Sport en spel voor je hond
Sport en spel met je hond. Er zijn tal van activiteiten waar je jouw trouwe viervoeter gezond en gelukkig mee houdt. Naast een fit leven versterkt het ook de band tussen baasje en viervoeter. Niets anders dan voordelen dus. Ontdek er alles over!
Altijd de juiste producten in huis voor je hond?
In dit artikel ontdek je ...
Is iedere sport geschikt voor mijn hond?
Beweging is goed voor je hond, maar niet elke sport is even geschikt. Zo zijn herdershonden de perfecte kompanen voor een hardloopsessie, maar kleinere gezelschapshonden zijn dit niet door hun korte pootjes. Bovendien vindt je hond niet elke sport even leuk. Apporteert je viervoeter graag balletjes? Of heb je eerder een echte speurneus in huis?
Waar hou je rekening mee voor de start?
- Je hond moet gezond zijn voordat jullie een nieuwe sport uitproberen.
- Je hond moet de sport fysiek aankunnen, te denken aan conditie en lichaamsbouw.
- De sport moet ook effectief geschikt én veilig zijn voor honden.
- Jonge honden, seniorhonden en drachtige of lacterende teefjes zijn niet in staat om intense sporten te doen. Hun lichaam is namelijk (nog) niet in topconditie.
Twijfel je of je hond een bepaalde sport wel aankan? Ga dan langs bij de dierenarts. Die ziet of je viervoeter gezond genoeg is voor een bepaalde activiteit en geeft je advies op maat.
Er zijn ook enkele activiteiten die veilig zijn voor elke hond zolang je rekening houdt met de conditie van je viervoeter en niets forceert. De meeste honden zijn sowieso gek op hun dagelijkse wandeling, maar ze doen ook graag trekspelletjes of apporteren een balletje.

Wat zijn de voordelen van sport & spel met je hond?
Sporten is een brede term. Elke vorm van beweging met je hond mag je zien als sport en spel. Honden hebben gemiddeld minstens 30 minuten beweging per dag nodig. Voor sommige rakkers ligt dat wat hoger, omdat ze veel energie hebben die ze opnieuw kwijt moeten. Voor andere honden is 30 minuten bewegen per dag wat lastiger. Je dierenarts adviseert jou over het activiteitsniveau van je rakker.
Wat zijn de verschillende voordelen van sport en spel met je hond?
- Jullie blijven samen in beweging. Minstens 30 minuten beweging per dag is gezond voor je hond en zorgt voor een sterk en fit lichaam.
- Je hond behoudt een gezond gewicht dat nodig is voor een normale lichaamswerking.
- Als jullie samen heerlijk sporten, wordt jullie band sterker.
- Je hond verveelt zich niet. Je zorgt voor wat afwisseling in de dagelijkse routine.
- Tijdens het sporten krijgt je hond de kans om zich te ontladen: dit gaat stress tegen.
- Je stimuleert je hond op fysiek en op mentaal vlak.
- Door sport in clubverband maakt je trouwe viervoeter kennis met soortgenootjes.
Ga je alleen met je hond sporten of kies je voor sport in clubverband? In clubverband krijgen jullie de sport meestal beter onder de knie. Dit helpt om blessures te voorkomen. Bovendien is het beter voor de sociale vaardigheden van je viervoeter, omdat jullie veel soortgenootjes ontmoeten.
Bij de meeste sporten in clubverband zijn er wedstrijden, op nationaal en zelfs op internationaal niveau. Te veel uitdaging voor jullie? Natuurlijk hoef je niet deel te nemen als je in clubverband sport. Kom je gewoon om gezellig een uurtje bezig te zijn met je hond? Dan is dat ook prima!

Veiligheid van je hond tijdens sport & spel
Bij het sporten staat veiligheid voorop. Doorgaans zijn blessures en oververhitting voor je hond de grootste risico’s van het sporten. Hoe houden jullie sport en spel zo veilig mogelijk?
- Zorg ervoor dat je hond goed naar jou luistert zodat jullie steeds het perfecte team vormen. Als baasje zijn jij en je hond altijd perfect op elkaar afgestemd. Als je hond luistert, is de kans kleiner dat ‘ie zich bezeert.
- Voorkom blessures door een sport langzaam op te bouwen. Ga niet meteen een uur achter elkaar samen sporten. De spieren van je viervoeter raken dan overbelast omdat ze onvoldoende getraind zijn.
- Laat je hond regelmatig drinken tijdens jullie sportsessie, ook als ‘ie dat niet uit zichzelf doet.
- Bouw wat rustmomenten in waarop je even met je maatje gaat zitten. Zo raken jullie niet overbelast en gaan jullie er opnieuw met frisse moed tegenaan.
- Ga niet sporten op dagen waarop het écht te warm is – dit is voor jullie allebei onaangenaam en gevaarlijk.
- Geef je hond niets te eten vlak voor en vlak na jullie sportsessie, zodat je viervoeter geen last krijgt van een pijnlijke maag. Het is prima om een uur na sport en spel eten te geven.
Ook het juiste speelgoed is van groot belang voor de veiligheid van je hond. Speelgoed dat niet voor honden bedoeld is of speelgoed dat gemakkelijk kapotgaat, is gevaarlijk voor de gezondheid van je viervoeter. Je hond slikt mogelijks kleine onderdelen in of bijt op gevaarlijk materiaal.
Welke sporten doe je samen met de hond?
Er zijn heel wat sporten en activiteiten om samen met je hond te doen. Je kiest voor watersporten, behendigheidssporten en gehoorzaamheidstraining, maar ook voor uitdagende speurspelletjes voor jachthonden met een goede neus. En dan zijn er nog veel meer leuke sporten voor honden!
Wandelen, apporteren, trekken aan een touw... Het zijn erg leuke activiteiten, maar jullie zijn misschien toe aan wat gezonde afwisseling. Wat zijn enkele verrassende sporten om samen met je trouwe rakker te doen?
Waar jullie ook voor gaan, kies een sport die jullie allebei leuk vinden en die jullie fysiek aankunnen. En wie weet... misschien hebben jullie wel enkele onverwachte talenten die jullie een gouden medaille opleveren op termijn?
Treibball
Bij de sport treibball liggen er een paar grote ballen in een driehoek in het midden van een veld. Het aantal ballen verschilt per niveau, maar het zijn er maximaal 8. Het baasje staat samen met de hond in een goal. Als jij een seintje geeft, loopt je hond naar de ballen en moet ‘ie ze zo snel mogelijk tussen de doelpalen drijven.
Jij mag fluitsignalen geven, gebaren maken en je stem gebruiken om je sportieve viervoeter aan te moedigen. Het is namelijk de bedoeling dat jullie als een sterk team samenwerken.

Flyball
Flyball is voor je hond een stukje zwaarder dan treibball. Bij flyball staan jullie voor een parcours van 4 hordes. Achter de laatste horde staat een apparaat dat ballonnen in de lucht schiet. Je hond moet zo snel mogelijk over de hekjes springen, met de poot op het apparaat drukken, de ballon met de bek vangen én deze weer bij jou brengen via de hekjes. Ook dit is een ideale teamsport!

Dogfrisbee
De naam Dogfrisbee verraadt al wat voor sport het is: frisbeeën met je hond! Wanneer jij een frisbee gooit, is het aan je hond om ‘m in de lucht te vangen en naar jou terug te brengen.
- Met dogfrisbee kun je nog veel verder gaan dan 1 worp.
- Er zijn verschillende niveaus waarbij je met meerdere frisbees gooit, soms vlak achter elkaar.
- Er zijn zelfs niveaus waarin je een hele combinatie maakt van allerlei worpen op verschillende hoogtes en afstanden.
Dogfrisbee is een intense vorm van sport en spel met je hond. Het vraagt om veel kracht van je hond: in de aanloop moet je viervoeter namelijk hoog springen. Laat je daardoor niet afschrikken! Bij dogfrisbee begin je eerst met simpele basistrainingen en daarna maken jullie het zo gek als je zelf wil.

Dog dance
Je hond de salsa of de rumba leren? Dog dance zit nog net een tikkeltje anders in elkaar. Je beweegt met je viervoeter op muziek. Van hiphop tot klassiek, de keuze voor het soort muziek is volledig aan jou. Je maatje leert verschillende trucjes en bewegingen, afgestemd op de muziek. Jij danst mee en daardoor vormen jullie een gracieuze combinatie.
Bij dog dance leert je hond een vaste combinatie bewegingen, maar freestylen is net zo goed mogelijk. Dog dance kent geen verplichte trucjes en bewegingen, dus het is voor zowat iedere hond wel geschikt – van energieke pups tot slome seniors. Je maakt het zo ingewikkeld als je zelf wil!

Hond & kind: samen spelen
Jouw kleine spruit en harige viervoeter vormen de perfecte combinatie als je ze allebei enkele belangrijke zaken aanleert om zorgeloos met elkaar om te gaan. Het belangrijkste in de relatie tussen hond en kind is de veiligheid van allebei.
- Je leert je kind de lichaamstaal van je viervoeter begrijpen om ongelukken te vermijden.
- Je neemt de tijd om je trouwe rakker op te voeden en te begeleiden zodat ‘ie steeds naar jou luistert.
- Neem je kind op schoot en vertel enkele belangrijke zaken die hij of zij zeker moet weten over hun nieuwe huisgenoot. Zo houden honden niet van direct oogcontact en worden ze liever onder hun kin gewreven dan op hun pootjes.
Het is beter om de spelletjes tussen je hond en kind zo rustig mogelijk te houden. Laat ze samen met een balletje spelen, maar vermijd wilde spelletjes, zoals touwtrekken. Je hond heeft vaak wat meer kracht waardoor het mogelijk is dat jouw spruit zich bezeert. Het activeert soms ook het jachtinstinct.
- Hou een oogje open voor agressief gedrag zodat je kind niet het risico loopt op een beet.
- Je leert jouw hond aan dat je kind boven ‘m staat in de rangorde van de roedel.
- Blijf te allen tijde bij jouw kindje en hond in de buurt en laat ze nooit samen spelen zonder toezicht.

Wandelen met je hond
Wandelen is 1 van de leuke activiteiten binnen sport en spel met de hond. Een leiband en een tuigje heb je vast al, maar misschien weet je nog niet volledig hoe je de wandelingen met de hond zo veilig en zo vlot mogelijk laat verlopen. Wij geven je enkele handige adviezen mee.
- Puppy’s, seniorhonden, honden na een ingreep en rakkers met gezondheidsproblemen hebben nood aan een aangepast wandelschema. Je houdt rekening met hun conditie.
- Lees de lichaamstaal van je hond. Een hond die moe is, pijn heeft of bang is, krijg je niet vlot mee naar buiten. Forceer niets en volg het tempo van je viervoeter.
- Ga niet wandelen als het te heet is buiten of tijdens andere extreme weersomstandigheden. Je stelt het ommetje uit naar een moment waarop het weer gunstiger is. Desnoods laat je jouw hond even buiten in de tuin zodat ‘ie toch z’n behoefte kan doen.
- Maak de dagelijkse wandelingen een stukje uitdagender door geregeld jullie route aan te passen.
- Ga altijd goed voorbereid op stap: kies het juiste materiaal om je hond uit te laten en hou een lading poepzakjes in de aanslag om je omgeving schoon te houden. De mederwerkers in jouw Aveve-winkel staan altijd voor je klaar om jou advies op maat te geven.

Je hond verwennen
Dierendag, een verjaardag of gewoon om je trouwe viervoeter en beste maatje eens in de bloemetjes te zetten. Er is altijd wel een goede reden om je hond heerlijk te verwennen. Wat zijn leuke manieren om aan je hond te zeggen dat je van ‘m houdt?
- Een grappige fotoshoot om herinneringen vast te leggen die je voor altijd koestert.
- Een zelfgemaakt hindernissenparcours in de tuin met materialen die je vast al in huis hebt.
- Een ontspannend dagje erop uit met je hond op mooie én hondvriendelijke plekjes.
- Lekker koken voor je hond en gezonde lekkernijen maken, zoals een hondentaart.
- Met je hond op vakantie gaan naar enkele leuke hondvriendelijke bestemmingen. Er bestaan zelfs speciale wellnesscentra voor je trouwe viervoeter!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.