Waar op vakantie met je hond: puppyproof locaties & bestemmingen
Je laat jouw lieve viervoeter liever niet alleen. Ook niet als je toe bent aan een welverdiende vakantie. Met allerlei tips, tricks en handige adviezen maken jullie er een veilige en zorgeloze reis van.
Zorgeloos reizen met de juiste producten!
Klik door naar volgend onderdeel van dit artikel:
Op vakantie met de hond
Honden zijn volwaardige gezinsleden die je maar al te graag meeneemt op vakantie. Toch is het niet altijd gemakkelijk om zo’n vakantie met je beste maatje geregeld te krijgen. Het is namelijk mogelijk dat je hond niet welkom is op bepaalde plekken of jouw droomlocatie niet toegankelijk is voor viervoeters.
Niet getreurd, wij helpen jou leuke locaties kiezen voor een topvakantie met je trouwe rakker. De eerste stap in dat proces is beslissen wat voor soort vakantie jullie willen. Er zijn verschillende opties mogelijk voor jou en je viervoeter.
- Wandelvakantie of actieve vakantie
- Relaxvakantie
- Citytrip
Je kiest volledig zelf of je gaat voor een vakantie in eigen land of in het buitenland. Zo zijn er in Europa enkele leuke vakantiebestemmingen die je perfect doet met een hond. België en onze buurlanden hebben ook genoeg te bieden. Als tweede stap kies je welke locatie jou het leukst lijkt.
- In het bos
- Aan de zee
- In de stad
- Op de camping
- In een vakantiepark
- In een vakantiehuisje
- Bepaalde hotels die honden toelaten

De finale beslissing: waar op vakantie met de hond? Waar let je op voor je jouw vakantie boekt samen met de hond?
- Is de locatie toegankelijk en ook geschikt voor je viervoeter? Kan jouw hond zich er gemakkelijk bewegen? Een wandelvakantie in een bergachtig landschap is vermoeiender voor je hond dan een wandeltocht in het bos.
- Voelt jouw hond zich goed op de locatie? Sommige honden houden niet van drukte waardoor een citytrip in een grotere stad niet ideaal is. Daarbovenop zijn de meeste honden niet welkom in winkels waardoor je niet overal binnenkan.
- Is jouw hond welkom op de locatie? Tijdens drukke zomerdagen mogen honden niet op het strand. Ook bepaalde hotels, vakantiehuisjes en Airbnb’s kiezen ervoor geen honden toe te laten. Op bepaalde websites, zoals die van Dogs Included, Metjehondenopvakantie en Hondenopvakantie, zie je gemakkelijk op welke bestemmingen honden welkom zijn.
- Is het gemakkelijk om je hond mee te nemen naar de locatie? Vliegreizen en lange autoritten zijn niet altijd evident voor je hond. Bereid zulke ritten goed voor en zorg ervoor dat je hond zich te allen tijde comfortabel voelt.
- Ga je naar het buitenland, ? Bekijk dan of jouw hond in orde is met alle inentingen (vooral voor rabiës), de chip en zorg ervoor dat je altijd het Europees hondenpaspoort (VL en WL) meeneemt. Dit is belangrijk voor de identificatie van je hond, maar ook als je tijdens je vakantie naar de dierenarts moet.
- Ga je op reis buiten de Europese Unie? Dan zitten de regels wat ingewikkelder in elkaar. Op de website van de federale overheid raadt men aan om contact op te nemen met de ambassade van het land van bestemming voor meer informatie over de voorwaarden.

Onze top 10 leuke vakantiebestemmingen met de hond
Hebben jullie alles in orde gebracht, maar weet je nog niet precies waar je met je hond op vakantie wil? Spreekt het buitenland je aan, maar vind je een vakantie in eigen land met de hond net zo leuk? Of een mooie vakantie met de hond in Europa?
Laat je inspireren door deze top 10 leuke vakantiebestemmingen voor jou en je hond.
- Vakantie in eigen land met de hond: de Belgische Ardennen met haar ruime, diervriendelijke vakantiehuizen en omheinde tuinen zijn ideaal voor je hond. Lekker gemakkelijk en dichtbij voor viervoeters die niet graag reizen.
- Zwitserland wordt ook weleens het meest hondvriendelijke land ter wereld genoemd, omdat jouw viervoeter op alle wandelpaden welkom is en er overal drinkfonteintjes beschikbaar zijn.
- In de Nederlandse provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Limburg en op de Waddeneilanden vind je de meeste diervriendelijke vakantiehuisjes in de volle natuur. Ideaal voor de ultieme wandelvakantie met je viervoeter.
- Je verwacht het misschien niet meteen, maar ook Kroatië is een zeer hondvriendelijk land. Vooral Crikvenica, een badstadje in het westen, is een populaire reisbestemming voor hondenbaasjes. Alle honden zijn er welkom op het speciale hondenstrand waar ze na afloop zelfs een speciaal hondenbiertje kunnen drinken.
- Ook Duitsland is in trek bij hondeneigenaars. Vooral de regio’s van de Eifel, Moezel, Saksen-deelstaat en het Zwarte Woud zijn geliefde locaties waar je hond zich gegarandeerd vermaakt.
- Net zoals Zwitserland houden ook Oostenrijkers van honden. Er zijn in Oostenrijk veel ruime chalets beschikbaar met grote omheinde tuinen waar je hond uren plezier in beleeft. Je viervoeter is bovendien ook welkom in nationale parken, zoals bijvoorbeeld Nationalpark Hohen Tauern aan de Italiaanse grens.
- Wil je op citytrip met je viervoeter? Overweeg dan een vakantie naar de Letse hoofdstad Riga. Je vindt er wel meer dan 200 huisdiervriendelijke accomodaties en het is er prachtig vertoeven.
- Zweden, Denemarken en Finland zijn fijne landen voor een kampeertocht in de vrije natuur. Vooral Noorwegen is het ideale land voor lange wandelingen met je viervoeter. Je mag er bovendien vrij kamperen.
- In het noorden van Italië ziet men honden graag komen. De Italiaanse Alpen zijn de perfecte uitvalbasis voor baasjes en honden die houden van wandelen en mooie landschappen ontdekken. Je viervoeter is welkom in de meeste restaurants, bars en winkels.
- Toch liever een vakantie dichtbij? Ga dan voor de Belgische kust waar je hond de kans krijgt om heerlijk uit te waaien. Controleer per badstad tussen welke uren jouw hond welkom is op het strand. Dit verschilt per seizoen.

Autovakantie met de hond: lange ritten
Op vakantie gaan betekent natuurlijk ook dat jullie je moeten verplaatsen. Veel baasjes kiezen voor een autovakantie met de hond. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Je begint alleszins met een handige checklist voor honden.
Welke zaken zijn handig voor een comfortabele en veilige autorit met de hond? Je hoeft niet alles in huis te halen, maar je kiest voor zaken die bij jouw viervoeter passen. Sommige honden hebben nood aan een speciale autobench terwijl andere liever een gordel dragen.
- Een autogordel en veiligheidsharnas voor honden
- Een autobench
- Een ruime transportmand
- Een autoveiligheidsnet
- Een autodeken
- Knuffel en speeltje
- Snacks en hondenvoer
- Gekoeld water en opvouwbaar eet- en drinkbakje
- Kalmerende middeltjes
- Medicatie tegen wagenziekte
Alles klaar en vertrekken maar? Nog even geduld! Met nog enkele handige tips stappen jij en je hond met een gerust hart in de auto.
- Neem je hond voor jullie op vakantie gaan wat vaker mee in de auto om ‘m te laten wennen.
- Kies de meest comfortabele plek in de auto voor je hond. Laat je ‘m op de achterbank of achteraan in de koffer in een autobench of met een veiligheidsnet? Zowel de hond als jullie moeten veilig en comfortabel in de auto zitten. Een bench en veiligheidsnet zorgt ervoor dat je hond niet naar voren komt tijdens het rijden.
- Neem voldoende pauzes om de benen te strekken en je hond uit te laten.
- Gebruik de pauzes om je hond op de normale tijdstippen eten en drinken te geven.
- Gebruik in geen enkel geval een gewone hondenbench als jullie op autovakantie vertrekken. De autobench voor honden is speciaal ontwikkeld voor lange ritten en is in vele gevallen comfortabeler. Zo’n bench past in de kofferbak en de ventilatiesleuven laten frisse lucht binnenstromen.
- Met je hond op de achterbank? Zorg er dan voor dat er iemand naast je viervoeter zit. Meet je rakker een speciaal veiligheidsharnasje aan en klik ‘m vast met een veilige autogordel voor honden.
- Gebruik een autodeken of beschermhoes zodat je ongelukjes voor bent.
- Neem het favoriete speeltje of dekentje mee in de auto. Dat houdt jouw hond rustig tijdens de autorit.
- Krijgt je rakker toch stress of last van wagenziekte? Vraag dan medicatie aan je dierenarts en geef een kalmerend middeltje zodat je hond zich ontspant.

Met het vliegtuig
Vliegreizen brengen in vele gevallen stress mee voor honden die het niet gewend zijn. Je overweegt in zulke gevallen of vliegen met jouw rakker wel een goed idee is. Toch is het allesbehalve onmogelijk – zeker niet voor honden die goed luisteren naar hun baasje en niet bang zijn.
Waar hou je rekening mee als jullie het vliegtuig nemen naar het buitenland?
- Zijn honden toegelaten op de vlucht? Sommige maatschappijen nemen geen honden mee, behalve geleidehonden en hulphonden.
- Hoe mag jouw hond mee op de vlucht? In een speciale reistas als bagage of moet je rakker in het bagageruim?
- Is jouw hond fit en gezond? Oude en zieke honden laat je beter niet meevliegen.
- Is jouw puppy oud genoeg om mee te vliegen? Bekijk wat de minimumleeftijd is voor honden om mee op het vliegtuig te stappen.
- Kan je hond tegen het hoogteverschil? Honden met een platte snuit krijgen last van hun ademhaling in het vliegtuig.
- Hoeveel kost een vliegticket voor jouw hond? De prijs verschilt weleens, ook naargelang de manier waarop je jouw rakker laat meereizen.
- Duurt de vlucht niet te lang zodat jouw hond op tijd kan eten, drinken en z’n behoefte kan doen? Zijn er niet te veel overstappen?
Je vindt alle relevante informatie over vliegreizen met je hond op de website van de luchtvaartmaatschappij die jij kiest.

Waarop letten bij het vakantiehuis?
Sommige eigenaren van vakantiehuisjes richten zich expliciet op mensen met honden. Meestal zijn zulke vakantiehuizen gelegen in rustige wandelgebieden met veel groen waar honden zich naar hartenlust kunnen uitleven. Hoe ga je altijd voor het juiste vakantiehuisje als jullie er samen op uit gaan?
- Vraag het altijd na of je hond zeker welkom is. Soms betaal je wat extra als je jouw hond meeneemt. Dit heeft vaak te maken met de schoonmaak van het huisje.
- Zoek op specifieke websites, zoals Dogs Included, Metjehondenopvakantie, vakantie-met-hond en Hondenopvakantie, naar geschikte vakantiehuisjes waar honden meer dan welkom zijn.
- Kijk of het vakantiehuisje gelegen is op een fijne locatie voor je hond. Een vakantiehuisje op Ibizia is misschien wel leuk voor jou, maar in sommige gevallen te druk en ongeschikt voor je viervoeter.
- Bekijk of je hond voldoende ruimte heeft in het vakantiehuis. Is de tuin groot genoeg? Is er een ruimte waar je hond zich even in kan terugtrekken om te slapen en zich te ontspannen?
- Is het vakantiehuis veilig voor je hond? Heeft de tuin een goede omheining? Staan er gevaarlijke planten in de buurt die giftig zijn voor huisdieren?

De vakantiechecklist voor honden
Reisdocumenten, voeding, verzorging: we zetten alles wat je nodig hebt voor je vakantie met de hond op een rijtje. Met de vakantiechecklist ben je zeker dat je reis een succes wordt. Vink jij alles af?
Reisdocumenten
- Geldig Europees hondenpaspoort met vaccinatieboekje (VL en WL)
- ID-hanger met je gegevens
- Telefoonnummer dierenarts
- Adres en telefoonnummer van dierenartsen in de buurt
Eten & drinken
- Draagbare drinkfles en reisvoeder- en drinkbak
- Eet- en drinkbak
- Bewaarton met eigen voeding
- Snacks
Verzorging
- EHBO-kit (met tekentang!)
- Borstel & shampoo
- Kalmerend middeltje voor de rit
- Medicatie voor wagenziekte
- Mand en kussen
- Favoriet speelgoed
- Handdoek om poten af te vegen
In de auto
- Transportbox of autobench (met kussen en dekentjes)
- Autogordel voor honden
- Veiligheidsharnas
- Veiligheidsnet
- Beschermhoes voor de achterbank
Tegen de hitte
- Voetzolenbalsem of -spray
- Hondenschoentjes
- Koelmat
Samen op stap
- Poepzakjes
- Muilband (in sommige landen verplicht)
- Harnas, halsband en leiband
