Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kippen houden volgens de regels: de belangrijkste wetgevingen

Kippen houden betekent ook dat er bepaalde regels en wetgevingen bij komen kijken. Ontdek hoeveel kippen je mag houden, hoe het zit met hanen in de stad en lees meer over de ophokplicht van pluimvee in België.

Hoeveel kippen mag je als particulier houden?

De VLAREM bepaalt hoeveel dieren je in een bepaald gebied mag houden. De locatie speelt een belangrijke rol. Voor een woongebied zonder landelijk karakter mag je niet meer dan 50 kippen houden zonder milieuvergunning. Je vraagt na bij de gemeente welke bestemming geldt op een bepaald perceel zodat je zeker weet of je in landelijk gebied woont of niet.

VLAREM

Bestemming op perceel

Aantal dieren

Welke vergunning?

9.3.1.a)

Woongebied

Gevogelte: >50

Klasse 2

9.3.1.b)

Woongebied met landelijk karakter

Gevogelte: >500

Klasse 2

9.3.1.c)

Agrarisch gebied

Gevogelte: >1000

Klasse 2

Wettelijk gezien geldt er geen minimum aantal kippen dat je bij elkaar moet houden. Het zijn wel erg sociale dieren die in groep (‘een toom’) leven. Ze hebben soortgenoten nodig om hun hiërarchie, de zogenaamde pikorde, in stand te houden. Neem dus het best minimum 3 kippen als je wil starten . Voor elke kip voorzie je minstens 1 à 1,5 m2 vrije uitloopruimte en gemiddeld 0,5 m2 in het nachthok.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië gelden er andere regels en wetgevingen voor particulieren die kippen willen houden.

Kippen in een kippenhok - Aveve

Mag ik kippen houden in een woonwijk?

Als je kippen wil houden, horen daar enkele regels bij. In de meeste gevallen mag je kippen houden in je tuin, maar het exacte gebied waar je woont, bepaalt de mogelijkheden. Als je in een verkaveling woont, kijk je best de verkavelingsvoorschriften na. Die vraag je op via de dienst stedenbouwkundige vergunningen van jouw gemeente. Zo weet je zeker of je gevederde vrienden welkom zijn.

Waar hou je altijd rekening mee als je kippen wil houden in de stad, in een woonwijk of in een agrarisch gebied?

  • Hou rekening met het aantal dieren dat je mag houden als particulier.
  • Geef jouw kippen voldoende eten, drinken, een schuilplaats en verzorging.
  • Sluit het kippenhok en de kippenren goed af zodat de dieren niet ontsnappen.
  • Hou de omgeving schoon door regelmatig de uitwerpselen en voedselresten te verwijderen.
  • Bekijk de regels over het houden van hanen in het gebied waar je woont.
  • Het kan nooit kwaad om eerst met de buren te overleggen dat je kippen wil nemen. Zeker als jullie aanpalende tuinen hebben, voorkom je met een voorbereiend gesprek eventuele problemen en disputen.

Hobbyhouder met kippen - Aveve

Mag je een haan houden in de stad?

De verschillende steden en gemeenten in België hebben elk hun eigen regelgeving rond hanen. In sommige steden en gemeenten mag je geen hanen houden binnen de bebouwde kom en in andere zijn hanen helemaal niet toegelaten. Als je wel een haan mag houden, zorg je ervoor dat je buren er geen last van hebben tussen 22u ‘s avonds en 7u ‘s ochtends.

  • Je buren zijn misschien niet zo tuk op een kraaiende wekker. Als je een haan in het kippenhok wil zetten, bespreek je dit eerst met de buren om discussies te vermijden.
  • Als de haan onophoudelijk kraait, haal je best een geblindeerd en geïsoleerd nachthok in huis dat je makkelijk afsluit. Na 7u laat je de kippen weer in de ren. Je doet dit gemakkelijk met de Chicken Guard Automatische hokopener.
  • Je vraagt na bij jouw gemeente of hanen zijn toegelaten op het grondgebied.

Ophokplicht van pluimvee - Aveve

Ophokplicht van pluimvee in België

Er dreigt weleens verhoogd risico op vogelgriep in ons land. Vogelgriep (aviaire influenza of vogelpest) is een zeer besmettelijke ziekte die pluimvee, zoals kippen en kalkoenen, treft, maar ook wilde vogels, zoals duiven en zwanen. Er zijn verschillende griepvirussen die jouw kippen ziek maken. Ze raken in bijna alle gevallen besmet door contact met wilde vogels die in de ren komen eten.

Soms wordt er bij kippen of wilde vogels in ons land het influenzavirus vastgesteld. De overheid draagt hobbyhouders in dat geval op om hun kippenhok af te schermen om een epidemie te voorkomen. De meest actuele stand van zaken over de ophokplicht van pluimvee vind je steeds terug op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Wat doe je als de overheid opdraagt om je kippenhok af te schermen?

  • Iedereen (zowel professionele pluimveehouders als particulieren) moet z’n pluimvee ophokken of de ren en het hok afsluiten met een net. Zo komen je kippen niet in contact met wilde vogels die het virus mogelijks overdragen.
  • Je moet je kippen binnen of onder de netten eten en drinken geven.
  • Gebruik geen regenwater of oppervlaktewater waar wilde vogels toegang tot hebben. Reinig de drink- en voederbakken regelmatig.

Kippen aan het scharrelen in ren - Aveve

Ophokplicht? Geef je kippen een nieuwe hobby!

Vaak betekent ophokplicht van je pluimvee ook minder bewegingsvrijheid voor hen. Dit leidt tot verveling, onderlinge onrust en een grotere neiging tot ‘pikgedrag’ bij elkaar. Bij ons vind je de ideale afleidingsmanoeuvres om je kippen gelukkig te houden.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met