Wandelen met je hond: alles wat je moet weten
Wandelen met de hond. Hoe doe je dat eigenlijk? Je weet vast wel dat je een leiband en een tuigje nodig hebt, maar hoe laat je jullie wandelingen zo veilig en zo vlot mogelijk verlopen? Dit is alles wat je moet weten over zorgeloze wandelingen met je hond.
Alles in huis om vlot te wandelen met je hond?
In dit artikel ontdek je ...
- Hoelang wandelen met je pup & volwassen hond?
- Hond wil niet wandelen
- Wandelen na sterilisatie of andere ingrepen
- Hardlopen met je hond: hoe begin je eraan?
- Herfstwandeling met je hond: waar let je op?
- Mooie wandelingen met je hond
Hoelang wandelen met je pup & volwassen hond?
Puppy’s zijn sneller moe dan volwassen honden. Je laat je kleine rakker om die reden in kleinere stukjes uit. Stel het aantal minuten van het blokje om gelijk aan de leeftijd van je pup en bekijk het handige wandelschema voor het aantal keren per dag. Is je puppy 10 weken oud? Dan doe je samen een ommetje van 10 minuten.
Hoelang wandelen met je hond? Voor volwassen honden die gezond en fit zijn, is een wandeling van gemiddeld 1 uur voldoende. Sommige honden hebben iets minder of juist meer energie. Doorgaans zijn wandelingen van een half uurtje tot wel 3 uur de norm. Je hond vertelt jou wanneer ‘ie moe is, door te gaan liggen, in de lijn te bijten of vaker stil te staan.
Hond wil niet wandelen
Het is soms erg vervelend als je hond niet wil wandelen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je trouwe viervoeter zelf. Blijft je hond stilstaan of maakt ‘ie rechtsomkeert als jullie naar buiten gaan? Dan is er een grote kans dat er iets onderliggends aan de hand is.
Waarom willen honden niet wandelen?
- Je hond is moe.
- Je hond heeft pijn.
- Je hond heeft gewoon geen zin.
- Je kiest het foute moment uit om te wandelen.
- De weersomstandigheden zijn onaangenaam voor je hond.
- De halsband, het tuigje of de riem passen niet goed.
- Je hond is bang of heeft een trauma opgelopen tijdens een wandeling.

Natuurlijk wil je jouw viervoeter graag meenemen op wandeling. Je hond moet z’n behoefte doen en zichzelf even ontladen. Wat doe je om de wandelingen zo comfortabel mogelijk te maken voor je hond?
- Ga niet te vaak wandelen op een dag. Voor volwassen honden volstaan 2 stevige wandelingen per dag. Als jullie er te vaak op uit trekken, wordt je hond te moe.
- Als je hond pijn heeft, zijn wandelingen erg oncomfortabel. Sommige viervoeters hebben bijvoorbeeld last van hun gewrichten. Andere hebben wondjes aan de voetzolen die pijn doen als ze lopen. Kijk goed naar de lichaamstaal van je hond en ga onmiddellijk naar de dierenarts als je signalen opvangt die wijzen op ongemak en pijn.
- Soms heeft je hond gewoon geen zin om op wandeling te gaan. Neem dan wat beloningen of speeltjes mee of roep de hulp in van een ander hondenbaasje om samen te wandelen. Zo maak je de dagelijkse wandelingen een stukje uitdagender voor je viervoeter.
- Is het rusttijd voor je hond of eet je viervoeter op specifieke uren? Dan kies je bij voorkeur een ander moment uit om te wandelen.
- Storm, harde regen, sneeuw... ook voor baasjes zijn zulke weersomstandigheden niet prettig. Op sommige momenten is het daadwerkelijk “geen weer om een hond door te jagen”. Wacht tot het wat beter wordt en meet je hond aangepaste kledij aan voor het weer van de dag.
- De halsband, het tuigje of de lijn zitten soms te los, te strak of doen pijn. Kom langs in 1 van onze winkels voor advies op maat voor jouw hond.
- Is je hond nog wat angstig? Of is jouw rakker misschien ooit gebeten door een andere hond? Wandelen brengt in zulke gevallen erg veel stress mee. Het is belangrijk om je hond voldoende tijd te geven om te wennen, maar ook de ruimte om opnieuw op zinnen te komen. Bouw de wandelingen rustig op en aarzel niet om hulp te vragen aan de dierenarts.
Wandelen na sterilisatie of andere ingrepen
Is jouw hond zopas gesteriliseerd, gecastreerd of heeft je viervoeter een andere ingreep gehad? Dan is het aangeraden om de wandelingen geleidelijk aan weer op te bouwen. Laat je hond de eerste dag alleen uit voor z’n behoefte. De volgende dag doe je een korte wandeling op de tijden die jullie gewend zijn. Per dag ga je steeds iets langer wandelen tot je hond zich weer helemaal de oude voelt.
- Na de operatie is je hond nog wat suf. Ga nog niet meteen naar buiten, maar geef je viervoeter eerst wat tijd om uit te rusten.
- Loopt je hond graag los tijdens jullie wandelingen? Dierenartsen raden aan om de eerste 10 dagen na de operatie je hond enkel aangelijnd uit te laten. Zo heb jij jouw hond onder controle en weet je zeker dat ‘ie zich niet bezeert. De wonden zijn namelijk nog te gevoelig.
- Hou rekening met de wonden die nog moeten helen. Laat je hond niet springen, rennen of te veel rollebollen om het genezingsproces vlotter te laten verlopen.

Hardlopen met je hond: hoe begin je eraan?
Een actieve levensstijl is goed, maar niet elke hond is geschikt voor stevige hardloopsessies met hun baasje. Dit heeft alles te maken met de grootte van je hond, het ras en hun bouw. Heb je een viervoeter in huis die jou kan bijbenen? Dan bouw je de hardloopsessies altijd langzaam op om overbelasting te voorkomen.
Welke honden neem je absoluut niet mee als je gaat hardlopen?
- Kortneuzige honden, zoals de Franse bulldog, de mopshond en de bostonterriër. Ze krijgen minder adem waardoor hardlopen te intens is.
- Honden met een zware lichaamsbouw of met poten die niet recht onder het lichaam staan, zoals de Engelse bulldog.
- Kleine gezelschapshonden met korte pootjes, zoals de maltezer en de chihuahua. Het is moeilijk voor hen om jou te volgen door hun kleine gestalte.
- Honden met een lange rug en korte pootjes, zoals de teckel.
- Oude honden, puppy’s, honden na een ingreep en honden met een medische aandoening, omdat ze niet genoeg conditie hebben. Let erop dat sommige rassen later volwassen worden dan andere, maar andere ook wat vroeger senior zijn.
Je bouwt de hardloopsessies langzaam op. Het is aangeraden om voor de start een bezoekje te brengen aan de dierenarts voor een medische check-up. Die bekijkt of je viervoeter in staat is om te rennen en stelt of er sprake is van onderliggende aandoeningen.
- Je hond moet in staat zijn jou te gehoorzamen zodat jullie zorgeloos op pad gaan.
- Gebruik de leiband als jullie de eerste keren hardlopen.
- Hou in het begin een trager tempo aan en bouw het per keer op.
- Loop de eerste keren kortere stukjes die je vervolgens per keer opbouwt.
- Zorg ervoor dat de leiband los hangt zodat je hond jou niet voorttrekt.
- Blijf een tijdje stilstaan als je hond te hard aan de lijn trekt. Ga na een poosje weer verder.
- Pas je tempo altijd aan dat van je hond aan.
- Hijgen, zwaar ademen, niet meer goed lopen? Onderbreek meteen de hardloopsessie om overbelasting te voorkomen.

Herfstwandeling met je hond: waar let je op?
Een kleurrijk herfstlandschap is het ideale decor voor een ontspannende wandeling. Maar als de blaadjes vallen, wordt veiligheid nog net dat tikkeltje belangrijker dan in de zomer. De avond valt een stukje vroeger, er zijn veel andere honden aanwezig tijdens de boswandeling en er liggen hier en daar enkele gevaarlijke ‘lekkernijen’ voor het grijpen.
Toch is zo’n boswandeling in de herfst erg leuk voor jullie allebei. Waar let je op als jullie erop uit trekken?
- In de herfst wordt het sneller donker dan in de zomer. Plots overvalt de donkere hemel je. Het is om die reden erg belangrijk om jezelf en je hond goed zichtbaar te maken. Draag allebei reflecterende kledij en maak je extra zichtbaar met lampjes.
- Veel baasjes maken een herfstwandeling met hun trouwe viervoeter. Je merkt in de herfst dat er om die reden meer honden in het bos aanwezig zijn. Een goede wandeletiquette is dus erg belangrijk voor jou en je hond om aanvaringen te vermijden.
- In de herfst valt er weleens regen. Haal een droogloopmatje in huis en droog je hond goed af zodat je viervoeter niet te lang nat rondloopt in huis.
- In de herfst is de ondergrond extra zacht door de kleurrijke bladeren. Wissel jullie boswandeling geregeld in voor een ommetje op hardere ondergrond. Zo blijven de spieren en gewrichten van je hond in topconditie.
In de natuur vind je heel wat gevaarlijke vruchten, planten noten en paddenstoelen die giftig zijn voor je hond. Let daarom altijd goed op dat je hond niets naar binnen werkt tijdens jullie boswandeling. Hou gevaarlijk voedsel zo ver mogelijk bij je hond vandaan en grijp tijdig in als het toch een keer mis gaat.
- hulst
- eikels
- kastanjes
- dennenappels
- paddenstoelen
- de meeste zaden en noten, zoals walnoten en hazelnoten
De herfst is het paddenstoelenseizoen bij uitstek. Het is niet simpel om eetbare soorten te onderscheiden van niet-eetbare. Zorg er dus voor dat je dier van alle paddenstoelen afblijft. Zo vermijd je dat je hond buikkrampen, braakneigingen of andere spijsverteringsproblemen krijgt.
Heeft je hond toch giftige paddenstoelen of andere ‘herfstlekkernijen’ gegeten? Neem dan altijd contact op met je dierenarts!
- Eikels veroorzaken spijsverteringsproblemen en soms zelfs nierfalen op lange termijn.
- Wilde kastanjes veroorzaken neurologische aandoeningen, zoals epilepsie en verwardheid.

Mooie wandelingen met je hond
Naast de boswandeling is een wandeling met je hond aan het water ook erg fijn. In de zomer combineer je het zelfs met een heerlijke plons in het water. Het meeste oppervlaktewater in Vlaanderen, Brussel en in Wallonië krijgt een positief keurmerk van de bevoegde controlemaatschappijen. Hou in de zomer wel altijd een oogje open voor schadelijke blauwalgen en andere micro-organismen.
Lees alles over ontspannende wandelingen in de zomer met je viervoeter. Zo houden jullie het steeds veilig én leuk.
Ga voor enkele mooie wandelingen en uitstapjes met de hond of boek samen eens een ontspannende én puppyproof vakantie.
Wandelen met je hond is voor jullie allebei leuk en ontspannend. Gaan jullie voor een kleurrijke herfstwandeling of een ommetje bij het water? Wat je ook kiest, jullie veiligheid staat altijd voorop. Ontdek al onze tips om jouw hond heerlijk te verwennen!
Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.
