Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zo maak je een vogelvriendelijke tuin

Vogels zijn een feest in je tuin. Ze komen er eten, nesten bouwen en hun kleintjes grootbrengen. Na een paar kleine ingrepen ben je al zeker van hun vrolijke gekwetter. We geven je enkele handige en simpele tips om een vogelvriendelijke tuin te maken.

Waarom vogels naar de tuin lokken?

Tuinvogels zoeken je tuin op voor voedsel, veiligheid en een plek om te broeden. Tijdens hun bezoek eten ze ongewenste tuinbezoekers, zoals insecten. Ook van een kleine tuin kan je een vogelvriendelijke plek maken. Bekijk de checklist en verwelkom binnenkort verschillende populaire tuinvogels in je kleine, groene oase!

  • Is er natuurlijk voedsel (insecten en fruit) aanwezig in je tuin?
  • Vul je de voedertafel met seizoensgebonden vogelhapjes?
  • Bied je je tuingasten proper drinkwater aan?
  • Zijn er struiken, bomen en hagen die als schuilplaats kunnen dienen?
  • Ligt er materiaal in je tuin waarmee vogels nesten kunnen bouwen?
  • Bied je een goede nestkast aan? En hangt ze op een goede plek?

Het roodborstje – Aveve

Variatie in de plantengroei brengen

Planten zijn een bron van leven. Sommige dragen bessen die vogels lekker vinden. Andere trekken insecten aan, ook een voorname voedingsbron voor je gevederde vriendjes. In elk geval zijn planten erg belangrijk voor de vogels in je tuin. Kies dus de juiste soorten.

  • Kruiden: brandnetel, grote kaardenbol, koninginnenkruid, boerenwormkruid, duizendblad, engelwortel.
  • Bloeiende, insectvriendelijke planten (bloeien over een lange periode): gewone klimop, hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid, wilde marjolein, gewone pastinaak, veldsalie, echte guldenroede, wilde ridderspoor, look-zonder-look
  • Hagen en heggen: gewone braam, wilde lijsterbes, gelderse roos, wilde kardinaalsmuts, gewone hulst, eenstijlige meidoorn, gewone vlier, rode koernoelje, zwarte els
  • Bomen en struiken: tweestijlige meidoorn, sleedoorn, zoete kers, hazelaar, hondsroos, rode kornoelje, zomereik, wintereik, vuilboom, gewone liguster, schietwil

Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen, creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.

Tuin met weelderige plantengroei – Aveve

De tuinvogels voederen

Vogels voederen kan het hele jaar door. Het is wel nodig om de voeding aan te passen aan het seizoen zodat je de vogels voorziet in hun noden. In een natuurlijk aangelegde tuin vinden vogels voldoende voedsel terug zonder dat je veel moet bijvoederen. Voeder niet te veel tegelijk en vermijd voedsel waarin zout is verwerkt. Ontdek het aanbod vogelvoeding in je Aveve-winkel.

Wil je meer weten over hoe je vogels moet voederen? Ontdek alle tips, tricks en adviezen over tuinvogels voederen op onze handige adviespagina! Lees ook meer over de merel en de koolmees in je tuin!

Hang nestkastjes op

Vogels hebben een nestkastje nodig om aan gezinsuitbreiding te doen. Ze laten je nestkast links liggen als ze niet op de juiste plaats hangt. Haal na de winter oud nestmateriaal weg en maak de kast proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten. Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat de nestkast dan rustig hangen. Wie weet heb je het volgende jaar meer geluk.

Op deze manier heb je de grootste kans op succes met je vogelhuisje:

  • Hang de invliegopening weg van het zuidwesten, de heersende windrichting.
  • Houd de aanvliegroute naar de kast vrij. Er mogen geen takken of bladeren net voor de opening hangen.
  • Halfopen kasten hang je wel in de begroeiing.
  • Hang de nestkast tussen 2 en 5 meter van de grond.

Plaats nestkasten niet te dicht bij elkaar. Huisjes voor verschillende vogelsoorten hang je minstens 3 meter uit elkaar. Kastjes voor dezelfde soort minstens 10 meter uit elkaar.

Voorzie drinkwater

Vogels hebben nood aan wat water in de tuin om te drinken en te baden. Het beste vogelbadje is een ondiepe schaal die je op een open en overzichtelijke plek in de tuin zet, het liefst nog op een hoogte zodat roofdieren moeite hebben om bij de schaal te kunnen. Ververs het drinkwater regelmatig en schrob de schaal af en toe proper met wat afwasmiddel.

Zoek je een natuurlijke en ecologische oplossing als drinkplaats voor dieren in de tuin? Leg dan een natuurlijke vijver aan! Zo’n vijver is een ideaal huisje voor waterdieren, maar ook het ideale kuuroord voor andere soorten. Werk met verdiepingen in je vijver om het veilig te houden voor verschillende soorten dieren.

Vogelbad

Laat dood hout en plantenafval even liggen

Het is eenvoudig om een vogelvriendelijke tuin te maken. Laat namelijk gewoon je dood hout en plantenafval even liggen in de broedperiode tussen maart en juli. Het komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar zijn nuttig nestmateriaal. Bovendien zijn andere tuinbezoekers je ook dankbaar voor deze extra schuilplekjes!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met