Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kleinfruit stekken

Kleinfruit stekken is een goede methode om die heerlijke bessen-, frambozen- of bramenstruiken te vermeerderen. Hoe, wanneer en op welke manier neem je het best stekjes van kleinfruit? Wij geven wat tips!

Wat is kleinfruit stekken precies?

Kleinfruit stekken is eigenlijk niets anders dan het vermeerderen van de struiken. Je knipt eenjarige scheuten van kleinfruit af - dit zijn scheuten die zich het afgelopen seizoen hebben gevormd - je snijdt hier stek van en je steekt deze op een andere plaats in de grond of in potjes met grond. Deze stekken maken wortels en groeien uiteindelijk uit tot nieuwe bessen-, frambozen- of bramenstruiken, zonder dat je een nieuwe struik hoeft te kopen. Al het houtachtige kleinfruit kun je vermeerderen door middel van stekken. Ook je druivenstruiken kun je vermeerderen met stekjes! Kies voor het stekken scheuten die er gezond uitzien, de kans op sterke nieuwe struiken is zo het grootst.

Welke scheuten of twijgen moet je gebruiken voor het stekken?

Kies voor het stekken eenjarige scheuten, deze scheuten zijn vaak lichter van kleur en ze zijn wat minder dik dan het oudere hout. De scheuten worden ook wel twijgen genoemd. Knip ze op circa 30 cm af. Meestal wordt het onderste deel van de twijg gestekt, maar dat is niet per se nodig. Als het middelste deel er mooier en gezonder uitziet, kun je dat ook gebruiken. De top van de eenjarige scheuten is te zacht en gooi je liever weg. Het best neem je stekjes van struiken die niet ouder zijn dan 6 jaar.

f65b6f73-e190-47ca-9f3b-a6210099f235.jpeg

Wat is de beste tijd voor kleinfruit stekken?

Kleinfruit stekken doe je het best in de late herfst of winter (november tot februari), wanneer de struiken in rust zijn. Doordat de struik dan geen blad heeft, zie je goed welke twijgen gezond zijn en groeikracht hebben. Een zonnige, droge en niet te koude winterdag is het meest geschikt voor dit klusje. Als het regent is de kans op schimmelinfecties een stuk groter en bij vorst heb je kans dat de wond invriest. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar bij het stekken en zorg voor een mooie, gladde knip zonder scheuren. Zo geneest de snoeiwond sneller. Knip stek altijd met een schone snoeischaar; ontsmet de schaar zo nodig vooraf met brandspiritus om eventuele infecties te voorkomen.

ea24ca17-3367-4244-b272-a6210099f25f.jpeg

Stekken in de grond zetten

Overwinter de stekjes in een pot met speciale potgrond voor zaaien en stekken. Zet de pot op een koele plek binnen weg en geef de stekken voldoende tijd om goed te wortelen. Op een mooie, niet te koude en niet te natte dag in het voorjaar plant je de goed doorwortelde stekjes buiten uit. Geef de stekjes nadat je ze in de grond hebt gezet genoeg water. Vooral in de eerste periode is het belangrijk dat de stekjes voldoende water krijgen. Hebben je bramenstekken wortels gevormd en zijn ze goed aan de groei, bind de nieuwe scheuten dan tijdig aan een klimrek, zodat er geen wirwar van takken ontstaat. Kijk voor meer tips bij aanplanten kleinfruit hier. Na circa twee jaar geniet je van de eerste (kleine) oogst.

85fbb5a5-e270-4690-b196-a6210099f27b.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met