Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Hoe maak je pannenkoeken?

Pannenkoeken zijn een echte klassieker. Je vindt deze lekkernij in zowat elke lunch- en tearoom wel terug op de menukaart. Het mooie aan de pannenkoek is dat je ‘m enorm gemakkelijk en snel klaarmaakt, maar dat je je ook kan verliezen in de meest verrassende recepten met zoete én met hartige pannenkoeken. Wij helpen je op weg!

Maak het jezelf gemakkelijk met onze bakproducten!

Verschillende soorten pannenkoeken

Pannenkoeken maken al vele jaren deel uit van de traditionele Nederlandse en Belgische keuken. Zo is de lekkernij in vele lunch- en tearooms helemaal niet meer weg te denken. Een pannenkoek maak je met meel, eieren, melk en een snufje zout klaar. Heb je geen zin om de verschillende ingrediënten stuk voor stuk in huis te halen? Laat ons je dan een handje helpen met onze handige bakmixen.

Wat zijn populaire soorten pannenkoeken?

Soort pannenkoek

Bereidingswijze

Traditionele pannenkoek


De klassieke lichtzoete pannenkoeken die je in bijna elke lunch- en tearoom wel terugvindt. Heerlijk met zoetigheden, zoals stroop en vers fruit.

Zo maak je 12 pannenkoeken met 330 gram Aveve Mix voor Pannenkoeken, 4 eieren en 500 milliliter water:


- Meng de ingrediënten tot een glad beslag.

- Smelt een klontje boter in de pan.

- Giet een opscheplepel beslag in de pan en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.

Speltpannenkoek


Lekkere en voedzame pannenkoeken op basis van spelt met haver- en boekweitvlokken.

Zo maak je 10 speltpannenkoeken met 400 gram Aveve Mix voor Speltpannenkoeken, 4 eieren en 700 milliliter melk:


- Voeg de mix, de eieren en de melk samen en klop tot een glad beslag.

- Verhit olie of boter in een koekenpan.

- Giet er genoeg beslag in om de bodem volledig te bedekken.

- Keer de pannenkoeken om als de onderkant goudbruin is.

- Bak zo alle pannenkoeken.

Meergranenpannenkoek


Voedzame pannenkoeken op basis van verschillende granen die je zowel met zoet als met hartig beleg serveert.

Zo maak je 8 meergranenpannenkoeken met 200 gram Aveve Mix voor Meergranenpannenkoeken, 2 eieren en 375 milliliter melk:


- Meng de ingrediënten tot een glad beslag.

- Smelt een klontje boter in de pan.

- Schep een lepel beslag in de pan en bak aan beide zijden goudbruin.

Poffertjes


Poffertjes zijn niet echt pannenkoeken, maar ze vallen wel in dezelfde categorie. Ze lijken op kleine, dikke pannenkoekjes en je eet ze met dezelfde toppings. Poffertjes worden net als pannenkoeken met tarwebloem en boekweitmeel gemaakt, maar door het rijsmiddel in het beslag, krijgen ze hun luchtigere textuur.

Zo maak je circa 40 poffertjes met 100 gram Aveve Mix voor Poffertjes, 20 gram gesmolten boter of olie, 240 milliliter melk en een poffertjespan:


- Meng alle ingrediënten tot een glad beslag.

- Verhit de poffertjespan.

- Vet de kuiltjes van de pan in en vul ze met beslag.

- Bak beide zijden van de poffertjes goudbruin. Keer ze om met een poffertjesvork.

- Dien op met gesmolten boter en poedersuiker.

Crêpes


Een crêpe is de dunste van alle pannenkoeken. Als je crêpes maakt, laat je het deeg van deze van oorsprong Franse lekkernij even rusten voor het beste resultaat.

Je maakt de lekkerste crêpes met een basis van Aveve Mix voor Pannenkoeken.


- Doe slechts 1/4 van een opscheplepel in de pan per keer.

Flensjes


Flensjes zijn net iets minder dun dan crêpes, maar ze zijn minstens even luchtig. Je kan eventueel spuitwater toevoegen aan het beslag voor een extra luchtig effect.

Je maakt de lekkerste flensjes met Dibro Bakmix voor glutenvrije pannenkoeken.


- Doe slechts de helft van een opscheplepel in de pan per keer.

American pancakes


Haal de royale traditie van de Amerikanen in huis met de extra dikke variant van de pannenkoek. Je maakt American pancakes met dik deeg en werkt ze af met heerlijke zoetigheden, zoals stroop en fruit.

Je maakt de lekkerste American pancakes met een basis van Aveve Mix voor Pannenkoeken.


- Maak American pancakes in een grote pan door er afzonderlijke, dikke laagjes beslag in te doen.

Hartige pannenkoeken


Pannenkoeken zijn niet altijd zoet. Er zijn genoeg hartige varianten van deze klassieke lekkernij. Bekende voorbeelden zijn de Russische blini’s, maar ook wraps zijn in principe een soort pannenkoek.

Er zijn verschillende bereidingswijzen voor de verschillende hartige pannenkoeken. Gebruik Aveve Mix voor Pannenkoeken als een heerlijke basis voor al je hartige bereidingen.

Een pannenkoek is pas echt compleet met het lekkerste pannenkoekenbeleg. Klassieke poedersuiker of bloemsuiker, kandijsuiker of cassonade en stroop kunnen natuurlijk niet ontbreken. Maar wat dacht je van een twist? Kies eens voor ahornsiroop (maple syrup), gekaramelliseerde appeltjes, blauwe bessen met een toefje room en chocolade of versier je pannenkoek met toefjes slagschuim en suikerstrooisels.

Een lokale topping op je pannenkoek? Je vindt ze terug in je Aveve-winkel!

Stapel pannenkoeken - Aveve

Het perfecte pannenkoekenbeslag maken: tips

Hoe maak je pannenkoeken? Een succesvolle pannenkoek begint natuurlijk altijd bij het pannenkoekenbeslag. Ben je nog geen volleerde bakexpert? Met een paar tips en tricks bak je in een handomdraai de lekkerste exemplaren. We vertellen je alles wat je wil weten over het perfecte beslag voor pannenkoeken.

  • Hoelang moet je beslag rusten alvorens je je pannenkoeken bakt? Beslag dat je minstens 30 minuten in de koelkast laat rusten, levert je gladde pannenkoeken op. Heb je echt veel tijd? Zet je pannenkoekenbeslag dan gerust voor een paar uurtjes in de koelkast voor de meest gladde pannenkoeken. Dek de beslagkom goed af met vershoudfolie.
  • Hoe voorkom je klonters in je beslag? Het heeft alles te maken met je bloem. Gooi niet alle bloem in één keer bij je andere ingrediënten, maar roer het er geleidelijk mee in met een klopper. Zo krijg je een gladde mix.
  • Opgeklopte eiwitten geven je pannenkoeken een extra luchtige structuur – extra handig als je crêpes of flensjes maakt. Scheid de eierdooiers van het eiwit. Werk eerst de dooiers onder het beslag. Klop daarna het eiwit op en voeg het net voordat je begint te bakken toe.
  • Spuitwater maakt je pannenkoekenbeslag luchtig. Je gebruikt het vooral als je flensjes maakt, maar het kan ook prima in het beslag van gewone pannenkoeken. Wist je dat je zelfs bier en cider kan toevoegen voor een pannenkoek met een verrassende twist? Vervang de helft van de melk in het beslag door spuitwater, cider of wat bier.

Hoeveel pannenkoeken en beslag maak je klaar per persoon? Er zijn natuurlijk geen regels als het aankomt op pannenkoeken en pannenkoekenbeslag, enkel richtlijnen. Met 330 gram Aveve Mix voor Pannenkoeken maak je zo’n 12 pannenkoeken klaar. Met de mix kunnen 4 personen dus elk 3 pannenkoeken opsmullen.

Samen pannenkoekenbeslag maken

Wil je volledig zelf pannenkoekenbeslag maken? Wij helpen je op weg met een basisrecept voor traditionele pannenkoeken. Je maakt er zo’n 8 tot 10 pannenkoeken mee.

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe.
  • Roer in een andere ruime kom de eieren los en voeg de helft van de melk toe.
  • Meng de eieren en melk goed door.
  • Voeg vervolgens al roerend een beetje bloem met de suiker toe en een snufje zout.
  • Voeg daarna in verschillende keren al roerend de melk toe. Meng goed tot alle ingrediënten zijn opgenomen en voeg daarna de andere delen melk toe.
  • Optioneel kun je een scheut maïsolie (of zonnebloemolie) toevoegen, dan heb je minder vetstof nodig als je bakt. Het geheel goed mixen tot een glad deeg.

Stappenplan om pannenkoeken te bakken

Je hebt het pannenkoekenbeslag gemaakt? Goed! Dan is het nu hoog tijd om van je beslag heerlijke pannenkoeken te bakken. Het bakproces is soms wat lastig, maar gelukkig wordt het een stukje gemakkelijker met een duidelijk stappenplan om pannenkoeken te bakken.

  1. Kies je pan om pannenkoeken te maken. Je kan in principe elke pan met antikleeflaag gebruiken, maar een speciale pannenkoekenpan maakt het je wel wat gemakkelijker. Een pannenkoekenpan heeft een extra lage rand waardoor je je lekkernijen moeiteloos omdraait en uit de pan laat glijden. Nog een tip? Was je pannenkoekenpan nooit af met zeep, maar gebruik een doekje om ‘m na afloop schoon te maken. Zo blijft de pan z’n kwaliteit behouden.
  2. Vet de pan goed in met een vetstof naar keuze. Gebruik een borsteltje zodat je alle randen goed meehebt. De pan moet heet zijn voor je begint, maar ook niet te heet. Zet je kookplaat op een middelhoge stand.
  3. Giet een kleine pollepel beslag in de pan. Door met je pan te draaien als je opgiet, wordt het beslag mooi gelijkmatig verdeeld en krijg je een volle pan.
  4. Wat is het juiste moment om de pannenkoek om te draaien? Zodra het beslag bovenaan niet meer vloeibaar of vochtig is of als de randjes krokant beginnen te worden, kun je de pannenkoek omdraaien en nog kort de ommezijde bakken.
  5. Je kan je pannenkoek omdraaien met een spatel. Voel of de pannenkoek goed los in de pan ligt en stop de spatel er zo ver mogelijk onder. Draai de pannenkoek nu in een vloeiende beweging om. Lukt het niet? Gebruik dan een deksel van een kookpot of bord dat even groot is als je pan. Leg het op de pan en draai die volledig om. Trek vervolgens de pannenkoek weer in de pan met de gebakken kant naar boven.
  6. Vet de pan tussen de verschillende pannenkoeken door nog eens in met vetstof. Het zorgt ervoor dat de pannenkoeken niet plakken. Gebruik een borsteltje of wrijf wat keukenpapier in de vetstof en daarna in de pan.

Tip: Wist je dat je ook poffertjes kan bakken in een gewone pan? Ga dan voor een speciale beslagspuit voor poffertjes. Spuit het beslag vervolgens in kleine toefjes van ongeveer 3 centimeter doorsnee in de pan.

Pannenkoek omdraaien

Waarom mislukt de eerste pannenkoek vaak?

Mislukt je eerste pannenkoek ook altijd? Dan is je pan waarschijnlijk nog niet heet genoeg. Laat de pan eerst volledig op temperatuur komen. Niet alleen het midden, maar ook de randen moeten warm zijn voor je het deeg in je pan giet. Laat de pan ook niet te heet worden, maar gebruik de middelhoge stand. Vergeet ook zeker niet voldoende vetstof te gebruiken.

  • Waarom valt je pannenkoek uit elkaar? Je pannenkoek valt uit elkaar omdat de vetstof niet voldoende verspreid is in de pan. Sommige delen blijven daardoor plakken.
  • Waarom is je pannenkoek taai? Je maakt pannenkoeken met een ruime hoeveelheid bloem. In bloem zitten veel gluten: eiwitten die in verschillende granen voorkomen, zoals tarwe en spelt. Als je je beslag te lang of te hevig mengt, zetten de gluten uit en wordt je pannenkoek taai.

Hoe hou je een stapel pannenkoeken warm?

Het pannenkoekenbeslag bak je natuurlijk eerst helemaal op alvorens je begint te smullen. Door een stapeltje pannekoeken af te dekken met een omgekeerd bord blijven ze langer warm. Voor een grote stapel heb je natuurlijk meerdere borden nodig. Zorg dat de 2 borden contact met elkaar maken zodat er geen warmte ontsnapt.

Pannenkoeken en het beslag bewaren

Net te veel pannenkoeken gebakken? Geen zorgen, je kan pannenkoeken tot 2 dagen bewaren in de koelkast op een bord met vershoudfolie. Je kan pannenkoeken ook perfect invriezen. Ze blijven tot 2 maanden goed. Sluit de pannenkoeken goed af met voldoende vershoudfolie of doe ze in een speciaal bakje dat geschikt is voor de vriezer en natuurlijk groot genoeg is.

Pannenkoeken warm je gemakkelijk en snel op in de microgolfoven. Dunne pannenkoeken hebben slechts 1 tot 1,5 minuten nodig. Heb je wat dikkere American pancakes gemaakt? Doe die dan 2 minuten in de microgolfoven. Pannenkoeken warm je het best 1 per 1 op zodat de warmte zich goed kan verspreiden. Zo belanden er geen taaie exemplaren op je bord.

Pannenkoeken vallen bij iedereen in de smaak. Het mooie aan deze traditionele lekkernij? Je maakt pannenkoeken gemakkelijk en snel klaar – zeker met wat hulp van onze bakmixen en enkele handige tips en tricks in deze pannenkoekengids.


Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Plezier met pannenkoeken

Wil je graag meer tips en adviezen ontvangen over hoe je brood bakt en het lekkerste gebak maakt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Selecteer ten minste één optie.

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief

Onze eerste inspirerende e-mail komt snel naar jou toe!

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met