Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kleinfruit aanplanten doe je zo!

Rode, witte, blauwe en zwarte bessen, bosbessen en ook bramen en frambozen noemen we ‘kleinfruit’. Maar hoe plant je die gezonde snoepjes nu het best in de tuin? Wij geven het antwoord: kleinfruit aanplanten doe je zo!

Wat is de ideale periode om kleinfruit aan te planten?

Kleinfruit aanplanten doe je het best van oktober tot begin december. In het najaar is de kans op aanslaan het grootst. Het is dan vaak vochtig en de grond is nog relatief warm waardoor de plant snel nieuwe wortels vormt. Ook vanaf december tot maart kun je planten, tenzij het vriest. Geef de struik na het planten veel water, zodat de aarde goed rondom de wortels komt. Zorg ook in het eerste seizoen dat de plant voldoende water krijgt. Heb je ruimte voor meerdere bessenstruiken? Plant dan vroege en late rassen, zo geniet je nog langer van de oogst.

Zorg voor een goede bodem voor kleinfruit

Let bij kleinfruit aanplanten op een goede bodem. De meeste bessenstruiken groeien het best op een licht vochtige, goed bemeste grond. Werk dus wat bodemverbeteraar of gedroogde mest door de grond voordat je het kleinfruit aanplant. En geef in het voorjaar voldoende meststoffen. Op lichte zandgrond hebben veel bessen last van kaliumtekort, daarom is bijmesten in het voorjaar nuttig, vooral bij rode en witte bessen. Wil je een blauwe bes in je tuin, zorg dan voor zure grond door zo nodig tuinturf door de bodem te werken. Bramen doen het goed op bijna iedere grond, van droge en natte tot neutrale en kalkhoudende grond. Frambozen krijgen op een te kalkrijke grond vaak last van geelverkleuring of chlorose van het blad. Door de zuurtegraad bij te sturen en met wat extra meststof krijg je de plant meestal weer gezond.

cf346bdd-e50d-4d9b-8648-a6030087cadf.jpeg

Zo plant je kleinfruit in je tuin

Graaf een gat dat ongeveer dubbel zo groot is als de wortelkluit. Behalve bij de zwarte bes, die plant je iets dieper in de grond. Zo komen er jaarlijks genoeg nieuwe grondscheuten bij om de struik te verjongen. Meng de uitgegraven grond met wat bodemverbeteraar. Bedek de bodem van het plantgat met dat mengsel. Zet de struik met de kale wortel of de kluit in het plantgat. Vul het plantgat verder op met de rest van het mengsel. Druk de grond stevig aan en geef voldoende water. Houd bij het planten van meerdere struiken een afstand aan van 1 tot 1,5 meter.

52c891e1-c170-4111-bc54-a6030087cb4f.jpeg

Waar je op moet letten bij het aanplanten van kleinfruit

De meeste bessen houden van een zonnig plekje, maar verdragen ook halfschaduw. In de regel geldt: hoe meer zonlicht, hoe voller en zoeter de smaak van de bessen. Sommige bessen, zoals de zwarte bes, zijn gevoelig voor schimmels wanneer ze in de schaduw staan. Na het planten van kleinfruit zoals bramen, frambozen en Japanse wijnbes is het best om de takken gelijk aan spandraden, een klimrek, muur of schutting te binden. Zo voorkom je een wirwar van takken en blijft de groei overzichtelijk.

Hoe je oogst en fruit verwerken? Ontdek hieronder onze recepten.

17f4a5bd-fe1c-4977-94e0-a6030087cba4.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met