Haal de tropen bij jou in huis met een urban jungle en maak van je woning een paradijs
Wat is er leuker in huis dan planten? Nog meer planten! De urban jungle-trend is ontzettend populair en dat vertaalt zich in woningen die baden in het groen. Combineer kamerplanten met elementen in natuurlijke materialen om die tropische sfeer in je eigen woonkamer te creëren.
Onze producten om kamerplanten optimaal te verzorgen.
In dit artikel ontdek je ...
Wat is een urban jungle?
Letterlijk betekent urban jungle een “stedelijk oerwoud”. Vertaald naar jouw woonsituatie betekent dit dat je de tropen bij jou in huis haalt. Dit doe je in hoofdzaak door vele planten in huis te halen. Maar er zijn ook een aantal andere, natuurlijke elementen die je helpen om dat junglegevoel te versterken.
Hoe creëer je een junglesfeer bij jou in de woonkamer? Dit zijn de essentiële elementen van een urban jungle:
Ga voor groen: weelderige planten in veelvoud
Een oerwoud is vooral heel erg weelderig. Een plantenhoekje omtoveren tot een urban jungle is heel eenvoudig. Daar waar een plantenhoekje iets rustiger en vaak kleiner is ga je bij een urban jungle minder afgeborsteld te werk. Het mag allemaal net iets meer zijn: denk veel, groots en groen!
- Varieer in grootte: zet enkele hele grote, groene planten samen met middelgrote en kleine exemplaren.
- Ga voor een uitgebreide diversiteit aan planten: plaats veel verschillende planten samen. Wees niet te zuinig. Veel groen is de boodschap!
- Kies vooral groene planten met verschillende bladeren en bladpatronen. Heb je toch graag bloemen? Combineer dan 1 bloeiende plant met veel groene planten.
- Combineer staande planten en hangende planten. Een echte jungle is van boven tot onder groen. Betrek je plafond en muren dus ook in het geheel.

Gebruik natuurlijke materialen
Bij een urban jungle ligt de essentie bij het creëren van een tropische sfeer. Als grootste troef zijn er uiteraard de vele, groene kamerplanten. Maar een echte jungle uitstraling gaat verder dan dat. Gebruik natuurlijke materialen om je urban jungle vorm te geven.
- Plaats planten op houten meubels zoals bankjes, bijzettafels en kasten. Hang houten planken aan de muur of aan het plafond als extra plantenrek.
- Zet enkele planten op matten in natuurlijke materialen bijvoorbeeld in jute, geweven sisal of bamboe.
- Vermijd een “plastic look”. Zet je planten bijvoorbeeld in gevlochten manden of in aarden potten.
- Een populaire manier om planten op te hangen is met een hanger uit macramé.
- Rotanmeubels komen ook goed tot hun recht in een urban jungle.
Je bent natuurlijk niet beperkt tot 1 stijl om een oerwoud sfeer bij jou in huis te creëren. Een urban jungle past in ieder interieur. Modern, landelijk, industrieel, … het maakt niet uit. Met de juiste elementen maak je van iedere woonst een jungle.

Hou het sober met aardetinten
Je gebruikt veel planten en veel natuurlijke materialen om je urban jungle vorm te geven. Uiteindelijk wil je een groene oase scheppen waar je heerlijk tot rust komt. Daarom kies je best voor een kleurenpallet in aardetinten voor jouw home jungle.
Een pallet in zachte, natuurlijke tinten schept harmonie. Denk hierbij aan tinten bruin, beige en terracotta. Maar ook zachte tinten blauw, groen en geel zijn een optie. Vaak gebruikt men ook een witte muur als achtergrond. Dit contrasteert heel leuk met aardetinten en het groen van de vele planten.

Hoe maak je een urban jungle?
Tijd om aan de slag te gaan! Maak een geslaagde urban jungle bij jou in huis met dit handige stappenplan.
1. Maak een moodboard
Doe wat online inspiratie op. Gebruik socialemediakanalen, zoals Pinterest en Instagram. Kijk naar de opstelling, welk kleurenpallet je aanspreekt, welke potten en manden je verkiest, welke meubels je betrekt en of je nog extra’s nodig hebt zoals matten, bijzettafeltjes of verlichting.
Kortom, zie wat jou het meeste aanspreekt en maak je eigen moodboard.
2. Kies een locatie
Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Kies een leuke plaats in huis uit om jouw urban jungle te maken. Vaak kiest men een plekje in de woonkamer omdat je hier het meeste tijd doorbrengt.
Maar ook de badkamer en de slaapkamer zijn hele leuke locaties om een urban jungle te maken. Veel tropische planten gedijen enorm goed in het vochtige, warme klimaat van een lichte badkamer. En in de slaapkamer helpen zuurstof producerende en luchtzuiverende planten voor een goede nachtrust.
Laat je tuin doorlopen in je woonkamer door een plaats te kiezen aan een grote tuinraam. Zo lijkt het of je woonkamer naadloos aansluit op je tuin. Je haalt er echt dat tropische buitengevoel mee naar binnen. Bovendien zijn er veel planten die graag heel veel natuurlijk licht krijgen. Pas wel altijd op voor directe, felle zonnestralen want die verbranden de bladeren.

3. Werk jouw moodboard uit
Ga aan de slag met het uitwerken van jouw moodboard.
Enkele voorbeelden:
- Schilder de achterliggende muur in donkergroen
- Behang de muur met een tropische print
- Leg matten in geweven materialen
- Plaats meubels en bijzettafels in een speelse formatie
- Hang plantenhangers aan het plafond
- Zet aarden potten en geweven manden voor je staanplanten
- Hang planken of plantenbakken aan de muur
- Plaats sfeerverlichting
Kies wat jij leuk vindt en wat bij jouw interieur past. Je beslist zelf hoever je hierin gaat. Je hoeft geen ton aan nieuwe spullen te kopen om een geslaagde urban jungle te maken. Met een aantal leuke elementen geraak je al heel ver.

4. Plaats je planten in jouw urban jungle
Als kers op de taart geef je je lievelingsplanten een plekje in jouw urban jungle creatie. Je stadse oerwoud is nu klaar!
Denk steeds aan wat je plant nodig heeft om goed te gedijen. Hou bij het kiezen van je planten rekening met de volgende punten:
- Hoeveel natuurlijk licht heeft je plant nodig? Is je plant een zonnebader of houdt je plant meer van wat schaduw?
- Hoe is de gemiddelde temperatuur in je kamer? En komt dit overeen met wat je plant nodig heeft?
- Hoe is de luchtvochtigheid in je kamer? Een werkende verwarming maakt de lucht bijvoorbeeld droog. De lucht in een badkamer is dan weer vaak vochtig. Waar heeft je plant nood aan?
Welke planten zet je in een urban jungle?
Het allerleukste is misschien nog wel de juiste planten kiezen voor jouw tropisch paradijs. Er bestaan heel veel kamerplanten die het gevoel van de jungle oproepen.
Heb je geen groene vingers of weinig tijd om veel planten te verzorgen? Kies dan gemakkelijke planten die heel weinig kennis en onderhoud vragen.
Heb je kleine kinderen of nieuwsgierige huisdieren die graag je planten verkennen? Kies dan veilige planten om je urban jungle vorm te geven.
Dit zijn enkele toppers van kamerplanten die perfect passen in een urban jungle:
Monstera (gatenplant)
Een echte tropische parel is de Monstera delisciosa. Je herkent de plant aan de inkepingen in de bladeren. Daarom de alias “gatenplant.” Deze luchtzuiverende krachtpatser heeft heel weinig onderhoud nodig en creëert zonder moeite een jungle sfeer in je huis.
Heb je graag wat meer variatie in je urban jungle? Ga dan voor nog meer leuke Monstera-soorten, zoals de Monstera minima of de Monstera adansonia (monkey leaf).

Calathea (pauwenplant)
Met een Calathea haal je een hele mooie, tropische plant in huis. De bladeren zijn heel stevig en hebben mooie, unieke patronen. De onderkant van de bladeren hebben zelfs vaak een andere kleur dan de bovenkant. ‘s Avonds rolt de plant zacht ritselend z’n bladeren op en in de ochtend rolt de plant de bladeren terug uit. Dit mooie spektakel brengt je mini oerwoud tot leven.
Hou er rekening mee dat de Calathea een kamerplant voor gevorderden is. Je laat ‘m stralen met de juiste verzorging!

Ficus elastica (rubberplant)
Een goed verzorgde Ficus elastica kan uitgroeien tot een heuse boom. Deze stevige plant staat wel het liefst altijd op dezelfde plaats. Heb je een plaatsje gevonden waar de plant het goed doet? Dan laat je ‘m daar best staan. Met z’n mooie bladeren zuivert de rubberboom ook de lucht in je kamer. Een echte kanjer dus!

Pilea peperomioides (pannenkoekenplantje)
Op zoek naar een makkelijk en sterk plantje? Dan is de pannenkoekenplant een goede keuze. De groene, ronde blaadjes lijken net kleine pannenkoeken. Dit schattige plantje heeft niet veel water nodig en zuivert de lucht in je kamer van toxische stoffen. De plant maakt ook gemakkelijk nieuwe scheuten aan waardoor je alleen maar meer junglepret beleeft.

Bromelia
Hoe breng je nog meer de tropen in huis? Met een plant waar een ananas of een kleurrijke trompet aan groeit natuurlijk! De Bromelia is een super gemakkelijke huisgenoot die je wel 6 maanden gezelschap houdt. Als de vrucht afsterft, sterft ook de plant. Maar geen nood, je stekt enkele scheuten van de plant en groeit zo met wat geluk opnieuw een mooie Bromelia.
Er zijn meerdere soorten leuke Bromelia’s, zoals de Vriesea, ananasplant en de Guzmania.

Nephrolepis exaltata (krulvaren)
Met z’n mooie frisgroene bladeren filtert deze jungleplant schadelijke stoffen en schimmels uit de lucht. De krulvaren is een sterke plant die het bijna overal in huis goed doet. Ook in een lichte badkamer gedijt de varen goed, want deze plant houdt van een vochtig en warm klimaat.
De Nephrolepis exaltata heeft wel wat verzorging nodig. De plant houdt van een optimale vochthuishouding via water langs onderen op een schaaltje.

Areca (goudpalm)
Nog een plant met weelderig groeiende bladeren is de Areca. De plant groeit bladeren in de vorm van grote, groene veren aan meerdere stammetjes uit 1 kluit. Een uitstekende plant om de jungle mee in huis te halen dus. De Areca is niet enkel leuk om naar te kijken, het is ook een top luchtzuiveraar.

Scindapsus (drakenklimop)
Eén van de gemakkelijkste hangplanten om aan je stadse oerwoud toe te voegen is de drakenklimop. De hartvormige blaadjes houden van een regelmatige beurt met de plantenspuit en ze zuiveren de lucht in je kamer.
Leuke soorten Scindapsus of drakenklimop zijn Scindapsus aureum, Scindapsus pictus en de Scindapsus sirrus.

Pachira (geldboom)
De Pachira herken je onmiddellijk aan de mooi gevlochten stam en de weelderig groeiende, puntvormige bladeren aan de kruin. Met een Pachira breng je een instant jungle gevoel in huis.

Alocasia (olifantsoor)
Nog een plant waardoor je je in de jungle waant, is de Alocasia. Met z’n bladeren als olifantenoren zo groot trekt deze exotische plant alle ogen naar zich toe. Een echte blikvanger en een makkelijke, groene huisgenoot.
Met de juiste verzorging laat je ‘m uitgroeien tot een gigantische blikvanger in je huis.

Philodendron
De ideale huisgenoot voor iemand zonder groene vingers? Een Philodendron! Deze tropische plant vraagt heel weinig onderhoud en geeft je een echte jungle-vibe. Je mag ‘m overal neerzetten, behalve in de felle zon, want dan verbranden z’n bladeren.
De Philodendron is een supergemakkelijke plant, ideaal voor als je net iets minder groene vingers hebt.

Vetplanten
Vetplantjes zijn sterke planten die heel weinig verzorging vragen. Ze slagen water op in hun vlezige bladeren waardoor je ze maar heel af en toe water moet geven. Het liefst van al staan ze enkele uren per dag in de zon. De Senecio cephalophorus is bijvoorbeeld een leuk vetplantje om toe te voegen aan je collectie kamerplanten.

Cactussen
Cactussen brengen een aangename variatie in je plantenassortiment. Ze zijn sterk, vragen weinig aandacht en zijn bijzonder leuk om naar te kijken. De Opuntia is een mooi voorbeeld van een leuke cactusplant.

Strelitzia (paradijsvogelplant)
Een plant met de alias paradijsvogelplant hoort gewoon thuis in jouw urban jungle. Deze zonneklopper groeit goed in een warme kamer met veel natuurlijk licht. De bladeren van de Strelitzia scheuren bij het groeien. Dit is een natuurlijk proces. Maar dit betekent niet dat je plant zwak is. Integendeel, de paradijsvogelplant is een sterke plant waar je heel lang geniet van hebt.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.