Klaaskoeken van Maya briochebrood
Klaaskoeken zijn een traditionele specialiteit voor Sinterklaas. De brioches kom je vooral tegen in West-Vlaanderen en Henegouwen maar voortaan bakken we ze over heel België. Met de All-in broodmix Maya briochebrood is het supermakkelijk.
-
MoeilijkheidsgraadMedium
-
Serveert12 Stuks
-
Bereidingstijd30 - 45 minuten
-
Bevat deze allergenenGluten, Lactose, Ei
Ingrediënten
-
Voor het deeg
-
• 400 g All-in broodmix Maya briochebrood
-
• 4 g Bruggeman droge gist
-
• 240 ml melk
-
• 50 g boter
-
• 1 theelepel(s) suiker
-
-
Verder
-
• uitsteekvormpjes
-
• bakplaat + bakpapier
-
• bakkwast
-
-
Voor de afwerking
-
• 1 ei
-
• melk
-
• snufje zout
-
• gesmolten boter
-
Zo maak je het
Meng melk, gist en suiker
Verwarm de melk in een pannetje. Voeg gist en suiker toe en roer tot alles opgelost is.
Kneed het deeg
Voeg de broodmix, de boter en het lauwe melkmengsel samen. Kneed 15 minuten met de broodbakmachine of met de hand. Of 10 minuten met de keukenrobot. Maak er een mooi bolletje van.

Laat rijzen
Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Rol het deeg uit
Bestuif het werkblad en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1,5 cm dik.

Steek figuurtjes uit
Steek figuurtjes naar keuze uit met een uitsteekvormpje van ongeveer 9 cm. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de figuurtjes op de plaat met minstens 3 cm tussenruimte.

Strijk in met ei
Klop een ei los met wat melk en voeg wat zout toe. Strijk de deegfiguurtjes in met het eimengsel.

Laat rijzen
Dek de deegstukjes af en laat ze 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 215 °C.
Bak de klaaskoeken
Bak de broodjes 7 à 9 minuten op 215 °C.
Strijk in met boter
Strijk de klaaskoeken onmiddellijk na het bakken in met gesmolten boter voor extra glans.
