Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Hoe verlos je je paard van mijten en luizen?

Heeft je paard in de winter last van jeuk? Koudbloedpaarden of paarden met veel wintervacht krijgen wanneer het kouder wordt vaak luizen en mijten op bezoek. Hoe herken je het probleem en hoe los je het op?

Oorzaken van winterjeuk bij je paard

In de winter zijn luizen en mijten verantwoordelijk voor heel wat jeuk bij je paard. Ze komen paarden in de koudste maanden lastigvallen omdat ze dan de warmte opzoeken. In de wintervacht of de sokken vinden ze een gedroomd plekje om zich te nestelen. Andere oorzaken van winterjeuk zijn een slechte doorbloeding, bacteriën in de huid en suikers in de voeding. Staart- en maneneczeem is ook een beruchte bron van jeuk, maar dat komt alleen in warme periodes voor.

Mijten bij paarden

De beenschurftmijt veroorzaakt heel wat ellende bij koudbloedpaarden zoals Friezen, Tinkers, Trekpaarden en Shires. Je herkent een mijtinfectie aan huidschilfers, korsten of mok aan de benen. Is je paard allergisch voor de mijt, dan zorgen de mijtenbeten voor jeuk. Je dier gaat dan stampen, in de benen bijten of de benen tegen elkaar wrijven. Verergeren de infectie en de jeuk, dan leidt dat tot wonden aan de benen. Op tijd behandelen is levensbelangrijk. Gebeurt dat niet, dan kan het lymfesysteem onherstelbaar aangetast raken. Behandel een mijteninfectie daarom zo snel mogelijk.

Sommige besmette paarden reageren niet allergisch op de beenschurftmijt. Ze hebben ook geen last van jeuk door de beten. Maar ze dragen vaak wel mijten over naar een ander paard. Behandel bij een besmetting dus alle paarden in de omgeving van een allergisch paard.

2f72e383-61c6-4379-811b-a6800082dbf2.jpeg

Luizen bij paarden

Luizen zoeken net als mijten de warmte op in de wintervacht van een paard. Ze zijn zo klein dat je ze moeilijk met het blote oog ziet. Daardoor herken je het probleem meestal pas als er al heel veel luizen zijn. Sommige luizen leven van bloed, andere van huidschilfers.

De symptomen van een luizeninfectie zijn dezelfde als bij een mijteninfectie:

  • Jeuk
  • Schuren
  • Stampen
  • Bijten in de vacht
  • Huidschilfers
  • Kale plekken

Net zoals mijten zijn luizen overdraagbaar op andere paarden. Start dus zo snel mogelijk met de behandeling. Zeker omdat luizen en mijten zich enorm snel voortplanten.

Wat kun je doen tegen mijten en luizen?

Mijten of luizen gevonden op je paard? Neem onmiddellijk de nodige maatregelen: 

  • Geef een afwerend middel tegen mijten en luizen Geef je paard een aanvullend voeder tegen luizen en mijten zoals Finecto+ Horse. Het voeder bevat kruiden en etherische oliën die je paard lekker vindt. Je dier scheidt de aromatische stoffen later uit via zijn huid. Luizen en mijten verdragen die geuren niet en slaan op de vlucht. Behandel ook de paarden in de omgeving van het besmette paard, zodat de parasieten geen nieuw slachtoffer vinden.
  • Behandel wondjes met een spray Heeft je paard al wondjes of mok aan de onderbenen? Behandel de wondjes met een aangepaste spray zoals Finecto+ Protect. Doe dat dagelijks. Het product legt een beschermend laagje over de wondjes en laat ze sneller drogen.
  • Was alle dekens en zadeldoeken Heeft je paard luizen of mijten, dan zitten er vaak ook eitjes in de dekens en zadeldoeken. Was die daarom grondig. Of beter nog: laat ze professioneel reinigen. Breng je dekens daarvoor binnen in een deelnemende Aveve-winkel.

244baf01-8f65-40b2-9c5c-a86500e3d15b.jpeg

Een mijten- of luizeninfectie voorkomen

Neem ook preventieve maatregelen om je paard mijten- of luizenellende te besparen:

  • Beperk suikers in de voeding Mijten zijn dol op suikers. Geef je paard ruwvoer of krachtvoer met zo weinig mogelijk suiker.
  • Gebruik aparte borstels en dekens per paard Via een borstel of deken verspreiden luizen en mijten zich makkelijk naar een ander paard. Gebruik daarom voor elk paard aparte borstels en dekens om te voorkomen dat meerdere dieren besmet raken.
  • Bescherm je paard preventief Weet je uit ervaring dat je paard gevoelig is voor mijten of luizen? Geef je dier zodra het kouder wordt een beschermend voeder zoals Finecto+ Horse. Vanaf eind oktober, begin november is ideaal.

231814fc-ecad-4589-ab04-a86500e3d389.jpeg