Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Je handige gids om een fret als huisdier te houden

Hoewel een fret eigenlijk geen knaagdier is, haal je met het roofdiertje een echte knagende ontdekker in huis! Het diertje doet niets liever dan verkennen en heerlijk rondrennen. Geef je fret een ruim verblijf, de juiste voeding en een goede portie aandacht om veel liefde en plezier in de plaats te krijgen van je nieuwe huisvriendje. Ontdek al onze adviezen over een fret houden als huisdier!

Wanneer is een fret iets voor jou?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn fretten geen knaagdieren, maar wel snelle en behendige roofdiertjes. Ze behoren tot de familie van de marterachtigen en zijn een gedomesticeerde variant van de bunzing. In de familie van de fret vind je ook onder meer steenmarters, otters, wezels, hermelijnen en nertsen terug. De fret wordt al eeuwen gebruikt omwille van z’n goede jachtkwaliteiten.

Fretten zijn uitdagende huisdieren die nood hebben aan een stimulerende omgeving. Ze zijn intelligent en speels waardoor je ze een plezier doet met veel speelruimte waarin ze niets kapot kunnen maken. Ze rekenen ook op jou voor hun opvoeding en verzorging.

De meest voorkomende variant is de fret in wildkleur. Zulke fretten hebben een zwartbruine vacht in combinatie met een soort ‘boevenmaskertje’ - al ontbreekt zo’n tekening weleens bij bepaalde exemplaren. Ook albino, angora met langere vacht en kaneel- of zandkleurige fretjes komen voor.

Wanneer weet je zeker dat een fret iets voor jou is?

  • Fretten hebben voldoende speelruimte nodig. Een algemene richtlijn is minimaal 1,5 tot 2 m2 voor 1 of 2 fretten. De minimale hoogte van hun verblijf is minstens 50 cm. Reken op 0,5 vierkante meter per extra dier.
  • Fretten zijn zeer actief en gebruiken hun hok daarom vooral als veilige thuishaven. Het is aangeraden om hen minstens 2 uur per dag buiten hun hok te laten zodat ze al hun energie kwijt kunnen. Voorzie zowel binnen als buiten de kooi voldoende speelmogelijkheden in de vorm van kartonnen dozen, balletjes, tunnels, knuffels, hangmatten en ander frettenspeelgoed. Je kan zelfs gaan wandelen met je fret als je een speciale leiband en een tuigje hebt!
  • Je kan fretten zowel binnen als buiten houden, maar ze hebben nood aan een stabiele temperatuur. Fretten zijn gevoelig voor warmte en voor koude en verdragen daarom geen temperaturen boven de 29 °C of onder de 7 °C. Ga voor een buitenhok van minstens 6 vierkante meter dat je goed isoleert en altijd uit de zon zet.
  • De speelruimte en vrije loopruimte moet altijd fretproof zijn. De kleine roofdiertjes zijn nieuwsgierig en klimmen overal op of achter. Ze graven plantenbakken uit en knagen aan materialen, zoals rubber, foam en latex. Ze hebben het ook vaak gemunt op je vloerbedekking en zelfs op je prullenbak. Bied je huisdieren een graafplaats aan in de tuin waarin ze zich naar hartenlast kunnen uitleven.
  • Je kan fretten tam maken, net zoals ratten en cavia’s , maar volledig zindelijk worden ze zelden. Het is dus mogelijk dat je af en toe ontlasting vindt als je je fretten buiten het hok laat spelen. In hun verblijf gebruiken ze wel een speciale toiletbak.
  • Fretten zijn echte Houdini’s die in een mum van tijd kunnen ontsnappen door hun smalle en flexibele lijfje. Ga daarom voor een speciaal frettenverblijf dat je eventueel zelf kan maken. Controleer het regelmatig op spleetjes en kieren.
  • Van nature is de fret een solitair dier. Het is dus beter om slechts 1 fret te adopteren of 2 dieren in huis te halen die samen zijn opgegroeid. Fretten worden doorgaans tussen de 5 en 10 jaar oud. Overlijdt er eentje en wil je graag een nieuw vriendje voor je ene huisdier? Laat de dieren dan eerst rustig aan elkaar wennen alvorens je ze samenzet in het verblijf.
  • Een van de weinige nadelen aan een fret als huisdier? De beestjes verspreiden een typische frettengeur. De geur is vooral waarneembaar als je ongecastreerde dieren houdt. Het is daarom aangewezen om je fret te laten castreren. Vooral voor vrouwtjes is castratie heel belangrijk om fysiek en mentaal gezond te blijven. Bespreek het steeds met je dierenarts.

Een fret kan je bij een betrouwbare fokker halen of bij een frettenopvang. Als je een fret wil houden als huisdier, hou je er rekening mee dat je voor de aanschaf van het beestje en alle benodigde materialen al snel enkele honderden euro’s neertelt. Kwalitatief voer, benodigdheden voor de kooi en vaste en losse dierenartskosten zijn ook zaken die je meeneemt in het kostenplaatje.

Denk je dat een ander huisdier meer je ding is? Ontdek het in onze knaagdiergids !

Fret aan het klimmen – Aveve

Wat eet en drinkt een fret?

Fretten hebben nood aan veel eiwitten en vetten, maar weinig koolhydraten. Het zijn van nature dan ook echte vleeseters. Kies voor speciale voeding voor fretten in combinatie met gekookte kip en stukjes gekookt ei. Heb je geen frettenvoeding in huis? Geef dan uitzonderlijk hoogwaardig kittenvoer. Vermijd hondenbrokken, want hier zitten te veel plantaardige producten in die fretten niet kunnen verteren.

Fretten verteren hun eten zeer snel door hun korte maag-darmkanaal. Geef je huisdiertjes daarom ook verschillende porties per dag. Voorzie een kleine maaltijd om de 4 uur in hun voederbak of via voedselverrijking in een speciaal, uitdagend voederbakje. Stel ook altijd vers drinkwater beschikbaar voor je fretten en was hun voeder- en drinkfles meerdere keren per week uit.

De huisvesting van je fret

Fretten gebruiken hun hok als veilige thuishaven en slaapplek. De ideale frettenkooi voor binnen is minstens 1,5 x 1,5 x 0,5 m2 (lengte, breedte en hoogte). Reken per bijkomend dier minstens 0,5 vierkante meter extra. Een buitenverblijf is groter, zo’n 6 vierkante meter. Kies voor binnen een frettenverblijf met tralies en een plastic onderkant die je gemakkelijk schoonmaakt.

Het buitenverblijf is idealiter een kwalitatief kippenhok of ruime knaagdierenren dat je fretproof maakt. Zo kunnen je huisdiertjes niet ontsnappen. Behandel het hout van het verblijf zodat urine er niet door kan dringen. Ga ook hier voor materialen die je gemakkelijk schoonmaakt.

  • waterfles of waterbakje
  • een voerbak
  • een schuilhok met kleine ingang
  • beschutte slaapplekjes (bv. frettenslaapzak, kistje, klein huisje ...)
  • een hangmat of verhoogde slaap- en uitkijkplek
  • een toiletbak per dier, zoals een kleine open kattenbak
  • stofvrij en niet-klontvormend kattengrit
  • katten- of hondenspeelgoed (dozen, tunnels, balletjes, etages …)
  • Ander verrijkend materiaal (papiersnippers, buizen, bak met zand …)

Vermijd rubber, schuimmateriaal en latex in het verblijf van je fretten. Je huisdiertjes knagen het materiaal kapot. Helaas leidt het tot ernstige darmverstopping.

Tip. Gebruik geen typisch bodemmateriaal voor knaagdieren. In principe hoef je de kooi van je fretten niet te bedekken, maar je kan eventueel wel doeken neerleggen. Hou er rekening mee dat je de doeken regelmatig moet wassen, omdat fretten weleens buiten hun toiletbak durven gaan.

Fret

Je fret verzorgen

Daag je fretten uit door ze dagelijks minstens 2 uur buiten hun kooi te laten spelen. Zo leren ze de wereld buiten hun verblijf beter kennen en raken ze hun overtollige energie beter kwijt. Sommige fretten zijn het al van jongs af aan gewend om mee te gaan wandelen. Hiervoor moet je je huisdiertje wel wat trainen. Het best start je met wandelen als de fret nog jong is.

Hoe kun je een fret nog meer verzorgen?

  • Schep de toiletbak dagelijks uit. Controleer de consistentie van de uitwerpselen.
  • Controleer of je diertjes er gezond en wel uitzien.
  • Was slaapdekens en –doeken wekelijks schoon en voorzie proper materiaal.
  • Maak de hele frettenkooi wekelijks schoon en was het af met water en zeep.
  • Gooi oud toiletgrit wekelijks weg, was de toiletbak uit en doe er nieuw grit in.
  • Langharige fretten kam je elke dag even door om klitvorming te voorkomen.
  • Jaarlijks een consultatie bij de dierenarts om het gewicht in de gaten te houden, de nageltjes te knippen, het gebit schoon te maken en te screenen op eventuele aandoeningen en ziektes.

Frettenvoeding – Aveve

Het gedrag en de gezondheid van je fret

Een gezonde fret is een groot deel van de tijd speels en alert. Hoewel het geen uitgesproken nachtdieren zijn, brengen ze een deel van de dag slapend door en zijn ze vooral in de schemering het actiefst. Gezonde fretten hebben een glanzende, volle vacht, schone oogjes en een droge achterkant. Een plukkerige, doffe vacht en kale plekken wijzen erop dat er iets aan de hand is.

Heb je net een fret geadopteerd? Ga dan altijd even langs bij de dierenarts als je diertje nog niet de nodige vaccinaties heeft gehad of nog niet gecastreerd is. Plan ook een jaarlijkse controle in om ziekten en aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Aandoeningen die dierenartsen vaker terugzien bij fretten zijn onder andere...

  • hondenziekte
  • bijnierproblemen
  • griep
  • te laag bloedsuikergehalte
  • maag-darmproblemen
  • vlooien en teken
  • oormijt
  • urinewegproblemen

Fret