommige rassen zijn zelfs prima tam te maken.

  • Een goede verzorging van je kippen is belangrijk. Je moet het hok op tijd schoonmaken, voldoende voer geven en de juiste medische zorgen voorzien. Je kippen leren jou kennen tijdens de dagelijkse rituelen.
  • Laat je kippen geregeld uit je hand eten om een sterkere band op te bouwen met hen.
  • Als je kippen het toelaten, pak je ze op je schoot en aai je hen voorzichtig. Hou er wel rekening mee dat de meeste kippen niet graag opgetild of aangeraakt worden. In het wild wijst dit namelijk op gevaar, maar sommige rassen verdragen het beter dan andere.
  • Spit nu en dan de ren zelf om zodat er nieuwe wormpjes en insecten aan de oppervlakte komen. Je kippen zijn je dankbaar voor de lekkernijen.

Soortgenoten zijn het belangrijkst voor je kippen. Als je wil starten met kippen, is het aangeraden om minstens 3 dieren aan te schaffen om de pikorde in stand te houden. Je creëert zo een stabiele groep, ook wel een toom genoemd. Een haan erbij nemen is niet per se nodig, maar hanen hebben wel een positief effect op de toom. Sterft er eentje van de 3? Adopteer dan een nieuwe!

Kippen bij elkaar - Aveve

Hoeveel tijd kost kippen houden wekelijks?

Je hoeft wekelijks niet veel tijd te spenderen aan je kippen. Het zijn zelfstandige dieren die zich prima vermaken met elkaar. Het enige wat jouw toom van je vraagt, is de nodige verzorging. Hoe draag je goed zorg voor je kippen?

Dagelijks

  • Je voert de kippen dagelijks wat kippenvoer en vult dit eventueel aan met etensresten, groenten- en fruitaval, grasmaaisel en onkruid.
  • Ververs het water dagelijks: kippen drinken vrij veel en moet altijd vers water ter beschikking hebben.
  • Verwijder rondslingerende etensresten die de kippen niet oppikken. Zo hou je ongewenste bezoekers uit de kippenren.
  • Controleer of de kippen gezond zijn en zich normaal gedragen. Kippen die zich gezond en gelukkig voelen, scharrelen er lustig op los. Ze zijn beweeglijk en reageren goed. Als je eten in de kippenren strooit, zijn ze er als de kippen bij om het op te eten.
  • Haal de eieren uit de legnesten zodat ze niet bederven en de kippen ze niet kapotpikken.

Minstens 1 keer per week

  • Maak het nachthok schoon door de vuile bodembedekking te verversen.
  • Vul de maagkiezel of andere voedingssupplementen voor kippen bij.
  • Was de drinkbak uit zodat er geen algengroei ontstaat.
  • Kijk tussen de veren en controleer op parasieten.

Een aantal keer per jaar

  • Vervang het nestmateriaal.
  • Was de voederbak uit.
  • Behandel het kippenhok tegen parasieten, zoals bloedluis.

Kippen op stok - Aveve

Hoeveel kost een kip?

Een kip is in aankoop 1 van de goedkoopste tuinvrienden als je niet van plan bent een showtopper aan te schaffen. Een klassieke legkip – in het bruin, zwart en wit – heb je al voor zo’n 10 à 12 euro. Raskippen, zoals de cochin krielkip, zijn een stukje duurder. Je betaalt dan rond de 50 euro voor een volwassen kip en soms zelfs meer. De uitrusting voor je kip, zoals het kippenhok, is de grootste kost.

Het is ook mogelijk om een bevrucht eitje te kopen dat je vervolgens zelf laat uitkomen in een broedmachine, maar je kan kippen ook adopteren net zoals honden en katten.

Een kip is tevreden met 1 à 1,5 m2 ruimte voor zichzelf om heerlijk te scharrelen. Voor het nachthok reken je zo’n 0,5 m2 per kip en voorzie je een stok die groot genoeg is voor de hele groep. Doe er nog enkele legnesten bij en je kippen hebben voldoende ruimte om zich uit te leven. Word een ervaren kippenhouder met al onze adviezen voor een vlotte start met jouw kippen!


Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt om jouw kippen tevreden te houden.

Vind een winkel in je buurt

Kippen krijgen eten - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met