Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Welk tuingereedschap heb je nodig voor het onderhoud van je tuin en moestuin?

Het is vaak heerlijk vertoeven in de tuin. En groenten zijn nog lekkerder als ze uit je eigen moestuin komen. Bovendien brengt tuinieren je zenuwstelsel tot rust. Maar welk tuingereedschap heb je nodig om je tuin te onderhouden? Geef de planten in je tuin en moestuin de zorg die ze nodig hebben en geniet nog meer van (moes)tuinieren.

Ga aan de slag in je tuin met kwalitatief tuingereedschap:

Welke soorten tuingereedschap zijn onmisbaar?

Goed gereedschap is belangrijk voor iedere tuin en tuinier. Kies het zorgvuldig uit met het oog op veiligheid, comfort en ergonomie. Wat je zeker in je toolkit moet hebben? De volgende 5 items vormen de basis van je succes in de tuin:

De top 5 van onmisbare soorten tuingereedschappen zijn:

  1. Spade of schop: Met een schop of spade graaf je aarde uit. Je gebruikt het om te verplanten en allerlei andere klussen met aarde in de tuin uit te voeren.
  2. Hark: Ook een hark is een multifunctionele tool in de tuin. Je gebruikt een hark om grond voor te bereiden op het zaaien, om zaadjes mee in te harken en zo onder te stoppen, om afval te verzamelen of de bodem te verluchten.
  3. Schoffel: Een schoffel gebruik je om onkruid te verwijderen, voren in de grond te maken en verharde grond los te maken.
  4. Snoeischaar: Je gebruikt de snoeischaar om allerlei snoeiklussen uit te voeren. Bijvoorbeeld om dode takken of bladeren te verwijderen. Ook je planten vormgeven of woekerende planten intomen doe je met een snoeischaar.
  5. Gieter of tuinslang: Om je tuin te voorzien van water bestaan er verschillende opties. Een gieter of tuinslang mag niet ontbreken in je basis toolkit voor het onderhoud van je tuin.

Met deze 5 gereedschappen doe je al een groot deel van het onderhoud in je tuin. Voor een beginnend tuinier is deze basis toolkit een uitstekende start. Natuurlijk houdt niets je tegen om je gereedschapsuitrusting uit te breiden. Een kruiwagen is voor velen ook een onmisbaar tuingereedschap.

Tuingereedschap voor de moestuin

Heb je een serre of ben je van plan een moestuin aan te leggen? Dan helpen we je graag op weg om handig te tuinieren. In de moestuin gebruik je naast de bovengenoemde 5 basis gereedschappen ook materiaal specifiek voor moestuin klussen.

Welk moestuin gereedschap heb je nodig om handig aan de slag te gaan?

Deze 5 items maken klussen in de moestuin en serre aangenaam:

  1. Handschopje: In de moestuin voer je vaak kleinere klussen uit. Met een handschopje verplant je kleine plantjes zonder de bodem of de andere gewassen te verstoren. Het is ook ideaal om andere klusjes uit te voeren zoals het klaarmaken van zaaibedden.
  2. Groentehakje: Met dit handige groentehakje verwijder je moeiteloos onkruid tussen je groenten en bloemen. Het is ideaal om kleinere percelen te onderhouden. Zoals je moestuin en je bloembedden bijvoorbeeld.
  3. Handcultivator: De handcultivator gebruik je om je moestuin te wieden. Met de haken werk je ook makkelijk zware, vochtige grond los. Zo maak je je bodem netjes en luchtig.
  4. Plantenspuit: Een plantenspuit is nodig om je pas gezaaide groente en kruiden te voorzien van vocht zonder de zaden weg te spoelen.
  5. Groenteborstel: Met de halfharde haren van de groenteborstel maak je je oogst proper zonder deze te beschadigen.

Afbeelding van een man die onkruid verwijdert met een handcultivator - Aveve

Waar let je op wanneer je tuingereedschap aanschaft?

Voor elk klusje in de tuin gebruik je sterk en stevig materiaal. Waar let je op wanneer je tuingereedschap aanschaft?

  • Ga voor materiaal dat je lichaam en vooral je rug ontlast.
  • Geef aandacht aan het gewicht van het werktuig. Zwaar materiaal lijkt misschien degelijker, maar je bereikt er niets mee als je het niet naar behoren kan hanteren.
  • Let op de lengte van de steel. De steel van een hark of schoffel moet ongeveer even groot of groter zijn dan de persoon die ermee werkt. Dat ontlast je rug en voorkomt problemen in de toekomst.
  • Let op de gebruiksvriendelijkheid van het materiaal. Hoe ligt het in de hand? Zijn er ergonomische alternatieven beschikbaar?

Voor sommige veeleisende klussen gebruik je best gereedschap met een accu of op elektriciteit.

Voordelen van elektrisch gereedschap:

  • Met wat extra power klaar je zwaardere klussen veel sneller.
  • Je ontlast je lichaam van te zware krachtinspanningen.
  • Het juiste elektrische gereedschap is gebruiksvriendelijk.

Tuingereedschap met accu is tegenwoordig heel krachtig en doet niet onder voor toestellen op benzine of met elektrische snoeren. Je profiteert van heel wat voordelen met tuingereedschap met accu:

  • Je hebt geen last van snoeren die in de weg hangen of liggen.
  • Je hoeft niet in de nabijheid te blijven van een stopcontact om je klus te klaren.
  • Ze zijn flexibel in gebruik en gebruiksvriendelijk. Je bereikt er makkelijk alle hoeken van je tuin mee.
  • Ecologisch verantwoord tuinieren doe je met accugereedschap. Je hebt geen emissie en ze vragen weinig onderhoud.

Afbeelding van een man aan de slag met accugereedschap in de tuin - Aveve

Ergonomisch tuingereedschap

Sommige klussen in de tuin en moestuin vragen wel wat inspanning. Vermijd blessures of pijn en kies ergonomisch tuingereedschap. Met ergonomisch tuinieren spaar je je lichaam en werk je met materiaal dat jouw lichaam zo veel mogelijk ontlast.

5 ergonomische tuingereedschappen om je lichaam te ontlasten:

  1. Hark met D-handvat: Lichtgewicht hark waarmee je op een ergonomische manier je tuin kan opruimen. Op de speciaal gevormde hark blijft tuinafval ook extra makkelijk liggen.
  2. Snoeischaar met ergonomische handgrepen: Gemaakt uit duurzaam materiaal met roestvrijstalen messen en ergonomische handgrepen voor extra comfort. Met de unieke rolgrip-snoeischaar gebruik je alle vingers gelijktijdig bij het snoeien. Dit komt de snoeiprestatie en je handen ten goede.
  3. Elektrische trimmer: Een lichtgewicht trimmer met ergonomische handvaten om kleinere trim klusjes in je tuin te doen. Helpt een ontspannen en correcte lichaamshouding aan te nemen.
  4. Ergonomische takkenschaar: Een stevige snoeikracht gecombineerd met een ergonomisch design maakt takken snoeien makkelijk en gebruiksvriendelijk.
  5. Telescopische onkruidtrekker: Vermijd een gebogen houding en ontlast je rug en knieën met een telescopische onkruidtrekker. Je stelt de telescopische steel bovendien in op je eigen lengte.

Gereedschap is pas ergonomisch als het goed werkt voor jou. Een lang persoon heeft bijvoorbeeld een spade met langere steel nodig dan een kleiner iemand. Voor een kleiner iemand bestaat er een aangepast lichtgewicht model. Vraag raad aan een medewerker bij Aveve als je twijfelt welk gereedschap voor jou geschikt is.

Afbeelding van een vrouw die op een kniekussen tuiniert - Aveve

Tuingereedschap voor kinderen

Samen met je kinderen tuinieren en groenten kweken is enorm fijn. Je kinderen genieten van de buitenlucht, van samen tijd doorbrengen, en ze leren natuurlijk ook heel wat bij. Laat kinderen veilig en zelfstandig werken met hun eigen tuingereedschap. Onder toeziend oog van een volwassene groeien ze uit tot volwaardige kleine tuiniers.

Enkele aanraders voor je kleine tuinier:

Onderhoud van je tuingereedschap: hier let je op

Je toolkit goed onderhouden is ontzettend belangrijk. Zo heb je langer plezier van je gereedschap. Je materiaal blijft goed functioneren en daar heb jij en je tuin baat bij.

  • Het vergemakkelijkt je klussen in de tuin.
  • Met degelijk gereedschap belast je je lichaam zo min mogelijk.
  • Maar ook je planten hebben er baat bij als je werkt met goed, scherp en schoon materiaal.

10 tips voor het onderhoud van je tuingereedschap:

  1. Hou scherp wat scherp moet zijn. Ga bijvoorbeeld niet aan de slag met een botte kniptang want je beschadigt je plant met scheurwondjes. Deze vormen een ideale broeihaard voor bacteriën en schimmels.
  2. Maak gebruikt materiaal met water schoon en wrijf het droog met een doek.
  3. Gereedschap uit metaal wrijf je na een tijdje op met wat staalwol. Wrijf metaal af en toe in met wat vet of olie. Een teveel aan olie veeg je af met een doek.
  4. Houten gereedschap, zoals bijvoorbeeld de steel van een spade, schuur je af en toe lichtjes op met fijn schuurpapier. Daarna sap je het hout in met zonnebloemolie of gekookte lijnzaadolie.
  5. Vooral snoeigereedschap moet je goed ontsmetten. Hiermee voorkom je dat je eventuele bacteriën van de ene naar de andere plant overdraagt. Hoe ontsmet je je tuingereedschap? Gebruik eventueel wat bleekwater, pure azijn of een in alcohol gedrenkte doek bij het schoonmaken van de snoeischaar of -zaag.
  6. Laat je tuingereedschap ook nooit zomaar in de tuin slingeren. Dat zorgt ervoor dat het materiaal gaat roesten of dat je kinderen of huisdieren ermee gaan spelen. Netjes opbergen dus!
  7. Voorkom roest en slijtage. Haal het tuingereedschap pas tevoorschijn wanneer je het nodig hebt. Smeer je materiaal voor je het opbergt in de winter in met WD-40 of olijfolie.
  8. Goed tuingereedschap is vaak duur, maar absoluut de investering waard. De goedkoopste oplossing is niet altijd de beste.
  9. Houd de bewegende delen van je gereedschap soepel. Smeer ze af en toe in met een druppeltje olie.
  10. En last but not least: gebruik het juiste materiaal voor de juiste klus. Het klinkt misschien logisch maar je beschadigt je werkgerief en mogelijk ook jezelf en je planten als je het foute materiaal gebruikt.

Afbeelding van een man die een tak van een boom snoeit - Aveve

Onze aanraders om je gereedschap te onderhouden:

Tuingereedschap opbergen

Hoe berg je tuingereedschap op?

  • Hou je materiaal droog. Berg het bijvoorbeeld op in je garage of tuinhuis.
  • Geef alles een eigen plekje. Dit werkt gemakkelijk en efficiënt. Je weet je materiaal altijd snel te vinden en voorkomt zo dat het ergens blijft rondslingeren. Een materiaalwand is een goede optie. Ieder gereedschap krijgt een eigen plekje aan de wand: overzichtelijk en handig.
  • Gebruik gereedschapshouders om materiaal handig op te hangen. Of kies voor een gereedschapshouder in rail. Zo berg je makkelijk enkele stuks tegelijk op.
  • In een opbergkist of opbergbox steek je klein tuingerief makkelijk en netjes weg.

Zo, nu weet je welk tuingereedschap handig is in de tuin en moestuin, waar je op moet letten bij de aanschaf, hoe je het moet onderhouden en opbergen.

Je goed informeren over degelijk tuingereedschap is belangrijk. Met het juiste materiaal is klussen in de tuin en moestuin heel aangenaam. Bovendien doe je jezelf en je planten plezier met kwalitatief gereedschap.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt