Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Op reis met je hond: hoe je jouw hond meeneemt op vakantie

Op reis gaan met de hond doe je zonder zorgen. Als baasje komen er enkele adviezen goed van pas als jouw hond meegaat op vakantie. Lees alles over veilige en hondvriendelijke vakantiebestemmingen en vink alle zaken af die je nodig hebt en waarmee jullie in orde moeten zijn.

Goede vakantiebestemming kiezen

Op reis met de hond begint bij de keuze van een goede en hondvriendelijke vakantiebestemming. Je beslist eerst en vooral wat voor soort vakantie jullie willen en daarna kies je de locatie die jullie het leukst vinden. Er zijn erg veel verschillende opties – van een wandelvakantie in het bos tot een citytrip in een stad die honden verwelkomt.

Heb je beslist waar je op vakantie wil met je trouwe viervoeter? Hou dan nog rekening met een paar kleine zaken voor je definitief op de knop ‘vakantie boeken’ klikt.

 • Is de locatie toegankelijk en geschikt voor honden?
 • Voelt jouw hond zich goed op de locatie?
 • Is jouw hond welkom op de locatie?
 • Neem je jouw hond gemakkelijk mee naar de locatie?
 • Is het Europees paspoort met het vaccinatieboekje in orde?

Hond op vakantie met zonnebril - Aveve

Als je op vakantie wil, moet je je natuurlijk verplaatsen. Lange verplaatsingen zijn niet altijd evident voor je trouwe viervoeter, maar wel prima mogelijk met de juiste voorbereiding en aanpak. Ga je op autovakantie met de hond of kiezen jullie voor het vliegtuig? Wij geven je enkele handige tips mee.

 • Zorg ervoor dat je hond goed naar jou luistert en niet bang is. Dit is de basis van een comfortabele reis voor zowel je viervoeter als voor jezelf en je gezin.
 • Haal het juiste materiaal in huis voor jullie rit. Voorzie in de auto een veiligheidsharnas met gordel voor honden of een autoveiligheidsnet en een autodeken. Op het vliegtuig is de juiste transportbox belangrijk, alsook enkele favoriete speeltjes om je rakker gerust te stellen.
 • Komt er toch veel stress kijken bij de verplaatsing? Gebruik dan in combinatie met het favoriete speelgoed van je hond een kalmerend middeltje, zoals een spray.
 • Zoek altijd het meest comfortabele plekje uit voor jouw hond.
 • Las op tijd een pauze in zodat je hond even kan eten en drinken, maar ook z’n behoefte kan doen en de mogelijkheid krijgt om even de benen te strekken.
 • Ga voor kortere vluchten met zo weinig mogelijk overstappen zodat je hond niet te veel stress krijgt of angstig wordt.

Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Waar op vakantie met je hond: puppyproof locaties & bestemmingen'

Het juiste verblijf kiezen

Er zijn eigenaars van vakantiehuisjes die zich richten op hondenbaasjes. Pluizige viervoeters zijn welkom in de accomodatie en er is in vele gevallen een veilige, afgesloten tuin aanwezig waarin je hond naar hartenlust mag spelen en rennen. Zulke hondvriendelijke vakantiehuisjes vind je op websites met een gemakkelijke zoekfunctie, zoals die van vakantie-met-hond.be.

Als je op reis gaat met de hond en kiest voor een puppyproof vakantiehuisje, heeft de eigenaar de binnen- en buitenruimte al puppyproof gemaakt. Dit doe je ook gemakkelijk zelf. Ook van jouw thuis maak je in een handomdraai een hondvriendelijke en veilige omgeving.

Hou de omgeving van je hond spik en span door voldoende te poetsen en de spulletjes van je hond regelmatig te reinigen. Was de mand uit, klop het kussen uit en kam je hond geregeld even door om losse haren te verwijderen.

 • Hou je huis opgeruimd en berg loszittende materialen op.
 • Hou giftige kamerplanten uit huis of zet ze op een plek waar je hond nooit bij kan komen.
 • Berg loszittende kabels op of verstop ze met kabelgootjes en flexibele slangetjes.
 • Ga voor een puppyren of (trap)hekjes om de ruimte van je hond af te bakenen.
 • In de tuin plaats je een stevige omheining van duurzame materialen die je hond niet kapotbijt en die z’n kwaliteit blijft behouden. Ga voor afsluitingen die voldoende hoog zijn zodat je hond er niet over springt, maar ook voor een omheining die de volledige tuin afsluit.
 • Graaf de onderkant van de afsluiting in zodat je hond niet al gravend ontsnapt.

Nog meer informatie nodig? Lees dan 'Hond in huis: puppyproof & hygiënische leefomgeving'

Wat heb je nodig als je hond meegaat op vakantie?

Op reis met de hond betekent dat je ook een handige checklist nodig hebt van spulletjes die je allemaal meeneemt. Wij zetten enkele zaken op een rijtje die je absoluut niet mag vergeten voordat jullie op vakantie vertrekken.

Vink alles af van de volledige vakantiechecklist voor honden en vertrek met een gerust hart op reis.

Een selectie producten uit de vakantiechecklist voor honden

Op reis met de hond: inentingen en meer

Als je op reis gaat naar het buitenland zijn er enkele zaken die je moet weten met betrekking tot je trouwe viervoeter. De regels verschillen naargelang je reist naar een land binnen de Europese Unie of naar een land daarbuiten.

 • Een geldig Europees paspoort is belangrijk als je wil reizen naar het buitenland. Het paspoort bevat de identificatiegegevens van je hond en van jou. Je moet het paspoort ook ondertekenen.
 • Je hond moet gechipt zijn. Sommige honden hebben een tatoeage ter identificatie. Zo’n tatoeage is enkel geldig als ze voor 3 juli 2011 geplaatst is en goed leesbaar is. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta aanvaardt men enkel de microchip.
 • Het vaccin tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht als je met je hond naar het buitenland wil. Je puppy krijgt deze vaccinatie als ‘ie minstens 12 we