Ananasplant of bromelia verzorgen: je complete gids
Op jacht naar een gemakkelijke plant met een opvallende persoonlijkheid? Dan ben je bij de bromelia aan het juiste adres. In deze gids ontdek je alles wat je moet weten om je ananasplant of andere bromelia tot in de puntjes te verzorgen.
Standplaats: licht en temperatuur
Je ananasplant gedijt goed in helder, maar indirect licht. Met direct zonlicht riskeer je de bladeren te verbranden. Hou 2 of 3 meter afstand van zuidgerichte ramen.
Qua temperatuur geeft de bromelia de voorkeur aan een warme omgeving tussen 18 °C en 24 °C. Ideaal om ‘m binnen te zetten in ons klimaat, maar vermijd wel een te hete plek of te droge lucht. Zet ‘m dus niet naast je verwarming en besproei zeker regelmatig de bladeren.
De meeste bromelia's zet je ook gemakkelijk buiten, in tuinen of op je balkon, maar alleen in de zomer. Buiten moet de standplaats aan dezelfde voorwaarden voldoen als binnen: veel indirect zonlicht, en tussen de 18 en 24 °C.
Tot slot mogen je huisdieren lustig snuffelen aan je bromelia. Hoewel je de leuke ananas bovenaan het best niet opeet, is de ananasplant helemaal veilig.

Water & voeding geven
Een goede water- en voedingsroutine is cruciaal voor het welzijn van je bromelia. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom drassige grond. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen tussen gietbeurten door. Plantenvoeding is niet nodig bij een volwassen plant.
In de zomermaanden heeft een bromelia meer water nodig dan in de wintermaanden. Geef hem ongeveer eens per week water tijdens de zomerse bloeiperiode. Elke 2 weken is in de winter genoeg.
Bij een ananasplant giet je het water het best aan de onderkant van de ananas, in het midden van de bladeren. Bij een bromelia met een bloem geef je het best zachtjes water in de kelk.

Bloei en groei
Een van de meest fascinerende aspecten van bromelia's is hun bloei- en groeicyclus. Als je een plant koopt met een ananas of bloem bovenaan, is die al volwassen. De bromelia bloeit eenmalig voor 3 tot 6 maanden.
Na de bloeiperiode valt de vrucht of de bloem af en verwelkt de plant geleidelijk. Dat proces duurt wel even en verleng je met de juiste verzorging. Na de bloei geniet je nog maanden van de stralende groene bladeren. Een vrucht krijg je niet meer.
De kans bestaat wel dat je nieuwe plantje uitlopers geeft die je kan stekken. Elk nieuw plantje draagt dan wél potentieel weer een vrucht, ook al kan dat lang duren
Dat maakt de ananasplant perfect als je afwisseling verkiest:
- Je plant verandert van uitzicht doorheen z’n levenscyclus.
- Na een anderhalf jaar maakt die ruimte voor een nieuwe aanwinst, welke plantensoort je ook verkiest.
- Je leert veel over plantenverzorging en krijgt telkens nieuwe plantjes als je zelf experimenteert met stekjes.

Stekken, snoeien & verpotten
Je bromelia verpotten hoeft in principe niet. Door z’n beperkte levensduur blijft die vaak klein genoeg om in dezelfde pot te blijven staan. Als je je ananasplant naar een sierpot wil verplaatsen, hou je die het best in zijn originele kweekpot. Zo reken je automatisch op de beste grondmengeling en goede afwatering.
Wil je je eigen ananasplantjes kweken, dan neem je het best stekjes aan het begin van de bloeiperiode. Met dit stappenplan krijg je de beste resultaten:
- De plant maakt vanzelf kleine stekjes wanneer die uitgebloeid is. Laat ze groeien tot 10 cm door veel water te geven in de kelk voor je ze afsnijdt.
- Kies een gezonde uitloper, ook wel "offset" genoemd, aan de basis van de moederplant. Scheid die voorzichtig van de moederplant met een scherp mes of snoeischaar.
- Plant de offset in een aparte pot met verse, luchtdoorlatende potgrond of orchideemix.
- Geef je stekje voldoende water en plantenvoeding.
- Geef je nieuwe plant voldoende licht en warmte om te groeien.
De duur varieert afhankelijk van de soort en variëteit, maar gemiddeld duurt het 1 tot 3 jaar voordat een plant volwassen genoeg is om een vrucht of bloem te dragen.

Problemen & ziektes oplossen
Net zoals andere planten, toont je ananasplant of bromelia met z’n uiterlijk of die al dan niet gezond is.
De ananasplant is specifiek gevoelig aan spint. Probeer dat te voorkomen door je plant regelmatig te besproeien met lauw water, dat regelt meteen ook de ideale luchtvochtigheid. Hou wat ecologische pesticiden bij de hand om spint te bestrijden als ze toch verschijnen.
Een kort overzicht van mogelijke problemen en ziektes.
Uitzicht | Oorzaak & behandeling |
Bruine puntjes | ✘ Te veel water ✔ Geef minder frequent of een kleinere hoeveelheid water ✔ Voorzie drainage |
Bruine vlekken | ✘ Te fel zonlicht ✔ Verplaats naar een plek met minder direct zonlicht |
Dorre bladeren | ✘ Na 1 tot anderhalf jaar is je plantje gewoon uitgebloeid ✔ Snoei bruine bladeren laag af ✔ Hou de grond en omgeving gezond om de uitlopers hoog genoeg te laten groeien om te stekken |
Witte, zwarte of gele stipjes | ✘ Witte stipjes: wolluis, trips, of spint ✘ Zwarte, gele of groene stipjes: bladluis of dopluis ✔ Isoleer je bromelia zo snel mogelijk van andere planten ✔ Behandel met een insecticide voor kamerplanten zoals aangegeven in de handleiding tot het volledig weg is |

Populaire soorten en variëteiten
Er zijn verschillende populaire soorten bromelia om te overwegen. De ananasplant is een populaire soort door de guitige ananas in de kruin. Andere soorten en variëteiten stralen dan weer dankzij hun felgekleurde bloemen.
Naam | Beschrijving |
Ananas comosus | De eerder vermelde ananasplant bevat een leuke ananas in de kruin. Niet geschikt om op te eten, wel perfect om je woning op te fleuren. |
Vriesea | Een prachtige bromelia met veel vertakte felgekleurde bloemen. |
Guzmania | Deze bromelia heeft opvallende bloemtrossen in verschillende kleuren. |
Aechmea fasciata | Ook wel bekend als de "zilveren vaasplant" vanwege zijn zilvergrijze bladeren. |
Als je tot slot fijne alternatieven zoekt voor de bromelia, bestaan er heel wat andere buitengewone planten om je woning mee op te fleuren:
- De winterminnende cyclaam fleurt je interieur de hele winter lang op met felle bloemen.
- Nog een fleurige tropische plant met stevige bladeren, is de kalanchoë. Even origineel, met een langere levensduur.
- Spreken vooral de stevige bladeren van de ananasplant je aan? Dan is de vrouwentong of sanseveria de perfecte aanvulling.
Niet zeker of je de juiste plantengids vond om je urban jungle te verrijken? Weet je misschien nog niet welke verzorging bij je plant past? Krijg dan advies op maat in de Aveve-winkel in je buurt.