Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Het gewicht van je kat: hoeveel katten wegen, het groeischema van een kitten & meer

Het gewicht van je kat is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van je lieveling. Het is daarom ook enorm belangrijk om het gewicht van je huisdier in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat je kat gezond en fit blijft. Ontdek al onze adviezen over het gewicht van katten.

Hoeveel weegt een volwassen kat?

Het hangt volledig af van kat tot kat hoeveel je huisdiertje weegt. De typische Europese korthaar, oftewel de gewone huiskat, weegt gemiddeld 3 tot 5 kg. Kleinere kattenrassen zitten rond de 2 à 3 kg terwijl grote kattenrassen, zoals de imposante Maine Coon, wel om en bij de 10 kg zwaar kunnen zijn. Het verschilt dus ook erg per ras wat het ideale gewicht van je kat is.

Een gezond en normaal gewicht bij de kat is gebaseerd op de verhoudingen en de bouw van het lichaam. Het is belangrijk om je kat regelmatig te laten wegen bij de dierenarts om een overzichtelijke groeicurve of gewichtscurve bij te houden. Hoe zwaar een kat mag zijn, hangt voorts ook nog af van de leeftijd en het geslacht. Zo zijn volwassen katten zwaarder dan kittens en dan oudere katten.

Vaak zien baasjes niet op tijd dat hun kat overgewicht heeft. Een gezond gewicht is belangrijk voor het welzijn van je diertje. Overgewicht werkt gezondheidsproblemen in de hand. Je kat voelt zich minder goed in z’n vel en is vatbaarder voor allerlei aandoeningen, zoals hartziektes en diabetes.

Grote kat naast kleine - Aveve

Het gewicht van binnen- en buitenkatten

Het gewicht van binnen- en buitenkatten verschilt weleens van elkaar. Buitenkatten hebben over het algemeen meer lichaamsbeweging per dag dan een kat die het grootste deel van de dag binnen doorbrengt. De energiebehoefte van buitenkatten is ook anders dan die van binnenkatten waardoor je hun voeding moet afstemmen op hun actievere levensstijl.

  • Komt je kat alleen in de tuin buiten? Ga dan voor uitgebalanceerde voeding die je kat fit houdt. Het energiegehalte van de voeding helpt om een ideaal gewicht te behouden. Vezels en mineralen ondersteunen het spijsverteringskanaal en de urinewegen.
  • Heb je een buitenkat die er meermaals per dag op uittrekt? Ga dan voor speciale outdoorvoeding met een hoog energiegehalte om het gewicht van je kat op peil te houden. De voeding ondersteunt de natuurlijke weerstand van je actieve kat.
  • Heb je een binnenkat die graag op de bank luiert? Ga dan voor kattenvoer voor de binnenkat. Het energiegehalte is lager en de vezels geven het spijsverteringssysteem een boost. Het lagere caloriegehalte helpt je kat een gezond gewicht te behouden.

Groeischema van een kitten: ideale gewicht

Een pasgeboren kitten is piepklein en weegt vaak niet meer dan 100 gram. Natuurlijk speelt ook hier het ras een grote rol. Daarom is het ook belangrijk dat je een duidelijke groeicurve bijhoudt in plaats van een concreet startgewicht. Het groeischema vertelt je namelijk hoeveel je kat aankomt waardoor je perfect afweegt of je kat te traag of juist te snel groeit.

Weeg je kat elke dag met een grote keukenweegschaal. Noteer het gewicht zorgvuldig in een notitieboekje. Het gewicht van een kitten start doorgaans op 100 gram waarna ze minimaal per dag zo’n 10 gram aankomen. Let op dat mannetjes iets meer wegen dan vrouwtjes. Tussen de 4de en 8ste levensweek stappen je kittens over op vaste voeding – ook dat heeft soms invloed op het gewicht.

Levensweek

Gemiddeld gewicht (richtlijn voor huiskat)

geboorte

100 gram

week 1

200 gram

week 2

300 gram

week 3

400 gram

week 4

500 gram

week 5

600-650 gram

week 6

700-750 gram

week 7

800-850 gram

week 8

900-950 gram

week 9

1 kg

Gewichtstoename bij kittens is niet lineair. Je kitten kan een paar dagen hetzelfde wegen. Let wel steeds op gewichtsafname bij een kitten, omdat er dan iets mis kan zijn met je kleintje. Vanaf de 10de levensweek komen mannelijke kittens meer en sneller aan dat vrouwtjes. De regel van de 100 gram per week is vanaf dan niet meer van toepassing.

Kitten in weegschaal - Aveve

Wat als mijn kat ondergewicht heeft?

Soms is je kat te mager en heeft je huisdiertje last van ondergewicht. Een te laag gewicht bij de kat is ook gevaarlijk voor de gezondheid, omdat de lichaamsfuncties niet meer naar behoren werken. Hoe weet je of je kat last heeft van ondergewicht?

  • De ribben en botten van je kat zijn duidelijk zichtbaar. Er is sprake van geen of van een minimale vetlaag. Als je de kat streelt, voel je duidelijk waar de botten zitten. Van bovenaanzicht bekeken is de kat dun en steken het bekken en de schouderbladen uit. De buik loopt in een schuine lijn naar binnen, ter hoogte van de achterpoten.
  • Je kat heeft last van een slechte vacht. Er zijn kale plekken aanwezig, klitten en de vacht is dof. Als je je kat aait, voel je dat het haar stug en broos aanvoelt.

Soms ligt het probleem van ondergewicht bij de kat aan het voedingspatroon. Je kat krijgt niet de juiste voedingsstoffen binnen of heeft niet genoeg bouwstenen voor een gezonde lichaamsgevallen. Vaak hebben katten ook last van ondergewicht, omdat ze ziek zijn, last hebben van parasieten of al op leeftijd zijn. Ga naar de dierenarts als je kat te mager is.

Schaal met verschillende gewichtscategorieën bij katten - Aveve

Wat als mijn kat overgewicht heeft?

Overgewicht bij katten is een serieus probleem. Het is vaak te weinig aan een voedingspatroon en bewegingspatroon dat uit balans is of niet op elkaar is afgestemd. Overgewicht bij katten is schadelijk voor de algehele gezondheid. Je kat wordt er ziek van, lusteloos en krijgt vroeg of laat te maken met bot- en gewrichtsproblemen en een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen.

Een kat heeft overgewicht als...

  • de ribben moeilijk te voelen zijn als je de kat inspecteert.
  • de buik hangt, soms tot bijna op de grond.
  • de kat van bovenaan bekeken duidelijke rondingen aan de buikzone vertoont.

Soms is het lastig te bepalen of je kat last heeft van overgewicht of obesitas. Als je bovenstaande signalen herkent, is het een goed idee om even langs te gaan bij de dierenarts. De dierenarts weegt je kat en stelt vast of ‘ie aan overgewicht of aan obesitas lijdt of niet. Je krijgt ook meteen het beste advies mee om je kat op een gezond gewicht te krijgen.

Kat met overgewicht - Aveve