Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je puppy opvoeden: tips voor de eerste weken

Een puppy is een onbeschreven blad. De eerste weken oefen je samen met jouw viervoeter verschillende dingen die belangrijk zijn in de opvoeding van elke pup. Je leert jouw vriendje slapen en alleen zijn, maar laat ‘m ook wennen aan aaitjes, heerlijke borstelsessies en dagelijkse wandelingen.

Je puppy goed opvoeden volgens schema

Geduld en een positieve instelling staan centraal als je jouw puppy goed wil opvoeden. Als jullie samen een groeischema volgen, weet je precies wat jouw puppy aankan op een bepaalde leeftijd. Het schema is dus een handig hulpmiddel tijdens de eerste weken, net zoals een puppycursus vanaf 12 weken.

Leeftijd van je puppy

Dagindeling

8 weken

Start de dagindeling van je puppy van 8 weken met een verkenningstocht door het huis.

Laat je puppy kennismaken met de bench.

Begeleid je puppy naar het hondenbedje voor een dutje.

Maak korte wandelingen van ongeveer 8 minuten en verken samen de omgeving.

Las 5 korte speelsessies in van elk zo’n 10 minuten.

Begin rustig met de hondentraining en leer je puppy de commando’s ‘zit!’, ‘blijf!’ en ‘kom!’.

Begin met het socialisatieproces door je puppy kennis te laten maken met een rustige hond.

9 weken

Maak korte wandelingen van ongeveer 9 minuten en verken nieuwe plekjes.

Neem je hond mee op controle bij de dierenarts voor een medische check-up.

Neem je puppy geleidelijk aan mee naar drukkere plekken, zoals het park.

Laat je puppy kennismaken met andere mensen en honden. Zorg voor variatie: jong, oud, groot, klein...

Oefen verder op de basiscommando’s.

10 weken

Maak korte wandelingen van ongeveer 10 minuten.

Oefen op de commando’s ‘wandelen aan de voet’ en ‘af!’.

Socialiseren en gewenning.

Oefen verder op de basiscommando’s.

11 weken

Maak korte wandelingen van ongeveer 11 minuten.

Oefen verder op de basiscommando’s en voeg naar wens enkele toe.

Socialiseren en gewenning.

12 weken

Maak wandelingen van ongeveer 12 à 15 minuten.

Maak opnieuw wandelingen op rustigere plekjes. De nieuwsgierigheid van je puppy neemt af waardoor je rakker extra alert wordt.

Socialiseren en gewenning.

Eventueel starten met een puppycursus op de hondenschool. Het is aangeraden om pas te starten met de puppycursus als je hond 12 weken oud is.

Hoelang duurt het voor je puppy alles gewend raakt?

Elke puppy is uniek. Het verschilt per pup hoelang ‘ie nodig heeft om zich helemaal thuis te voelen. De ene pup heeft dit al na een week terwijl de andere een maand nodig heeft. In het algemeen duurt de volledige aanpassingsperiode een maand of enkele maanden. Jouw nieuwe beste vriendje went aan:

  • jullie wandelingen
  • nieuwe commando’s
  • een nieuwe omgeving
  • jou als baasje
  • nieuwe huisgenootjes
  • een persoonlijk slaapplekje

Als baasje help je jouw puppy een handje zodat je rakkertje vlotter went aan de nieuwe omgeving en de vele prikkels. Gelukkig zijn pups snelle leerlingen die je in vele gevallen iets gemakkelijker begeleidt dan volwassen honden die al een achtergrond hebben. Zo laat jij jouw puppy vlot wennen!

  • Geef je puppy alle tijd en ruimte om op verkenning te gaan in de nieuwe omgeving.
  • Vraag aan de fokker of je een nestdoekje mag meenemen: dit is een doekje met de geur van de moederhond en andere pups.
  • Leg een sok of T-shirt met jouw geur in het hondenbedje.
  • Maak een comfortabel slaapplekje voor je puppy en plaats dit de eerste nachten dicht bij jouw slaapplaats zodat je puppy zich nooit alleen voelt.
  • Laat je pup ‘s nachts even uit of haal hondentrainingsmatjes in huis.
  • Ga voor een comfortabele bench met een dekentje erover zodat je hond zich veilig en geborgen voelt. Leg kussentjes en zachte knuffels in de bench.
  • Volg het groeischema om jouw puppy vlot op te voeden tijdens de eerste weken.

Puppy in de armen van baasje - Aveve

Hoe combineer je een pup opvoeden met werken?

Ook als je voltijds werkt verrijkt een puppy jouw leven. Tijdens de eerste weken met je puppy heeft je kleine rakker erg veel aandacht nodig, maar dat neemt geleidelijk aan weer af. Het is verstandig om de eerste 3 tot 4 weken vrijaf te nemen van je werk om je puppy te begeleiden, in de gaten te houden en je rakkertje aan jou te laten wennen.

Een pup opvoeden en werken? Het is dus heel goed mogelijk! Wij geven je enkele tips om het zo vlot mogelijk te laten verlopen!

  • Bekijk samen met je werkgever of thuiswerkdagen mogelijk zijn voor enkele weken.
  • Is thuiswerk of vakantie geen optie? Neem dan eventueel een hondenoppas in de arm als je dat gemakkelijker vindt. Deze mensen hebben meestal veel ervaring en affiniteit met honden.
  • Plan een kennismakingsgesprek in met de oppas om te kijken of jullie een match zijn. Er zijn speciale websites waarop jij gemakkelijk een oppas voor honden vindt, zoals Pawshake. Hier lees je recensies en vind je ook geverifieerde profielen terug.
  • Zorg na je werk voor voldoende qualitytime met je puppy zodat je hond weet dat jij z’n baasje bent. Ga samen wandelen, speel spelletjes en beland vervolgens samen op de sofa voor een heerlijke kroelsessie.

Baasje zit achter laptop terwijl puppy erbij ligt - Aveve

Je puppy alleen leren zijn

Leer je puppy om op een comfortabele manier alleen te zijn zodat jouw vriendje zich steeds vermaakt als jij van huis bent. Met enkele tips kun jij jouw puppy met een gerust hart alleen laten.

  • Bouw de momenten rustig op. Ga eens in de tuin staan en laat jouw puppy binnen in huis. Zorg ervoor dat je rakkertje jou wel nog goed ziet.
  • Sluit de deur als je doucht of naar het toilet gaat en praat niet met je puppy door de deur. Probeer even zo stil mogelijk te zijn.
  • Als je puppy piept of jankt, neem je een stapje terug en zet je de deur op een kiertje.
  • Beloon je puppy als ‘ie zich rustig gedraagt als je de deur gesloten houdt.

Even naar de supermarkt of een kopje koffie bij vrienden? Met bovenstaande tips heb jij jouw puppy alvast voorbereid op ‘het echte werk’. Zo maken jullie grotere stappen:

  • Ga eens langs de achterdeur buiten en wacht 5 minuten.
  • Kijk eventueel door een raam om je pup te observeren. Zorg ervoor dat je pup jou niet ziet.
  • Ga weer naar binnen door de voordeur.
  • Oefen dit een paar keer zodat je puppy weet dat jij altijd terugkomt. Wacht elke keer wat langer.

Jankt, piept of blaft je puppy? Wacht dan even tot je puppy weer wat stiller is en ga dan pas weer naar binnen om je rakkertje gerust te stellen. Neem een paar stapjes terug en begin opnieuw bij het begin als je pup onrustig is. Maak je geen zorgen: op termijn beseft jouw puppy dat het prima is om even alleen te zijn!

Als baasje wil je een veilig plekje maken voor jouw puppy als ‘ie even alleen thuis moet zijn. Je puppy ontspant zich op dit plekje en doet er naar hartenlust dutjes – zo slapen puppy's van 8 weken soms wel 20 uur per dag!

Sommige baasjes vinden het fijn om hun puppy in de bench of in een puppyren te laten als ze eventjes van huis zijn, maar ook ‘s nachts om te slapen zodat hun rakkertje niet op een nachtelijke ontdekkingstocht gaat. Als je jouw hond leert wennen aan de bench of ren, zijn het perfecte hulpmiddelen om jouw puppy te trainen en op te voeden.

Je puppy zindelijk maken: zindelijkheidstraining op maat van je hond

Je puppy zindelijk maken is een heel belangrijke stap in de opvoeding van je rakkertje. Jullie vliegen er best zo snel mogelijk in, maar zindelijkheidstraining vraagt ook wel wat tijd, aandacht en geduld. Je pup heeft namelijk nog geen volledige controle over alle spieren die instaan voor de toiletbehoeften. In het algemeen maak je jouw puppy volledig zindelijk in ongeveer 7 à 8 maanden tijd.

Een positieve bekrachtiging staat voorop als je jouw puppy wil trainen: je moet consistent optreden en je puppy regelmatig buitenlaten als jullie willen oefenen op zindelijkheid.

  • Voor elke maand dat een puppy oud is, houdt jouw rakkertje 1 uur het plasje op. Stem jullie uitlaatpatroon daarop af.
  • Let op de lichaamstaal van je hond. Een puppy die piept, fel snuffelt en rondjes draait, moet hoogstwaarschijnlijk naar het toilet.
  • Pak je puppy voorzichtig op en zet ‘m buiten of op een puppytrainingsmatje in een hoekje dat jij speciaal hebt ingericht hiervoor. Maak het plekje aantrekkelijk met een speciale spray.
  • Neem je pup sowieso na elk dutje, voeder-, spel- en trainingsmoment mee naar buiten.
  • Wees consistent en zet jouw vriendje steeds op dezelfde plekjes.

Een hond leert al in het nestje dat het niet flink is om het slaap- en rustplekje te bevuilen. In huis moet je hond nog wat wennen aan het feit dat het hele huis plots het nestje is.

Puppy in nestje met broertjes en zusjes - Aveve

Een bench is een handig hulpmiddel om je pup zindelijk te maken. Het is een kleine ruimte waarin je pup geen plaats heeft om z’n behoefte te doen, omdat het slaapplekje anders vuil wordt. Je pup houdt zijn plasje iets langer op, maar je houdt wel nog steeds rekening met het kleine blaasje van je vriendje.

  • Selecteer verschillende toiletplekjes met een aangename ondergrond, zoals zand en gras.
  • Belonen is erg belangrijk tijdens de zindelijkheidstraining. Geef je hond een lekker hondensnoepje of een aaitje als ‘ie een plasje doet op het toiletplekje dat jij uitgekozen hebt.
  • Keer na het plasje nog niet meteen huiswaarts. Je puppy denkt dat een plasje gelijkstaat aan opnieuw naar binnen moeten. Wandel nog een stukje verder of speel samen nog wat zodat je pup het verschilt kent tussen een ‘ontdekkingswandeling’ en een zogenaamde ‘plaswandeling’.
  • Hoe ga je om met een ongelukje? Straffen werkt alleszins in geen enkel geval. Je puppy heeft voldoende tijd nodig om zindelijk te worden. Bekijk de zindelijkheidstraining dus altijd als een leerproces!
  • Til je puppy onmiddellijk op als je het ongelukje ziet gebeuren. Breng je rakkertje meteen naar een van de toiletplekjes.
  • Als je puppy verder z’n behoefte doet op het toiletplekje, geef je jouw vriendje een lekkere beloning en een stevige aai als aanmoediging.
  • Ben je er te laat bij? Roep dan zeker niet en negeer het ongelukje. Probeer het volgende keer opnieuw door je puppy op te tillen.
  • Als je hond tegen een bepaald voorwerp blijft plassen, leg je het een tijdje weg.
  • Ruim ongelukjes meteen op zodat er geen geurtjes blijven hangen. Dat is voor jullie allebei fijn, omdat je huis fris blijft en het je puppy niet uitdaagt om opnieuw in huis te plassen.
  • Gebruik een schoonmaakmiddel dat de geur van urine zoveel mogelijk neutraliseert. Vermijd producten met ammoniak!

Lukt het je niet om je puppy zindelijk te maken? Of heb je een volwassen hond die plots z’n behoefte doet in huis? Dit heeft vaak een onderliggende reden , zoals stress of ziekte. Aarzel zeker niet om eens langs te gaan bij de dierenarts voor het beste advies!

Steeds alle producten in huis om de zindelijkheidstraining zo vlot mogelijk te laten verlopen!

Je puppy leren wandelen

Dagelijkse wandelingen zijn erg belangrijk in het leven van je puppy. Om een pup zo goed mogelijk op te voeden, leer je jouw vriendje vlot meelopen zonder te trekken. Op termijn kan je er als baasje voor kiezen om je hond los te laten lopen op plekken waar dat toegelaten is.

Wij geven jou alvast 7 tips mee voor de perfecte wandeling met je puppy!

  1. Laat je puppy eerst wennen aan de halsband, het tuigje en de leiband.
  2. Oefen op commando’s om je puppy naar jou te laten komen, te zitten en te blijven.
  3. Geef je pup voldoende tijd en ruimte om te snuffelen. Honden zien de wereld via hun neus.
  4. Stop iedere keer met wandelen als je puppy aan de lijn trekt. Negeer je pup eventjes tot ‘ie weer naar jou toe komt.
  5. Het is ook mogelijk om 180° te draaien als je pup trekt. Loop de andere kant op als er spanning op de leiband komt. Je hond leert dat trekken averechts werkt.
  6. Geef je hond geregeld een beloning bij goed gedrag.
  7. Komen jullie een andere hond tegen? Vraag dan altijd eerst aan het baasje of het oké is dat jullie honden eventjes kennismaken met elkaar. Hou de riem goed vast en let op de lichaamstaal van beide honden. Als ze grommen, hard blaffen of een gespannen houding aannemen, trek je jouw hond meteen weg.

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan al onze tips voor de perfecte wandeling met je pup of kom meer te weten over vlotte wandelingen met een volwassen hond !

Puppy op wandeling met baasje - Aveve

Puppy kalm leren eten

Etenstijd is het ideale moment om je hond te leren luisteren en op te voeden. Je traint je puppy om zichzelf te leren beheersen.

Wij geven jou 6 tips mee om je puppy kalm te leren eten!

  1. Blaft jouw puppy als ‘ie weet dat er eten aan komt? Negeer je hond even en zet het eten nog niet op de grond. Pups tasten weleens grenzen af en blaffen juist luider als je ze negeert. Met een beetje geduld en wat uithoudingsvermogen beseft jouw rakkertje dat blaffen niet helpt.
  2. Haal een antischrokbak in huis als je hond te snel eet.
  3. Geef het eten in verschillende kleinere deeltjes als je merkt dat je pup niet kalm eet.
  4. Maak aparte eetplekjes voor al jouw dierenvriendjes.
  5. Hou een oogje open voor baknijd: je puppy beschermt het voederbakje door te grommen en te blaffen of door het eten juist snel naar binnen te schrokken. Pak dit gedrag meteen aan zodat jouw hond in alle rust geniet van het eten.
  6. Koppel commando’s van de gehoorzaamheidstraining aan de eetmomenten van je puppy. Laat je hond even wachten voordat ‘ie mag smullen. Zo heb je jouw pup altijd in de hand.

De juiste voeding is cruciaal voor de gezondheid van je puppy. Lekkere beloningen, zoals een hondensnoepje, en maaltijdbrokjes zijn 2 heel verschillende dingen. Let er dus steeds op dat beloningen slechts 10% uitmaken van de dagelijkse voedingsopname van je pup!

Aanraken, aaien & borstelen

Puppy’s houden van aaitjes en heerlijke borstelsessies. Als je het op de juiste manier aanpakt tenminste. Heb je kinderen in huis die nog niet volledig weten hoe ze hun nieuwe vriendje kunnen aaien, aanraken en borstelen? Dan komen deze tips zeker van pas!

  • Laat je kinderen eens oefenen hoe ze de puppy mogen aaien door hen over hun eigen arm te laten strelen.
  • Geef een klein kneepje in hun arm en trek eventueel eens zachtjes aan een haarlok. Kinderen beseffen op deze manier het best dat ze hun kleine vriendje pijn kunnen doen.
  • Vertel je kinderen dat ze rustig moeten praten en niet mogen schreeuwen als ze hun vriendje aaien en met ‘m spelen. Leg uit dat puppy’s, net zoals kindjes, ook bang zijn van luide geluiden.
  • Kijk een puppy nooit recht in de ogen tijdens borstel- en aaisessies. Dit is bedreigend voor je rakkertje.
  • Laat de puppy zelfstandig naar je kinderen toe komen door een ludiek spelletje genaamd ‘onzichtbare pup’ te introduceren. Wie kan er het langst doen alsof de puppy onzichtbaar is? Het is een handige manier om je kind te leren dat je puppy nood heeft aan persoonlijke ruimte.
  • Laat je kinderen en puppy samen met een veilig trektouw spelen. Zo zet jouw pup z’n vlijmscherpe tandjes niet in de handjes van jouw kroost!

Puppy met kind - Aveve

Hoe borstel je jouw puppy?

  • Kies een vast plekje uit waar je jouw puppy borstelt, zoals op tafel of in de tuin.
  • Ga voor een borstel en kam die bij het vachttype van jouw puppy passen.
  • Geef een beloning als jouw pup stilzit of geniet van de borstelsessie.
  • Laat jouw puppy eerst kennismaken met de spulletjes die jij gebruikt voor de verzorging.
  • Borstel eerst de gemakkelijke plekken, zoals de rug en ga dan pas over op de gevoeligere plekjes zoals de buik en de staart.
  • Borstel jouw hond steeds met de haarrichting mee.
  • Bekijk al onze adviezen voor een goede vachtverzorging van jouw hond.

Baasje borstelt puppy - Aveve

Gedrag leren begrijpen

In het gedrag van je puppy lees je veel dingen af die jou helpen om jouw pup beter op te voeden. Als je de lichaamstaal van je hond begrijpt, is het mogelijk om bepaalde gedragsproblemen aan te pakken vanaf de kern. Zo pak je het probleem ook écht aan en is de oplossing niet louter tijdelijk.

Het gebeurt weleens dat puppy’s overpikkeld raken, omdat ze erg veel indrukken moeten verwerken op 1 dag en veel prikkels binnenkrijgen. Je moet jouw puppy de eerste dagen en weken altijd voldoende tijd en ruimte geven om te wennen en even te ontspannen. Hoe herken je een overprikkelde pup?

  • Je puppy schrikt van het minste, zoals een klein kuchje.
  • Je puppy trekt zich terug en wil niet uit het schuilplaatsje komen.
  • Je pup gedraagt zich erg actief en maakt dingen stuk.
  • Je pup gromt, blaft of geeft zelfs een hap.

Puppy huppelt in grasveldje - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met