Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Cyclaam als kamerplant: verzorging het hele jaar rond

Vrolijk de donkere winterdagen bij jou in huis op met de uitbundig bloeiende kamercyclaam. Met bloemen in frisse tinten wit, roze, rood en paars brengen ze elk interieur terug tot leven. En dit doen ze ieder jaar opnieuw!

De Cyclaam, een vrolijke winterbloeier met bontgekleurde bloemen

Cyclamen behoren tot de sleutelbloemfamilie, de familie met de meeste meerjarige bloeiers in het plantenrijk. Deze kamerplanten houden je dus jarenlang gezelschap in huis. En elke winter geniet jij weer van een heerlijk bloemenspektakel.

Deze enthousiaste winterbloeier bestaat in mini en maxi vorm met bloemen die bloeien in prachtige tinten wit, lila, paars, roze en rood. Ook de bladeren van de plant zijn de moeite waard: de gemarmerde patronen maken ieder blad uniek.

Andere weetjes over Cyclamen:

  • Heb je kleine kinderen of huisdieren? Zet je knol op een hoger plekje want deze plant is giftig.
  • De plant is afkomstig uit West-Azië en groeit nu vooral in het gebied rond de Middellandse Zee.
  • Soms gebruikt men ook de naam Alpenviooltje voor de Cyclaam. Eigenlijk is het Alpenviooltje een miniatuursoort van de Cyclaam met schattige bloemetjes die naar viooltjes ruiken.

Afbeelding van een kleine Cyclamen met witte bloemetjes op een tafel - Aveve

Waar plaats je jouw Cyclaam?

Cyclamen groeien in de vrije natuur in bosrijke omgevingen waar ze door andere bomen en struiken beschermd worden tegen felle zonnestralen. Bij jou in huis verdragen ze wel een beetje schaduw, maar ze groeien het best op een plaats met veel indirect zonlicht.

  • Het liefst van al staat de Cyclaam op een plekje met veel natuurlijk licht, uit de zon.
  • De knol houdt niet van te warme temperaturen, een gemiddelde temperatuur tussen 13°C en 16°C verdraagt de plant het best. Een constante temperatuur van 15°C vind je Cyclaam aangenaam: de plant is dus ideaal voor een koeler plekje in je huis.
  • De knol houdt helemaal niet van droogte. Zet ‘m dus nooit in de buurt van verwarming.

Als terrasplant doet de plant het super op een licht plaatsje uit de zon en de tocht. Zet de bloemen onder een overkapping met veel natuurlijke lichtinval. Daalt de temperatuur onder de 5°C, dan haal je je knol beter terug naar binnen.

Afbeelding van rode Cyclamen in close-up - Aveve

Hoeveel water geef je jouw Cyclaam?

Belangrijk voor een goede verzorging van je Cyclaam is je plant op de juiste manier water geven. Cyclamen bloeien in de herfst en winter, soms wel tot een stuk in de lente. In de bloeiperiode hou je de kluit steeds licht vochtig.

In de zomer geef je ze bijna geen water. Het is nu te warm voor je Cyclaam en ze houden een zomerslaap.

  • In de bloeiperiode (herfst, winter en een stuk van de lente) geef je jouw plant 2 x in de week water.
  • In de zomer geef je je plant bijna geen water. Start terug vanaf oktober met water geven zodat je knol opnieuw gaat groeien.
  • De beste manier om je knol water te geven is van onderaf met een schaaltje. Zorg dus dat je plant in een pot met gaatjes staat.
  • Geef je toch liever water met een gieter? Verdeel het water dan over de pot en vermijd contact met de bladeren en bloemen om rotting te voorkomen.
  • Je plant houdt absoluut niet van droogte, zorg daarom steeds voor een lichtvochtige kluit.
  • Cyclamen hebben ook niet graag natte voeten. Geef water in kleine hoeveelheden zodat er geen water ophoopt op de bodem van de pot. Dit veroorzaakt schimmel en wortelrot.

De hoeveelheid water die je aan Cyclamen geeft, hangt af van plant tot plant. Een grote plant drinkt meer water dan een kleine plant. Hou de kluit van je plant steeds licht vochtig en zorg voor een goede drainage. Dan voelt je plant zich goed.

Je Cyclamen water geven - Aveve

Welke voeding geef je jouw Cyclaam?

Je plant haalt de meeste voedingsstoffen uit de potgrond. Wanneer je Cyclaam groeit verbruikt de plant meer energie. Tijdens de groei, in de herfst en winter, geef je ‘m een beetje extra voeding om wortel, blad en stengelgroei te stimuleren. In de lente en zomer geef je de knol geen voeding.

Onze aanraders om je plant te voeden:

Kan je jouw Cyclaam stekken?

Nee, een Cyclaam kan je niet stekken.

Sommige plantenliefhebbers vermeerderen Cyclamen door de knol te scheiden. Zorg steeds voor een ontsmet mes als je hiermee aan de slag gaat en wacht tot je plant is uitgebloeid. Er bestaat wel risico dat je je plant onherroepelijke schade aanbrengt bij het scheiden van de knol.

De gemakkelijkste manier om meer Cyclamen te krijgen is door er te kopen. Vraag advies bij 1 van onze Aveve winkels bij jou in de buurt.

Ben je eerder op zoek naar een plant die wel makkelijk te stekken is?

  • Kies dan bijvoorbeeld voor de Kalanchoë
  • Of voor de Chlorophytum (graslelie)

Je Cyclamen verpotten doe je zo

Je verhuist je Cyclaam in de zomer naar een nieuwe pot. Je plant stopt in de zomer met bloeien en laat al z’n bloemen en de meeste bladeren los. Nu stoor je de plant niet door ‘m te verplanten.

Zo ga je te werk:

  • Je knol houdt er niet van om nat te staan want dan gaat ‘m rotten. Kies daarom een pot in een maatje groter dan de huidige pot met gaatjes onderaan voor een goede drainage.
  • Haal je plant uit de pot en werk de wortels een beetje los door een deel van de oude potgrond te verwijderen met je vingers.
  • Vul de nieuwe pot met verse potgrond voor kamerplanten en plaats je plant erin. Vul de pot verder op met potgrond en duw zachtjes aan met je vingers. De potgrond mag licht vochtig zijn.

Kleine Cyclamen staan ook prachtig samen in een grote pot of plantenbak. Geef je planten wel wat ruimte om te groeien. Zet ze dus niet vlak tegen elkaar. Ze houden van een luchtig plaatsje.

Afbeelding van rode Cyclamen in een pot - Aveve

Cyclaam in bloei

De Cyclaam is een echte winterbloeier. Aan een gezonde plant verschijnen vele fleurige bloemen in wit, roze, rood of paars. De bloeiperiode loopt ongeveer van oktober tot maart en gaat, na een rustperiode in de zomer, het volgende jaar opnieuw van start.

Jouw Cyclaam doet een zomerslaap: je knol laat nu bladeren en bloemen los. Je stopt volledig met water geven en zet ‘m op een koude, donkere plaats, bijvoorbeeld in de garage. In oktober haal je jouw Cyclaam terug in huis en start je terug met water geven.

Uitgebloeide bloemen verwijder je door aan de stengel te draaien. De plant geeft nu al z’n energie aan gezonde bestaande en nieuwe bloemen.

Ben je eerder op zoek naar een plant die geen bloemen heeft?

Afbeelding van witte Cyclamen in close-up - Aveve

Help, mijn Cyclaam heeft last van...

Eerste hulp bij problemen met dit handige schema. Waar heeft jouw plant last van?

Mijn plant heeft last van...

De oplossing is...

slappe bladeren en vallende bloemknoppen

Je plant krijgt te weinig water. Zet ‘m wat vaker op een schoteltje water.

slappe stengels, bladeren, bloemen

• Je plant staat te veel in de tocht. Zet ‘m op een tochtvrije plaats.

• Je knol krijgt net te veel of te weinig water. Voel met je vingers aan de potgrond. De kluit mag steeds een beetje licht vochtig zijn. Zeker niet te nat.

gele bladeren

• De Cyclaam krijgt te veel water. Geef ‘m minder water of laat de knol wat langer uitdrogen tussen 2 gietbeurten in.

• Je knol staat niet in de juiste temperatuur of de temperatuur schommelt te hard. 15°C is ideaal.

• Je plant krijgt te veel direct zonlicht. Zet ‘m verder van het raam weg of op een lichte plaats zonder direct zonlicht.

afstervende bloemen en bladeren in de zomer

Dit is normaal. Je plant houdt een zomerslaap. In de herfst bloeit je knol opnieuw.

rotte bladeren

De bladeren van de plant zijn nat geworden. Geef je plant altijd water van onderaf, op een schoteltje. Zo vermijd je dat de bladeren nat worden en rotten.

ongedierte

Haal een gepast bestrijdingsmiddel in huis.

Waarom Cyclaam in huis halen?

Heb je ook graag in de winter een huis vol kleurrijke bloemen? Kies dan voor een bonte verzameling van Cyclamen. Deze winterbloeier vrolijkt jouw interieur op met mooie bloemen in wit, roze, paars en rood. En dit doet de plant ieder jaar opnieuw!

De knol ademt naast zuurstof ook flink wat waterdamp uit. Zo zorgt de plant voor een aangename luchtvochtigheid in huis. Dit betekent minder kans op hoofdpijn, droge ogen en keelpijn.

Hou rekening met een paar simpele puntjes om je Cyclaam goed te doen groeien:

  • Geef ‘m een lichtrijk plekje uit de directe zon en uit de tocht
  • Zet ‘m op een koele plaats (15°C)
  • Hou de kluit licht vochtig

Cyclamen in huis halen - Aveve

Kom langs in 1 van onze Aveve winkels bij jou in de buurt en haal alles in huis om jouw kamerplanten gelukkig te maken.

Vind een Aveve winkel in jouw buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met