Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Alles wat je wil weten over eten invriezen

Heb je wat te veel pastasaus gemaakt of wil je een lekker brood langer bewaren? Geniet je dit jaar van een goede oogst of heb je nog wat restjes vlees over die je later nog kan verwerken? Vries je eten gewoon in en haal het uit het vriesvak als je het nodig hebt! We vertellen je alles over eten invriezen en de uiterste houdbaarheidsdatum van producten.

Brood en gebak invriezen

Verse broden en smakelijke gebakjes zijn ware traktaties die je graag voor een langere tijd wil bijhouden. Gelukkig is invriezen een handige manier om de smaak te behouden.

Ontdek onze bakmixen voor brood en gebak!

  • Koelen tot kamertemperatuur: Laat het brood of gebak eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het invriest. Hierdoor voorkom je condensatie tijdens het invriesproces.

  • Luchtdicht verpakken: Wikkel het brood of gebak in plasticfolie of plaats het in luchtdichte diepvrieszakken om te voorkomen dat er lucht en vocht bij komen. Zorg ervoor dat de verpakking goed is afgesloten om vriesbrand te voorkomen.

  • Etiketteren: Vergeet niet om de verpakking te voorzien van een etiket met de datum waarop je het product invriest. Zo hou je de houdbaarheid gemakkelijk in de gaten.

Brood en gebak bewaar je over het algemeen 2 tot 3 maanden in de vriezer zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Na deze periode kan de smaak en textuur geleidelijk achteruitgaan. Zorg ervoor dat je het ontdooide brood of gebak snel consumeert voor de beste ervaring.

Bewaar je brood- en gebakmixen op een droge en donkere plek zodat ze lang goed blijven.

Groenten invriezen

Te veel groenten gesneden voor die curry of een royale oogst dit jaar? Vries je heerlijke groenten gewoon in om ze later te kunnen gebruiken. Met een voorraad ingevroren groenten hoef je niet eens de deur uit om naar de winkel te gaan, maar je geniet bijvoorbeeld ook buiten het seizoen van heerlijke seizoensgroenten.

Hoe eerder je je groenten invriest, hoe meer voedingsstoffen je overhoudt. Het is een goed idee om je groenten op voorhand wel even te blancheren om de kleur, smaak en textuur te bewaren. Invriezen zorgt er namelijk wel voor dat je groenten langer goed blijven, maar het gaat het verouderingsproces niet volledig tegen. Blancheren doe je zo:

  • Dompel je gesneden groenten onder in een pan met kokend water. Hou je groenten enkele minuten onder water. De exacte minuten, hangen af van de dikte van je groenten. Grotere stukken dompel je langer onder dan kleinere stukken of groenten, zoals bonen en erwten.

  • Leg je groenten meteen nadat je ze gekookt heb in een kom met ijskoud water. Zo stop je meteen het garingsproces. Droog ze erna voor je ze verpakt.

Je kan ingevroren groenten zo’n 9 tot 12 maanden bewaren in goed afgesloten en schone diepvriesverpakkingen. Je kan ze ook vacuum verpakken om wat plaats te besparen. Controleer regelmatig of de groenten er nog goed uitzien. Voorzie de verpakkingen ook steeds van een duidelijk label met de datum waarop je de groenten hebt ingevroren.

Groenten blancheren – Aveve

Vlees invriezen

Vries je vlees in om er langer van te genieten. Ga snel te werk zodat de kwaliteit van je vlees niet verloren gaat. De ideale temperatuur om vlees in de vriezer te bewaren is -18 °C. Leg het vlees achteraan, want dat is het koudste plekje in je vriesvak. Je hoeft vlees niet te verhitten om het in te vriezen, maar je kan verhit vlees wel voor een beperkt tijdje bijhouden.

Spring bedachtzaam om met ingevroren vlees en bewaar het niet te lang. Verschillende soorten vlees en vleesbereidingen hebben elk een uiterste bewaardatum in het vriesvak. Gemiddeld kan je vlees, gebakken of rauw, zo’n 2 tot 3 maanden bewaren in de vriezer.

Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het goed blijft. Ga hygiënisch te werk als je het vlees inpakt en verpak het idealiter vacuum voor de beste kwaliteit en voor meer plaats in het vriesvak. Enkele voorbeelden van indicatieve uiterste bewaardatums:

  • Rundvlees: 6 maanden
  • Kalf, varken en lam: 3 maanden
  • Gehakt: 2 maanden
  • Bereid vlees: 2 tot 3 maanden

Vlees invriezen – Aveve

Vis invriezen

Vis is net zoals vlees een product dat je snel moet invriezen zodat het lekker blijft. Vries uitsluitend verse vis in zodat je ingevroren product smakelijk en veilig is om te eten. Spoel de vis af voor je ‘m invriest, dep het droog en verpak je stukje in vershoudfolie of vacuum. Zo blijft de vis mooi en sappig. Bewaar vis nooit langer dan 3 maanden in het vriesvak en leg ‘m het liefst achteraan in je vriezer.

Hele maaltijden invriezen

Heb je nog wat van je avondmaaltijd over of maak je je mealprep voor deze week? Dan is het nuttig om de hele maaltijd in te vriezen. Toch moet je op bepaalde zaken letten als je een hele maaltijd invriest. Sommige voedingsmiddelen verliezen namelijk hun kwaliteit als je ze invriest.

  • Bepaalde voedingswaren vries je beter niet in en gebruik je meteen vers. Ze verliezen namelijk snel hun kwaliteit en smaak in het vriesvak. Het gaat vooral om gekookte pasta, rijst, sla, zachte kazen, gekookte eieren en gefrituurde snacks. Je vriest dan beter een deeltje in van je maaltijd en voegt vervolgens verse ingrediënten toe als je het wil opeten.

  • De meeste voedingsmiddelen hebben elk hun eigen bewaardatum. Zo kan je ongekookt vlees redelijk lang bijhouden en mag je verse vis maar maximum 3 maanden bewaren in je vriesvak. Voor een verse maaltijd die je invriest, ga je uit van een maximale houdbaarheidsdatum van 3 maanden. Noteer de dag waarop je de maaltijd hebt ingevroren op het bakje of het potje.

  • Vries alleen verse maaltijden in die je dezelfde dag hebt gemaakt. Zo behoud je de beste kwaliteit van je maaltijd. Laat je eten eerst goed afkoelen alvorens het in te vriezen in een schoon en afgesloten vriesbakje.

  • Vries maaltijden maximum 1 keer in. Is de maaltijd al eens eerder ingevroren voordat je ‘m klaarmaakte? Dan kun je de maaltijd helaas niet meer bewaren in het vriesvak.

Groenten invriezen - Aveve

Hoe ontdooi je voedsel het best?

Je kan je voedsel in de koelkast laten ontdooien of de microgolfoven gebruiken. Neem een product 24 uur voor je het gebruikt uit het vriesvak en laat het ontdooien in de koelkast. Op de microgolfoven gebruik je een lager wattage of een speciale ontdooistand. Laat je voedsel niet op kamertemperatuur ontdooien zodat bacteriën geen vrij spel krijgen.


Geniet op een later moment van je heerlijke maaltijden door ze in te vriezen. Kies schone vriesbakjes die je goed kan afsluiten en noteer de datum op het bakje zodat je weet hoelang je je eten kan bijhouden. Ontdek alles over duurzaam koken in onze handige gids!

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt