Katten & hygiëne in huis: zo maak je een schone thuis voor je huisdier
Hygiëne in huis is erg belangrijk voor katten. Als kattenbaasje reinig je regelmatig hun voeder- en drinkbakjes, speelgoed, krabmeubels en hun slaapplekjes. Soms kan het nodig zijn om kattengeur uit huis te verwijderen of je meubelstukken te ontdoen van een grote hoeveelheid kattenharen. Ontdek hoe je de leefomgeving van je kat gemakkelijk spik en span houdt.
Een perfect huisje voor je katten? Dat maak je met de juiste producten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Hoe verwijder je urinegeur van je kat?
Katten zijn zindelijke dieren. Ze leren al van hun moeder dat ze hun behoefte buiten het nestje moeten doen. Toch gebeurt het weleens dat je kat een ongelukje heeft en buiten de bak een plasje doet. Kattenurine heeft een sterke, zurige geur die je goed wegkrijgt met de juiste producten en schoonmaaktechnieken. Zo kun je de urinegeur van je kat verwijderen:
- Katers die sproeien tegen meubels of je kat die op de mat een vloeibaar cadeautje voor je achterlaat... in alle gevallen is het belangrijk dat je de urine eerst opdept met absorberend keukenpapier of een microvezeldoek. Als je wrijft, werk je de geur juist dieper in de oppervlakte. Je wrijft de geurmoleculen kapot waardoor de urinegeur juist sterker wordt.
- Heeft je kat op een vast tapijt geplast? Strooi er dan, nadat je de urine hebt opgedept, wat absorberende niet-klontvormende kattenbakkorrels overheen. De korrels zijn gemaakt om veel vocht op te nemen. Je gebruikt ze om extra urinegeur van je kat te verwijderen.
- Je kan de plek ook bedekken met natriumcarbonaat oftewel baking soda. Meng 5 eetlepels zuurstofwater met een lepeltje afwasmiddel en doe dit in een spuitbus. Spuit het mengsel over de baking soda heen en laat het een paar minuten inwerken. Verwijder het daarna met de stofzuiger of een vuilnisblik. Test de methode eerst uit een klein deeltje van je oppervlakte.
- Gebruik geen schoonmaakmiddelen op basis van azijn of ammoniak. De geur spoort je kat juist aan om meer binnen te plassen, omdat ‘ie sterk lijkt op urinegeur. Daarbovenop werkt azijn ook alleen maar verhullend. Het haalt de kattengeur even uit huis, maar het verwijdert de urine niet helemaal.

Wat helpt dan wel tegen die beruchte kattenpislucht? Het is goed om te weten dat er in urine van katten urinezuur zit dat zich sterk bindt aan oppervlakten. Het goedje is niet oplosbaar in water waardoor het lastig is om de kattengeur volledig uit huis te krijgen met water, zeep en andere huismiddeltjes. Ook als de urinegeur voor jouw neus weg is, is het mogelijk dat je kat ‘m nog ruikt en opnieuw sproeit.
Een schoonmaakmiddel op basis van enzymen, zoals Beaphar Geurweg, is het enige product dat 100% helpt om urinegeur van je kat te verwijderen. De enzymen breken het urinezuur af en vormen het om tot gassen die vervluchtigen. Gebruik voldoende schoonmaakmiddel om de urinevlek volledig in te kapselen en laat het goed drogen zodat het middel de urine volledig afbreekt.
- Dep de urine droog met keukenpapier of een microvezeldoek.
- Breng een goede hoeveelheid enzymatisch schoonmaakmiddel aan op de vlek.
- Laat het middel zo’n 10 tot 15 minuten goed inwerken.
- Dep het schoonmaakmiddel droog met keukenpapier of een microvezeldoek. Geef het middel vervolgens nog even de tijd om verder op te drogen aan de lucht.
- Een oudere urinevlek? Behandel het oppervlak dan 2 à 3 keer.

Welk effect hebben verschillende geuren op je kat?
Je kat bakent z’n territorium af door z’n geur achter te laten, maar je huisdiertje gebruikt het ook als communicatiemiddel. Ze markeren de plaatsen waar ze zich goed voelen met een ander geurkenmerk dan de plaatsen of voorwerpen die hen stress bezorgen. De kenmerken zijn voor zichzelf bedoeld, maar ook voor soortgenootjes. Geuren zijn dus erg belangrijk voor je kat.
Hygiëne in huis is belangrijk als je katten hebt – voor jezelf, maar ook voor je huisdier. Schoonmaakmiddelen verspreiden nieuwe geuren in huis, maar ze halen ook geuren weg die vertrouwd zijn voor je kat. Het is dus mogelijk dat het gedrag van je kat verandert als je je huis grondig gereinigd hebt. Je huistijger vindt het namelijk een beetje verwarrend.
Misschien vind je het fijn om je huis te parfumeren of geurkaarsen neer te zetten op verschillende plekjes. Je houdt dan wel rekening met het effect dat verschillende geuren hebben op je kat. Je huisdiertje ruikt bepaalde dingen namelijk minder graag dan andere.
- Citrusgeuren
- Azijn en ammoniak
- Sterke luchtverfrissers
- Geurstokjes, sterke kamerparfums en wierook
- Rook van sigaretten en sigaren
- Bepaalde kruiden, zoals kerrie en knoflook
Tip: Wist je dat je bij je Aveve-winkel producten terugvindt die aangenaam ruiken voor je kat? Sommige middeltjes, zoals kattenkruid, geven je lieveling een euforisch gevoel. Andere helpen om je huisdiertje te kalmeren in stressvolle situaties. Zo gebruik je bijvoorbeeld de CatComfort Kalmerende Spray om naar de dierenarts te gaan en de Beaphar No Stress Verdamper voor een vlotte gewenning in huis.
Hoe kun je de voeder- en drinkbak schoonmaken?
Het is belangrijk om elke dag de voeder- en drinkbak van je kat even te reinigen met water en afwasmiddel. Zo voorkom je dat bacteriën en andere ziektekiemen zich erin nestelen. Een keer per week laat je de voeder- en drinkbak een paar minuten weken in heet water met een scheutje bleek. Was de bak daarna grondig af met afwasmiddel zodat je kat geen schadelijke stoffen binnenkrijgt.
Katten houden van stromend water. Ze vinden het niet enkel fascinerend, maar ook fijn om van te drinken. Als je kat een notoire slechte drinker is, kan je ervoor kiezen om een drinkfontein in huis te halen. Ook qua hygiëne is een drinkfontein een goede optie, omdat het water gefilterd wordt en steeds vers is. Let wel op dat je de fontein elke week reinigt om een groene aanslag te voorkomen.
Onze keuze voor de beste drinkfonteinen voor katten:
Hoe verwijder je kattenharen van oppervlaktes?
De meeste kattenbaasjes weten dat ze beter geen zwarte kleren dragen als er geen pluizenroller in huis ligt. Ze weten evenzeer dat kattenharen ook vaak blijven plakken op bankstellen en andere meubelstukken. Gelukkig zijn er enkele handige trucjes om kattenharen gemakkelijk en vlot te verwijderen van verschillende oppervlaktes.
- Borstel je kat regelmatig om zoveel mogelijk overtollige haren te verwijderen. De meeste katten vinden het nog een aangename activiteit ook: een echte win-winsituatie dus.
- Een pluizen- of plakroller is een handig hulpmiddel om kleine hoeveelheden haar te verwijderen. Als je nood hebt aan wat grover geschut, gebruik je een rubberen schoonmaakhandschoen om de haren eerst los te werken van het oppervlak. Er ontstaat dan een statische lading die ervoor zorgt dat je de haren gemakkelijker verwijdert.
- Wil je een heel groot oppervlak ontdoen van kattenharen? Gebruik dan een rubberen raamwisser om de haren bijeen te vegen en vervolgens te verwijderen.
- Gebruik een microvezeldoekje dat je eventueel licht vochtig maakt. Wrijf ermee over het oppervlak totdat je alle haren goed mee hebt. Je herhaalt dit dus het best een paar keren.
- Met een puimsteen – die je normaal gezien gebruikt op ruwe gebieden op je lichaam – kun je haren gemakkelijk loswerken van zachte oppervlaktes.
- Haren blijven soms ook stellig op houtwerk zitten. Doe wat meubelwas of boenwas op een microvezeldoek en boen het houtwerk totdat de haren vanzelf loslaten.
- Werk de haren eerst los en zuig ze vervolgens op met de stofzuiger of kruimeldief.
- Pas op met bepaalde stoffen die haren aantrekken als een magneet. Fleecedekens en –kledij staan erom bekend veel haren vast te houden. Het is moeilijk om ze vervolgens volledig te verwijderen. Stoffen zoals katoen zijn gemakkelijker te reinigen.

Wat te doen tegen kattenharen die stellig aan je kledij blijven kleven?
- Blaas een ballon op en wrijf ‘m over je kledij. De statische lading van de ballon vangt de haren op waardoor je ze gemakkelijk verwijdert.
- Zit er maar een kleine hoeveelheid kattenharen op je kledij, maar heb je geen plakroller bij de hand? Maak je handen dan lichtvochtig en wrijf ze over je kledij om de haren op te vangen. Daarna was je je handen gemakkelijk weer af met wat handzeep.
- Heb je net een wasje gedraaid en merk je tot je grote teleurstelling op dat de haren blijven kleven? Leg je was dan met een panty voor 15 minuten in de droger. De panty vangt de haren op.

Hoe hou je krabmeubels en speelgoed schoon?
Je kat brengt op een dag wel wat uren door op de krabpaal. Je huisdier scherpt de nagels, maar het is in vele gevallen ook de ideale luilekkerplek. Krabben, heerlijk dutten en spelen zijn de favoriete bezigheden van je diertje. Hoe hou je hun krabmeubels en speelgoed goed schoon om de hygiëne in huis te bewaren?
- Verwijder eerst zoveel mogelijk kattenharen van het krabmeubel en van de speeltjes. Je maakt ze op verschillende manieren haarvrij. Kies de methode die jij het fijnst vindt.
- Ga met de kruimeldief over het krabmeubel om de laatste haren goed weg te krijgen.
- Doe wat lauwwarm water in een emmertje met wat wasmiddel. Meng het goed door elkaar en drenk een goede schoonmaakdoek in het sopje. Wrijf de vochtige schoonmaakdoek vervolgens over het krabmeubel om de stof goed te verfrissen.
- Wil je het krabmeubel nog wat extra opfrissen? Ga dan voor de Beaphar Geurweg. Het product verwijdert de meest hardnekkige geuren, zoals die van braaksel en van urine. Met Beaphar Vlekweg verwijder je ook de urine-, bloed-, ontlasting- en braakvlekken van je huisdieren.
Bepaald kattenspeelgoed doe je gemakkelijk in de wasmachine. Bekijk altijd eerst even het waslabel zodat je zeker weet of het speeltje ervoor geschikt is. Heb je speelgoed van kunststof in huis? Gebruik dan Beaphar Vermisept reinigingsmiddel voor wat extra hygiëne. Het is natuurlijk ook prima mogelijk om het speelgoed te reinigen met afwasmiddel of met wat bleekmiddel dat je vervolgens goed afspoelt.
Hoe hou je de slaapplek van je kat schoon?
Je kat slaapt een groot deel van de dag, maar het slaapplekje is ook de ideale uitvalsbasis om heerlijk te luieren en alles in de gaten te houden. Tijdens de zeldzame uurtjes dat je kat niet op het plekje ligt, heb je de kans om het eens grondig schoon te maken. Heeft je kat een wasbaar mandje? Doe het dan 1 keer per week in de wasmachine zodat er zich geen bacteriën of schimmels in nestelen.
Haal de haren weg voordat je de wasmachine aanzet. Gebruik een mild wasmiddel dat niet te veel geur achterlaat, want de neus van je huisdiertje is erg gevoelig. Leg na de wasbeurt een dekentje of wat speelgoed met de geur van je kat in het mandje zodat het toch vertrouwd aanvoelt. Mandjes die niet wasbaar zijn, stofzuig je gemakkelijk uit en behandel je eventueel met Beaphar Geurweg.
Sommige katten vinden het fijn om bij je in bed te slapen. Je beslist volledig zelf of je het ook aangenaam vindt. Er zijn een paar voor- en nadelen aan verbonden die je voor jezelf even afweegt. Katten brengen bijvoorbeeld innerlijke rust en kalmte mee naar je slaapplekje, maar in sommige gevallen ook wel wat haren en bacteriën.

Mag je een kat wassen?
Katten wassen zichzelf en daar nemen ze vaak uitgebreid de tijd voor. De meeste katten zijn helemaal niet tuk op water, maar soms is het nodig dat je je kat een bad geeft. Buitenkatten beleven weleens avonturen die hen in een vieze sloot of in de modder doen belanden. Maar het kan ook zijn dat je kat zich niet helemaal lekker voelt en bijvoorbeeld last heeft van diarree. Ook dan is een wasbeurt nodig.
De ene vacht heeft al wat meer verzorging nodig dan de andere. Je wast sommige katten dan ook iets gemakkelijker dan andere. Laat je begeleiden door al onze adviezen, tips en tricks in de gids over de vachtverzorging van je kat als je vindt dat je makker wel een wasbeurt kan gebruiken.
