Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je handige gids om gerbils te houden

Denk je eraan om gerbils te houden? De kleine knaagdieren zijn actief, intelligent en ontzettend boeiend om naar te kijken. Met de juiste voeding en een verblijf op hun maat geef je ze een warme thuis. We zetten alles op een rijtje qua voeding, huisvesting en verzorging!

Wanneer is een gerbil iets voor jou?

Gerbils zijn interessante kleine knaagdiertjes. Ze worden ook weleens Mongoolse gerbil genoemd of woestijnratje. Het huisdiertje is slim en vriendelijk, maar het is niet meteen een grote knuffelaar. Gerbils zijn sociale dieren die niets liever doen dan heerlijk graven. Je doet hen dus een plezier met een dikke laag bodembedekking. Bovendien veroorzaken ze geen geurhinder, omdat ze weinig plassen!

Er zijn verschillende soorten gerbils, maar de Mongoolse gerbil is veruit de bekenste en vind je het vaakst terug als huisdier. Hoewel de gerbil ook weleens ‘woestijnratje’ wordt genoemd, heeft het kleine huisdiertje meer te maken met muizen dan met ratten. Hun achterpootjes zijn goed ontwikkeld waardoor ze hoog kunnen springen en met hun sterke voorpoten graven ze zich zonder problemen helemaal in.

Wanneer weet je zeker dat een gerbil iets voor jou is?

  • Gerbils hebben voldoende ruimte nodig om te ravotten en graven. Ga voor een groot glazen hok met bovenaan een deksel van fijnmazig, vierkant volièregaas omdat gerbils goed kunnen springen. Voor 2 gerbils is een verblijf van minstens 100 op 50 centimeter geschikt, maar reken voor elk extra dier 25% meer oppervlakte. Kooien van kunstof en hokken met tralies zijn minder geschikt voor gerbils vanwege hun uitmuntende knaagvermogen.
  • Gerbils zijn sociale dieren. Ze leven van nature in grote groepen. Het is dus verstandig om 2 gerbils bij elkaar te houden zodat je beestjes gelukkig zijn en zich niet vervelen. Ideale combinaties zijn 2 vrouwtjes of 2 mannetjes. Hou je meer dan 2 gerbils? Dan wordt de kans op gevechten groter. Zet zeker nooit meer dan 4 dieren in 1 hok. Ga voor dieren van dezelfde leeftijd die van jongs af aan samen opgroeien.
  • Gerbils zijn intelligente wezentjes die snel gewend raken aan je aanwezigheid. Het is echter moeilijk om een gerbil even tam te maken als een cavia, fret of een rat. Deze woestijnratjes zijn daardoor iets minder geschikt als huisdiertje voor de kinderen.
  • Net zoals andere knaagdieren heeft ook de gerbil nood aan wat verzorging. Maak het hok ten minste 1 keer per week grondig schoon en haal dagelijks oud organisch materiaal weg, zoals overschotjes groenvoer en uitwerpselen die lang blijven liggen. Controleer ook dagelijks de schuilplekjes van je gerbils.

Je kan je gerbils adopteren bij de fokker, dierenspeciaalzaak of bij een knaagdierenopvang. Let altijd op dat de beestjes in een schoon verblijf zitten, actief ogen en er niet gewond uitzien. Gezonde gerbils kijken helder uit de oogjes, hebben een schone vacht en zijn levenslustig. Hun achterkant is schoon en droog.

Gerbils koop je voor een tiental euro tot enkele tientallen euro’s, afhankelijk waar je ze vandaan haalt. Net zoals bij andere beestjes brengen gerbils ook enkele terugkerende kosten met zich mee, zoals die voor de voeding, het hooi, chinchillazand en hun bodembedekking. Een jaarlijks dierenartsbezoekje is vaak ook geen overbodige luxe voor je kleine vrienden.

Denk je dat een ander knaagdier of een konijn beter bij je past? Ontdek het in onze gidsen!

Wat geef ik mijn gerbil te eten en te drinken?

Wat eet en drinkt een gerbil?

Gerbils voeden zich met zaden en granen, maar voornamelijk met grassen en verse kruiden. Hun basisvoeding bestaat uit kwalitatief hooi in combinatie met droogvoer voor gerbils of voor katten, duiven, papegaaien. Ze eten ook insecten, zoals meelwormen en sprinkhanen.

  • Basisvoeding: hooi en kwalitatief droogvoer voor gerbils
  • Aanvullend: verse kruiden (zoals salie en basilicum), gras (geen siergras) en bladeren (bijvoorbeeld hazelnootbladeren en weegbree)
  • Knaagmateriaal (wilgen- of fruittakjes)
  • Dagelijks vers drinkwater
  • Af en toe meelwormen, zaden, granen

Tip: Groenten en fruit voeren? Strikt genomen hebben gerbils dat niet nodig. Eventueel kun je een beetje appel, wortel, pompoen of venkel geven. Beperk de hoeveelheid om diarree te voorkomen.

De huisvesting van je gerbil

Gerbils kun je het beste binnen huisvesten, omdat de diertjes enorm gevoelig zijn aan koude en tocht. We geven je enkele tips om het perfecte huis in te richten voor je nieuwe huisgenoot. Hier is je lijstje:

  • Drinkfles met stalen drinktip
  • Voederschaaltje (knaagbestendig en ondiep)
  • Minstens 1 schuilplek per dier
  • Complexe inrichting (etages, tunnels, touwen, speelgoed)
  • Looprad
  • Nestmateriaal (hooi bijvoorbeeld)
  • Zandbad met chinchilla- of gerbilzand
  • Knaagmateriaal
  • Dikke laag bodembedekking (minstens 25 centimer)

Het ideale gerbilverblijf

Enkele aandachtspunten om gerbils te houden.

1. Geef je gerbils een ruime, aangepaste kooi Voor twee gerbils voorzie je best een kooi van minstens 80 centimeter lang, 40 centimeter breed en 50 centimeter hoog. Een glazen bak met bovenaan tralies is het meest geschikt. Een gewone traliekooi voldoet niet. Gerbils zijn fanatieke knagers en slagen erin plastic en zelfs metalen tralies kapot te bijten. Nog een voordeel van een glazen bak: je gerbils kunnen volop graven zonder dat alle bodembedekking uit de kooi vliegt. Het ideale gerbilverblijf heeft etages en een diepe bodem met veel graafmateriaal.

2. Kies een geschikte plek Plaats de kooi op een rustige plaats. Vermijd direct zonlicht, contact met andere hittebronnen, tocht en sigarettenrook. Een temperatuur tussen 26 en 28 °C vinden gerbils ideaal, maar ook een normale kamertemperatuur tussen 20 en 24 °C is prima.

3. De juiste bodembedekking Kies als bodembedekking voor stofvrije houtvezel of hennepvezel. Strooi een laag van minstens 10 centimeter dik, liefst zelfs 20 à 30 centimeter. Als nestmateriaal kun je hooi gebruiken.

4. Zorg voor een uitdagende inrichting

  • Voorzie de kooi van genoeg schuilplekken zodat je gerbils zich veilig voelen. Plaats een nesthuisje met tunnelvormige ingang en enkele buizen en tunnels waarin ze kunnen wegkruipen. Zo voorkom je gedragsproblemen zoals dwangmatig graven.
  • Gerbils nemen zandbaden om hun vacht te verzorgen. Zet daarom een diepe schaal met speciaal chinchilla- of gerbilzand in de kooi.
  • Geef je gerbils altijd genoeg knaagmateriaal zoals wilgen- en fruitboomtakjes en speelgoed uit hout. Zo hou je ze bezig en vermijd je dat ze zich gaan vervelen. Laat ze af en toe ook actief op zoek gaan naar hun voer. Verstop het bijvoorbeeld in dichtgevouwen wc-rolletjes of kartonnen doosjes.

Zorg voor een uitdagende inrichting voor je gerbil

Je gerbil verzorgen

Verwijder dagelijks oud bederfelijk voer en uitwerpselen. Maak de hele kooi 1 keer per week schoon. Vernieuw het nest niet te vaak, want dat bezorgt je dieren stress. Laat dus altijd wat oud nestmateriaal liggen in de kooi voor de vertrouwde geur. Controleer ook hun schuilhuisjes, want gerbils durven weleens een voorraadje met voedsel aan te leggen.

Zeef het zand van het zandbad elke dag om vuiligheid eruit te halen. Vervang het zand 1 keer per maand. Check ook dagelijks de gezondheid van je diertjes. Zijn ze nog actief? Zien ze er gezond uit?

Gerbils zijn groepsdieren

Het gedrag en de gezondheid van je gerbil

Gerbils zijn sterke knaagdiertjes. Ze worden gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar oud. Gezonde gerbils gedragen zich actief en zijn nieuwsgierig. Ze hebben een gladde, glanzende vacht en produceren vaste en droge uitwerpselen. Stress maakt je gerbils gevoeliger voor ziektes en aandoeningen.

Raadpleeg de dierenarts als je diertje slecht eet, diarree heeft of zich sloom gedraagt. Neem hun huisgenootje mee naar de dierenarts, want een dier dat plots verdwijnt en anders ruikend terugkomt, wekt argwaan op.

Gerbils zijn interessante en intelligente huisdieren. Met de juiste voeding, een goed verblijf en de beste zorgen maak je ze erg gelukkig.

Ontdek ook onze knaagdierengids en konijnengids !

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt