Zomer & winter met je hond: waarop letten bij warm of koud weer?
Tijdens extreme weersomstandigheden doe je er als baasje alles aan om je hoofd koel te houden. Je wil precies weten hoe je jouw hond moet afkoelen tijdens de warme zomermaanden, maar je bent ook benieuwd naar tips om honden in de winter warm te houden en hondenpoten te beschermen tegen sneeuw en kou. Je leest er hier alles over!
Altijd alles in huis om je hond het beste te verzorgen?
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Waarop let je met je hond in de zomer?
In de zomer klimt de temperatuur weleens naar extreme hoogtes. Je hebt last van de hitte en doet een hele dag niets anders dan puffen en zweten. Ook voor jouw trouwe viervoeter is het warme weer niet altijd even aangenaam. Waar hou je rekening mee?
- Ga niet tussen 12u en 18u wandelen met je hond als het erg warm is. Je hond verbrandt z’n pootjes aan het hete asfalt en de kans op oververhitting is groot.
- Ga ‘s ochtends wandelen of plan jullie ommetje pas ‘s avonds na 18u in. Hou er ook dan rekening mee dat het asfalt nog steeds te heet kan zijn. Bij tropische temperaturen van 30° C loopt die van het asfalt zelfs op tot 60° C! Meet je hond beschermende hondenschoentjes aan en ga bij voorkeur wandelen in een bosrijk gebied.
- Plan de hondentraining in op een ander moment en doe een paar rustigere spelletjes. Je hond is namelijk erg enthousiast en spant zich te hard in. Ook dan is de kans op oververhitting groot.
- Hou rekening met de vacht van je viervoeter. Honden met een dikke vacht moeten geplukt worden of hebben nood aan een uitgebreide trimbeurt. Ga altijd langs bij een professionele trimmer zodat je nooit te veel vacht wegneemt. Je hond is dan minder goed beschermd tegen invloeden van buitenaf.
- Laat je hond nooit alleen achter in de auto. Bij extreme temperaturen van rond de 35° C wordt jouw auto een ware sauna van maar liefst 75° C!
- Sommige honden houden van een verfrissende duik in de zomer, maar niet elk water is geschikt om in te zwemmen. Hou een oogje open voor stilstaand water en gevaarlijke blauwalgen die zich bij warme temperaturen in het water vormen. Lees meer over de kwaliteit van het oppervlaktewater in Vlaanderen (VL en WL) en controleer of honden toegelaten zijn.
- Zin een dagje zee? Tijdens drukke zomerperiodes is het mogelijk dat jouw viervoeter niet op het strand mag. Is jouw hond toch welkom? Hou dan steeds een oogje in het zeil: sommige honden drinken graag zeewater, maar te veel zout water veroorzaakt diarree en braken.
- Let ook op voor insectenbeten en teken bij honden.
Een hond afkoelen bij warm weer, wat doe je? En welke producten haal je in huis om je trouwe viervoeter een handje te helpen?
- Zorg voor voldoende vers en fris drinkwater. Neem een opvouwbare drinkbak mee als jullie gaan wandelen of vul een drinkfles met water.
- Maak frisse plekjes in huis met een koelmat of leg enkele koele, natte handdoeken neer. De temperatuur mag ook niet te laag zijn zodat je hond het niet te koud krijgt en de aderen niet vernauwen. Je hond koelt dat minder gemakkelijk af.
- Zet een parasol neer in de tuin zodat je hond in de schaduw ligt.
- Vul een hondenzwembadje met een bodempje water en blijf in de buurt als je hond in het zwembadje speelt.
- Er zijn ook zogenaamde sprinklers op de markt die water verstuiven. Je hond koelt zichzelf spelenderwijs af met de waterstralen.
- Ga voor een verkoelende bandana voor honden, maar laat je hond er eerst aan wennen zodat ‘ie de bandana niet stukbijt.
- Haal enkele verkoelende speeltjes in huis die je even in de koelkast legt of vult met fris water.
- Geef je hond geregeld een verfrissende beloning, zoals een heerlijk hondenijsje. Let op met ijsjes die je zelf lekker vindt. Voeding voor mensen bevat te veel suiker en dat is niet goed voor de gezondheid van je hond.
Honden met een dunne, kortharige vacht verdragen de hitte beter dan viervoeters met een dikke, langharige vacht. Maar ook snuitlengte speelt een rol. Viervoeters met een korte snuit, zoals een mopshond en Franse bulldog, hebben meer moeite om zichzelf af te koelen in de zomer. Dat komt omdat de hete lucht een kortere afstand aflegt in hun neuzen.
Let tijdens warm weer extra goed opgrote honden, oude honden, honden met overgewicht en honden met suikerziekte. Zij moeten zeker voldoende water drinken om uitdroging tegen te gaan. Hou steeds een oogje open voor tekenen van uitdroging en ga meteen naar de dierenarts als je ze opmerkt.
- Lusteloosheid
- Droge mond
- Diepliggende ogen
- Huid blijft rechtstaan als je er voorzichtig in knijpt
Je hond in de zon: waarop letten?
Sommige honden liggen graag lang uitgestrekt in de blakende zon. Ze vinden de warmte aangenaam en nemen vitamine D op via hun huid. Maar te veel zon is natuurlijk nooit goed. Het is goed mogelijk dat je hond zich verbrandt en de kans op oververhitting is zeer groot.
Tijdens de middag, tussen 13u30 en 14u, staat de zon het hoogst. Ze schijnt dan het felst, maar de bodem warmt op dat moment nog volop op. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het warmste moment van de dag dus tussen 17u en 18u.
Een hond kan prima in de zon, maar nooit te lang. Laat je hond nooit langer dan 10 minuten aan 1 stuk liggen en vermijd de tijdstippen tussen 13u en 15u. Waarop let je nog meer tijdens het zonnebaden?
- Maak een schaduwrijk plekje zodat je hond kan afkoelen. Laat je hond nooit langer dan 10 minuten aan 1 stuk in de felle zon liggen en begeleid je viervoeter naar de schaduw als ‘ie dat niet doet uit zichzelf.
- Voorzie voldoende vers drinkwater en verkoelende speeltjes.
- Ga voor een verkoelend vestje.
- Smeer kortharige honden in met een zonnebrandcrème voor honden. De meeste zonnebrandcrèmes die wij gebruiken, zijn niet bedoeld voor de huid van je huisdier. Hou een oogje open voor bepaalde schadelijke ingrediënten, zoals chocolade en kamerplanten. Vraag altijd raad aan je dierenarts.
- Smeer sowieso zonnebrand op de plekken waar de haren heel kort zijn, zoals de buik en liezen, maar ook op de witte delen, zoals neusrug en oorpunten.
Er zijn bepaalde symptomen die erop wijzen dat je hond het te warm heeft. Hoe herken je symptomen van oververhitting?
- Je hond is kortademig en hijgt heel erg hard.
- Er komt veel dik speeksel uit de mond.
- Je hond heeft last van spiertrillingen.
- De lichaamstemperatuur voelt hoog aan en bij de meting blijkt het hoger te zijn dan 40° C.
- Je hond is lusteloos en vermoeid.
- Je hond reageert niet op jou.
- Er treedt duizeligheid op en je hond is niet meer in staat om te stappen.
- De slijmvliezen kleuren rood.
Het is een veelgemaakte fout, maar leg nooit een natte handdoek over je hond als je merkt dat er symptomen van oververhitting optreden. Je hond kan op die manier geen warmte kwijt. Het beste is om je hond af te spoelen onder fris stromend water en ‘m daarna op een koele plek in huis te leggen. Ga naar de dierenarts voor een medische check-up zodat die kijkt of je hond geen schade aan de organen heeft opgelopen. De nieren, lever en het bloed zijn erg gevoelig voor warmte.
Wat met je hond in de winter?
Honden in de winter hebben het weleens koud. Zeker als je hond geen dikke vacht heeft, wat kleiner is of al op leeftijd is. Het is lastig te zeggen wat de ideale temperatuur is voor honden, omdat dit persoonlijk is voor iedere viervoeter. Algemeen genomen voelen temperaturen onder de 5 à 8° C voor de meeste honden sowieso aan als te koud.
Honden die het koud hebben rillen, ademen moeilijker en voelen zich lusteloos. Wat doe je om jouw hond in de winter warm te houden en te beschermen tegen de kou?
- Maak een gezellig rustplekje in de buurt van de verwarming. Vooral puppy’s, kortharige honden en seniorhonden vinden zulke plekjes erg aangenaam. Let erop dat je hond het niet te warm krijgt.
- De ideale kamertemperatuur voor een hond is vooral een stabiele temperatuur. Draai dus niet te vaak aan jullie thermostaat.
- Als je een hond hebt met een erg dikke vacht, zorg je ervoor dat er enkele frisse plekjes in huis zijn zodat je hond het niet te warm heeft.
- Speel met je hond en hou je viervoeter in beweging zodat jullie allebei lekker opwarmen.
- Voorzie voldoende warme dekentjes voor honden die het snel koud hebben.
- Stimuleer de vachtgroei van je hond met voedingssupplementen die een goede aanvulling zijn op de dagelijkse maaltijd.
Wandelen en spelen in de sneeuw & regen
Honden doen niets liever dan heerlijk ravotten. Maar wat doe je als het regent of als er een sneeuwbui over het land trekt? Geen zorgen, ook in de regen en in de sneeuw kun je prima met jouw hond naar buiten!
- Haal ter voorbereiding winterkledij in huis voor honden die het snel koud hebben en schaf schoentjes aan die hondenpoten beschermen tegen kou en schurend strooizout.
- Zorg voor voldoende verlichting en reflectoren in de donkere wintermaanden zodat iedereen jullie ziet wandelen op straat.
- Ga niet te lang buiten als het heeft gesneeuwd. Kort jullie wandelingen grondig in zodat je hond geen kou heeft. Plan langere wandelingen in als het wat warmer is en het gedooid heeft.
- Haal een regenjasje in huis om de vacht van je hond te beschermen. Regenkledij voor honden zorgt er ook voor dat de vacht van je viervoeter schoon, fris en geurvrij blijft.
- Leg een droogloopmatje aan de deur binnen in huis zodat de pootjes van je hond alvast oppervlakkig kunnen drogen.
- Droog de vacht, poten, snoet en oren van je hond goed af na jullie wandeling in de sneeuw. Voornamelijk de oren verdienen wat extra aandacht. Bacteriën nestelen zich graag op warme, vochtige plekjes waardoor je hond misschien last krijgt van een oorontsteking.
- Om hondenpoten goed te beschermen tegen de sneeuw wrijf je ze, naast het gebruik van hondenschoentjes, ook even in met een verzorgende potenbalsem of speciale spray voor de voetkussentjes.
- Gebruik je geen schoentjes? Spoel de poten dan grondig af met lauwwarm water na elke winterwandeling.
- Laat je hond even op een warm plekje in huis liggen zodat je viervoeter zichzelf weer wat kan opwarmen. Let erop dat je hond niet te lang op dat plekje blijft liggen om de kans op oververhitting tegen te gaan.