Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

De eerste nacht met je kitten: miauwen, samen slapen & meer

De eerste nacht met je nieuwe kitten is spannend. Hoe pak je het aan? Waar slaapt je kitten de eerste nacht en wat doe je als je kleintje niet ophoudt met miauwen? Je leest hier het antwoord op al je prangende vragen over kittens en hun kattenslaapjes.

Hoe bereid je je voor op de eerste nacht met je kitten?

De eerste nacht met je nieuwe kitten is voor jullie allebei spannend. Het is dan de eerste keer dat je nieuwe huisgenoot zonder moederpoes en zonder broertjes en zusjes slaapt. Overdag hou je alles natuurlijk zo goed mogelijk in de gaten, maar ‘s nachts is dat wat moeilijker. Met welke voorbereidingen slaap jij op je 2 oren?

  • Als je een kitten wil laten wennen aan een nieuwe omgeving, is het een goed idee om de beschikbare ruimte de eerste dagen te beperken. Dat is des te belangrijker voor ‘s nachts zodat je kitten niet op een nachtelijke ontdekkingstocht gaat. Maak 1 kamer kittenproof door er het bedje, de kattenbak en het voeder- en drinkbakje neer te zetten.
  • Hou het veilig door je ramen en deuren goed te sluiten. Berg loszittende kabels op zodat je kitten ze niet stukbijt en zichzelf bezeert.
  • Katten houden van afwisseling wat hun slaapplekjes betreft. Maak meerdere slaapplekjes in de afgesloten kamer. Ga voor verschillende soorten kattenbedjes, zoals een mandje, maar ook een doodgewone kartonnen doos met een kussentje in. Zorg ook voor enkele afgeschermde plekjes zodat je kat zich kan terugtrekken als dat nodig is.
  • Neem een vertrouwd kattenspeeltje, knuffeltje of dekentje mee uit het nestje. Wrijf de kattenbedjes in met de vertrouwde geur door de zaken over het bedje te wrijven.
  • Ga voor een kalmerende spray of een verdamper die stress en spanning tegengaat. Doe wat druppels in het kattenbedje of zet de spray in de buurt van de slaapplaatsjes.
  • Heb je meerdere kittens in huis genomen? Zorg dan dat de kittens voldoende plekjes hebben om heerlijk samen te slapen, maar voorzie ook bedjes en verstopplekjes waarin ze zich individueel kunnen terugtrekken.

Laat je kitten de eerste nacht niet alleen. Blijf bij je kitten slapen zodat je je kleintje gemakkelijk geruststelt als er iets mis is. Zo versterk je ook meteen jullie band.

Kittens slapen samen in kattenbedje - Aveve

Hoe ziet het slaapplekje eruit voor de eerste nacht?

Katten hebben een paar kleine eisen als het aankomt op hun slaapplekje. Ze willen enkele hoge plekjes om de dingen goed in de gaten te houden, maar ook rustige en beschutte kattenbedjes die gemakkelijk bereikbaar zijn voor hen. Het ideale slaapplekje voor kittens is dus niet te hoog zodat je huistijgertje er gemakkelijk in kan en zodat ‘ie zich niet bezeert tijdens de kleine klim.

  • Maak enkele hoge plekjes, maar ga ook voor een mandje of kussen dat je naast je bed legt. Het is belangrijk dat je kitten je aanwezigheid voelt en weet dat je dichtbij bent.
  • Maak voldoende verstopplekjes zodat je kitten zich kan terugtrekken.
  • Zet het voedingsbakje en drinkbakje op een andere plaats dan de slaapplekjes.
  • Zorg dat het slaapplekje uit de tocht staat.
  • Maak de slaapplekjes gezellig met dekentjes en knuffeltjes. Het ideale slaapplekje is steeds zacht, lekker warm in de winter, maar ook voldoende fris in de zomer.

Na jullie eerste nacht kies je er zelf of je de slaapplekjes wil verplaatsen in huis. Het is sowieso een goed idee om de kattenbedjes te verspreiden in huis zodat je kat genoeg afwisseling heeft. Je ontdekt alle adviezen voor de beste kattenslaapjes in onze gids over de ideale slaapplek voor katten.

De eerste nacht met je kitten: hoe pak je het aan?

Het is een goed idee om de eerste nacht samen te spenderen met je nieuwe kitten. Zo voelt je huisgenootje zich veilig en zorgen jullie samen voor een sterkere band. Wat doe je als het eindelijk zover is?

  • Kittens die in een nieuwe omgeving terechtkomen, hebben heel wat prikkels te verwerken. Ze zijn ‘s avonds waarschijnlijk al doodop, omdat ze zoveel nieuwe dingen gezien en geroken hebben. Toch is het een goed idee om je kitten vlak voor bedtijd extra moe te maken door samen even te spelen in de aparte kittenkamer waar je huisgenootje verblijft.
  • Vul een warmwaterkruik en wikkel het in een dekentje dat je hebt meegekregen uit het nest. Je kitten voelt zich geborgen en denkt terug aan het nestje. Leg de kruik in het mandje naast je. Zorg er wel voor dat de kruik voldoende afgekoeld is zodat je kitten zich niet verbrandt.
  • Til je kitten op en leg ‘m in het bedje dat je naast het jouwe gezet hebt. Zorg ervoor dat je gemakkelijk met je hand bij je kitten kunt zodat je ‘m nog even kan aaien en vertroetelen voor je in slaap valt.
  • Maak je geen zorgen als je kat de kamer ‘s nachts verkent. Het is volkomen normaal gedrag. Kittens slapen het grootste deel van de dag, maar ze delen hun slapende uurtjes op in kleinere delen. Je kitten is ‘s nachts dus vaak even wakker om te eten of de kattenbak te gebruiken. Laat je kitten vooral z’n gangetje gaan.
  • Laat je kat ‘s ochtends voorzichtig uit de kamer om het volledige huis samen te verkennen.

Kitten slaapt - Aveve

Wat als je kitten de eerste nacht miauwt?

Het is normaal dat kittens de eerste nachten miauwen. Ze komen in een nieuwe omgeving terecht en dit brengt weleens wat spanning met zich mee. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Als je je kitten gerust wil stellen, kun je ‘m eventjes aaien en kort samen spelen.

Blijft je kitten elke nacht onophoudelijk miauwen of janken? Dan is er hoogstwaarschijnlijk iets meer aan de hand met je harige vriendje. Leer normaal en abnormaal gedrag van je kat herkennen zodat je meteen ingrijpt als er iets mis is

De rest van het huis verkennen met je kitten

Na de eerste nacht laat je je kitten kennismaken met de rest van het huis. Belangrijk om te weten is dat je kat het huis als z’n territorium ziet. Hoewel het heerlijk is om je woning met een kat te delen, is het wel belangrijk om grenzen te trekken waar jij dat nodig vindt. Laat bijvoorbeeld de deuren van kamers waar je kat niet mag komen dicht. Je huistijger snapt dan dat die kamers niet tot z’n territorium behoren.

Jij blijft de baas, ook al tast je kleintje nu en dan de grenzen weleens af. Maak je huisgenootje om die reden vanaf het begin duidelijk wat wel en niet mag en wees daar consequent in. Neem je kitten de eerste keer mee op rondleiding door je huis zodat je ‘m kunt begeleiden.

Katten vinden verandering soms lastig. Denk daarbij aan een verhuizing of een nieuw gezinslid. Veranderingen in huisregels zijn ook verwarrend. Als je je kat eenmaal hebt verboden om op tafel te zitten en het daarna toch goedkeurt, snapt die er niets van. Zorg daarom dat iedereen in huis altijd dezelfde regels hanteert.

Kat speelt met bolletje wol - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met