Met je kat naar de dierenarts: jouw handige gids
Het is aangeraden om je kat regelmatig mee te nemen naar de dierenarts voor een medische check-up. Zo weet je zeker dat je lieveling fit en gezond is. Natuurlijk wil je dat zo’n dierenartsenbezoek kalm verloopt, maar je wil ook weten wanneer het precies nodig is en waarom. Lees alle handige adviezen door over je kat bij de dierenarts.
Een perfect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
- Hoe vaak moet je met je kat naar de dierenarts?
- Hoe krijg je je kat rustig mee naar de dierenarts?
- Vaccinaties bij de kat
- Sterilisatie en castratie bij de kat
- Naar de dierenarts voor ziektes & parasieten
- Met je zwangere kat naar de dierenarts
- Naar de dierenarts voor het gewicht van je kat
- Hoeveel kost een dierenartsbezoek voor je kat?
Hoe vaak moet je met je kat naar de dierenarts?
Kattenbaasjes nemen hun huisdiertje het best regelmatig mee naar de dierenarts. De dierenarts behandelt je kat niet alleen als ‘ie ziek is, maar controleert ook tijdens een medische check-up hoe het gesteld is met de algehele gezondheid van je huistijger. Bovendien ga je ook herhaaldelijk langs voor vaccinaties en een ontwormingskuur.
- Voor volwassen katten plan je een jaarlijke grondige medische check-up in bij de dierenarts. De dierenarts bekijkt dan hoe het gesteld is met de ademhaling, het hart, de oren, ogen en het gebit. Ook de conditie van je kat in relatie tot de leeftijd, eetgewoontes en het gedrag worden grondig bekeken, evenals onderliggende ziektes die je kat misschien niet toont.
- Kittens en oudere katten mogen wat vaker naar de dierenarts voor een algemene controle. Het liefst 2 keer per jaar. Kittens zitten nog volop in de groei terwijl oudere katten vaak last krijgen van ouderdomskwaaltjes, zoals problemen met blaas en nieren. Ze kunnen een extra bezoek aan de dierenarts dus best gebruiken voor een grondige opvolging van hun gezondheid.

Hoe krijg je je kat rustig mee naar de dierenarts?
Een bezoekje aan de dierenarts is erg spannend voor je kat. Ga voor een goede dierenarts die aansluit bij je behoeftes en die jou als baasje een goed gevoel geeft. Bekijk de dierenartsen in je omgeving en vraag aan andere kattenbaasjes wat hun ervaringen zijn. Neem je kat alvast mee op kennismaking voor een kleine controle zodat er tijdens het eerste bezoek nog geen al te spannende dingen gebeuren.
Het is belangrijk dat je je kat zonder stress transporteert naar de dierenarts. Vervoer je kat altijd in een veilig reismandje. Zo zit je huisdiertje in een afgesloten omgeving. Laat je kat eerst goed wennen aan het reismandje en het hele gebeuren errond.
- Haal het reismandje niet alleen tevoorschijn als je naar de dierenarts gaat.
- Zet het mandje op een vaste plek in huis waar je kat graag komt.
- Leg er een speeltje of iets lekkers in.
- Sluit het deurtje af en toe als je kat erin zit en doe het daarna meteen weer open.
- Herhaal dit totdat je kat het niet langer vervelend vindt als het deurtje dichtdoet.

Katten zijn zeer intuïtief en merken het meteen als je je anders gedraagt. Gedraag je daarom op de dag van het bezoek niet anders dan normaal. Ben je zenuwachtig voor het uitstapje? Zorg dan dat je je ontspant. Doe even wat anders om jezelf af te leiden van het feit dat je je kat naar de dierenarts brengt.
Een paar tips om het bezoek aan de dierenarts minder schrikaanjagend voor je kat te maken:
- Blijf tijdens het bezoek zelf zo ontspannen mogelijk.
- Beperk de tijd dat je kat in de wachtkamer zit. Maak steeds een afspraak.
- Blijf tijdens onderzoeken dicht bij je kat en vraag of je ‘m mag vasthouden.
- Praat tijdens het onderzoek rustig tegen je kat en geeft een paar aaitjes.
- Gebruik eventueel een kalmerend middeltje, zoals een spray of een spot-on.
Tip: Heb je meerdere katten in huis? Dan is het mogelijk dat je thuisblijvende kat anders of verward reageert. Hou je kat die naar de dierenarts is geweest eventjes apart als dat nodig is. Wrijf je huisdier in met een dekentje waar de eigen geur inzit om die uit de praktijk te maskeren. Begin met een voorzichtige herintroductie en hou een oogje in het zeil als je katten naar elkaar toe lopen.
Vaccinaties bij de kat
Vaccinaties beschermen je kat tegen gevaarlijke ziektes. Als alle kattenbaasjes hun huisdiertje goed laten inenten, verdwijnen op termijn bepaalde ziektes voorgoed. Met een vaccinatie bescherm je dus ook een grotere groep huisdieren. Alle katten hebben baat bij 2 basisvaccinaties: eentje tegen kattenziekte en een tegen de niesziekte. Er bestaan verder nog andere, aanvullende vaccins.
Een aantal aanvullende vaccinaties voor de kat zijn nodig in bepaalde situaties. Ga langs bij de dierenarts om samen te bekijken welke inentingen je kat nog meer kan gebruiken bovenop de basisvaccins. Meestal gaat het om een rabiësvaccinatie, bordetella bronchiseptica-vaccinatie, kattenleukemievaccinatie (FeLV) en een vaccinatie tegen kattenchlamydia.
Ontdek alle informatie over vaccinaties bij katten en neem het handige vaccinatieschema door zodat je precies weet wanneer je huisdiertje toe is aan een beschermend prikje.

Sterilisatie en castratie bij de kat
Mensen gebruiken de termen sterilisatie en castratie geregeld door elkaar terwijl het om andere ingrepen gaat. In de praktijk wordt het grootste deel van de katten gecastreerd: de dierenarts verwijdert bepaalde geslachtsorganen, zoals de eierstokken en zaadballen. Bij sterilisatie onderbreekt de dierenarts de ei- of zaadleiders waardoor de hormoonproductie z’n normale functie behoudt.
- In België is het verplicht om je kat te laten steriliseren of castreren voor hij of zij 5 maanden oud is. De wettelijke regel is er om de zwerfkattenpopulatie in te dijken en de druk van de dierenasielen te halen. Dagelijks belanden er meerdere katten in het asiel.
- Castratie heeft een positieve invloed op het gedrag katten. Ze worden minder vecht- en reislustig, zelden of niet meer krols en ze hebben minder vaak de neiging om te sproeien in huis. Bovendien is het ook beter voor de gezondheid van je dier, omdat het risico op aandoeningen aan de geslachtsorganen kleiner wordt.
- Castratie en sterilisatie zijn chirurgische ingrepen. Geef je kat na de operatie voldoende tijd en ruimte om weer op zinnen te komen. Richt een warm en zacht rustplekje in voor een spoedig herstel en speel de eerste week nog geen wilde spelletjes zodat de wond goed geneest.
Gecastreerde en gesteriliseerde katten hebben nood aan een aangepast dieet, omdat de energiebehoefte verandert. Met een correct dieet blijft je kat op gewicht en verklein je het risico op diabetes. Zorg er ook voor dat je kat genoeg water drinkt en beweegt zodat de blaas- en nierfunctie goed blijft functioneren.

Naar de dierenarts voor ziektes & parasieten
Katten voelen zich soms niet helemaal lekker. Ze hebben in sommige gevallen last van ziektes en aandoeningen of van parasieten. Ga onmiddellijk naar de dierenarts als je merkt dat het gedrag of het uiterlijk van je kat verandert. Veelvoorkomende symptomen zijn braken, diarree, lusteloosheid, jeuk, onrustigheid, hoesten, veel niezen, gewichtsverlies en veranderingen aan de vacht.
Welke parasieten zien dierenartsen vaak terug bij katten?
- Mijten
- Giardia en wormen
- Vlooien
- Toxoplasma gondii
- Teken
Welke ziektes en aandoeningen zien dierenartsen vaak terug bij katten?
- Epilepsie
- Kattenleukemie of FeLV
- Kattenaids of FIV
- Nier- en blaasproblemen
- Niesziekte
- Hartproblemen
- Aandoeningen van de schildklier
- Diabetes of suikerziekte

Met je zwangere kat naar de dierenarts
Katten kunnen zwanger worden vanaf een leeftijd van 6 maanden. De meeste nestjes bestaan uit 3 tot 7 kittens en katten kunnen wel tot 3 keer per jaar een nestje krijgen. Het is daarom ook erg belangrijk om je kat zeker te laten steriliseren of castreren. Ga langs bij de dierenarts als je vermoedt dat je kat zwanger is zodat je weet hoeveel kittens je mag verwachten en hoe het gesteld is met hun gezondheid.
- Zwangere katten maken enkele lichamelijke veranderingen door, maar ook hun gedrag kan anders zijn dan normaal. Zo hebben ze bijvoorbeeld minder of juist meer honger, geven ze vaker over, slapen meer en ze gedragen zich aanhankelijk. Hun tepels worden groter en krijgen een roze kleur en hun buikje wordt gaandeweg steeds groter.
- Katten zijn doorgaans 9 weken oftewel 63 dagen zwanger. Tijdens de dracht ontwikkelen de kittens zich in de buik. Een pasgeboren kitten heeft al een vachtje, maar de oogjes zijn nog gesloten. Ze openen hun oogjes ergens tussen de 2de en 15de dag.
- Je merkt dat een kat klaar is om te bevallen als ze een rustig plekje opzoekt. De moeder in spe loopt onrustig heen en weer, wil niet meer eten en miauwt af en toe zachtjes.
- De bevalling verloopt in 3 verschillende fases. Je kat trekt zich eerst terug, krijgt na een paar uren last van contracties en bevalt van haar kittens. Daarna volgen de placentas. Schrik niet als je merkt dat je kat de placentas opeet. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen voor je poes.
Hou de omgeving van mama poes en haar kroost steeds netjes en rein na de bevalling. Zorg voor voldoende vers drinkwater en krachtvoeding zodat je kat haar kittens steeds kan voorzien van genoeg moedermelk. Hou ook steeds een oogje in het zeil. Controleer meerdere keren per dag hoe het gesteld is met de gezondheid van je kat en van de kittens.

Naar de dierenarts voor het gewicht van je kat
Een gemiddelde huiskat weegt tussen de 3 en 5 kilogram. Kleine rassen wegen wat minder terwijl grotere rassen gemakkelijk 10 kg zwaar kunnen zijn. Hoewel het gewicht een belangrijke indicator is voor de algehele gezondheid van je kat, vertelt het je nog niet alles wat je moet weten. Ga regelmatig langs bij de dierenarts zodat die eventuele gewichtstoename en -afname in de gaten kan houden.
Ontdek alle adviezen over het gewicht van je kat. Bekijk het handige groeischema voor kittens als je zojuist een klein huisgenootje verwelkomt hebt bij je thuis. Lees ook alles over ondergewicht en overgewicht bij katten zodat je je lieveling steeds in topconditie houdt met de juiste voeding en voldoende beweging.
Hoeveel kost een dierenartsbezoek voor je kat?
Hoeveel een dierenartsbezoek kost, hangt af van de dierenarts die je kiest, maar natuurlijk ook van het type consultatie. Als je een gewone medische check-up inplant, zet je doorgaans rond de € 35 opzij. Als je kat vaccinaties nodig heeft, reken je al snel op een bedrag tussen de € 25 à € 50 extra kosten. Een chirugische ingreep, zoals sterilisatie of castratie, kost ook vaak wat meer.
In België bestaan er speciale verzekeringen voor medische hulp, zowel voor katten als voor honden. Met een verzekering is het gemakkelijker om grote dierenartskosten te drukken. Aarzel niet om na te vragen bij je dierenarts wat de verschillende mogelijkheden zijn.
